Šiek tiek fantazijos: kaip paprasti sausainiai virto įspūdingu patiekalu

 (2)
Ar Jūsų vaikai gamina patys? Prisipažinsiu, maniškiai, nelabai: man dažniausiai padeda noriai, bet patys su virtuvės mūzomis polkos dar netrypia.
<span style="color: #ff0000;">Šiek tiek fantazijos:</span> kaip paprasti sausainiai virto įspūdingu patiekalu
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Gamina vaikai: greiti pyragėliai-putėsiai

Tačiau vakar mano Vilius parkeliavo iš mokyklos įsisiautęs į pilkoką nuotaiką ir, man nespėjus sumąstyti, kaip ją praskaidrinti, pareiškė norintis pats ką nors skanaus pagaminti. Čiupo Gustavo receptų knygą ir ilgai netrukęs išsirinko greitų pyragėlių su obuoliais receptą. Man tereikėjo atskirti kiaušinio trynius nuo baltymų ir minimaliai paasistuoti, o su visais kitais darbais mano šaunuolis puikiai susidorojo pats.

Pyragėliai gavosi tikrai skanūs - cinamonu dvelkiantys, puriomis baltymų kepurėlėmis viliojantys - tokių drąsiai galima prikepti ir draugams šventėje pavaišinti. O svarbiausia, kad ši virtuvinė terapija šauniai suveikė - slogučio kaip nebūta, pasitikėjimas savimi grįžęs, kūrybiškumo sparnai plazda - Vilius jau svajoja apie naujus bandymus virtuvėje. Mudu sutarėme, kad geriausia, ką gali nuveikti su neigiama patirtimi - paversti ją teigiama. O aš pati patyliukais sau palinkėjau ateityje dažniau paskatinti vaikus imtis iniciatyvos.

<span style="color: #ff0000;">Šiek tiek fantazijos:</span> kaip paprasti sausainiai virto įspūdingu patiekalu
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Reikės:

  • 4 obuolių

  • 0,5 šaukštelio cinamono

  • 2 kiaušinio baltymų

  • 2 šaukštelių cukraus pudros

  • 180 g (1 pakelio) „Selgos" ar panašių sausainių

  • 250 ml pieno

Gaminame greitus pyragėlius-putėsius:

1. Įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 150 laipsnių. Kepimo skardą išklojame popieriumi.

<span style="color: #ff0000;">Šiek tiek fantazijos:</span> kaip paprasti sausainiai virto įspūdingu patiekalu
© Alvilės Rimaitės nuotr.

2. Nulupame ir stambiai sutarkuojame obuolius. Sumaišome juos su cinamonu.

3. Kiaušinio baltymus išplakame iki standžių putų, baigiant plakti įberiame cukraus pudrą ir dar kiek paplakame.

<span style="color: #ff0000;">Šiek tiek fantazijos:</span> kaip paprasti sausainiai virto įspūdingu patiekalu
© Alvilės Rimaitės nuotr.

4. Pieną pilame į dubenį ir jame pamerkiame sausainius - suskaičiavus iki 10 traukiam, kad neištežtų ir išdėliojame kepimo skardoje. Ant kiekvieno sausainio dedame po gerą šaukštelį tarkuotų obuolių, ant obuolių - po gerą šaukštą plaktų baltymų.

<span style="color: #ff0000;">Šiek tiek fantazijos:</span> kaip paprasti sausainiai virto įspūdingu patiekalu
© Alvilės Rimaitės nuotr.

5. Šauname į orkaitę ir kepame apie 5-7 minutes, kol baltymai paskrus. Iškepusiems leidžiame pravėsti ir išimame iš skardos - jei kiek prisikabino prie popieriaus, atsargiai peiliu atkabiname. Greiti pyragėliai-putėsiai skanūs ir šilti, ir atvėsę.

<span style="color: #ff0000;">Šiek tiek fantazijos:</span> kaip paprasti sausainiai virto įspūdingu patiekalu
© Alvilės Rimaitės nuotr.
Alvilė Rimaitė, www.gimtadieniomuge.lt
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Šokoladinis pyragas per 5 minutes (1)

Esu pyragų mėgėja, tačiau parduotuvėse esantys pyragai savo sudėtimi seniai nevilioja.

Kepame tinginių sausainius (4)

Kažkur, kažkada buvusi bendradarbė pasidalino idėja, kaip lengvai ir greitai išsikepti sausainių.

Vienas iš būdų, kad vaikai suvalgytų daugiau daržovių (5)

Su dideliu džiaugsmu kažkurią dieną iš darže rastų gėrybių gaminau spagečius su daržovėmis. Net visiškas mėsaėdis tėtis liko sotus ir patenkintas.

6 gardžiausi mūsų išbandyti obuolių pyragai (4)

Kol obuoliai bumbsi nuo medžių, tol namai kvepia obuolių pyragais. Ar turite savo mėgstamiausią receptą? O gal norite išbandyti naują?

Sveiki ir be galo skanūs avižiniai sausainiai

Pasak mitybos specialistės Ramintos Bogušienės, šiuose sausainiuose gausu skaidulinių medžiagų, jie be pridėtinio cukraus, druskos, be pieno, be glitimo (jei avižos begliutiminės), mažiau riebalų.

Dar mūsų močiučių mėgtas patiekalas iš obuolių ir varškės (2)

Kepti obuoliai su varške – senas, nesunkiai pagaminamas ir vaikams tinkamas patiekalas.

2 patobulinti varškės apkepai

Varškės apkepas yra universalus patiekalas, kurio skanauti galima ir pusryčiams, ir vakarienei, ir net pietums. Jūsų dėmesiui – du paskanintų varškės apkepų receptai.

Vienas skaniausių visų laikų obuolių pyragų (20)

Šis obuolių pyragas yra lengvai pagaminamas, skanus, todėl visai gali būti, kad iškepęs nuo stalo dings akimirksniu.

Skanioji agurkų mišrainė žiemai (14)

Gerai užderėjo agurkai? Jūsų dėmesiui – skanios mišrainės žiemai receptas.

Neapsakomo skanumo obuolių pyragas (38)

Šis obuolių pyrago receptas iš pirmo žvilgsnio atrodo keistokas, tačiau jei susiviliosite jį išbandyti, tikrai nenusivilsite.

2 patiekalai iš cukinijų, kuriems pagaminti nereikia daug proto (11)

Prasidėjus cukinijų derliui, visi mes ieškome skanių patiekalų receptų. Šįkart atrinkome du itin paprastus receptus – skanią trintą sriubą bei apkepėlę.

Skanūs ir sveiki keksiukai be miltų, cukraus ir kitų nuodėmių (12)

Grožio konkurse iki prizinės vietos jiems dar toli, bet suvalgyt šitokių, kad ir visą lėkštę – jokia nuodėmė. Be cukraus, be miltų, be riebalų. Tikrai, būna ir taip.

Idealūs blynukai pusryčiams ir vakarienei (1)

Turite maišą obuolių, kurių nespėjate suvalgyti? Iškepkite vaikams skanių blynų su avižomis bei obuoliais.

Nusibodo šašlykai? Išbandykite šį gardų patiekalą (20)

Jeigu planuojate iškylą gamtoje ir ieškote, kuo pakeisti nusibodusius šašlykus, šis receptas kaip tik jums.

Maisto technologė pataria, kokį aliejų naudoti kepimui

Ypač mūsų mažieji mėgsta keptus maisto produktus, o ir suaugusieji neatsispiria nei blyneliams, nei keptai mėsytei. Maisto technologė, sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė atsako, kokį aliejų rinktis kepimui: rafinuotą ar nerafinuotą. Taip pat pateikia aliejui sveikas alternatyvas.