Trupininis pyragas iš mūsų vaikystės laikų

 (15)
Jei staiga, tarsi Pilypas iš kanapių, prieš mane išdygtų nedraugiškas ateivis ir lieptų išsirinkti vieną vienintelę skanėstų rūšį, kurią tegalėsiu valgyti, ilgai negalvodama pasirinkčiau pyragus.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Jei tas ateivis būtų kaip reta bjauraus būdo ir iš pyragų leistų išsirinkti tik vieną vienintelį, dvejonių būtų daugiau, bet turbūt rinkčiausi trupininį.

Šio pyrago ir mano ilgametė draugystė prasidėjo dar mokyklos laikais, kada už 12 kapeikų bufete galėjai įsigyti gerą gabalą to trupininio džiaugsmo. O geriausią trupininio receptą aptikau Gustavo receptų knygoje.

Labai jį pamėgo ir vaikai, todėl jis mūsų gimtadienių šventėse visados nekantriai laukiamas. Daugybę kartų kepdama, aš Gustavo trupininį truputį pakeičiau ir savo virtuvės variantą pateikiu jums:

Reikės:

200 g sviesto;

2 kiaušinių;

100 g cukraus;

1 arbatinio šaukštelio maltos vanilės;

apie 500 g miltų;

1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;

1 stiklinės bruknių uogienės.

Kaip gaminti?

Sviestą supjaustome gabalėliais, įmušame kiaušinius, suberiame cukrų bei vanilę ir išmaišome. Į kitą indą persijojame miltus kartu su kepimo milteliais. Miltų ir kepimo miltelių mišinį po truputį beriame į sviesto, kiaušinių ir cukraus masę. Maišome šaukštu, o kai miltų suberiame didžiąją dalį, imame minkyti rankomis, kad neliktų sviesto gabaliukų. Miltų minkydami beriame tiek, kad tešla nebeliptų prie rankų.

Išminkytą tešlą padaliname į dvi dalis (viena turi būti kokiais 10-15 procentų didesnė už kitą) ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 1,5-2 valandoms, o galima palikti ir kitai dienai.

Kepimo formą patepame aliejumi ir į ją stambia tarka sutarkuojame didesniąją dalį tešlos. Paskirstome kiek rankomis, kad tešla būtų įsitaisiusi formoje lygiu sluoksniu. Ant šio sluoksnio tolygiai paskirstome bruknių uogienę, o ant uogienės sutarkuojame likusią, mažesniąją tešlos dalį.

Pyragą šauname į orkaitę ir kepame 200 laipsnių temperatūroje 30-35 minutes, kol viršus gražiai paruduoja. Iškeptą pyragą apibarstome miltiniu cukrumi, o kai kiek pravėsta - supjaustome ir gardžiuojamės.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Gaivūs naminiai ledai iš rabarbarų (2)

Norintiems atsigaivinti siūlome mamos Elžbietos iš tinklaraščio „Mamukynas“ išbandytus rabarbarų ledus.

Gaivios salotos su grūdėta varške (3)

Puikios salotos su pirmosiomis atėjusio šilto sezono daržovėmis.

Skanūs pietūs vos per 15 minučių

Labai greitai pagaminamas patiekalas, kuriam tinka ir vakarykštė kepta mėsa. Pas mus buvo likę 4 vištienos kumpeliai, kuriuos kepiau orkaitėje rankovėje.

Rekordiškai greitai pagaminamas vištienos pyragas

Patiekalas, kurį drąsiai galima pasiūlyti visiems šeimos nariams. Pyrago skonis yra išties švelnus, o pagaminti jį paprasta kaip dukart du.

Gardžioji morkų sriuba (3)

Trinta morkų sriuba, kurią galima įtraukti prie greitų, bet sveikų patiekalų.

Gardus patiekalas pusryčiams ir ne tik (5)

Labai greiti, nuostabaus skonio pusryčiai visai šeimai. Kai nesinori gaišti daug laiko, tokie pusryčiai yra tikras išsigelbėjimas.

Viens, du, trys – ir skaniausias pyragas jau garuoja ant stalo!

Šis pyragas yra be galo lengvai pagaminamas, o skoniu nenusileidžia patiems prašmatniausiems obuolių pyragams.

(Ne)patogūs klausimai ledų gamintojams

Orams atšilus vis dažniau norisi pasmaguriauti ledų, tačiau kokius rinktis, kad būtų sveikiausi? Ir kaip atpažinti šviežius ledus? Į mūsų klausimus atsako ledų "Rud" prekės ženklo atstovas Baltijos šalyse Donatas Šimkus.

Pasitinkam pavasarį: šaltibarščiai kitaip

Atšilus orui, į namų virtuvę sugrįžta šaltos sriubos. Jeigu dar nesate bandę, rekomenduojame paragauti šaltos ridikėlių sriubos, kurią galima pavadinti šaltibarščių giminaite.

Nekeptas sausainių ir varškės pyragas (12)

Šį nesudėtingą receptą labai smagu ir patogu ruošti kartu su vaikais.

Greitai pagaminamas šokoladinis TINGINYS (6)

Kai neturite daug laiko sukiotis virtuvėje, bet norite greito ir gero rezultato, visada verta prisiminti seno, gero "Tinginio" pyrago receptą.

Ieškote skanių ir sveikų keksiukų recepto? – Prašom

Jelenos maistą blogą rašanti Jelena gamino skanius ir tikrai sveikus morkų ir avižinių dribsnių keksiukus. Pasak Jelenos, jie būna nesaldūs, todėl puikiai tinka ir vietoj užkandžių.

Etnologas L. Klimka: be velykinio pyrago šventinis lietuvių stalas neįsivaizduojamas +3 gardžių pyragų receptai (26)

Etnologas Libertas Klimka sako, kad seniau Šv. Velykoms buvo gaminama daug gardžių ir gilią prasmę turinčių patiekalų, šios tradicijos suvienydavo šeimas.

Internautus stebina video, kuriame kiaušiniai marginami su skutimosi putomis (8)

Kokių tik būdų neišbando išradingos šeimininkės, margindamos kiaušinius prieš Velykas.

Kiaušinius marginame be chemijos: natūralus būdas su gražiu rezultatu (16)

Iki Velykų likus suskaičiuotoms dienoms, imame sukti galvą, kaip šiemet marginsime kiaušinius.