Skaniausias visų laikų varškės pyragas

 (6)
Skaniausias varškės pyragas, kurį man teko ragauti. Neįkyriai saldus, minkštas - pagrindinį vaidmenį atlieka turtingas varškės įdaras, o nedideli tešlos sluoksneliai jį maloniai apglėbia, neturėdami nė menkiausių kėslų įlįsti į pirmąjį planą.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Vaikų šventėse šis pyragas drąsiai gali ir ant torto pakylos užsiropšti bei žvakutėmis pasidabinti - ypač, jei švenčia patys mažiausieji, o jus esate linkę neskubėti jų vaišinti labai saldžiais ir riebiais kepiniais.

Šis varškės pyragas lydi mane nuo vaikystės - jį visuomet kepdavo mano teta. Pasak jos, pyrago skoniui labai svarbu tinkamai paruošta varškė. Ji turi būti pakeliuose, geriausia - nupirkta keliomis dienomis anksčiau, kad prieš gaminant kiek apdžiūtų. Tinkamiausia - 18 proc., tačiau tokią nėra lengva rasti, todėl aš naudoju 9 proc. ir net ne visada dedu tą papildomą šaukštą grietinės - pyragas vis tiek gaunasi labai gardus.

TAIP PAT IŠBANDYKITE:
3 lengvi žaliavalgiški receptai
Skanu ir paprasta: tinginys kitaip

Pyrago tešlai:

100 g sviesto,

220 g miltų,

3 šaukštų cukraus,

1-2 kiaušinio trynių,

0,5 šaukštelio kepimo miltelių.

Varškės įdarui:

3/4 kg varškės pakeliuose - 18 ar bent 9 proc. riebumo (šiuo atveju galima 1 šaukštą grietinės dar įdėti),

100 g sviesto,

4 kiaušinio trynių,

5 kiaušinio baltymų,

5 šaukštų cukraus,

1 citrinos žievelės,

150 g razinų,

1 šaukštelio maltos vanilės,

1,5 šaukšto manų kruopų.

Razinas nuplauname, nuplikome verdančiu vandeniu ir užmerkiame šiltame vandenyje.

Ruošiame tešlą:

100 g kambario temperatūros sviesto išsukame su 3 šaukštais cukraus (galima ranka, o galima ir kombainu), įdedame 1-2 trynius ir vėl išsukame. Kitame inde miltus sumaišome su kepimo milteliais, įsijojame į tešlą ir išminkome. Padedame į šaldytuvą 1 valandai.

Ruošiame varškės įdarą:

100 g kambario temperatūros sviesto, maltą vanilę ir 5 šaukštus cukraus išsukame su 4 tryniais. Sumaišome su varške. Įtarkuojame citrinos žievelės geltonąją dalį, įberiame manų kruopas ir gerai nuvarvintas razinas, sumaišome. Atsargiai išmaišome su gerai išplaktais 5 baltymais.

Kepame pyragą:

įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių. Atsegamą torto formą ištepame sviestu ir į ją stambia tarka sutarkuojame 2/3 atšaldytos tešlos. Ant jos klojame varškės įdarą ir ant viršaus sutarkuojame likusią tešlos dalį.

Kepame 50-60 minučių.

Geriausia varškės pyragą nakčiai palikti šaldytuve, pridengus, kad kvapų neprisigertų ir pjaustyti tik kitą dieną. Labai mėgstu tokius kepinius, kaip šis, kuriuos galima išsikepti 1-2 dienomis anksčiau - šventei atėjus juos telieka išsitraukti ir smagiai svečiams patiekti.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Ir sveika, ir skanu: daržovių lazanija

Koks savaitgalis be eksperimentų!

Lašiša + vafliniai taleriai = skani užkandėlė

Pavydžiu šeimininkėms, kurių šeimyna mėgsta žuvį. Pas mus geriausia "žuvis" - mėsa.

Gardieji virtiniai su bulvėmis (4)

Ingredientai, kuriuos visus kone visada turime namuose. Tad kodėl šiandien nepasigaminus virtinų su bulvėmis? Man asmeniškai skaniausi koldūnai būtent su bulvių įdaru.

3 sveiki saldumynai, kurių nereikia kepti, o rezultatas – puikiausias

Apsilankę prekybos centruose tiesiate rankas pyrago, saldainių ar sausainių link? Verta žinoti: daugumoje pirktų saldumynų – medžiagos, kurių apskritai neturėtų būti mūsų mityboje.

Įdarytos cukinijos, kurių paragavus norėsis dar ir dar (5)

Lengvas vasariškas patiekalas, kuris tinkamas ir pietums, ir vakarienei.

ATRADIMAS: dar sveikesni ir skanesni šaltibarščiai (41)

Burokėlių šiems šaltibarščiams nereikia virti, o tai daug sveikiau, nes išlieka daugiau vertingų maistinių medžiagų ir vitaminų.

Pats skaniausias nekeptas braškinis tortas (12)

Šeimininkės mėgsta nekeptus pyragus ir tortus, nes juos pagaminti būna nesunku, o jie patys yra gaivūs ir skalsūs.

Naminiai ledai, kuriems prireiks vos 3 produktų (6)

Vasara ir ledai - du neatskiriami sinonimai. Jeigu nesate niekada namuose gaminę ledų, skubame nuraminti, jog tai iš tiesų labai nesunku. Kviečiame išbandyti.

Dieviškai skanūs braškių ir šokolado keksiukai

Mėgstate braškes? Šokoladą irgi? Tuomet šie pasakiškai skanūs keksiukai kaip tik jums.

Varškės koldūnai su siurprizu (3)

Dar vienas būdas panaudoti varškę ir gauti baltymų. Puikus maistas vaikučiams su staigmenėle viduje.

Skanėstas, kuriam šiltą dieną nėra lygių (4)

Nesunkiai pagaminamas, skanus ir itin mėgstamas vaikų. Taip galima pavadinti šį vasarišką desertą.

Gaivūs naminiai ledai iš rabarbarų (3)

Norintiems atsigaivinti siūlome mamos Elžbietos iš tinklaraščio „Mamukynas“ išbandytus rabarbarų ledus.

Gaivios salotos su grūdėta varške (3)

Puikios salotos su pirmosiomis atėjusio šilto sezono daržovėmis.

Skanūs pietūs vos per 15 minučių

Labai greitai pagaminamas patiekalas, kuriam tinka ir vakarykštė kepta mėsa. Pas mus buvo likę 4 vištienos kumpeliai, kuriuos kepiau orkaitėje rankovėje.

Rekordiškai greitai pagaminamas vištienos pyragas

Patiekalas, kurį drąsiai galima pasiūlyti visiems šeimos nariams. Pyrago skonis yra išties švelnus, o pagaminti jį paprasta kaip dukart du.