Šviežios bulvės: 8 gudrybės, kaip paruošti jas skaniausiai

Bulves pas mus įprasta naudoti virtuvėje visus metus. Bet tikrai ypatinga ši daržovė tampa būtent jos sezono metu, kai tik žemelė užaugina pirmąsias bulves. Būtent šiuo laikotarpiu ir siūlyčiau savo virtuvėje dažniau pasigaminti įvairių bulvių patiekalų.
© Asmeninio albumo nuotrauka

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Šviežios bulvės yra labai gardžios tiesiog paprastai išvirtos! Paskanintos sviestu, krapais, o šalia patiekiant šviežiai raugintų agurkų ir sūdytos varškės. Man tai – idealus patiekalas. Ką jau kalbėti apie šaltibarščių ir šviežių bulvių derinį.

Ką reikėtų žinoti ir kokių klaidų nepadaryti verdant bulves:

- Pirmiausia bulves, žinoma, reikia nuplauti. O tada jau skusti. Bet kitaip yra su šviežiomis bulvėmis - jų įprastu būdu skųsti nebūtina. Jas užtenka nuplauti ir imtis lengvesnio būdo: luobeles nušveisti šiurkštesniu šveistuku ar tiesiog šiurkštesne kempinės dalimi. Kai tuo tarpu senesnes bulves jau skutame skustuku ar lupame peiliu. Nuskutus išpjaustome bulvėms pajuodusias akis (gerai skamba, ar ne?).

- Jei yra pažaliavusių vietų, tokias bulves metame lauk, nes tose vietose yra nuodo solanino, kurio suvartojus per daug galima stipriai apsinuodyti.

Beje, bulves reikėtų laikyti tamsioje ir vėsioje vietoje, jei įmanoma - vėsiame rūsyje.

PARUOŠIAM BULVES VIRIMUI:

1. Bulves sudedame į didesnį dubenį, užpilame vandeniu ir nuvalome, nuskutame kempine tinka paprastos kempinės šiurkštesnė dalis, metalinis ar plastmasinis šveistukas). Dar vienas būdas nuvalyti bulves – sudėti jas į plastikinį maišelį, berti gerą žiupsnį rupesnės druskos, uždaryti maišelį ir stipriai patrinti vienas su kitomis, o tada bulves nuplauti.

2. Svarbu, kad bulvės būtų maždaug vienodo dydžio. Jei dydžiai skiriasi, supjaustome taip, kad būtų kuo vienodesni.

3. Bulves geriau pradėti virti šaltame vandenyje, kaip ir daugelį šakninių daržovių. Vandens pilti maždaug 1 cm virš bulvių, t.y., kad vos apsemtų, taip jos išvirs tolygiau. Dėl to paties tikslo jas geriau virti vienu sluoksniu.

4. Vandenį, kuriame virs bulvės, galima paskaninti taip: per pusę nuluptu svogūnu, lauro lapais, pipirų grūdeliais, česnako skiltelėmis, gvazdikėliais, žiupsniu kmynų, krapų, bazilikų stiebeliais (lapelius nuimam - juos susmulkinus galima bus paskaninti jau išvirtas bulves).

VERDAM BULVES:

5. Druską beriam iš pradžių, taip išvirusios bulvės geriau išlaikys savo formą (tuo tarpu ruošiantis gaminti bulvių košę, bulves reikėtų sūdyti 10 minučių pavirus). Druskos reiktų berti ~1 a.š./1 litrui vandens (ar užtenka druskos, geriausia tiesiog paragauti vandenį, kuriame bulvės verda - turi būti nei pernelyg sūru, nei per prėska). Verdam ant vidutinės ugnies, kad vanduo ne per daug kunkuliuotų.

6. Mažos šviežios bulvės išverda maždaug per 15 minučių, vėlyvesnės – per 20 minučių. Patikrinti, ar išvirė, galima į bulvę įsmeigus peiliu - jis turi smigti lengvai, o bulvė turėtų išslysti ir nepasikelti kartu su peiliu (tuo tarpu bulvei dar neišvirus, ji nenukris taip traukiama iš puodo).

7. Bulvėms išvirus reikia iš karto nupilti vandenį, kitaip jos prisigers vandens - bus vandeningos. Puodą dedam atgal ant viryklės, kur dar šiek tiek karšta ir paliekam be dangčio, kad likusi drėgmė išgaruotų.

Šviežios bulvės: 8 gudrybės, kaip paruošti jas skaniausiai
© Asmeninio albumo nuotrauka

KAIP PASKANINTI IŠVIRUSIAS BULVES?

8. Pasirinktais prieskoniais ar padažu paskaninam bulves ir uždengę dangtį gerai pakratom puodą, kad jie gerai pasiskirstytų. Būkit atsargūs, jei bulvės bus pervirusios, jos gali subyrėti. Šaukštu maišyti nederėtų, nes bulvės gali suirti.

KUO PASKANINTI IŠVIRUSIAS BULVES?

- Krapais. Smulkiai supjaustom ar suplėšom šviežių (arba šaldytų) krapų ir suberiam ant bulvių.

- Sviestu. Uždedam išlydyto sviesto gabalėlį ant dar karštų bulvių ir uždengę dangtį gerai jas pakratom. Arba įkaitintoje keptuvėje išlydome didesnį gabalėlį sviesto, sudedame išvirusias bulves ir kelias minutes apkepame.

Išlydom gabalėlį sviesto, nukaičiam, į jį suberiam smulkintus krapus, žiupsnelį druskos ir, jei patinka, 1-2 skilteles česnako.

Ant bulvių galima uždėti grietinės, lydyto sviesto ar valgyti tiesiog su rūgpieniu.

Šviežios bulvės: 8 gudrybės, kaip paruošti jas skaniausiai
© Asmeninio albumo nuotrauka

KITI PATIEKALAI:

✔ VARŠKĖ prie bulvių: varškę patrinam bulvių grūstuve, dedam kelis šaukštus grietinės, šlakelį pieno, žiupsnelį druskos ir gerai išmaišom (jei norisi, galima skonį pastiprinti trinto česnako skiltele).

✔ SALOTOS prie šviežių bulvių: smulkiai supjaustome baziliką, jį užpilame šlakeliu aliejaus, beriame druskos (arba pilam sojos padažo), įmaišom kubeliais pjaustytą pomidorą.

✔ Jeigu lieka virtų bulvių, kitos dienos pusryčiams galite pasigaminti labai skanių apkepėlių:

Šviežios bulvės: 8 gudrybės, kaip paruošti jas skaniausiai
© Asmeninio albumo nuotrauka

į kepimo formeles dedam supjaustytas virtas bulves, jei turite, dar kokių nors virtų daržovių (šįkart naudojau apvirtą žiedinį kopūstą), taip pat labai tinka dėl rūgštelės įpjaustyti pomidoro gabaliukų, paskaninti ožkos ar paprasto balto sūrio gabaliukais, galima dar pagardinti kumpio gabaliukais ar dar geriau - jei liko vakarykštės virtos maltos mėsos gabaliukų/keptos vištienos ir pan.; galiausiai viską užpilam plakto kiaušinio ir grietinės užpilu, kepam 180-190 C ~30 min.

SKANIŲ PAPRASTŲ PATIEKALŲ!

sukaramele.blogspot
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Idėja pusryčiams ir vakarienei: blynai su grikiais, varške ir obuoliais

Kas mėgsta grikius, turbūt žino, kad grikių ir varškės derinys gana populiarus ir tikrai labai dera.

Šviežios bulvės: 8 gudrybės, kaip paruošti jas skaniausiai

Bulves pas mus įprasta naudoti virtuvėje visus metus. Bet tikrai ypatinga ši daržovė tampa būtent jos sezono metu, kai tik žemelė užaugina pirmąsias bulves. Būtent šiuo laikotarpiu ir siūlyčiau savo virtuvėje dažniau pasigaminti įvairių bulvių patiekalų.

Sveikiausi vasaros užkandžiai kelionėms ir iškyloms, kurie patiks ir vaikams

Poilsis prie jūros ar ilgai laukta kelionė gali tapti tikru iššūkiu, jei pritrūks energijos, ar dar blogiau – apsinuodysime. Lietuvos dietologų draugijos prezidentė, medicinos mokslų daktarė Rūta Petereit pataria, kaip išlikti sveikiems kelionių metu, ir kokie užkandžiai puikiai tiks visai šeimai išsiruošus prie jūros, iškylauti, ar į ilgą kelionę automobiliu.

Metų atradimas: bulviniai čirviniai blynai

Vieni jau seniai žino šią gudrybę (kepti bulvinius blynus - širdeles), kiti galbūt pirmą kartą ją išgirs, bet visi, kas mėgsta bulvinius patiekalus, šiems blynams tikrai abejingi neliks.

Naminiai varškės sūreliai: pagaminta su meile ir jokių E

Naminių varškės sūrelių receptas, kurį namuose išbandė ir portalui TavoVaikas.lt leido pasidalinti Katarzyna Mikulewicz.

Minkštas ir labai skanus rabarbarų pyragas

Jeigu ne dabar, kada gi daugiau bus proga paskanauti tokio smagiai rūgštelėjusio pyrago.

Gaminame namuose: skanieji ledai be jokių E

Pakelkit rankas, kas vasarą nevalgote ledų? Aha. Tokių beveik nebūna.

Purūs ir minkštučiai blynai iš vištienos

Purūs ir minkšti blynai puikiai tinka vakarienei. Tikiu, jų su malonumu skanaus ir vaikai.

Picos skonio vafliai

Recepte esančius kvietinius miltus (arba jų dalį) drąsiai galima keisti grikių, miežių arba rugių.

Kepame vištieną stiklainyje: išsamūs patarimai ir receptas (1)

Tokie pietūs labai tinka tuomet, kai virtuvėje norisi praleisti kuo mažiau laiko, kai neturim laiko eit į parduotuvę pirkti įmantrių ingredientų ir norim tiesiog skaniai sočiai pavalgyti.

Gardžiausi mėsos kukuliai vaikams

Mamos iš tinklaraščio „Lieknos bitės“ dalijasi pirmųjų mažylio mėsos kukulių su jo mėgstamu garnyru receptu.

Kitokios, dar minkštesnės, spurgos

Dalinuosi spurgyčių receptu, kurį pati sugalvojau.

Raminta Bogušienė rekomenduoja: 4 saldūs, bet sveiki receptai Velykoms (1)

Nors ir daugelis turime savo mėgstamiausius Velykų stalo receptus, tačiau visada norisi išbandyti kažką naujo. O jei nauji receptai būtų dar ir sveikesni?!

Skaniausių kibinų receptas

Nežinau, kodėl taip seniai ir ilgai ruošiausi gaminti kibinus. O gal ir žinau - galbūt man atrodė, kad jiems reikia daug laiko, tad reikia visų pirma tinkamo nusiteikimo.