Sausainiai, kurie papuoš švenčių stalą

Tikri dangiški migdolai šios Kalėdų žvaigždės – migdolų ir marcipanų (kurie vėlgi yra ne kas kita, kaip tie patys migdolai) nepamainoma saldi draugystė. Ypatingi sausainiai, kurių užtenka vieną suvalgyti, kad pajustum tikrą šventės skonį.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Kalėdų žvaigždės iš migdolų

Ar gali būti kitaip, kai įprastus miltus čia pakeičia malti migdolų riešutai? Migdolinės Kalėdų žvaigždelės ne tik labai gardžios, jos ir gražios – puiki valgomų dovanų dėžutės, šventinio pyrago ar kalėdinės sausaininės puošmena.

Šiek tiek apie gamybą: nors recepto originale, kurį radau knygoje „Idėjos švenčių stalui. 20 originalių meniu“ nurodoma, jog baltymus reikia standžiai išplakti, iš patirties galiu pasakyti, kad jei vietoje purių baltymų jums gausis paprastas baltymų glaistas, pergyventi nereikia - migdolinės Kalėdų žvaigždės gaunasi nemažiau šaunios ir skanios.

Migdolus receptui galima susimalti patiems - virtuvės kombainu arba kavos malimo mašinėle. Ir žinoma, niekas nedraudžia pagal šį receptą pasigaminti kalėdinių eglučių, namelių, batukų. Tik formeles rinkitės mažesnio dydžio – šie sausainiai per ypatingi, kad juos dideliais blynais valgytume.

2 didelėms skardoms:

2 kiaušinių baltymai;

100 g cukraus pudros;

70 g cukraus;

1 didesnės citrinos tarkuota žievelė;

kupinas šaukštelis cinamono;

300 g maltų migdolų;

150 g marcipanų masės;

1/3 šaukštelio maltų gvazdikėlių;

cukraus pabarstyti.

Sausainiai, kurie papuoš švenčių stalą
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Gaminame kalėdinius migdolinius sausainius:

1. Smulkia tarka sutarkuojame citrinos žievelės geltonąją dalį. Kiaušinių baltymus išplakame iki standžių putų, po truputį suberiame cukraus pudrą ir cukrų, tarkuotą citrinos žievelę. Kiek mažiau nei pusę plaktų baltymų dedame į kitą indą, sumaišome su puse turimo cinamono kiekio, išmaišome ir paliekame - šia mase aptepsime sausainius.

2. Maltus migdolus sumaišome su marcipanų mase, likusiu cinamonu ir gvazdikėliais. Atsargiai įmaišome likusius baltymus. Jei tešla dar nesiklijuoja, galime vieną kitą šaukštelį baltymų pridėti iš tų, kuriuos pasilikome aptepimui.

3. Pjaustymo lentelę pabarstome cukrumi, kad neliptų ir ant jos kočiojame arba delnais išplojame tešlą. Sausainių formele išspaudžiame žvaigždutes - kad jos neliptų prie formelės, kaskart prieš spausdami, formelę panardiname į dubenį su šaltu vandeniu.

4. Žvaigždeles dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kiekvieną kruopščiai šaukšteliu aptepame pasilikta baltymų mase. Migdolinius sausainius džioviname 100-125 laipsnių orkaitėje 45 minutes. Išėmę leidžiame ataušti. Jei žvaigždelės kiek prikibusios prie kepimo popieriaus - atsargiai peiliu atkabiname.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

R. Bogušienė rekomenduoja: 5 sveikatai palankių blynų receptai

„Sveikatai palankus“ iniciatyva siūlo net 5 skirtingus blynų receptus. Tiesa, prieš tai trumpa atmintinė, kad blynai būtų ne tik skanūs, bet ir sveiki.

Blynų širdelės su varške

Jeigu ieškote skanių ir paprastų blynų receptų, rekomenduojame šį tinklaraštininkės Odetos iš „Samčio burtai“ receptą.

Gardūs blynai su kopūstų įdaru

Šie blynai yra viduriukas tarp paprastų blynų ir žemaičių blynų su daržovių įdaru. O blyno formavimo keptuvėje procesas praktiškai identiškas Kėdainių blynams.

Trinta burokėlių sriuba

Dalinuosi nauju sriubos receptu. Burokėliai ir feta. Kaip jums? Viriau ir buvo be galo smalsu – kaip čia bus, burokėliai ir fetos sūris? Pasakiškai skanu, ši sriuba bus mūsų sriubų TOP'e, ją gaminsiu dar ir dar...

Orkaitėje kepti varškėtukai

Varškę mėgstu ir ją galėčiau valgyti kelis kartus per savaitę. Nesvarbu, ar tai būtų virtiniai su varške, varškės pyragas ar tiesiog varškėčiai.

Pusryčiams – paskaninti skrebučiai (2)

Be blynų ir įvairių košių populiarus pusryčių pasirinkimas - skrebučiai.

Vaikyste kvepiantis keksas pagal senovinį receptą (3)

Šiandien mano namai kvepėjo vaikyste. Mano vaikyste. Net neabejoju, kad kiekvienas iš mūsų turime savo vaikystės skonį, kvapą, prisiminimus, kurie nukelia į vaikystę.

Traškios įdarytos bulvės

Patiekalas, kuriam pagaminti reikia vos kelių sudedamųjų dalių. Ir jų greičiausiai visada rasime savo namų šaldytuve.

Tinginių šimtalapis, kurį pagaminsite greitai ir lengvai (2)

Šimtalapis – mėgstamas lietuvių švenčių patiekalas. Jeigu nenorite leisti pinigų jau pagamintam šimtalapiui, išbandykite namuose gamintą.

Šventiniai sausainiai per 15 minučių (1)

Kažkada panašius sausainius užmačiau vienoj parduotuvėj. Paėmiau pirkti, pavarčiau rankoje ir nusprendžiau, kad pati galiu tokių iškepti namuose. Tai štai, su vaikų pagalba turime skanių sausainiukų.

Idėja pusryčiams ar vakarienei: vokiškas blynas (5)

Anglų kalba šis blynas vadinamas German pancake arba Dutch baby pancake. Nors į „baby“ jis nepanašus dėl savo dydžio.

Amžinai skanus kugelis ir kelios gudrybės, kaip jį iškepti dar gardesnį (16)

Šiam patiekalui, sakyčiau, labai tiktų pasakymas - genialu yra tai, kas paprasta.

Ubagų kotletai (2)

Ieškojau vakar naujų idėjų kotletams, nes buvo prašymas jų pagaminti. Kiek varčiau receptų, tai arba kažko neturiu, arba nevalgo kas nors šeimoj, arba dar kas nors.

Labai skanūs blynai, kuriems nereikia miltų

Šie blynai neįprasti todėl, kad jiems iškepti neprireiks miltų. Pabandom?

Skaniausių kūčiukų receptas

Kūčių stalo neįsivaizduojame be kūčiukų. Jų pasiūla prekybos centruose didžiulė, tačiau mūsų pasiūlymas jums – išsikepti kūčiukų namuose.