Skaniausias visų laikų varškės pyragas

Skaniausias varškės pyragas, kurį man teko ragauti. Neįkyriai saldus, minkštas - pagrindinį vaidmenį atlieka turtingas varškės įdaras, o nedideli tešlos sluoksneliai jį maloniai apglėbia, neturėdami nė menkiausių kėslų įlįsti į pirmąjį planą.

Vaikų šventėse šis pyragas drąsiai gali ir ant torto pakylos užsiropšti bei žvakutėmis pasidabinti - ypač, jei švenčia patys mažiausieji, o jus esate linkę neskubėti jų vaišinti labai saldžiais ir riebiais kepiniais.

Šis varškės pyragas lydi mane nuo vaikystės - jį visuomet kepdavo mano teta. Pasak jos, pyrago skoniui labai svarbu tinkamai paruošta varškė. Ji turi būti pakeliuose, geriausia - nupirkta keliomis dienomis anksčiau, kad prieš gaminant kiek apdžiūtų. Tinkamiausia - 18 proc., tačiau tokią nėra lengva rasti, todėl aš naudoju 9 proc. ir net ne visada dedu tą papildomą šaukštą grietinės - pyragas vis tiek gaunasi labai gardus.

TAIP PAT IŠBANDYKITE:
3 lengvi žaliavalgiški receptai
Skanu ir paprasta: tinginys kitaip

Pyrago tešlai:

100 g sviesto,

220 g miltų,

3 šaukštų cukraus,

1-2 kiaušinio trynių,

0,5 šaukštelio kepimo miltelių.

Varškės įdarui:

3/4 kg varškės pakeliuose - 18 ar bent 9 proc. riebumo (šiuo atveju galima 1 šaukštą grietinės dar įdėti),

100 g sviesto,

4 kiaušinio trynių,

5 kiaušinio baltymų,

5 šaukštų cukraus,

1 citrinos žievelės,

150 g razinų,

1 šaukštelio maltos vanilės,

1,5 šaukšto manų kruopų.

Razinas nuplauname, nuplikome verdančiu vandeniu ir užmerkiame šiltame vandenyje.

Ruošiame tešlą:

100 g kambario temperatūros sviesto išsukame su 3 šaukštais cukraus (galima ranka, o galima ir kombainu), įdedame 1-2 trynius ir vėl išsukame. Kitame inde miltus sumaišome su kepimo milteliais, įsijojame į tešlą ir išminkome. Padedame į šaldytuvą 1 valandai.

Ruošiame varškės įdarą:

100 g kambario temperatūros sviesto, maltą vanilę ir 5 šaukštus cukraus išsukame su 4 tryniais. Sumaišome su varške. Įtarkuojame citrinos žievelės geltonąją dalį, įberiame manų kruopas ir gerai nuvarvintas razinas, sumaišome. Atsargiai išmaišome su gerai išplaktais 5 baltymais.

Kepame pyragą:

įjungiame orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių. Atsegamą torto formą ištepame sviestu ir į ją stambia tarka sutarkuojame 2/3 atšaldytos tešlos. Ant jos klojame varškės įdarą ir ant viršaus sutarkuojame likusią tešlos dalį.

Kepame 50-60 minučių.

Geriausia varškės pyragą nakčiai palikti šaldytuve, pridengus, kad kvapų neprisigertų ir pjaustyti tik kitą dieną. Labai mėgstu tokius kepinius, kaip šis, kuriuos galima išsikepti 1-2 dienomis anksčiau - šventei atėjus juos telieka išsitraukti ir smagiai svečiams patiekti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis