R. Bogušienė rekomenduoja: 5 sveikatai palankių blynų receptai

„Sveikatai palankus“ iniciatyva siūlo net 5 skirtingus blynų receptus. Tiesa, prieš tai trumpa atmintinė, kad blynai būtų ne tik skanūs, bet ir sveiki.
© Vida Press

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Svarbu, kad riebalai ar aliejus naudojamas kepimui būtų atsparūs terminiam apdorojimui. Svarbu naudoti kepimui nedidelį kiekį kokybiško aliejaus ar riebalų. Neturi būti blynai "prisigėrę" riebalais ir apskrudę iki tamsiai rudos spalvos.

Blynams kepti tinkamiausias nerafinuotas kokosų aliejus, turintis daugiausia sočiųjų riebalų rūgščių, kurios atsparios aukštoms temperatūroms. Jis ne tik suteikia patiekalui gerą skonį, bet ir praturtina organizmą geraisiais riebalais. Tinkamiausias nerafinuotas kokosų aliejus. Taip pat geras pasirinkimas lydytas sviestas ghi, kurį gamino ir mūsų senoliai. Gaminamas maistas su ghi įgauna puikų skonį ir kvapą.

Blynai gali būti kepami ne tik iš viso grūdo miltų, bet ir iš dribsnių, virtų pilnaverčių kruopų (grikių, ryžių, kukurūzų, sorų ir t.t.).

Gamindami įsiveskite bent po 20 proc. kitokių miltų. Įtraukite į racioną kukurūzų, grikių, ryžių, viso grūdo kviečių, spelta miltus. Grikių ir avižų miltai ne tik turtingi skaidulinėmis medžiagomis, bet gausu vitaminų, gerai virškinami, tinka įvairiuose kepiniuose.

Taip pat praturtinama tešla gali būti daržovėmis ar pasaldinta vaisiais (bananai, moliūgas, obuolys, cukinija, morka ir t.t.)

Kita svarbi sąlyga, kad blynai būtų ne per saldūs ir ne per sūrus. Druskos ne daugiau kaip 1 g/100 g, pridėtinio cukraus iki 5 g/100 g.

Visuomet prie blynų tiekite šviežias/ šaldytas/ džiovintas uogas ar šviežius vaisius. Galite praturtinti maltais linų sėmenimis, sėlenomis ir pan.

Blynus tiekti ne su saldinta grietine, ar sviesto ir grietinės padažu, o šlakeliu nesaldinto graikiško jogurto ir visuomet žiupsneliu šviežių vaisių ar uogų. Gali būti vaisių, uogų, žalumynų ar net daržovių tyrė kaip padažas prie blynų.

Sveikatai palankių blynų receptai

KOKOSINIAI BLYNAI

7 šaukštai kokosų drožlių;

4 kiaušiniai;

didelis bananas.

Viską sudedame į plaktuvą ir kepame ant nedidelio kiekio nerafinuoto kokosų aliejaus. Esant per tirštai masei galima įpilti vandens, esant per skystai masei galima įdėti avižų sėlenų. Tiekite su atvėsintomis braškėmis ir graikišku nesaldintu jogurtu, šviežiais apelsinais ar tiesiog apibrastytkite kokosų drožlėmis. Skanaus!

AVIŽINIŲ DRIBSNIŲ BLYNELIAI SU OBUOLIAIS IR CINAMONU

200 g avižinių dribsnių;

150 g viso grūdo ruginių miltų;

185 g obuolių;

1 vnt. kiaušinis;

300 ml vandens;

200 ml pieno (2,5 proc. );

žiupsnelis druskos

nerafinuotas kokosų aliejus kepimui;

1 a.š. kepimo miltelių;

ciberžolė;

cinamonas.

Avižinius dribsnius užpilti vandeniu ir pienu, 5-10 min. brinkinti. Kiaušinius išplakti ir supilti į avižinių dribsnių masę. Obuolius nuplauti, nulupti, išimti seklalizdžius, sutarkuoti. Sumaišyti miltus, kepimo miltelius, druską, suberti tarkuotus obuolius ir įmaišyti į tešlą. Leisti 5 min. pastovėti, kepti įkaitintoje keptuvėje su aliejumi. Patiekti apibarstant cinamonu. Rekomenduojama tiekti su šviežiomis, džiovintomis uogomis ir vaisiais, maltais riešutais ir sėklomis.

MOLIŪGŲ BLYNAI SU KEFYRU

500 g moliūgų arba cukinijų;

180 g viso grūdo Spelta kvietinių miltų;

200 ml kefyro (2,5 proc.);

3 vnt. kiaušinių;

žiupsnelis druskos;

lydytas sviestas kepimui.

Moliūgo minkštimą sutarkuoti su burokine tarka. Kitame inde suplakti kiaušinius, kefyrą ir miltus. Įberti druskos. Išmaišytą masę pilti ant moliūgų ir išmaišius kepti ant aliejaus. Rekomenduojama tiekti su avokado tyre, šviežiomis ar raugintomis daržovėmis.

AVIŽINIAI JOGURTINIAI BLYNAI

250 g avižinių dribsnių;

1 a.š. kepimo miltelių;

400 g nesaldinto graikiško jogurto;

3 bananai;

1 kiaušinis;

nerafinuotas kokosų aliejus kepimui;

šaldytos uogos (avietės, šilauogės, braškės);

ciberžolė.

Sudėkite visus ingredientus, išskyrus uogas, į maisto smulkintuvą ir gerai išsukite (galima naudoti ir rankinį blenderį). Jeigu tešla kiek per tiršta galite įpilti pora šaukštų vandens. Išmaišius, leiskite tešlai kiek pastovėti. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi. Pilkite tešlos su šaukštu į keptuvę (ant viršaus jei norite galite dėti uogų). Kepkite kelias minutes, kai tešloje matysite burbuliukus, blynus apverskite. Pateikiama su norimu užpilu. Rekomenduojama tiekti su šviežiomis, džiovintomis uogomis ir vaisiais, maltais riešutais ir sėklomis.

AVIŽŲ IR SPELTA MILTŲ BLYNAI SU BRAŠKĖMIS IR AVIETĖMIS

200 g avižinių dribsnių;

200 g viso grūdo Spelta kvietinių miltų;

500 ml avižų pieno;

žiupsnelis druskos ir nerafinuoto cukraus;

ciberžolė;

nerafinuotas kokosų aliejus kepimui.

Sudėkite visus ingredientus ir gerai išmaišykite. Kepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi. Tiekite su šaldytomis avietėmis bei trintomis braškėmis.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Purūs ir minkštučiai blynai iš vištienos

Purūs ir minkšti blynai puikiai tinka vakarienei. Tikiu, jų su malonumu skanaus ir vaikai.

Picos skonio vafliai

Recepte esančius kvietinius miltus (arba jų dalį) drąsiai galima keisti grikių, miežių arba rugių.

Kepame vištieną stiklainyje: išsamūs patarimai ir receptas

Tokie pietūs labai tinka tuomet, kai virtuvėje norisi praleisti kuo mažiau laiko, kai neturim laiko eit į parduotuvę pirkti įmantrių ingredientų ir norim tiesiog skaniai sočiai pavalgyti.

Gardžiausi mėsos kukuliai vaikams

Mamos iš tinklaraščio „Lieknos bitės“ dalijasi pirmųjų mažylio mėsos kukulių su jo mėgstamu garnyru receptu.

Kitokios, dar minkštesnės, spurgos

Dalinuosi spurgyčių receptu, kurį pati sugalvojau.

Raminta Bogušienė rekomenduoja: 4 saldūs, bet sveiki receptai Velykoms (1)

Nors ir daugelis turime savo mėgstamiausius Velykų stalo receptus, tačiau visada norisi išbandyti kažką naujo. O jei nauji receptai būtų dar ir sveikesni?!

Skaniausių kibinų receptas

Nežinau, kodėl taip seniai ir ilgai ruošiausi gaminti kibinus. O gal ir žinau - galbūt man atrodė, kad jiems reikia daug laiko, tad reikia visų pirma tinkamo nusiteikimo.

Mieliniai zuikučiai Velykoms: kai gražu ir skanu (1)

Mielinės bandelės - zuikučiai, kurios labai tinka šventiniam stalui.

Naminiai guminukai, kuriuos vaikams galima duoti be sąžinės graužimo

Juokiuosi, kad mano dvimetės šūkis šiuo metu galėtų būti „duokit duonos ir žaidimų!“. Taip dviem frontais kasdien suku galvą: ne tik, ką naudingo ir smagaus su ja nuveikti, bet ir kokių sveikesnių, įdomesnių ir jai patinkančių užkandžių pagaminti.

Metų atradimas: pica keptuvėje per 15 minučių!

Tinklaraščio „Sukaramele.blogspot“ autorė Kristina išbandė tikrai neįprastą picą, kurią vadina savo metų atradimu.

Ypatingo skonio saldžiųjų bulvių ir morkų trinta sriuba

Trintos sriubos paprastai gaminamos iš daržovių, kurios prieš tai apdorojamos jas pakepant, kad vėliau sriuboje atskleistų savo visapusiškesnį skonį. Tačiau daržoves galima apkepti ne tik keptuvėje, bet ir orkaitėje.

Jokios chemijos ir jokių E – namuose kepame spalvotus lietinius

Tai ne tik spalvoti, bet ir maistingi lietiniai, praturtinti trijų rūšių daržovėmis ir taip pat uogomis.

Receptas turintiems vaikų: žuvų kukuliai

Šis receptas tinka vaikams nuo vienerių metukų.

Labai gardūs lietiniai su sūriu ir krapais

Dievinu lietinius blynus, o kad nepriprastume vien tik prie saldaus skonio, kartas nuo karto namuose išsikepame puikaus skonio pikantiškus lietinius.

R. Bogušienė rekomenduoja: 5 sveikatai palankių blynų receptai

„Sveikatai palankus“ iniciatyva siūlo net 5 skirtingus blynų receptus. Tiesa, prieš tai trumpa atmintinė, kad blynai būtų ne tik skanūs, bet ir sveiki.