Svarbiausi patarimai apie vaisių ir daržovių džiovinimą žiemai

Prisimenu savo vaikystę, kai močiutė ruošdavo obuolius, kriaušes džiovinimui - išpjaudavo sėklalizdžius, supjaustydavo skiltelėmis, pabarstydavo cinamonu ir, suvėrusi jas ant siūlo, kabindavo virš krosnies, kad skiltelės džiūtų. „Žiemai", - sakydavo, bet tos žiemos tie džiovinti obuolių ir kriaušių karoliai dažniausiai nė nesulaukdavo, nes vos išdžiūvusius juos bemat išgraibstydavo anūkai.

Mama jau buvo modernesnė, nes vaisius, daržoves, grybus džiovindavo orkaitėje, nors, kiek pamenu, procesas užtrukdavo pakankamai ilgai. O dabar štai turime dar paprastesnių ir greitesnių priemonių - įvairių džiovyklių, džiovintuvų - tad galime greitai ir be didelio vargo prikonservuoti įvairių gėrybių atsargų žiemai.

Ne tik skanu, bet ir maistinga

Džiovinti vaisiai, uogos, grybai, prieskoniai - ne tik skanus pagardas sriuboms, košėms, troškiniams, makaronų patiekalams, apkepams, bet ir gardus bei naudingas užkandukas mažyliams ar tėveliams, kai taip norisi ką skanaus sukramtyti ar kažko sveiko įdėti į užkandžių dėžutę darželin ar mokyklon.

Kyla paprastas klausimas - kam pirkti įvairius džiovintus vaisius, uogas, prieskonius, nežinia kaip ir kokiu būdu užaugintus bei iš kur transportuotus, kai tiek daug įvairiausių mūsų daržuose, soduose augančių gėrybių galime pasiruošti šaltajam sezonui patys, nenaudodami jokių papildomų konservantų. Džiovinami produktai, nors ir netenka dalies vitaminų, bet vis tik yra labai maistingi. Jie gerai išsilaiko, nes juos džiovinant pašalinama dalis vandens, juose nebegali daugintis puvimą, pelijimą sukeliantys mikroorganizmai.

Dažniausiai džiovinami obuoliai, kriaušės, slyvos, mėlynės, spanguolės, pastaruoju metu vis dažniau - moliūgai, morkos, burokėliai, svogūnai, žalumyninės daržovės, prieskoninės žolelės. 

Sunkiau džiovinti daugiau vandens turinčias daržoves - pomidorus, agurkus - bet mes rekomenduojame eksperimentuoti, kad atrastumėte jūsų šeimynai tinkančius ir patinkančius skonius. Pasirodo, net bulves galima sėkmingai sudžiovinti - jos džiūdamos smarkiai papilkėja, gal estetiškai neatrodo viliojančiai, bet tai tikrai nesugadina jų skonio.

Vieni iš dažniausiai džiovinamų vaisių - obuoliai, tačiau galima džiovinti ir daug kitų vaisių bei daržovių
Shutterstock nuotr.

Naudingi patarimai  

• Nuvalytus vaisius, daržoves pjaustykite keramikiniais (ne metaliniais) peiliais, tarkuokite plastmasinėmis (ne metalinėmis) trintuvėmis, kad kuo daugiau vitaminų (ypač vitamino C) juose išliktų.

• Kai kurie vaisiai (obuoliai, kriaušės, bananai) džiūdami patamsėja, tad norėdami to išvengti, prieš džiovindami juos pamirkykite vandenyje su trupučiu citrinų sulčių.

• Taip pat svarbu žinoti, kad jau išdžiovinti produktai mėgsta sausas, gerai vėdinamas patalpas arba sandarius indus, kad kuo ilgiau išsilaikytų ir nesugestų.

• Tik išdžiūvusius produktus, prieš sudėdami į laikymui skirtą tarą (stiklo indus, maišelius), atvėsinkite iki kambario temperatūros.

• Dirbtiniu būdu džiovindami vaisius, uogas, daržoves, grybus, atminkite, kad turi vykti laisva oro cirkuliacija, temperatūra turi būti didinama pamažu, nes kitaip produktas ne išdžius, o sukeps. Specialiose džiovyklėse tą padaryti leidžia prietaiso konstrukcija, kai produktai dedami ant „skylėtų" padėklų, pro kuriuos laisvai cirkuliuoja ventiliatoriaus paskirstomas įkaitintas oras. Džiovinant orkaitėje orui cirkuliuoti leis specialus džiovinimui skirtas rėmelis su metaliniu ar reto audinio tinkleliu.

Kur džiovinti?

• Lauke. Džiovindami produktus lauke venkite tiesioginių saulės spindulių, nes taip gėrybės netenka daug vitamino C, praranda jiems būdingą spalvą, aromatą, skonį, blogai brinksta. Taip pat svarbu lauke džiovinamus produktus pridengti nuo vabzdžių ar dulkių. Bet kuriuo atveju džiovinant produktus lauke greičiausiai prireiks ir orkaitės (paskutiniame etape), kad produktai būtų pilnai išdžiūvę.

• Orkaitėje. Džiovinimas orkaitėje užtruks ilgai, nes procesą reikia kartoti keliskart: didesniems vaisiams (pvz. slyvoms, abrikosams, persikams) prireiks 3 kartų, mažesniems užteks ir 1-2 kartų.

Jei džiovinate triskart, pradžioje padžiovinkite vaisius, uogas žemesnėje (40-45 °C) temperatūroje apie 3-4 val., tada 4-6 val. palaikykite kambario temperatūroje, po to vėl džiovinkite, tik jau kiek aukštesnėje (55-60°C) temperatūroje apie 4-5 val., tada keletą valandų palaikykite kambario temperatūroje ir trečiąkart padžiovinkite dar aukštesnėje (75-80°C) temperatūroje apie 12-16 val., kol produktai pilnai išdžius.

Jei džiovinate dukart (pvz. vyšnias, avietes), pradžioje padžiovinkite vaisius, uogas 50-55°C temperatūroje, kol vaisiai, uogos apvys. Tuomet, keletą valandų palaikę kambario temperatūroje ir atvėsinę, vėl džiovinkite, tik jau aukštesnėje temperatūroje (60- 80°C) tol, kol visiškai išdžius.

Jei džiovinate vienąkart (pvz. serbentus, mėlynes ar kitas smulkias uogas), tai darykite 60-70°C temperatūroje. Kol uogos visai išdžius, kelis kartus pakratykite tinklelį ant kurio džiovinate.

• Specialioje džiovyklėje. Vaisių, uogų džiovinimas specialioje džiovyklėje - turbūt paprasčiausias, patogiausias ir greičiausias būdas (nors gali užtrukti nuo kelių valandų iki paros ar net ilgiau) konservuoti įvairias gėrybes žiemai. 

Nors tam tikros džiovyklės turi sudėtingesnes temperatūros reguliavimo funkcijas, bet paprasčiausios jų turi kelias programas (vaisiams, daržovėms ar grybams džiovinti), produktai jose neperkaitinami maksimaliai išsaugant naudingąsias maisto produktų savybes, skonį bei aromatą. 

Dažniausiai optimalus džiovinimo laikas džiovyklėse būna 10-15 valandų. Norėdami, kad produktai išdžiūtų greičiau ir tolygiau, galite padėklus kas kelias valandas sukeisti vietomis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis