Sausainiai, kurie papuoš švenčių stalą

Tikri dangiški migdolai šios Kalėdų žvaigždės – migdolų ir marcipanų (kurie vėlgi yra ne kas kita, kaip tie patys migdolai) nepamainoma saldi draugystė. Ypatingi sausainiai, kurių užtenka vieną suvalgyti, kad pajustum tikrą šventės skonį.

Kalėdų žvaigždės iš migdolų

Ar gali būti kitaip, kai įprastus miltus čia pakeičia malti migdolų riešutai? Migdolinės Kalėdų žvaigždelės ne tik labai gardžios, jos ir gražios – puiki valgomų dovanų dėžutės, šventinio pyrago ar kalėdinės sausaininės puošmena.

Šiek tiek apie gamybą: nors recepto originale, kurį radau knygoje „Idėjos švenčių stalui. 20 originalių meniu“ nurodoma, jog baltymus reikia standžiai išplakti, iš patirties galiu pasakyti, kad jei vietoje purių baltymų jums gausis paprastas baltymų glaistas, pergyventi nereikia - migdolinės Kalėdų žvaigždės gaunasi nemažiau šaunios ir skanios.

Migdolus receptui galima susimalti patiems - virtuvės kombainu arba kavos malimo mašinėle. Ir žinoma, niekas nedraudžia pagal šį receptą pasigaminti kalėdinių eglučių, namelių, batukų. Tik formeles rinkitės mažesnio dydžio – šie sausainiai per ypatingi, kad juos dideliais blynais valgytume.

2 didelėms skardoms:

2 kiaušinių baltymai;

100 g cukraus pudros;

70 g cukraus;

1 didesnės citrinos tarkuota žievelė;

kupinas šaukštelis cinamono;

300 g maltų migdolų;

150 g marcipanų masės;

1/3 šaukštelio maltų gvazdikėlių;

cukraus pabarstyti.

Alvilės Rimaitės nuotr.

Gaminame kalėdinius migdolinius sausainius:

1. Smulkia tarka sutarkuojame citrinos žievelės geltonąją dalį. Kiaušinių baltymus išplakame iki standžių putų, po truputį suberiame cukraus pudrą ir cukrų, tarkuotą citrinos žievelę. Kiek mažiau nei pusę plaktų baltymų dedame į kitą indą, sumaišome su puse turimo cinamono kiekio, išmaišome ir paliekame - šia mase aptepsime sausainius.

2. Maltus migdolus sumaišome su marcipanų mase, likusiu cinamonu ir gvazdikėliais. Atsargiai įmaišome likusius baltymus. Jei tešla dar nesiklijuoja, galime vieną kitą šaukštelį baltymų pridėti iš tų, kuriuos pasilikome aptepimui.

3. Pjaustymo lentelę pabarstome cukrumi, kad neliptų ir ant jos kočiojame arba delnais išplojame tešlą. Sausainių formele išspaudžiame žvaigždutes - kad jos neliptų prie formelės, kaskart prieš spausdami, formelę panardiname į dubenį su šaltu vandeniu.

4. Žvaigždeles dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kiekvieną kruopščiai šaukšteliu aptepame pasilikta baltymų mase. Migdolinius sausainius džioviname 100-125 laipsnių orkaitėje 45 minutes. Išėmę leidžiame ataušti. Jei žvaigždelės kiek prikibusios prie kepimo popieriaus - atsargiai peiliu atkabiname.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis