Tai, ko nežinojome apie skaniuosius persimonus

 (27)
Šiuo metų laiku mūsų parduotuvių lentynose šalia kitų vaisių puikuojasi oranžiniai persimonai - vaisiai, apie kuriuos mes, lietuviai, daug nežinome. Kuo gi ypatingos šios oranžinės valgomos „saulutės"?
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Rytietiška persimonų kilmė

Persimonų (kuriuos kai kurie vadina svetimžodžiu „churma") tėvynė yra Kinija, iš kurios jie atkeliavo į Rytų Aziją, po to pavergė japonų širdis (ir skrandžius) ir tik 19 amžiaus pabaigoje išpopuliarėjo kitose šalyse. Suniku patikėti, bet faktas - egzistuoja apie 500 skirtingų rūšių persimonų, iš kurių pas mus labiausiai paplitusios vos kelios.

TAIP PAT SKAITYKITE:
9 dažniausios jaunų tėvų klaidos
75 -erių lietuvis nori tapti vyriausiuoju Europos tėčiu

Kuo naudingi persimonai?

Persimonuose gausu maistinių skaidulų, kurios yra labai naudingos mūsų virškinimo sistemai. Juose naudingųjų mikroelementų yra du kartus daugiau, negu, pavyzdžiui, obuolyje. Kalis, kalcis, magnis, geležis, fosforas,vitaminai A, C - visa tai slepiasi persimone. Persimoną galima vadinti tonizuojančiu vaisiumi - jį valgant sumažėja nuovargis, raminama nervų sistema, jis gerina apetitą.

Kam patartina valgyti?

Persimonai priskiriami dietiniams produktams, jie turi teigiamos įtakos virškinimo sistemai. Persimonuose yra pektino, medžiagos, kuri reguliuoja virškinimo sistemą, todėl šie vaisiai tinka, jei žmogus skundžiasi virškinimo ir žarnyno problemomis. Jame esanti fruktozė ir gliukozė teigiamai veikia kraujagyslių ir širdies sistemos darbą. Tačiau dėmesio: persimonų per daug valgyti nerekomenduojama sergantiems cukriniu diabetu.

Persimonai nėra kaloringi vaisiai (100 gramų vaisiaus apie 30 kcal), tačiau jie puikiai malšina alkio jausmą. Taip yra dėl ląstelienos, kurios gausu persimonuose. Jie tinka norintiems sulieknėti, arba gali būti puikiais užkandžiais tarp valgių. Persimono sultys, sumaišytos su šiltu vandeniu gali būti geriamos esant peršalimui arba kosuliui.

Kaip laikyti persimonus?

Pirkdami persimonus atkreipkite dėmesį į jų išvaizdą bei sunokimą. Geriausia nepirkti visai neprinokusių arba atvirkščiai, per daug minkštų, pernokusių,vaisių. Ant persimonų paviršiaus neturėtų būti juodų dėmelių.

Jeigu nusipirkote nepakankamai prinokusių persimonų, galite sunokinti juos ir namuose, padėję vėdinamoje vietoje, pavyzdžiui, ant palangės. Po dienos ar dviejų jie jau bus prinokę. Laikyti namuose persimonus reikia gana atsargiai, daug nečiupinėjant ir nepažeidžiant jų paviršiaus, nes jie yra tam jautrūs.

Persimonai - sezoniniai vaisiai, todėl norint jų ragauti įvairiais metų laikais, galima užsišaldyti.

Tai, ko nežinojome apie skaniuosius persimonus
Švelnus persimonų skonis lengvai dera su kitų vaisių.
© Shutterstock nuotr.
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Joks kitas patiekalas neprimena vaikystės, kaip šis: išbandykite dar šiandien

Skanumynas jaukiam šeimos vakarui ar savaitgalio pasisėdėjimams. Gamindami pasikvieskite į pagalbą vaikus - lai jie būna jūsų padėjėjai.

Bananų duona su dar daugiau bananų ir tik per 10 minučių (1)

Jeigu jūsų namuose juoduoja bananai, bananų duona yra idealus būdas juos sunaudoti.

Burnoje tirpstantys kopūstų blynai (1)

Nors kopūstas ne toks didelis kaip moliūgas, bet paprastai jo per vieną kartą taip pat nesunaudojame. Tad verta turėti galvoje mažiausiai du patiekalus, kuriems būtų galima panaudoti vieną kopūstą.

Laiko patikrintas tikrų kaimiškų kotletų receptas (1)

Jaučiate kaip šąla? Žmonės iš spintų traukia šiltus megztinius, šiltas pirštines ar net vilnones kojines.

Tobulas maltos mėsos ir kopūstų pyragas

Mielinė tešla mėsos patiekalus kartais labai sėkmingai paįvairina.

Namuose gaminame saldainius irisus (10)

Nežinau, kaip tai nutiko, kad šį receptą keliu dabar, nors naminius irisus gaminau jau seniai. Taisausi ir skubu dalintis receptu. Jeigu mėgstate saldžiai, tikrai patiks.

Šokoladinis ir bananinis pyragas be kiaušinių ir riebalų

Greitai pagaminamas pyragas. Be kiaušinių, riebalų ir, jei norisi, be pieno.

Įdarytos bulvės: greita ir labai skanu (1)

Tinklaraštininkės Odetos išbandytas receptas puikiai tinka rudenį, kuomet turime šviežių bulvių ir grybų.

Neįtikėtinai skanūs bulvių kukuliai su varške (5)

Turbūt daug kam šis patiekalas asocijuojasi su valgykla arba mokyklos laikais.

Labai skanus, purus ir minkštas varškės keksas (2)

Tinklaraštininkės Renatos iš Mamukynas.lt išbandytas purus varškės keksas.

Vengriška grybienė, kurios paragavęs vyras sakė, kad tai skaniausia jo valgyta sriuba

Visi sako, kad ruduo kvepia obuoliais, o man kažkodėl... grybais.

Tobulai skanūs ir greitai pagaminami sausainiai su obuoliais (6)

Tikrai nesumeluosiu sakydama, kad šie sausainiai man vieni iš skaniausių. Minkšti, saldūs, su lengva obuoline rūgštele. Ir smagu yra tai, kad nors čia ir mielinis gaminys, bet nėra būtina šios tešlos kildinti ir ilgai laukti.

Ko gero, lengviausiai pagaminamas ir skaniausias varškės pyragas

Labai lengvai ir greitai pagaminamas varškės pyragas.

Močiutės pyragas su obuoliais (2)

Obuolių pyragų yra pačių įvairiausių. Šis, kurį jums siūlome, yra pamėgtas senosios kartos, mūsų močiučių, kurios jį perskaitė senosiose šeimininkių knygose.

Daržovių kugelis, kuriam sunku atsispirti (1)

Vakar mano šeima mėgavosi labai seniai gamintu daržovių kugeliu.