Skaniausias visų laikų varškės pyragas

 (6)
Skaniausias varškės pyragas, kurį man teko ragauti. Neįkyriai saldus, minkštas - pagrindinį vaidmenį atlieka turtingas varškės įdaras, o nedideli tešlos sluoksneliai jį maloniai apglėbia, neturėdami nė menkiausių kėslų įlįsti į pirmąjį planą.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Vaikų šventėse šis pyragas drąsiai gali ir ant torto pakylos užsiropšti bei žvakutėmis pasidabinti - ypač, jei švenčia patys mažiausieji, o jus esate linkę neskubėti jų vaišinti labai saldžiais ir riebiais kepiniais.

Šis varškės pyragas lydi mane nuo vaikystės - jį visuomet kepdavo mano teta. Pasak jos, pyrago skoniui labai svarbu tinkamai paruošta varškė. Ji turi būti pakeliuose, geriausia - nupirkta keliomis dienomis anksčiau, kad prieš gaminant kiek apdžiūtų. Tinkamiausia - 18 proc., tačiau tokią nėra lengva rasti, todėl aš naudoju 9 proc. ir net ne visada dedu tą papildomą šaukštą grietinės - pyragas vis tiek gaunasi labai gardus.

TAIP PAT IŠBANDYKITE:
3 lengvi žaliavalgiški receptai
Skanu ir paprasta: tinginys kitaip

Pyrago tešlai:

100 g sviesto,

220 g miltų,

3 šaukštų cukraus,

1-2 kiaušinio trynių,

0,5 šaukštelio kepimo miltelių.

Varškės įdarui:

3/4 kg varškės pakeliuose - 18 ar bent 9 proc. riebumo (šiuo atveju galima 1 šaukštą grietinės dar įdėti),

100 g sviesto,

4 kiaušinio trynių,

5 kiaušinio baltymų,

5 šaukštų cukraus,

1 citrinos žievelės,

150 g razinų,

1 šaukštelio maltos vanilės,

1,5 šaukšto manų kruopų.

Razinas nuplauname, nuplikome verdančiu vandeniu ir užmerkiame šiltame vandenyje.

Ruošiame tešlą:

100 g kambario temperatūros sviesto išsukame su 3 šaukštais cukraus (galima ranka, o galima ir kombainu), įdedame 1-2 trynius ir vėl išsukame. Kitame inde miltus sumaišome su kepimo milteliais, įsijojame į tešlą ir išminkome. Padedame į šaldytuvą 1 valandai.

Ruošiame varškės įdarą:

100 g kambario temperatūros sviesto, maltą vanilę ir 5 šaukštus cukraus išsukame su 4 tryniais. Sumaišome su varške. Įtarkuojame citrinos žievelės geltonąją dalį, įberiame manų kruopas ir gerai nuvarvintas razinas, sumaišome. Atsargiai išmaišome su gerai išplaktais 5 baltymais.

Kepame pyragą:

įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių. Atsegamą torto formą ištepame sviestu ir į ją stambia tarka sutarkuojame 2/3 atšaldytos tešlos. Ant jos klojame varškės įdarą ir ant viršaus sutarkuojame likusią tešlos dalį.

Kepame 50-60 minučių.

Geriausia varškės pyragą nakčiai palikti šaldytuve, pridengus, kad kvapų neprisigertų ir pjaustyti tik kitą dieną. Labai mėgstu tokius kepinius, kaip šis, kuriuos galima išsikepti 1-2 dienomis anksčiau - šventei atėjus juos telieka išsitraukti ir smagiai svečiams patiekti.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Vienas skaniausių obuolių pyragų, kokį yra tekę valgyti (8)

Šis obuolių pyragas yra tikrai nesaldus ir labai, labai skanus. Bet, kaip sakoma, geriau vieną kartą patiems išbandyti negu šimtą kartų išgirsti.

SKANAUS: vištienos apkepėlė su cukinija (1)

Paprastas, lengvas patiekalas iš vištienos krūtinėlės. Sūris puikiai sujungia tiek skoniu, tiek tekstūra visus ingredientus.

Skanioji cukinijų mišrainė žiemai (6)

Šį troškinį galima valgyti šiltą iškart, tačiau galima pasigaminus laikyti stiklainiuose ir prireikus atidaryti bei pavaišinti svečius.

Įdarytos cukinijos, kurias pagaminti lengva kaip dukart du (2)

Daržovėmis ir sūriu įdarytos cukinijos yra skaniausios, kai cukinijos dar šviežios, neperaugusios.

Nuostabaus skonio varškės apkepas (6)

Šis varškės apkepas puikiai tinka ir pusryčiams, ir vakarienei, ir netgi pietų stalui.

Purūs blynukai, kurie nepaliks abejingų (6)

Iškepti pusryčiams ar vakarienei, šie blynai abejingų nepaliks.

SVEIKA ir GARDU: blynai be miltų (6)

Galiu pasakyti, kad šių blynelių skonis mane maloniai nustebino.

Cukinijos ir sūrio pyragas: linkime skanaus (1)

Cukinija - viena mėgstamiausių lietuvių daržovių. Jūsų dėmesiui - nesaldaus pyrago su cukinija receptas.

Šokoladinis pyragas, kuris pavyksta iš pirmo karto

Pyragas, kurį skanu valgyti ir be ypatingos progos. Jo papuošimui naudokite braškes, tačiau jei jų neturite, galite pakeisti kitomis sezoninėmis uogomis.

Kepėme 2 mėlynių pyragus: rinkitės, kuris jums skanesnis

Dvi mėlynių pyrago variacijos: pirmasis pyragas yra šiek tiek riebesnis, antrasis - su cinamono prieskoniu, bet iš esmės jie abu panašūs. Tad kurį kepti, galime rinktis pagal tai, kokių ingredientų virtuvės spintelėse turime.

METŲ ATRADIMAS: varškės pyragas su juodaisiais serbentais (23)

Juodieji serbentai pyragui suteikia ypatingo skonio.

7 uogų šaldymo gudrybės, kurias žino patyrusios šeimininkės (2)

Uogas galima šaldyti sausas, su cukrumi arba sirupe. Tačiau sveikiausia, be abejo, šaldant uogas cukraus nevartoti.

Kvepiančios braškių salotos

Braškių salotos su mėtomis ir bazilikais - skanus užkandis šiltą vasaros dieną. Kviečiame išbandyti.

Aštrios daržovės žiemai: nereikia virti ar troškinti

Mama Julija iš tinklaraščio „Mamukynas“ dalijasi savo išbandytu receptu, kaip konservuoti ridikėlius žiemai. Ji pastebi, kad tokiu būdu išsaugoti žiemai galima ne tik ridikėlių, bet ir kitų daržovių.

Pasakiškai skanus nekeptas vasaros uogų pyragas (10)

Jau noksta pirmosios vasaros uogos - braškės, trešnės, serbentai ir agrastai. Sveikiausia, be abejo, kas valgyti šviežias, tačiau jeigu liko puodelis nesuvalgytų - siūlome mūsų išmėgintą receptą.