Užgavėnių stalo karalius – lietinių tortas

Vaikai plius blynai lygu karšta meilė! Bent man nepasitaikė susipažinti su mažu žmogiuku, kuris nevalgytų blynų. Žinia, yra tokių, kurie juos valgo ramiai ir be didelių emocijų, tačiau yra ir tokių, kurie, jei leistum, mistų vien šiais miltiniais stebuklais.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Tokiems prisiekusiems blyniams ir skiriamas šis receptas. Jis puikiai tiks, kai gimtadienis išpuola darbo dieną, didysis šventimas su būriais svečių laukia savaitgalį, o svarbią datą vis tiek norisi atšvęsti bent šeimos rate.

Štai čia į sceną gali drąsiai žengti lietinių tortas - paprastai paruošiamas ir labai gardus. Na, o Užgavėnių stalui šis skanėstas tiks be jokių išlygų, pamėginkit!

Lietinius tortui galima paruošti iš anksto, o pertepti reikia prieš pat patiekiant.

TAIP PAT IŠBANDYKITE KITUS SKANĖSTUS:
Vaikyste kvepiantis trupininis pyragas
Namuose gaminame guminukus

16 plonyčių lietinių iškepti reikės:

50 g sviesto;

200 g kvietinių miltų;

0,5 šaukštelio druskos;

3 kiaušinių;

600 ml pieno;

trupučio riebalų kepimui (lietiniai kepti ant sviesto bus švelnesnio skonio nei kepti ant aliejaus).

Įdarui ir papuošimui:

300 ml bruknių, aviečių ar kitos mėgstamos uogienės;

400 ml plaktos grietinėlės arba 400 gramų varškės kremo;

200 gramų mėgstamų šviežių arba šaldytų uogų, pabarstukų (nebūtinai).

Užgavėnių stalo karalius – lietinių tortas
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Kepame lietinius

Sviestą ištirpiname ir paliekame, kad atvėstų. Į dubenį įmušame kiaušinius, įpilame 100 ml pieno ir lengvai paplakame šakute, kad susimaišytų.

Į gautą plakinį suberiame miltus bei druską ir išmaišome iki vientisos masės. Supilame likusį pieną bei tirpintą sviestą, išmaišome.

Paliekame tešlą pastovėti 10-20 minučių. Įkaitiname keptuvę su trupučiu riebalų, iškepame plonus lietinius ir juos atvėsiname.

Lietiniai virsta tortu

Dedame blyną ant lėkštės ir užtepame uogiene. Uždedame antrą blyną ir užtepame grietinėle arba varškės kremu. Tokia tvarka sluoksniuojame iki viršaus.

Pačioje viršūnėje įsitaisiusį blyną puošiame grietinėlės arba varškės sluoksniu, pabarstome uogomis ir, jei norisi, pabarstukais. Tiekiame į stalą ir gardžiuojamės.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Varškės koldūnai su siurprizu (3)

Dar vienas būdas panaudoti varškę ir gauti baltymų. Puikus maistas vaikučiams su staigmenėle viduje.

Skanėstas, kuriam šiltą dieną nėra lygių (4)

Nesunkiai pagaminamas, skanus ir itin mėgstamas vaikų. Taip galima pavadinti šį vasarišką desertą.

Gaivūs naminiai ledai iš rabarbarų (3)

Norintiems atsigaivinti siūlome mamos Elžbietos iš tinklaraščio „Mamukynas“ išbandytus rabarbarų ledus.

Gaivios salotos su grūdėta varške (3)

Puikios salotos su pirmosiomis atėjusio šilto sezono daržovėmis.

Skanūs pietūs vos per 15 minučių

Labai greitai pagaminamas patiekalas, kuriam tinka ir vakarykštė kepta mėsa. Pas mus buvo likę 4 vištienos kumpeliai, kuriuos kepiau orkaitėje rankovėje.

Rekordiškai greitai pagaminamas vištienos pyragas

Patiekalas, kurį drąsiai galima pasiūlyti visiems šeimos nariams. Pyrago skonis yra išties švelnus, o pagaminti jį paprasta kaip dukart du.

Gardžioji morkų sriuba (3)

Trinta morkų sriuba, kurią galima įtraukti prie greitų, bet sveikų patiekalų.

Gardus patiekalas pusryčiams ir ne tik (5)

Labai greiti, nuostabaus skonio pusryčiai visai šeimai. Kai nesinori gaišti daug laiko, tokie pusryčiai yra tikras išsigelbėjimas.

Viens, du, trys – ir skaniausias pyragas jau garuoja ant stalo!

Šis pyragas yra be galo lengvai pagaminamas, o skoniu nenusileidžia patiems prašmatniausiems obuolių pyragams.

(Ne)patogūs klausimai ledų gamintojams

Orams atšilus vis dažniau norisi pasmaguriauti ledų, tačiau kokius rinktis, kad būtų sveikiausi? Ir kaip atpažinti šviežius ledus? Į mūsų klausimus atsako ledų "Rud" prekės ženklo atstovas Baltijos šalyse Donatas Šimkus.

Pasitinkam pavasarį: šaltibarščiai kitaip

Atšilus orui, į namų virtuvę sugrįžta šaltos sriubos. Jeigu dar nesate bandę, rekomenduojame paragauti šaltos ridikėlių sriubos, kurią galima pavadinti šaltibarščių giminaite.

Nekeptas sausainių ir varškės pyragas (12)

Šį nesudėtingą receptą labai smagu ir patogu ruošti kartu su vaikais.

Greitai pagaminamas šokoladinis TINGINYS (6)

Kai neturite daug laiko sukiotis virtuvėje, bet norite greito ir gero rezultato, visada verta prisiminti seno, gero "Tinginio" pyrago receptą.

Ieškote skanių ir sveikų keksiukų recepto? – Prašom

Jelenos maistą blogą rašanti Jelena gamino skanius ir tikrai sveikus morkų ir avižinių dribsnių keksiukus. Pasak Jelenos, jie būna nesaldūs, todėl puikiai tinka ir vietoj užkandžių.

Etnologas L. Klimka: be velykinio pyrago šventinis lietuvių stalas neįsivaizduojamas +3 gardžių pyragų receptai (26)

Etnologas Libertas Klimka sako, kad seniau Šv. Velykoms buvo gaminama daug gardžių ir gilią prasmę turinčių patiekalų, šios tradicijos suvienydavo šeimas.