Trupininis pyragas iš mūsų vaikystės laikų

 (15)
Jei staiga, tarsi Pilypas iš kanapių, prieš mane išdygtų nedraugiškas ateivis ir lieptų išsirinkti vieną vienintelę skanėstų rūšį, kurią tegalėsiu valgyti, ilgai negalvodama pasirinkčiau pyragus.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Jei tas ateivis būtų kaip reta bjauraus būdo ir iš pyragų leistų išsirinkti tik vieną vienintelį, dvejonių būtų daugiau, bet turbūt rinkčiausi trupininį.

Šio pyrago ir mano ilgametė draugystė prasidėjo dar mokyklos laikais, kada už 12 kapeikų bufete galėjai įsigyti gerą gabalą to trupininio džiaugsmo. O geriausią trupininio receptą aptikau Gustavo receptų knygoje.

Labai jį pamėgo ir vaikai, todėl jis mūsų gimtadienių šventėse visados nekantriai laukiamas. Daugybę kartų kepdama, aš Gustavo trupininį truputį pakeičiau ir savo virtuvės variantą pateikiu jums:

Reikės:

200 g sviesto;

2 kiaušinių;

100 g cukraus;

1 arbatinio šaukštelio maltos vanilės;

apie 500 g miltų;

1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;

1 stiklinės bruknių uogienės.

Kaip gaminti?

Sviestą supjaustome gabalėliais, įmušame kiaušinius, suberiame cukrų bei vanilę ir išmaišome. Į kitą indą persijojame miltus kartu su kepimo milteliais. Miltų ir kepimo miltelių mišinį po truputį beriame į sviesto, kiaušinių ir cukraus masę. Maišome šaukštu, o kai miltų suberiame didžiąją dalį, imame minkyti rankomis, kad neliktų sviesto gabaliukų. Miltų minkydami beriame tiek, kad tešla nebeliptų prie rankų.

Išminkytą tešlą padaliname į dvi dalis (viena turi būti kokiais 10-15 procentų didesnė už kitą) ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 1,5-2 valandoms, o galima palikti ir kitai dienai.

Kepimo formą patepame aliejumi ir į ją stambia tarka sutarkuojame didesniąją dalį tešlos. Paskirstome kiek rankomis, kad tešla būtų įsitaisiusi formoje lygiu sluoksniu. Ant šio sluoksnio tolygiai paskirstome bruknių uogienę, o ant uogienės sutarkuojame likusią, mažesniąją tešlos dalį.

Pyragą šauname į orkaitę ir kepame 200 laipsnių temperatūroje 30-35 minutes, kol viršus gražiai paruduoja. Iškeptą pyragą apibarstome miltiniu cukrumi, o kai kiek pravėsta - supjaustome ir gardžiuojamės.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Ko gero, lengviausiai pagaminamas ir skaniausias varškės pyragas

Labai lengvai ir greitai pagaminamas varškės pyragas.

Močiutės pyragas su obuoliais (2)

Obuolių pyragų yra pačių įvairiausių. Šis, kurį jums siūlome, yra pamėgtas senosios kartos, mūsų močiučių, kurios jį perskaitė senosiose šeimininkių knygose.

Daržovių kugelis, kuriam sunku atsispirti (1)

Vakar mano šeima mėgavosi labai seniai gamintu daržovių kugeliu.

Skaniausi bulviniai blynai ir 7 gudrybės, kaip galima paįvairinti jų tešlą (10)

Šis patiekalas nėra mūsų šeimoje dažnai valgomas. Vyras kažkodėl nuo mažens jų nemėgsta. Bet labai retai, ypač šviežių bulvių sezono metu, blynai visgi pas mus garuoja ant stalo.

IDĖJA PIETUMS AR VAKARIENEI : kalakutienos kotletai su obuoliais (1)

Ruduo, pilni sodai obuolių... Dabar pas visas šeimininkes virtuvėje kvepia pyragais su obuoliais, o pas mane - kotletais.

SKANAUS! Obuolių pyragas su kefyru

Ruduo. Kai už lango vis dažniau lyja lietus, namai pakvimpa pyragais. O kadangi ruduo yra obuolių metas, tai kaip gi be jų.

Patobulintas kugelis su dešrelėmis

Patiekalas nėra įmantrus, tiesiog bulvių plokštainis paįvairintas su dešrelėmis.

Nuostabaus skonio obuolių ir varškės pyragas (2)

Mano namuose visada šaldytuve būna varškės, o tada jau mąstau, ką gaminti skanaus.

Kaip šviežių vaisių derlių paversti džiovintomis gėrybėmis

Ruduo – pokyčių metas ne tik gamtoje, bet ir kiekvienos šeimininkės virtuvėje. Neseniai tikra atgaiva buvę švieži vaisiai rudens sezoną įgaus visai kitą atspalvį ir dar ryškesnį skonį.

Nekeptas obuolių ir varškės pyragas (5)

Receptas, kuris patiks daugeliui: nekeptas obuolių ir varškės pyragas.

Lengvai pagaminamas ir maistingas moliūgų pyragas

Moliūgai - rudens sezono gėrybės, jų auginimas yra gana populiarus jau vien dėl to, kad reikia minimalios priežiūros, o patiekalų yra gana įvairių.

GARDU IR SVEIKA: trinta bulvių ir cukinijų sriuba (2)

Šio patiekalo pavadinimas pasako visus produktus, kurių reikia sriubai.Na, beveik visus.

TINGINYS be kondensuoto pieno (4)

„Samčio užrašų" šeimininkė Odeta gamino visų mėgstamą "Tinginį". Tačiau šiek tiek kitaip negu įprasta - be kondensuoto pieno.

Amerikietiškas pyragas, kurį pamėgsite nuo pirmo kąsnio (5)

Amerikietiško pyrago receptas, kurį mums dovanoja "Jelenos maisto blogo" autorė.

Vienas paprasčiausių ir skaniausių visų laikų obuolių pyragų (4)

Obuolių pyragas, kurio receptą mums dovanoja "Jelenos maisto blogo" autorė.