Svarbiausi patarimai apie vaisių ir daržovių džiovinimą žiemai

 (1)
Prisimenu savo vaikystę, kai močiutė ruošdavo obuolius, kriaušes džiovinimui - išpjaudavo sėklalizdžius, supjaustydavo skiltelėmis, pabarstydavo cinamonu ir, suvėrusi jas ant siūlo, kabindavo virš krosnies, kad skiltelės džiūtų. „Žiemai", - sakydavo, bet tos žiemos tie džiovinti obuolių ir kriaušių karoliai dažniausiai nė nesulaukdavo, nes vos išdžiūvusius juos bemat išgraibstydavo anūkai.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Mama jau buvo modernesnė, nes vaisius, daržoves, grybus džiovindavo orkaitėje, nors, kiek pamenu, procesas užtrukdavo pakankamai ilgai. O dabar štai turime dar paprastesnių ir greitesnių priemonių - įvairių džiovyklių, džiovintuvų - tad galime greitai ir be didelio vargo prikonservuoti įvairių gėrybių atsargų žiemai.

Ne tik skanu, bet ir maistinga

Džiovinti vaisiai, uogos, grybai, prieskoniai - ne tik skanus pagardas sriuboms, košėms, troškiniams, makaronų patiekalams, apkepams, bet ir gardus bei naudingas užkandukas mažyliams ar tėveliams, kai taip norisi ką skanaus sukramtyti ar kažko sveiko įdėti į užkandžių dėžutę darželin ar mokyklon.

Kyla paprastas klausimas - kam pirkti įvairius džiovintus vaisius, uogas, prieskonius, nežinia kaip ir kokiu būdu užaugintus bei iš kur transportuotus, kai tiek daug įvairiausių mūsų daržuose, soduose augančių gėrybių galime pasiruošti šaltajam sezonui patys, nenaudodami jokių papildomų konservantų. Džiovinami produktai, nors ir netenka dalies vitaminų, bet vis tik yra labai maistingi. Jie gerai išsilaiko, nes juos džiovinant pašalinama dalis vandens, juose nebegali daugintis puvimą, pelijimą sukeliantys mikroorganizmai.

Dažniausiai džiovinami obuoliai, kriaušės, slyvos, mėlynės, spanguolės, pastaruoju metu vis dažniau - moliūgai, morkos, burokėliai, svogūnai, žalumyninės daržovės, prieskoninės žolelės. 

Sunkiau džiovinti daugiau vandens turinčias daržoves - pomidorus, agurkus - bet mes rekomenduojame eksperimentuoti, kad atrastumėte jūsų šeimynai tinkančius ir patinkančius skonius. Pasirodo, net bulves galima sėkmingai sudžiovinti - jos džiūdamos smarkiai papilkėja, gal estetiškai neatrodo viliojančiai, bet tai tikrai nesugadina jų skonio.

Svarbiausi patarimai apie vaisių ir daržovių džiovinimą žiemai
Vieni iš dažniausiai džiovinamų vaisių - obuoliai, tačiau galima džiovinti ir daug kitų vaisių bei daržovių
© Shutterstock nuotr.

Naudingi patarimai  

• Nuvalytus vaisius, daržoves pjaustykite keramikiniais (ne metaliniais) peiliais, tarkuokite plastmasinėmis (ne metalinėmis) trintuvėmis, kad kuo daugiau vitaminų (ypač vitamino C) juose išliktų.

• Kai kurie vaisiai (obuoliai, kriaušės, bananai) džiūdami patamsėja, tad norėdami to išvengti, prieš džiovindami juos pamirkykite vandenyje su trupučiu citrinų sulčių.

• Taip pat svarbu žinoti, kad jau išdžiovinti produktai mėgsta sausas, gerai vėdinamas patalpas arba sandarius indus, kad kuo ilgiau išsilaikytų ir nesugestų.

• Tik išdžiūvusius produktus, prieš sudėdami į laikymui skirtą tarą (stiklo indus, maišelius), atvėsinkite iki kambario temperatūros.

• Dirbtiniu būdu džiovindami vaisius, uogas, daržoves, grybus, atminkite, kad turi vykti laisva oro cirkuliacija, temperatūra turi būti didinama pamažu, nes kitaip produktas ne išdžius, o sukeps. Specialiose džiovyklėse tą padaryti leidžia prietaiso konstrukcija, kai produktai dedami ant „skylėtų" padėklų, pro kuriuos laisvai cirkuliuoja ventiliatoriaus paskirstomas įkaitintas oras. Džiovinant orkaitėje orui cirkuliuoti leis specialus džiovinimui skirtas rėmelis su metaliniu ar reto audinio tinkleliu.

Kur džiovinti?

• Lauke. Džiovindami produktus lauke venkite tiesioginių saulės spindulių, nes taip gėrybės netenka daug vitamino C, praranda jiems būdingą spalvą, aromatą, skonį, blogai brinksta. Taip pat svarbu lauke džiovinamus produktus pridengti nuo vabzdžių ar dulkių. Bet kuriuo atveju džiovinant produktus lauke greičiausiai prireiks ir orkaitės (paskutiniame etape), kad produktai būtų pilnai išdžiūvę.

• Orkaitėje. Džiovinimas orkaitėje užtruks ilgai, nes procesą reikia kartoti keliskart: didesniems vaisiams (pvz. slyvoms, abrikosams, persikams) prireiks 3 kartų, mažesniems užteks ir 1-2 kartų.

Jei džiovinate triskart, pradžioje padžiovinkite vaisius, uogas žemesnėje (40-45 °C) temperatūroje apie 3-4 val., tada 4-6 val. palaikykite kambario temperatūroje, po to vėl džiovinkite, tik jau kiek aukštesnėje (55-60°C) temperatūroje apie 4-5 val., tada keletą valandų palaikykite kambario temperatūroje ir trečiąkart padžiovinkite dar aukštesnėje (75-80°C) temperatūroje apie 12-16 val., kol produktai pilnai išdžius.

Jei džiovinate dukart (pvz. vyšnias, avietes), pradžioje padžiovinkite vaisius, uogas 50-55°C temperatūroje, kol vaisiai, uogos apvys. Tuomet, keletą valandų palaikę kambario temperatūroje ir atvėsinę, vėl džiovinkite, tik jau aukštesnėje temperatūroje (60- 80°C) tol, kol visiškai išdžius.

Jei džiovinate vienąkart (pvz. serbentus, mėlynes ar kitas smulkias uogas), tai darykite 60-70°C temperatūroje. Kol uogos visai išdžius, kelis kartus pakratykite tinklelį ant kurio džiovinate.

• Specialioje džiovyklėje. Vaisių, uogų džiovinimas specialioje džiovyklėje - turbūt paprasčiausias, patogiausias ir greičiausias būdas (nors gali užtrukti nuo kelių valandų iki paros ar net ilgiau) konservuoti įvairias gėrybes žiemai. 

Nors tam tikros džiovyklės turi sudėtingesnes temperatūros reguliavimo funkcijas, bet paprasčiausios jų turi kelias programas (vaisiams, daržovėms ar grybams džiovinti), produktai jose neperkaitinami maksimaliai išsaugant naudingąsias maisto produktų savybes, skonį bei aromatą. 

Dažniausiai optimalus džiovinimo laikas džiovyklėse būna 10-15 valandų. Norėdami, kad produktai išdžiūtų greičiau ir tolygiau, galite padėklus kas kelias valandas sukeisti vietomis.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Idėja pusryčiams ir vakarienei: blynai su grikiais, varške ir obuoliais

Kas mėgsta grikius, turbūt žino, kad grikių ir varškės derinys gana populiarus ir tikrai labai dera.

Šviežios bulvės: 8 gudrybės, kaip paruošti jas skaniausiai

Bulves pas mus įprasta naudoti virtuvėje visus metus. Bet tikrai ypatinga ši daržovė tampa būtent jos sezono metu, kai tik žemelė užaugina pirmąsias bulves. Būtent šiuo laikotarpiu ir siūlyčiau savo virtuvėje dažniau pasigaminti įvairių bulvių patiekalų.

Sveikiausi vasaros užkandžiai kelionėms ir iškyloms, kurie patiks ir vaikams

Poilsis prie jūros ar ilgai laukta kelionė gali tapti tikru iššūkiu, jei pritrūks energijos, ar dar blogiau – apsinuodysime. Lietuvos dietologų draugijos prezidentė, medicinos mokslų daktarė Rūta Petereit pataria, kaip išlikti sveikiems kelionių metu, ir kokie užkandžiai puikiai tiks visai šeimai išsiruošus prie jūros, iškylauti, ar į ilgą kelionę automobiliu.

Metų atradimas: bulviniai čirviniai blynai

Vieni jau seniai žino šią gudrybę (kepti bulvinius blynus - širdeles), kiti galbūt pirmą kartą ją išgirs, bet visi, kas mėgsta bulvinius patiekalus, šiems blynams tikrai abejingi neliks.

Naminiai varškės sūreliai: pagaminta su meile ir jokių E

Naminių varškės sūrelių receptas, kurį namuose išbandė ir portalui TavoVaikas.lt leido pasidalinti Katarzyna Mikulewicz.

Minkštas ir labai skanus rabarbarų pyragas

Jeigu ne dabar, kada gi daugiau bus proga paskanauti tokio smagiai rūgštelėjusio pyrago.

Gaminame namuose: skanieji ledai be jokių E

Pakelkit rankas, kas vasarą nevalgote ledų? Aha. Tokių beveik nebūna.

Purūs ir minkštučiai blynai iš vištienos

Purūs ir minkšti blynai puikiai tinka vakarienei. Tikiu, jų su malonumu skanaus ir vaikai.

Picos skonio vafliai

Recepte esančius kvietinius miltus (arba jų dalį) drąsiai galima keisti grikių, miežių arba rugių.

Kepame vištieną stiklainyje: išsamūs patarimai ir receptas (1)

Tokie pietūs labai tinka tuomet, kai virtuvėje norisi praleisti kuo mažiau laiko, kai neturim laiko eit į parduotuvę pirkti įmantrių ingredientų ir norim tiesiog skaniai sočiai pavalgyti.

Gardžiausi mėsos kukuliai vaikams

Mamos iš tinklaraščio „Lieknos bitės“ dalijasi pirmųjų mažylio mėsos kukulių su jo mėgstamu garnyru receptu.

Kitokios, dar minkštesnės, spurgos

Dalinuosi spurgyčių receptu, kurį pati sugalvojau.

Raminta Bogušienė rekomenduoja: 4 saldūs, bet sveiki receptai Velykoms (1)

Nors ir daugelis turime savo mėgstamiausius Velykų stalo receptus, tačiau visada norisi išbandyti kažką naujo. O jei nauji receptai būtų dar ir sveikesni?!

Skaniausių kibinų receptas

Nežinau, kodėl taip seniai ir ilgai ruošiausi gaminti kibinus. O gal ir žinau - galbūt man atrodė, kad jiems reikia daug laiko, tad reikia visų pirma tinkamo nusiteikimo.