Šeimininkė atskleidžia paslaptį, kaip išvirti skanų sultinį

 (11)
Sriuba bus skani, jei sultinys bus skanus ir skaidrus. Jį geriausia virti iš šviežios mėsos ar žuvies.
© Fotolia

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Tinka veršiena, kiauliena, triušiena, vištiena, įvairios žuvys, daržovės. Sultiniai paprastai verdami iš sprandinės, mentės, šoninės. Nepamirškite prieskonių!

Jei iš sultinio gaminsite sriubą, reikia 5– 6 l vandens, skaidriems sultiniams suvartojama 2– 5 l, koncentruotiems – 1– 2 l vandens.

Atminkite, kuo senesnio gyvulio mėsa, tuo riebesnis bus sultinys. Mėsą svarbu gerai nuplauti.

Daržoves patartina pakepinti orkaitėje ar keptuvėje be riebalų. Tada sultinys bus malonaus skonio ir gražios spalvos.

Mėsą, morkas ir svogūnus dėkite į keptuvę ir kepinkite, kol gražiai parus. Pamaišykite. Kai apskrus, sudėkite į puodą ir įpilkite šalto vandens. Supjaustykite, dėkite į šaltą vandenį.

Vanduo mėsą turi apsemti. Kai užvirs, ugnį sumažinkite. Nevirkite sultinio ant didelės ugnies. Sultinys bus skaidrus, jei vandenį su visais produktas kuo greičiau užvirsite ir sumažinsite ugnį, kad vos kunkuliuotų.

Per pirmas 30 min. kiaurasamčiu ar šaukštu nugriebkite putas. Į sultinį įpilkite stiklinę šalto vandens – į paviršių iškils ir ant dugno nusėdusios putos.

Įberkite druskos (jei iš sultinio gaminsite sriubą, druskos įbersite vėliau). Likus valandai iki sultinio virimo pabaigos, sudėkite prieskonines daržoves. Morką ir svogūną – paskrudintus. Poro, petražolių, salierų neskrudinkite.

Kai išverda, mėsą išimkite, sultinį perkoškite per sietelį. Jei norite, kad būtų ypač skaidrus, perkoškite per pusiau sulenktą marlę ar lininę medžiagą. Nelaikykite šaldytuve ilgiau nei 3–5 dienas. Sultinį galima sušaldyti, geriausia kubeliais ar porcijomis.

Mėsos sultiniui pagaminti reikės:

300 g minkštos mėsos,

1– 2 morkų,

0,5 saliero šaknies,

2–3 petražolių šaknų,

1 svogūno,

10 juodųjų pipirų grūdelių,

šaukštelio druskos,

2 l vandens.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

R. Bogušienė rekomenduoja: 5 sveikatai palankių blynų receptai

„Sveikatai palankus“ iniciatyva siūlo net 5 skirtingus blynų receptus. Tiesa, prieš tai trumpa atmintinė, kad blynai būtų ne tik skanūs, bet ir sveiki.

Blynų širdelės su varške

Jeigu ieškote skanių ir paprastų blynų receptų, rekomenduojame šį tinklaraštininkės Odetos iš „Samčio burtai“ receptą.

Gardūs blynai su kopūstų įdaru

Šie blynai yra viduriukas tarp paprastų blynų ir žemaičių blynų su daržovių įdaru. O blyno formavimo keptuvėje procesas praktiškai identiškas Kėdainių blynams.

Trinta burokėlių sriuba

Dalinuosi nauju sriubos receptu. Burokėliai ir feta. Kaip jums? Viriau ir buvo be galo smalsu – kaip čia bus, burokėliai ir fetos sūris? Pasakiškai skanu, ši sriuba bus mūsų sriubų TOP'e, ją gaminsiu dar ir dar...

Orkaitėje kepti varškėtukai

Varškę mėgstu ir ją galėčiau valgyti kelis kartus per savaitę. Nesvarbu, ar tai būtų virtiniai su varške, varškės pyragas ar tiesiog varškėčiai.

Pusryčiams – paskaninti skrebučiai (2)

Be blynų ir įvairių košių populiarus pusryčių pasirinkimas - skrebučiai.

Vaikyste kvepiantis keksas pagal senovinį receptą (3)

Šiandien mano namai kvepėjo vaikyste. Mano vaikyste. Net neabejoju, kad kiekvienas iš mūsų turime savo vaikystės skonį, kvapą, prisiminimus, kurie nukelia į vaikystę.

Traškios įdarytos bulvės

Patiekalas, kuriam pagaminti reikia vos kelių sudedamųjų dalių. Ir jų greičiausiai visada rasime savo namų šaldytuve.

Tinginių šimtalapis, kurį pagaminsite greitai ir lengvai (2)

Šimtalapis – mėgstamas lietuvių švenčių patiekalas. Jeigu nenorite leisti pinigų jau pagamintam šimtalapiui, išbandykite namuose gamintą.

Šventiniai sausainiai per 15 minučių (1)

Kažkada panašius sausainius užmačiau vienoj parduotuvėj. Paėmiau pirkti, pavarčiau rankoje ir nusprendžiau, kad pati galiu tokių iškepti namuose. Tai štai, su vaikų pagalba turime skanių sausainiukų.

Idėja pusryčiams ar vakarienei: vokiškas blynas (5)

Anglų kalba šis blynas vadinamas German pancake arba Dutch baby pancake. Nors į „baby“ jis nepanašus dėl savo dydžio.

Amžinai skanus kugelis ir kelios gudrybės, kaip jį iškepti dar gardesnį (16)

Šiam patiekalui, sakyčiau, labai tiktų pasakymas - genialu yra tai, kas paprasta.

Ubagų kotletai (2)

Ieškojau vakar naujų idėjų kotletams, nes buvo prašymas jų pagaminti. Kiek varčiau receptų, tai arba kažko neturiu, arba nevalgo kas nors šeimoj, arba dar kas nors.

Labai skanūs blynai, kuriems nereikia miltų

Šie blynai neįprasti todėl, kad jiems iškepti neprireiks miltų. Pabandom?

Skaniausių kūčiukų receptas

Kūčių stalo neįsivaizduojame be kūčiukų. Jų pasiūla prekybos centruose didžiulė, tačiau mūsų pasiūlymas jums – išsikepti kūčiukų namuose.