Tai, ko nežinojome apie skaniuosius persimonus

 (27)
Šiuo metų laiku mūsų parduotuvių lentynose šalia kitų vaisių puikuojasi oranžiniai persimonai - vaisiai, apie kuriuos mes, lietuviai, daug nežinome. Kuo gi ypatingos šios oranžinės valgomos „saulutės"?
Tai, ko nežinojome apie skaniuosius persimonus
© Shutterstock nuotr.

Rytietiška persimonų kilmė

Persimonų (kuriuos kai kurie vadina svetimžodžiu „churma") tėvynė yra Kinija, iš kurios jie atkeliavo į Rytų Aziją, po to pavergė japonų širdis (ir skrandžius) ir tik 19 amžiaus pabaigoje išpopuliarėjo kitose šalyse. Suniku patikėti, bet faktas - egzistuoja apie 500 skirtingų rūšių persimonų, iš kurių pas mus labiausiai paplitusios vos kelios.

TAIP PAT SKAITYKITE:
9 dažniausios jaunų tėvų klaidos
75 -erių lietuvis nori tapti vyriausiuoju Europos tėčiu

Kuo naudingi persimonai?

Persimonuose gausu maistinių skaidulų, kurios yra labai naudingos mūsų virškinimo sistemai. Juose naudingųjų mikroelementų yra du kartus daugiau, negu, pavyzdžiui, obuolyje. Kalis, kalcis, magnis, geležis, fosforas,vitaminai A, C - visa tai slepiasi persimone. Persimoną galima vadinti tonizuojančiu vaisiumi - jį valgant sumažėja nuovargis, raminama nervų sistema, jis gerina apetitą.

Kam patartina valgyti?

Persimonai priskiriami dietiniams produktams, jie turi teigiamos įtakos virškinimo sistemai. Persimonuose yra pektino, medžiagos, kuri reguliuoja virškinimo sistemą, todėl šie vaisiai tinka, jei žmogus skundžiasi virškinimo ir žarnyno problemomis. Jame esanti fruktozė ir gliukozė teigiamai veikia kraujagyslių ir širdies sistemos darbą. Tačiau dėmesio: persimonų per daug valgyti nerekomenduojama sergantiems cukriniu diabetu.

Persimonai nėra kaloringi vaisiai (100 gramų vaisiaus apie 30 kcal), tačiau jie puikiai malšina alkio jausmą. Taip yra dėl ląstelienos, kurios gausu persimonuose. Jie tinka norintiems sulieknėti, arba gali būti puikiais užkandžiais tarp valgių. Persimono sultys, sumaišytos su šiltu vandeniu gali būti geriamos esant peršalimui arba kosuliui.

Kaip laikyti persimonus?

Pirkdami persimonus atkreipkite dėmesį į jų išvaizdą bei sunokimą. Geriausia nepirkti visai neprinokusių arba atvirkščiai, per daug minkštų, pernokusių,vaisių. Ant persimonų paviršiaus neturėtų būti juodų dėmelių.

Jeigu nusipirkote nepakankamai prinokusių persimonų, galite sunokinti juos ir namuose, padėję vėdinamoje vietoje, pavyzdžiui, ant palangės. Po dienos ar dviejų jie jau bus prinokę. Laikyti namuose persimonus reikia gana atsargiai, daug nečiupinėjant ir nepažeidžiant jų paviršiaus, nes jie yra tam jautrūs.

Persimonai - sezoniniai vaisiai, todėl norint jų ragauti įvairiais metų laikais, galima užsišaldyti.

Tai, ko nežinojome apie skaniuosius persimonus
Švelnus persimonų skonis lengvai dera su kitų vaisių.
© Shutterstock nuotr.
Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Receptai

Metų atradimas: žaibiškai pagaminami sausainiai iš 3 produktų (20)

Kokia yra išties gero recepto paslaptis? Ogi patiekalas turi būti labai skanus, nebrangus ir greitai pagaminamas. Šie sausainiai atitinka visus šiuos kriterijus.

Mėgstantiems persimonus: 3 gardūs receptai (10)

Gerai sunokusius persimonus skanu valgyti vienus, tačiau jeigu turite atliekamų ir svarstote, ką pagaminti, skubame į pagalbą.

Naudingoji uoga, kurios senoliai anksčiau liepdavo duoti vaikams prieš valgį (7)

Kuo mums naudingos bruknės ir kokį patiekalą rekomenduojame su jomis pasigaminti?

Sausainėliai, kurie tirpsta burnoje tiesiogine šio žodžio prasme (2)

Taip skanu, kad net tirpsta burnoje. Šį sparnuotą posakį paprastai sakome apie skanų maistą. Tačiau šie sviestiniai sausainiai, kurių receptą šiandien pristatome, iš tiesų tirpsta burnoje. Tiesiogine to žodžio prasme.

Blynai be miltų, kurių paragavę pamiršite visus iki tol keptus (20)

Kokie jūsų vaiko blynai patys mėgstamiausi? Pasidalinkite receptu komentaruose arba atsiųskite mums į redakcija - tavovaikas@delfi.lt.

7 receptai su sluoksniuota tešla: kai norisi greitai ir skaniai (5)

Sluoksniuota tešla yra tikras išsigelbėjimas mažus vaikus auginančioms mamoms, kuomet nėra daug laiko suktis virtuvėje ir kočioti tešlas pačioms.

Ką padėti ant Helovino stalo: 7 patiekalų idėjos (8)

Artėjant Helovino dienai, imame planuoti, kaip ją švęsime, ką dėsime ant vakarienės stalo.

Skaniau ir sveikiau: kotletai su moliūgu (1)

Kasmet mūsų darže užauga daug moliūgų, taigi, virtuvėje prasidėjo eksperimentai... Ne tik sriubas verdu, pyragus kepu ar sultis spaudžiu, bet ir kotletus kepdama ji naudoju.

7 pačių skaniausių sriubų receptai: ar visas jau ragavote? (1)

Atšalus orams, vėl į namų virtuves grįžta sriubos. Trintos, tirštos ir skystesnės.

Bulviniai piršteliai, kurių skonis – kaip žemaičių blynų (12)

Ir vėl tas klausimas – „ką šiandien gaminsim?“ Ir vėl pasitarimas su kolege. Ir vėl gera jos idėja. Skonis – kaip žemaičių blynų.

FOTO: gaminame skaniuosius cukinijos „traškučius“ (3)

Gardus ir lengvai pagaminamas užkandis iš cukinijų.

Sriuba, kurią pelnytai galima tituluoti vitaminų bomba (15)

Ryškiai oranžinės spalvos, kvepianti ir kupina vitaminų – siūlome išbandyti šios rudeniškos sriubos receptą dar šiandien.

7 patiekalai su moliūgais: skanaukite patys ir vaišinkite kitus (4)

Atėjus moliūgų metui, imame ieškoti išbandytų ir skanių patiekalų iš moliūgų.

Neatspėsite, iš ko pagaminti šie purūs ir skanūs keksiukai (9)

Nors keksiukai daugeliui asocijuojasi su saldumu ir desertais, yra ir kitokių keksiukų. Šis – būtent toks.

Obuolių pyragas „3 stiklinės" (19)

Traški plutelė ir lengvai pagaminama net pirmokui – tai šio obuolių pyrago skiriamieji bruožai.