Tai, ko nežinojome apie skaniuosius persimonus

 (27)
Šiuo metų laiku mūsų parduotuvių lentynose šalia kitų vaisių puikuojasi oranžiniai persimonai - vaisiai, apie kuriuos mes, lietuviai, daug nežinome. Kuo gi ypatingos šios oranžinės valgomos „saulutės"?
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Rytietiška persimonų kilmė

Persimonų (kuriuos kai kurie vadina svetimžodžiu „churma") tėvynė yra Kinija, iš kurios jie atkeliavo į Rytų Aziją, po to pavergė japonų širdis (ir skrandžius) ir tik 19 amžiaus pabaigoje išpopuliarėjo kitose šalyse. Suniku patikėti, bet faktas - egzistuoja apie 500 skirtingų rūšių persimonų, iš kurių pas mus labiausiai paplitusios vos kelios.

TAIP PAT SKAITYKITE:
9 dažniausios jaunų tėvų klaidos
75 -erių lietuvis nori tapti vyriausiuoju Europos tėčiu

Kuo naudingi persimonai?

Persimonuose gausu maistinių skaidulų, kurios yra labai naudingos mūsų virškinimo sistemai. Juose naudingųjų mikroelementų yra du kartus daugiau, negu, pavyzdžiui, obuolyje. Kalis, kalcis, magnis, geležis, fosforas,vitaminai A, C - visa tai slepiasi persimone. Persimoną galima vadinti tonizuojančiu vaisiumi - jį valgant sumažėja nuovargis, raminama nervų sistema, jis gerina apetitą.

Kam patartina valgyti?

Persimonai priskiriami dietiniams produktams, jie turi teigiamos įtakos virškinimo sistemai. Persimonuose yra pektino, medžiagos, kuri reguliuoja virškinimo sistemą, todėl šie vaisiai tinka, jei žmogus skundžiasi virškinimo ir žarnyno problemomis. Jame esanti fruktozė ir gliukozė teigiamai veikia kraujagyslių ir širdies sistemos darbą. Tačiau dėmesio: persimonų per daug valgyti nerekomenduojama sergantiems cukriniu diabetu.

Persimonai nėra kaloringi vaisiai (100 gramų vaisiaus apie 30 kcal), tačiau jie puikiai malšina alkio jausmą. Taip yra dėl ląstelienos, kurios gausu persimonuose. Jie tinka norintiems sulieknėti, arba gali būti puikiais užkandžiais tarp valgių. Persimono sultys, sumaišytos su šiltu vandeniu gali būti geriamos esant peršalimui arba kosuliui.

Kaip laikyti persimonus?

Pirkdami persimonus atkreipkite dėmesį į jų išvaizdą bei sunokimą. Geriausia nepirkti visai neprinokusių arba atvirkščiai, per daug minkštų, pernokusių,vaisių. Ant persimonų paviršiaus neturėtų būti juodų dėmelių.

Jeigu nusipirkote nepakankamai prinokusių persimonų, galite sunokinti juos ir namuose, padėję vėdinamoje vietoje, pavyzdžiui, ant palangės. Po dienos ar dviejų jie jau bus prinokę. Laikyti namuose persimonus reikia gana atsargiai, daug nečiupinėjant ir nepažeidžiant jų paviršiaus, nes jie yra tam jautrūs.

Persimonai - sezoniniai vaisiai, todėl norint jų ragauti įvairiais metų laikais, galima užsišaldyti.

Tai, ko nežinojome apie skaniuosius persimonus
Švelnus persimonų skonis lengvai dera su kitų vaisių.
© Shutterstock nuotr.
Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Ir sveika, ir skanu: daržovių lazanija

Koks savaitgalis be eksperimentų!

Lašiša + vafliniai taleriai = skani užkandėlė

Pavydžiu šeimininkėms, kurių šeimyna mėgsta žuvį. Pas mus geriausia "žuvis" - mėsa.

Gardieji virtiniai su bulvėmis (4)

Ingredientai, kuriuos visus kone visada turime namuose. Tad kodėl šiandien nepasigaminus virtinų su bulvėmis? Man asmeniškai skaniausi koldūnai būtent su bulvių įdaru.

3 sveiki saldumynai, kurių nereikia kepti, o rezultatas – puikiausias

Apsilankę prekybos centruose tiesiate rankas pyrago, saldainių ar sausainių link? Verta žinoti: daugumoje pirktų saldumynų – medžiagos, kurių apskritai neturėtų būti mūsų mityboje.

Įdarytos cukinijos, kurių paragavus norėsis dar ir dar (5)

Lengvas vasariškas patiekalas, kuris tinkamas ir pietums, ir vakarienei.

ATRADIMAS: dar sveikesni ir skanesni šaltibarščiai (41)

Burokėlių šiems šaltibarščiams nereikia virti, o tai daug sveikiau, nes išlieka daugiau vertingų maistinių medžiagų ir vitaminų.

Pats skaniausias nekeptas braškinis tortas (12)

Šeimininkės mėgsta nekeptus pyragus ir tortus, nes juos pagaminti būna nesunku, o jie patys yra gaivūs ir skalsūs.

Naminiai ledai, kuriems prireiks vos 3 produktų (6)

Vasara ir ledai - du neatskiriami sinonimai. Jeigu nesate niekada namuose gaminę ledų, skubame nuraminti, jog tai iš tiesų labai nesunku. Kviečiame išbandyti.

Dieviškai skanūs braškių ir šokolado keksiukai

Mėgstate braškes? Šokoladą irgi? Tuomet šie pasakiškai skanūs keksiukai kaip tik jums.

Varškės koldūnai su siurprizu (3)

Dar vienas būdas panaudoti varškę ir gauti baltymų. Puikus maistas vaikučiams su staigmenėle viduje.

Skanėstas, kuriam šiltą dieną nėra lygių (4)

Nesunkiai pagaminamas, skanus ir itin mėgstamas vaikų. Taip galima pavadinti šį vasarišką desertą.

Gaivūs naminiai ledai iš rabarbarų (3)

Norintiems atsigaivinti siūlome mamos Elžbietos iš tinklaraščio „Mamukynas“ išbandytus rabarbarų ledus.

Gaivios salotos su grūdėta varške (3)

Puikios salotos su pirmosiomis atėjusio šilto sezono daržovėmis.

Skanūs pietūs vos per 15 minučių

Labai greitai pagaminamas patiekalas, kuriam tinka ir vakarykštė kepta mėsa. Pas mus buvo likę 4 vištienos kumpeliai, kuriuos kepiau orkaitėje rankovėje.

Rekordiškai greitai pagaminamas vištienos pyragas

Patiekalas, kurį drąsiai galima pasiūlyti visiems šeimos nariams. Pyrago skonis yra išties švelnus, o pagaminti jį paprasta kaip dukart du.