Pyragėliai su obuoliais, kurie nuo stalo dingsta pirmi

Du vaikučius auginanti kūrybingoji Alvilė Rimaitė šįkart siūlo pasigaminti pyragėlius su obuoliais, kurių skonis bus... pasakiškas!
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Man vaikystėje nusišypsojo laimė turėti net kelias labai mylimas tetas. Viena iš jų - teta Irena atvažiuodavo pas mus iš miestelio, kurio pavadinimas mums, vaikams, skambėjo tartum iš pasakos - Rozalimas.

Gal taip buvo dėl paties neįprasto vardo skambesio, gal dėl nepaprasto tetos gerumo, o gal truputį ir dėl pasakiškų pyragėlių, kurių teta visuomet prikepdavo ir atveždavo mums lauktuvių. Trapi tešla, obuolys ir ryškaus skonio uogienė. Būtent šie obuoliai skarelėse visuomet iškildavo vaizduotėje, kai pasakose skaitydavau apie visokius neregėto negirdėto gardumo, burnoje tirpstančius pyragėlius.

TAIP PAT SIŪLOME PARAGAUTI:
Varškės apkepas, kurio skonis prilygsta gardžiausiam pyragui
Obuolių pyragas, kuris pavyksta visada

Nepamirštamas skonis iš vaikystės, kurį, praėjus daugeliui metų, ryžausi pamėginti atkurti. Keli bandymai - ir, mano ruošiamų skanėstų repertuaras pasipildė visų labai laukiamais, giriamais ir greit nuo stalo dingstančiais obuoliais skarelėse.

Nors su jais pasikrapštyti šiek tiek reikia, šie trapios tešlos pyragėliai tikrai tikrai verti viso, juos gaminant sugaišto laiko. O man, kaip mamai, labai patinka pyragėlių sudėtis - cukraus juose tik tiek, kiek yra uogienėje.

Kelios gaminimo detalės - obuoliai skarelėse patys gardžiausi su apelsinų uogiene ar džemu. Su abrikosų uogiene - antroje vietoje. O su kitomis uogienėmis - bruknių, aviečių, gaunasi tik tolimas atgarsis to tikrojo skanumo.

Kita detalė - forma. Taupydama laiką, esu bandžiusi pagal pyragėlių receptą gaminti pyragą. Rezultatas neblogas, tačiau neprilygsta atskiriems pyragėliams. Jų dydį galite pasirinkti patys - man skaniausi visai nedideli, vieno kąsnio pyragiukai.

40 mažų pyragėlių reikės:

  • 250 g miltų;

  • 125 g sviesto,

  • 1 kiaušinio,

  • žiupsnelio druskos,

  • 1 šaukšto aliejaus (saulėgrąžų ar rapsų),

  • 1-2 šaukštų grietinės,

  • 5-6 nemažų obuolių,

  • apie 150 ml apelsinų uogienės,

  • cukraus pudros.

Gaminame tešlą obuoliams skarelėse:

1. Šaltą sviestą sukapojame peiliu, sudedame miltus, druską, aliejų ir pirštų galais sutrupiname ir gerai išmaišome visas sudedamąsias dalis.

2. Įmušame kiaušinį, dedame grietinę ir greitai suminkome tešlą - kuo greičiau suminkysime, tuo ji geresnė gausis. Iš tešlos suformuojame rutulį ir dedame į šaldytuvą 1-2 val (galima ir pernakt palikti).

Pyragėliai su obuoliais, kurie nuo stalo dingsta pirmi
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Gaminame obuolius skarelėse:

1. Obuolius nulupame ir supjaustome nedideliais 3-4 cm gabalėliais.

2. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 170 laipsnių.

3. Tešlą išsikočiojame kuo ploniau (iki 1-2 mm), supjaustome kvadratėliais (maždaug 5-6 cm x 5-6 cm). Ant  kiekvieno tešlos kvadratėlio dedame gabaliuką obuolio, ant jo - apie pusę šaukštelio apelsinų uogienės. Suimame už priešingų tešlos kvadratėlio kampų ir užspaudžiame. Tą patį padarome su kitais dviem kampais.

Pyragėliai su obuoliais, kurie nuo stalo dingsta pirmi
© Alvilės Rimaitės nuotr.

4. Dedame pyragėlius ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir šauname į karštą orkaitę. Kepame 15-20 minučių, kol tešla gražiai pagelsta.

5. Iškepusius pyragėlius ištraukiame iš orkaitės ir leidžiame atvėsti. Nepergyvenkite, jei kepant, pro atsidariusius skarelių kampus išvarvėjo kiek džemo ir sukietėjo išorėje - tie apvarvėjimai lengvai nusiima. Per sietelį apibarstome obuolius skarelėse cukraus pudra ir gardžiuojamės.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Idėja pusryčiams ir vakarienei: blynai su grikiais, varške ir obuoliais

Kas mėgsta grikius, turbūt žino, kad grikių ir varškės derinys gana populiarus ir tikrai labai dera.

Šviežios bulvės: 8 gudrybės, kaip paruošti jas skaniausiai

Bulves pas mus įprasta naudoti virtuvėje visus metus. Bet tikrai ypatinga ši daržovė tampa būtent jos sezono metu, kai tik žemelė užaugina pirmąsias bulves. Būtent šiuo laikotarpiu ir siūlyčiau savo virtuvėje dažniau pasigaminti įvairių bulvių patiekalų.

Sveikiausi vasaros užkandžiai kelionėms ir iškyloms, kurie patiks ir vaikams

Poilsis prie jūros ar ilgai laukta kelionė gali tapti tikru iššūkiu, jei pritrūks energijos, ar dar blogiau – apsinuodysime. Lietuvos dietologų draugijos prezidentė, medicinos mokslų daktarė Rūta Petereit pataria, kaip išlikti sveikiems kelionių metu, ir kokie užkandžiai puikiai tiks visai šeimai išsiruošus prie jūros, iškylauti, ar į ilgą kelionę automobiliu.

Metų atradimas: bulviniai čirviniai blynai

Vieni jau seniai žino šią gudrybę (kepti bulvinius blynus - širdeles), kiti galbūt pirmą kartą ją išgirs, bet visi, kas mėgsta bulvinius patiekalus, šiems blynams tikrai abejingi neliks.

Naminiai varškės sūreliai: pagaminta su meile ir jokių E

Naminių varškės sūrelių receptas, kurį namuose išbandė ir portalui TavoVaikas.lt leido pasidalinti Katarzyna Mikulewicz.

Minkštas ir labai skanus rabarbarų pyragas

Jeigu ne dabar, kada gi daugiau bus proga paskanauti tokio smagiai rūgštelėjusio pyrago.

Gaminame namuose: skanieji ledai be jokių E

Pakelkit rankas, kas vasarą nevalgote ledų? Aha. Tokių beveik nebūna.

Purūs ir minkštučiai blynai iš vištienos

Purūs ir minkšti blynai puikiai tinka vakarienei. Tikiu, jų su malonumu skanaus ir vaikai.

Picos skonio vafliai

Recepte esančius kvietinius miltus (arba jų dalį) drąsiai galima keisti grikių, miežių arba rugių.

Kepame vištieną stiklainyje: išsamūs patarimai ir receptas (1)

Tokie pietūs labai tinka tuomet, kai virtuvėje norisi praleisti kuo mažiau laiko, kai neturim laiko eit į parduotuvę pirkti įmantrių ingredientų ir norim tiesiog skaniai sočiai pavalgyti.

Gardžiausi mėsos kukuliai vaikams

Mamos iš tinklaraščio „Lieknos bitės“ dalijasi pirmųjų mažylio mėsos kukulių su jo mėgstamu garnyru receptu.

Kitokios, dar minkštesnės, spurgos

Dalinuosi spurgyčių receptu, kurį pati sugalvojau.

Raminta Bogušienė rekomenduoja: 4 saldūs, bet sveiki receptai Velykoms (1)

Nors ir daugelis turime savo mėgstamiausius Velykų stalo receptus, tačiau visada norisi išbandyti kažką naujo. O jei nauji receptai būtų dar ir sveikesni?!

Skaniausių kibinų receptas

Nežinau, kodėl taip seniai ir ilgai ruošiausi gaminti kibinus. O gal ir žinau - galbūt man atrodė, kad jiems reikia daug laiko, tad reikia visų pirma tinkamo nusiteikimo.