Sausainiai, kurie papuoš švenčių stalą

Tikri dangiški migdolai šios Kalėdų žvaigždės – migdolų ir marcipanų (kurie vėlgi yra ne kas kita, kaip tie patys migdolai) nepamainoma saldi draugystė. Ypatingi sausainiai, kurių užtenka vieną suvalgyti, kad pajustum tikrą šventės skonį.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Kalėdų žvaigždės iš migdolų

Ar gali būti kitaip, kai įprastus miltus čia pakeičia malti migdolų riešutai? Migdolinės Kalėdų žvaigždelės ne tik labai gardžios, jos ir gražios – puiki valgomų dovanų dėžutės, šventinio pyrago ar kalėdinės sausaininės puošmena.

Šiek tiek apie gamybą: nors recepto originale, kurį radau knygoje „Idėjos švenčių stalui. 20 originalių meniu“ nurodoma, jog baltymus reikia standžiai išplakti, iš patirties galiu pasakyti, kad jei vietoje purių baltymų jums gausis paprastas baltymų glaistas, pergyventi nereikia - migdolinės Kalėdų žvaigždės gaunasi nemažiau šaunios ir skanios.

Migdolus receptui galima susimalti patiems - virtuvės kombainu arba kavos malimo mašinėle. Ir žinoma, niekas nedraudžia pagal šį receptą pasigaminti kalėdinių eglučių, namelių, batukų. Tik formeles rinkitės mažesnio dydžio – šie sausainiai per ypatingi, kad juos dideliais blynais valgytume.

2 didelėms skardoms:

2 kiaušinių baltymai;

100 g cukraus pudros;

70 g cukraus;

1 didesnės citrinos tarkuota žievelė;

kupinas šaukštelis cinamono;

300 g maltų migdolų;

150 g marcipanų masės;

1/3 šaukštelio maltų gvazdikėlių;

cukraus pabarstyti.

Sausainiai, kurie papuoš švenčių stalą
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Gaminame kalėdinius migdolinius sausainius:

1. Smulkia tarka sutarkuojame citrinos žievelės geltonąją dalį. Kiaušinių baltymus išplakame iki standžių putų, po truputį suberiame cukraus pudrą ir cukrų, tarkuotą citrinos žievelę. Kiek mažiau nei pusę plaktų baltymų dedame į kitą indą, sumaišome su puse turimo cinamono kiekio, išmaišome ir paliekame - šia mase aptepsime sausainius.

2. Maltus migdolus sumaišome su marcipanų mase, likusiu cinamonu ir gvazdikėliais. Atsargiai įmaišome likusius baltymus. Jei tešla dar nesiklijuoja, galime vieną kitą šaukštelį baltymų pridėti iš tų, kuriuos pasilikome aptepimui.

3. Pjaustymo lentelę pabarstome cukrumi, kad neliptų ir ant jos kočiojame arba delnais išplojame tešlą. Sausainių formele išspaudžiame žvaigždutes - kad jos neliptų prie formelės, kaskart prieš spausdami, formelę panardiname į dubenį su šaltu vandeniu.

4. Žvaigždeles dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kiekvieną kruopščiai šaukšteliu aptepame pasilikta baltymų mase. Migdolinius sausainius džioviname 100-125 laipsnių orkaitėje 45 minutes. Išėmę leidžiame ataušti. Jei žvaigždelės kiek prikibusios prie kepimo popieriaus - atsargiai peiliu atkabiname.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Vienas skaniausių obuolių pyragų, kokį yra tekę valgyti (6)

Šis obuolių pyragas yra tikrai nesaldus ir labai, labai skanus. Bet, kaip sakoma, geriau vieną kartą patiems išbandyti negu šimtą kartų išgirsti.

SKANAUS: vištienos apkepėlė su cukinija (1)

Paprastas, lengvas patiekalas iš vištienos krūtinėlės. Sūris puikiai sujungia tiek skoniu, tiek tekstūra visus ingredientus.

Skanioji cukinijų mišrainė žiemai (6)

Šį troškinį galima valgyti šiltą iškart, tačiau galima pasigaminus laikyti stiklainiuose ir prireikus atidaryti bei pavaišinti svečius.

Įdarytos cukinijos, kurias pagaminti lengva kaip dukart du (2)

Daržovėmis ir sūriu įdarytos cukinijos yra skaniausios, kai cukinijos dar šviežios, neperaugusios.

Nuostabaus skonio varškės apkepas (6)

Šis varškės apkepas puikiai tinka ir pusryčiams, ir vakarienei, ir netgi pietų stalui.

Purūs blynukai, kurie nepaliks abejingų (6)

Iškepti pusryčiams ar vakarienei, šie blynai abejingų nepaliks.

SVEIKA ir GARDU: blynai be miltų (6)

Galiu pasakyti, kad šių blynelių skonis mane maloniai nustebino.

Cukinijos ir sūrio pyragas: linkime skanaus (1)

Cukinija - viena mėgstamiausių lietuvių daržovių. Jūsų dėmesiui - nesaldaus pyrago su cukinija receptas.

Šokoladinis pyragas, kuris pavyksta iš pirmo karto

Pyragas, kurį skanu valgyti ir be ypatingos progos. Jo papuošimui naudokite braškes, tačiau jei jų neturite, galite pakeisti kitomis sezoninėmis uogomis.

Kepėme 2 mėlynių pyragus: rinkitės, kuris jums skanesnis

Dvi mėlynių pyrago variacijos: pirmasis pyragas yra šiek tiek riebesnis, antrasis - su cinamono prieskoniu, bet iš esmės jie abu panašūs. Tad kurį kepti, galime rinktis pagal tai, kokių ingredientų virtuvės spintelėse turime.

METŲ ATRADIMAS: varškės pyragas su juodaisiais serbentais (23)

Juodieji serbentai pyragui suteikia ypatingo skonio.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės (2)

Uogas galima šaldyti sausas, su cukrumi arba sirupe. Tačiau sveikiausia, be abejo, šaldant uogas cukraus nevartoti.

Kvepiančios braškių salotos

Braškių salotos su mėtomis ir bazilikais - skanus užkandis šiltą vasaros dieną. Kviečiame išbandyti.

Aštrios daržovės žiemai: nereikia virti ar troškinti

Mama Julija iš tinklaraščio „Mamukynas“ dalijasi savo išbandytu receptu, kaip konservuoti ridikėlius žiemai. Ji pastebi, kad tokiu būdu išsaugoti žiemai galima ne tik ridikėlių, bet ir kitų daržovių.

Pasakiškai skanus nekeptas vasaros uogų pyragas (10)

Jau noksta pirmosios vasaros uogos - braškės, trešnės, serbentai ir agrastai. Sveikiausia, be abejo, kas valgyti šviežias, tačiau jeigu liko puodelis nesuvalgytų - siūlome mūsų išmėgintą receptą.