Skaniausias visų laikų varškės pyragas

 (6)
Skaniausias varškės pyragas, kurį man teko ragauti. Neįkyriai saldus, minkštas - pagrindinį vaidmenį atlieka turtingas varškės įdaras, o nedideli tešlos sluoksneliai jį maloniai apglėbia, neturėdami nė menkiausių kėslų įlįsti į pirmąjį planą.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Vaikų šventėse šis pyragas drąsiai gali ir ant torto pakylos užsiropšti bei žvakutėmis pasidabinti - ypač, jei švenčia patys mažiausieji, o jus esate linkę neskubėti jų vaišinti labai saldžiais ir riebiais kepiniais.

Šis varškės pyragas lydi mane nuo vaikystės - jį visuomet kepdavo mano teta. Pasak jos, pyrago skoniui labai svarbu tinkamai paruošta varškė. Ji turi būti pakeliuose, geriausia - nupirkta keliomis dienomis anksčiau, kad prieš gaminant kiek apdžiūtų. Tinkamiausia - 18 proc., tačiau tokią nėra lengva rasti, todėl aš naudoju 9 proc. ir net ne visada dedu tą papildomą šaukštą grietinės - pyragas vis tiek gaunasi labai gardus.

TAIP PAT IŠBANDYKITE:
3 lengvi žaliavalgiški receptai
Skanu ir paprasta: tinginys kitaip

Pyrago tešlai:

100 g sviesto,

220 g miltų,

3 šaukštų cukraus,

1-2 kiaušinio trynių,

0,5 šaukštelio kepimo miltelių.

Varškės įdarui:

3/4 kg varškės pakeliuose - 18 ar bent 9 proc. riebumo (šiuo atveju galima 1 šaukštą grietinės dar įdėti),

100 g sviesto,

4 kiaušinio trynių,

5 kiaušinio baltymų,

5 šaukštų cukraus,

1 citrinos žievelės,

150 g razinų,

1 šaukštelio maltos vanilės,

1,5 šaukšto manų kruopų.

Razinas nuplauname, nuplikome verdančiu vandeniu ir užmerkiame šiltame vandenyje.

Ruošiame tešlą:

100 g kambario temperatūros sviesto išsukame su 3 šaukštais cukraus (galima ranka, o galima ir kombainu), įdedame 1-2 trynius ir vėl išsukame. Kitame inde miltus sumaišome su kepimo milteliais, įsijojame į tešlą ir išminkome. Padedame į šaldytuvą 1 valandai.

Ruošiame varškės įdarą:

100 g kambario temperatūros sviesto, maltą vanilę ir 5 šaukštus cukraus išsukame su 4 tryniais. Sumaišome su varške. Įtarkuojame citrinos žievelės geltonąją dalį, įberiame manų kruopas ir gerai nuvarvintas razinas, sumaišome. Atsargiai išmaišome su gerai išplaktais 5 baltymais.

Kepame pyragą:

įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių. Atsegamą torto formą ištepame sviestu ir į ją stambia tarka sutarkuojame 2/3 atšaldytos tešlos. Ant jos klojame varškės įdarą ir ant viršaus sutarkuojame likusią tešlos dalį.

Kepame 50-60 minučių.

Geriausia varškės pyragą nakčiai palikti šaldytuve, pridengus, kad kvapų neprisigertų ir pjaustyti tik kitą dieną. Labai mėgstu tokius kepinius, kaip šis, kuriuos galima išsikepti 1-2 dienomis anksčiau - šventei atėjus juos telieka išsitraukti ir smagiai svečiams patiekti.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

R. Bogušienė rekomenduoja: 5 sveikatai palankių blynų receptai

„Sveikatai palankus“ iniciatyva siūlo net 5 skirtingus blynų receptus. Tiesa, prieš tai trumpa atmintinė, kad blynai būtų ne tik skanūs, bet ir sveiki.

Blynų širdelės su varške

Jeigu ieškote skanių ir paprastų blynų receptų, rekomenduojame šį tinklaraštininkės Odetos iš „Samčio burtai“ receptą.

Gardūs blynai su kopūstų įdaru

Šie blynai yra viduriukas tarp paprastų blynų ir žemaičių blynų su daržovių įdaru. O blyno formavimo keptuvėje procesas praktiškai identiškas Kėdainių blynams.

Trinta burokėlių sriuba

Dalinuosi nauju sriubos receptu. Burokėliai ir feta. Kaip jums? Viriau ir buvo be galo smalsu – kaip čia bus, burokėliai ir fetos sūris? Pasakiškai skanu, ši sriuba bus mūsų sriubų TOP'e, ją gaminsiu dar ir dar...

Orkaitėje kepti varškėtukai

Varškę mėgstu ir ją galėčiau valgyti kelis kartus per savaitę. Nesvarbu, ar tai būtų virtiniai su varške, varškės pyragas ar tiesiog varškėčiai.

Pusryčiams – paskaninti skrebučiai (2)

Be blynų ir įvairių košių populiarus pusryčių pasirinkimas - skrebučiai.

Vaikyste kvepiantis keksas pagal senovinį receptą (3)

Šiandien mano namai kvepėjo vaikyste. Mano vaikyste. Net neabejoju, kad kiekvienas iš mūsų turime savo vaikystės skonį, kvapą, prisiminimus, kurie nukelia į vaikystę.

Traškios įdarytos bulvės

Patiekalas, kuriam pagaminti reikia vos kelių sudedamųjų dalių. Ir jų greičiausiai visada rasime savo namų šaldytuve.

Tinginių šimtalapis, kurį pagaminsite greitai ir lengvai (2)

Šimtalapis – mėgstamas lietuvių švenčių patiekalas. Jeigu nenorite leisti pinigų jau pagamintam šimtalapiui, išbandykite namuose gamintą.

Šventiniai sausainiai per 15 minučių (1)

Kažkada panašius sausainius užmačiau vienoj parduotuvėj. Paėmiau pirkti, pavarčiau rankoje ir nusprendžiau, kad pati galiu tokių iškepti namuose. Tai štai, su vaikų pagalba turime skanių sausainiukų.

Idėja pusryčiams ar vakarienei: vokiškas blynas (5)

Anglų kalba šis blynas vadinamas German pancake arba Dutch baby pancake. Nors į „baby“ jis nepanašus dėl savo dydžio.

Amžinai skanus kugelis ir kelios gudrybės, kaip jį iškepti dar gardesnį (16)

Šiam patiekalui, sakyčiau, labai tiktų pasakymas - genialu yra tai, kas paprasta.

Ubagų kotletai (2)

Ieškojau vakar naujų idėjų kotletams, nes buvo prašymas jų pagaminti. Kiek varčiau receptų, tai arba kažko neturiu, arba nevalgo kas nors šeimoj, arba dar kas nors.

Labai skanūs blynai, kuriems nereikia miltų

Šie blynai neįprasti todėl, kad jiems iškepti neprireiks miltų. Pabandom?

Skaniausių kūčiukų receptas

Kūčių stalo neįsivaizduojame be kūčiukų. Jų pasiūla prekybos centruose didžiulė, tačiau mūsų pasiūlymas jums – išsikepti kūčiukų namuose.