Skaniau negu saldainiai: namuose pagamintas skanėstas iš moliūgų

 (29)
Mūsų namuose šiuo metu gyvena trys meškos, kurios iš tolo užuodžia, iš tolimiausio kampo pamato ir iš tolių tolimųjų išgirsta, kai namuose atsiranda SALDUMYNŲ.
© Asmeninio albumo nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir feisbuke!

Būna dienų, kai net kaulus maudžia nuo noro suvalgyti kažką saldaus. Aš, kaip dažna mama, į saldumynus ir į tai, ką aš ir kiti namie dedam į burnas, stengiuosi žiūrėti labai griežtai. Bet būna dienų... Štai žiūrėk iš kažkur atsiradus meškutė išlaižė pusę stiklainiuko medaus. Net pėdsakus visur paliko, priterliojo kaip turi būt, matyt skubėjo kabint, kad mama nepamatytų.

Nepasakosiu, koks cukrus yra blogis. Visi tą ir taip žino. Bet vis tiek manau, kad naminis saldumynas yra kažkiek mažiau kaltas nei parsineštas iš parduotuvės. Bent jau kvapiklių, dažiklių ir kitokių cheminių priedų namuose nenaudojam, dėl to šį moliūginį skanėstą drįstu vadinti sveiku. Nes jam pagaminti naudojamas tikras moliūgas, tikras apelsinas ir tikros citrinos. Tokios tikros, kokias galima rast mūsų lietuviškose parduotuvėse.

Šios cukatos gelbėja nuo beviltiško kondensuoto pieno šveitimo pasislėpus, kad niekas nepamatytų.

Taigi, cukatoms iš moliūgo pasigaminti reikės:

3 kg moliūgo;

1 kg cukraus;

pakelio vanilinio cukraus;

2 apelsinų;

2 citrinų.

Skaniau negu saldainiai: namuose pagamintas skanėstas iš moliūgų
© Asmeninio albumo nuotr.

Cukatos gaminamos taip:

Moliūgą nulupame, išimame sėklas ir supjaustome gan smulkiais stačiakampiais, kokių 3 cm ilgio, 2 cm pločio ir 2 cm storio. Arba kitaip. Susmulkintą moliūgą sudedame į didelį puodą ir užpilame cukrumi. Paliekame parai kambario temperatūroje.

Po paros susidariusias sultis nukošiame į atskirą puodą ir pakaitiname jas iki virimo, sudedame vanilinį cukrų, nutarkuojame citrinų ir apelsinų žievelių geltonąją ir oranžinę dalis (baltos dalies neliečiame, nes ji duoda kartumo), o iš pačių vaisių išspaudžiame sultis. Sirupą gerai išmaišome ir supilame atgal ant moliūgo gabalėlių. Paliekame parai kambario temperatūroje.

Po paros visą puodą su sirupu ir moliūgo gabalėliais dedame ant ugnies ir kaitiname vis pamaišydami iki virimo. Užvirus sirupą nukošiame į atskirą indą (vėliau supilstome į stiklainiukus, gaunasi tobulas sirupas ledams, košei, gėrimams ir dar visokiems reikalams pagardinti), o moliūgo gabalėlius arba sudedame į elektrinę džiovyklę, arba ant kepimo popieriaus išdėliojame ir dedame į orkaitę (džioviname 50 С temperatūroje). Abiem atvejais - kol išdžiūva ir sukietėja, o tai užtrunka.

Visas procesas atrodo baisiai ilgas, vos ne 3 dienas, bet paties krapštymosi labai nedaug, visas procesas vyksta savaime, puodų saugot proceso eigoje nereikia. O rezultatas labai geras. Garantuoju, jei pavaišinčiau, neatspėtumėte, kas tai. Šias cukatas, kaip ir visas kitas, galima valgyti tiek vienas, tiek dėti į kitus gaminius (keksiukus ir pan.)

Saldžių bandymų!

www.vaikaivirtuveje.eu
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Orkaitėje kepti varškėtukai

Varškę mėgstu ir ją galėčiau valgyti kelis kartus per savaitę. Nesvarbu, ar tai būtų virtiniai su varške, varškės pyragas ar tiesiog varškėčiai.

Pusryčiams – paskaninti skrebučiai (2)

Be blynų ir įvairių košių populiarus pusryčių pasirinkimas - skrebučiai.

Vaikyste kvepiantis keksas pagal senovinį receptą (3)

Šiandien mano namai kvepėjo vaikyste. Mano vaikyste. Net neabejoju, kad kiekvienas iš mūsų turime savo vaikystės skonį, kvapą, prisiminimus, kurie nukelia į vaikystę.

Traškios įdarytos bulvės

Patiekalas, kuriam pagaminti reikia vos kelių sudedamųjų dalių. Ir jų greičiausiai visada rasime savo namų šaldytuve.

Tinginių šimtalapis, kurį pagaminsite greitai ir lengvai (2)

Šimtalapis – mėgstamas lietuvių švenčių patiekalas. Jeigu nenorite leisti pinigų jau pagamintam šimtalapiui, išbandykite namuose gamintą.

Šventiniai sausainiai per 15 minučių (1)

Kažkada panašius sausainius užmačiau vienoj parduotuvėj. Paėmiau pirkti, pavarčiau rankoje ir nusprendžiau, kad pati galiu tokių iškepti namuose. Tai štai, su vaikų pagalba turime skanių sausainiukų.

Idėja pusryčiams ar vakarienei: vokiškas blynas (5)

Anglų kalba šis blynas vadinamas German pancake arba Dutch baby pancake. Nors į „baby“ jis nepanašus dėl savo dydžio.

Amžinai skanus kugelis ir kelios gudrybės, kaip jį iškepti dar gardesnį (16)

Šiam patiekalui, sakyčiau, labai tiktų pasakymas - genialu yra tai, kas paprasta.

Ubagų kotletai (2)

Ieškojau vakar naujų idėjų kotletams, nes buvo prašymas jų pagaminti. Kiek varčiau receptų, tai arba kažko neturiu, arba nevalgo kas nors šeimoj, arba dar kas nors.

Labai skanūs blynai, kuriems nereikia miltų

Šie blynai neįprasti todėl, kad jiems iškepti neprireiks miltų. Pabandom?

Skaniausių kūčiukų receptas

Kūčių stalo neįsivaizduojame be kūčiukų. Jų pasiūla prekybos centruose didžiulė, tačiau mūsų pasiūlymas jums – išsikepti kūčiukų namuose.

Kalėdiniai sausainiai, kurie papuoš kiekvieną švenčių stalą (4)

Belaukiant Kalėdų, vienas smagiausių šeimos darbų virtuvėje – meduolinių sausainių kepimas. Tam reikia turėti gražių kalėdinių sausainių formelių (eglės, žvaigždės, žmogeliuko, varpelio, briedžio, snaigės ir pan.) Jūsų dėmesiui – vienas paprasčiausių receptų, kurį kviečiame išbandyti prieš šventes.

Tobulas pyragas su Oreo sausainiais

Tinklaraštininkė Odeta iš „Samčio burtų“ kepa šokoladainį su varške ir OREO sausainiais.

Ko gero, skaniausi visų laikų varškėčiai

Varškėčiai yra universalus patiekalas, tinkantis ir pusryčiams, ir vakarienei, ir netgi pietums.

Kepame skaniuosius kūčiukus (6)

Artėjant Kalėdoms parduotuvėse ir namuose vis dažniau pakvimpa kūčiukais.