Tai, ko nežinojome apie skaniuosius persimonus

 (27)
Šiuo metų laiku mūsų parduotuvių lentynose šalia kitų vaisių puikuojasi oranžiniai persimonai - vaisiai, apie kuriuos mes, lietuviai, daug nežinome. Kuo gi ypatingos šios oranžinės valgomos „saulutės"?
© Shutterstock nuotr.

Rytietiška persimonų kilmė

Persimonų (kuriuos kai kurie vadina svetimžodžiu „churma") tėvynė yra Kinija, iš kurios jie atkeliavo į Rytų Aziją, po to pavergė japonų širdis (ir skrandžius) ir tik 19 amžiaus pabaigoje išpopuliarėjo kitose šalyse. Suniku patikėti, bet faktas - egzistuoja apie 500 skirtingų rūšių persimonų, iš kurių pas mus labiausiai paplitusios vos kelios.

TAIP PAT SKAITYKITE:
9 dažniausios jaunų tėvų klaidos
75 -erių lietuvis nori tapti vyriausiuoju Europos tėčiu

Kuo naudingi persimonai?

Persimonuose gausu maistinių skaidulų, kurios yra labai naudingos mūsų virškinimo sistemai. Juose naudingųjų mikroelementų yra du kartus daugiau, negu, pavyzdžiui, obuolyje. Kalis, kalcis, magnis, geležis, fosforas,vitaminai A, C - visa tai slepiasi persimone. Persimoną galima vadinti tonizuojančiu vaisiumi - jį valgant sumažėja nuovargis, raminama nervų sistema, jis gerina apetitą.

Kam patartina valgyti?

Persimonai priskiriami dietiniams produktams, jie turi teigiamos įtakos virškinimo sistemai. Persimonuose yra pektino, medžiagos, kuri reguliuoja virškinimo sistemą, todėl šie vaisiai tinka, jei žmogus skundžiasi virškinimo ir žarnyno problemomis. Jame esanti fruktozė ir gliukozė teigiamai veikia kraujagyslių ir širdies sistemos darbą. Tačiau dėmesio: persimonų per daug valgyti nerekomenduojama sergantiems cukriniu diabetu.

Persimonai nėra kaloringi vaisiai (100 gramų vaisiaus apie 30 kcal), tačiau jie puikiai malšina alkio jausmą. Taip yra dėl ląstelienos, kurios gausu persimonuose. Jie tinka norintiems sulieknėti, arba gali būti puikiais užkandžiais tarp valgių. Persimono sultys, sumaišytos su šiltu vandeniu gali būti geriamos esant peršalimui arba kosuliui.

Kaip laikyti persimonus?

Pirkdami persimonus atkreipkite dėmesį į jų išvaizdą bei sunokimą. Geriausia nepirkti visai neprinokusių arba atvirkščiai, per daug minkštų, pernokusių,vaisių. Ant persimonų paviršiaus neturėtų būti juodų dėmelių.

Jeigu nusipirkote nepakankamai prinokusių persimonų, galite sunokinti juos ir namuose, padėję vėdinamoje vietoje, pavyzdžiui, ant palangės. Po dienos ar dviejų jie jau bus prinokę. Laikyti namuose persimonus reikia gana atsargiai, daug nečiupinėjant ir nepažeidžiant jų paviršiaus, nes jie yra tam jautrūs.

Persimonai - sezoniniai vaisiai, todėl norint jų ragauti įvairiais metų laikais, galima užsišaldyti.

Tai, ko nežinojome apie skaniuosius persimonus
Švelnus persimonų skonis lengvai dera su kitų vaisių.
© Shutterstock nuotr.
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Laukiate svečių? Paruoškite jiems šį užkandį (9)

Užgriuvo svečiai? Labai greitai pagaminamas, bet labai skanus užkandis pakerės ne vieno svečio širdį.

Benedikto kiaušinis su skaniuoju sumuštiniu

Kaip pasigaminti Benedikto kiaušinį, patiektą ant skanaus sumuštinio, pasakoja TAVO VAIKO fotografė Nendrė - Indrė Voicechovičienė.

Kukurūzų košė: skanu ir sveika

Yra šeimų, kuriose nė vienos dienos pradžia neįsivaizduojama be košės. Siūlome jums gardžios kukurūzų košės receptą.

Nepaprastai skani ryžių košė (5)

Siūlome receptą jums ir jūsų mažyliams – kokosų pienu ir karamelizuotais obuoliais paskanintą ryžių košę.

Šeimininkė atskleidžia paslaptį, kaip išvirti skanų sultinį (10)

Sriuba bus skani, jei sultinys bus skanus ir skaidrus. Jį geriausia virti iš šviežios mėsos ar žuvies.

Pasakiškai skanus varškės apkepas (6)

Bananų ir varškės apkepas patiks visai šeimai. Skaniausias jis yra atvėsęs, aišku, jeigu pavyks išlaukti ir nesuvalgyti iš karto iškepto.

Idėja pusryčiams ar vakarienei: kokosiniai varškėčiai (5)

„Jelenos maisto blogo“ autorė siūlo išbandyti šį įdomų ir nesunkiai pagaminamą kokosinių varškėčių receptą.

Skaniausias štrudelio su obuoliais receptas (3)

Štrudelis – tai pyragas, kuris turi savo gilias tradicijas ir seną istoriją. Vienoje esančiame muziejuje iki šiol saugomas 1696 metų štrudelio receptas.

2 sveikatai palankūs receptai: varškės apkepas ir daržovių troškinys (4)

Vaikų maitinimas gali būti ir nebrangus,, ir sveikatai palankus. Taip įsitikinusi sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo propaguotoja, sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

Skanūs ir sveikuoliški blynai be miltų (11)

Maisto blogą rašanti dviejų vaikų mama Jelena Rimavičienė rekomenduoja avižinių blynų receptą, kuriame nėra pridėtinio cukraus.

Paskanintas varškės apkepas: vienos porcijos neužteks (7)

Varškės apkepas yra universalus patiekalas, tinkantis ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei.

Mažasis piemenėlių pyragas

Receptas skirtas labiau mažiesiems valgytojams, bet, patikėkite, puikiai tinka ir dideliems.

Ne tik vaikams: varškės ir grikių apkepas (2)

Išbandyti šį patiekalą siūlome ne tik vaikus auginančioms šeimoms. Skanus ir sveikas apkepas turėtų patikti ir dideliems valgytojams.

Idėja pietums ar vakarienei: vištienos pyragas

Šį mėsos pyragą lengvai ir greitai pagaminsite tokiu atveju, jeigu namuose turite nuo pietų likusios virtos vištienos. Jei ne – teks ją virtis atskirai.

Idėja pietums ar vakarienei: kugelis su daržovėmis (5)

Šį daržovių kugelį (arba plokštainį – kaip pavadinsi, nepagadinsi) galima kepti dviem būdais: apvaliame kepimo inde arba mažuose keksiukų indeliuose.