Tai bent grožis: sausainiai su langeliais

 (2)
Vitražiniai sausainiai šimtu procentų yra vaikų šventės skanumynas.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

It spalvoti stikliukai žėrintys ledinukai bet kuriuos sausainius paverčia ypatingais – juk taip smagu pažvelgt į pasaulį pro šviečiančius saldaininius langelius! O po to juos sukrimsti: krimst krimst. Va dėl to sukrimtimo, aš kaip mama, vitražinius sausainius irgi linkusi laikyti išskirtinai šventiniais – tapęs kasdieniu toks skanumynas dantukų sveikatai netruktų atsiliepti. Bet retkarčiais pasilepinti galima - pasižiūrim kaip pagaminti šį spalvotą vaikų džiaugsmą:

TAIP PAT SKAITYKITE:
3 pietų receptai šeimoms, auginančioms mažus vaikus
3 užkandžiai šventiniam stalui

Vitražiniais galite iškepti bet kuriuos sviestinės, lengvai kočiojamos tešlos sausainius, aš pateikiu vieną iš daugelio šiam vitražiniam-sausaininiam atvejui tinkamų receptų. Saldainius rinkitės skaidrius ir spalvotus, aš naudojau jau mano vaikystėje populiarumo trūkumu nesiskundusius Bon Pari. Jei norite ryškesnės „vitražų“ spalvos – saldainius dėkite ne iš karto, o į šiek tiek pakeptus sausainukus – likus 5 minutėms iki iškepant.

Reikės:

1/2 stiklinės cukraus;

150 g sviesto;

1 kiaušinio;

1 šaukštelio maltos vanilės;

320 g miltų;

1/4 šaukštelio druskos;

0,5 šaukštelio kepimo miltelių;

skaidrių, spalvotų ledinukų.

Kepame vitražinius sausainius:

1. Sviestą su cukrumi išplakame iki vientisos, purios masės. Įdedame kiaušinį ir maltą vanilę ir dar paplakame.

Tai bent grožis: sausainiai su <em>langeliais</em>
© Alvilės Rimaitės nuotr.

2. Kitame inde sumaišome miltus su kepimo milteliais ir druska. Gautą mišinį supilame į sviesto masę ir viską gerai išsukame virtuvės kombainu arba išminkome rankomis. Tešlą dedame į šaldytuvą 30 minučių.

Tai bent grožis: sausainiai su <em>langeliais</em>
© Alvilės Rimaitės nuotr.

3. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Iškočiojame tešlą iki 7 mm storio, formelėmis išpjaustome sausainius, dedame juos į kepimo popierumi išklotą kepimo skardą, mažesnėmis formelėmis išpjauname viduriukus. Į išpjautus sausainių viduriukus dedame sutrupintus (suvyniojus į maistinę plėvelę keli smūgiai virtuviniu plaktuku) arba sveikus ledinukus (šie tinka tam atvejui, kai sausainių skylės didesnės). Karštoje orkaitėje ledinukai išsilydo ir pilnai užpildo skyles sausainiuose. Kepame orkaitėje apie 10-12 minučių, kol sausainiai gražiai paruduoja.

Tai bent grožis: sausainiai su <em>langeliais</em>
© Alvilės Rimaitės nuotr.

O jei norite visai vaikus iš koto išversti, vitražinius sausainius galite dar ir natūraliai spalvotu glajumi nudažyti!

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Pats skaniausias ir kvapniausias varškės pyragas

Ilgais ir tamsiais vakarais neretai pritrūkstame idėjų, ką smagaus nuveikti su mažaisiais. Mes turime idėją - ogi pasikvieskite juos į virtuvę ir pasiūlykite drauge iškepti skaniausią pasaulyje varškės pyragą.

Gaivios salotos su persimonais

Greitai paruošiamos ir labai skanios salotos. Puikus pasirinkimas, kai norisi kažko lengvo ir greito.

Kertam lažybų, kad nė už ką neatspėtumėte, iš ko pagaminti šie keksiukai

Desertai iš morkų, moliūgo, avinžirnių, avokado... Taip, taip, nesileiskite būti suklaidinami - tikrai kalbame ne apie pikantiškus kepinius, bet apie desertinius.

3 žaibiškai pagaminamų sausainių receptai

Ne kiekviena mama turi laiko gaminti „prašmatnius“ ir sudėtingus patiekalus. Tokiu atveju gelbsti greitai pagaminamo patiekalo receptai. Jūsų dėmesiui - trijų tikrai lengvai pagaminamų sausainių pavyzdžiai.

Raminta Bogušienė: daugelis mums įprastų pyragų kenkia sveikatai (1)

Lapkričio 6-ąją Lietuvoje švenčiama pyragų diena. Šia proga kviečiama kepti pyragus, dalintis su draugais, kolegomis, nudžiuginti namiškius netikėtu receptu. Tačiau ar daugelis iš mūsų žino, kaip pasigaminti sveikatai palankų pyragą?

Balandėliai tinginėliai: skaniausių pietų idėja (4)

Et, man kartais taip patinka tas lietuviškas žodynas įvardinant tam tikrus patiekalus (ypač likęs iš senesnių laikų), kad net nesinori jiems galvoti kitokio pavadinimo.

Labai trapūs ir todėl labai skanūs žagarėliai (2)

Šie žagarėliai ne tik labai trapūs, bet ir laaaaabai skanūs. Juos gaminant naudojami tik tryniai.

Obuolių pyragas „7 šaukštai“ (6)

Jeigu obuolių pyragą kepsite didesnėje, negu nurodyta recepte, kepimo skardoje, pyragas bus plonesnis ir iškeps greičiau.

Skanieji ežiukai: paprasta, pigu ir sotu (27)

Dar vienas patiekalas iš lietuviškos virtuvės su žaismingu pavadinimu.

Tobulai skanūs ir lengvai pagaminami naminiai koldūnai (7)

Naminiai koldūnai tik iš pirmo žvilgsnio atrodo nelengvai pagaminamas patiekalas, iš tiesų, jis nėra sudėtingas ir pavyks net neįgudusiai šeimininkei.

Pagerintas ir dar skanesnis omletas (1)

Populiarus pusryčių pasirinkimas (be blynų ir įvairių košių) - omletas. Šį kartą gaminu kiek įdomesnį, sotų ir tikrai puikaus skonio omletą su varške.

Moliūgų sriuba su vienu netikėtu ir labai skaniu ingredientu

Moliūgų nemėgau, visada stengiausi išsisukti nuo jo patiekalų. Nuėjus į parduotuvę netoli namų ir užmačius labai gražių moliūgų, rankos pačios tiesėsi nusipirkti vieną ir išvirti sriubą.

Joks kitas patiekalas neprimena vaikystės, kaip šis: išbandykite dar šiandien

Skanumynas jaukiam šeimos vakarui ar savaitgalio pasisėdėjimams. Gamindami pasikvieskite į pagalbą vaikus - lai jie būna jūsų padėjėjai.

Bananų duona su dar daugiau bananų ir tik per 10 minučių (1)

Jeigu jūsų namuose juoduoja bananai, bananų duona yra idealus būdas juos sunaudoti.

Burnoje tirpstantys kopūstų blynai (1)

Nors kopūstas ne toks didelis kaip moliūgas, bet paprastai jo per vieną kartą taip pat nesunaudojame. Tad verta turėti galvoje mažiausiai du patiekalus, kuriems būtų galima panaudoti vieną kopūstą.