Varškės apkepas, kurio skonis prilygsta gardžiausiam pyragui

Ar esate ragavę varškės apkepo su moliūgu? Mūsų bičiulė, dviejų vaikučių mama Alvilė Rimaitė, ne kartą, todėl drąsiai siūlo mums išbandytą ir pamėgtą receptą.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Ir varškės apkepas gali dalyvauti gimtadienyje - jei jis nuostabiai skanus

Žinoma, jei į gimtadienį sugužės daug tetų ir dėdžių (ypač dėdžių!) varškės apkepas nebus geriausias pasirinkimas. Tačiau, jei pagrindinė publika - vos praaugusi stalą, nuostabiai gardus varškės apkepas kuo puikiausiai gali būti pakviestas į šventę. Jis tiks ir šventiniams gimtadienio pusryčiams, arba, jei švenčiate tik jaukiame šeimos rate. O kad būtų ne toks kasdieniškas - iškepkite atsegamoje torto formoje: apkepas iš karto pasitemps besilygiuodamas išvaizda į šventinį pyragą. Juolab, kad skoniu tikrai prilygsta gardžiausiems varškės pyragams.

TAIP PAT IŠBANDYKITE:
Blynai su cukinija, kokių dar neragavote
Obuolių pyragas, kuris visada pavyksta ir sulaukia pagyrų

Net jei turite savo mėgstamą receptą, rekomenduoju išbandyti ir maniškį. Kol pati ėmiausi gaminti, nuo vaikystės buvau juo vaišinama brangios draugės Giedrės namuose. Man tai buvo ir tebėra gardžiausias Giedrės mamos gamintas patiekalas, o Giedrės mama, kad žinotumėte, yra viena puikiausių šeimininkių, kokias pažįstu.

Apie apkepo sudėtį: labai puikus dalykas yra jame panaudojamos tokios rudeniškos daržovės, kaip moliūgas ar cukinija. Jos apkepe tarsi pranyksta, specifinio, ne visiems patinkančio skonio nelieka, o apkepas nuo jų pasidaro nuostabiai minkštas, drėgnas ir gardus.

Tačiau apkepas gali būti kepamas ir tada, kai moliūgų ar cukinijų namuose nei kvapo. Tiesiog jų nedėkite. Šios daržovės yra nebūtinas, tačiau labai gardus varškės apkepo priedas. Ir dar - varškę apkepui visuomet naudoju tik pirktą maišeliuose, o ne supresuotą į pakelius.

Reikės:

  • 100 g sviesto;

  • 2 kiaušinių;

  • 1/3 stiklinės cukraus;

  • 1 šaukštelio maltos vanilės;

  • 1/2 kg varškės;

  • 3/4 stiklinės manų kruopų;

  • 2-3 šaukštų grietinės;

  • 1/2 šaukštelio kepimo miltelių;

  • 1/2 šaukštelio cinamono;

  • 50 g džiovintų vaisių: razinų, abrikosų;

  • apie 100 g moliūgo arba cukinijos.

Varškės apkepas, kurio skonis prilygsta gardžiausiam pyragui
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Gaminame varškės apkepą:

  1. Orkaitę įjungiame, kad įkaistų iki 175 laipsnių.

  2. Sviestą ištirpiname. Kiaušinius lengvai paplakame su cukrumi ir malta vanile ir į juos pilame ištirpintą sviestą.

  3. Varškę ištriname šakute su manų kruopomis, supilame į ją kiaušinius su sviestu, išmaišome. 2 šaukštuose grietinės išmaišome kepimo miltelius, supilame į varškės masę, vėl išmaišome.

  4. Džiovintus vaisius nuplauname, nuplikome verdančiu vandeniu, abrikosus pasmulkiname. Moliūgą arba cukiniją sutarkuojame stambia tarka.

  5. Įmaišome vaisius, cinamoną, moliūgą ar cukiniją į varškės masę. Masė turi būti tiršta, bet ne biri, maišoma šaukštu. Jei atrodo sausoka, įmaišome dar kiek grietinės. Jei atrodo per skysta - įmaišome dar manų kruopų.

  6. Atsegamą torto ar kitą formą lengvai patepame aliejumi, pabarstome manų kruopomis ir sukrečiame varškės masę. Šauname į orkaitę ir kepame apie 30 minučių kol gražiai paruduoja. Iškepusiam apkepui leidžiame kelias minutes atvėsti ir, norėdami nuimti atsegamos torto formos šonus, tarp formos ir varškės apkepo užkišę ploną peilį, atsargiai apipjauname.

Varškės apkepas, kurio skonis prilygsta gardžiausiam pyragui
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Gardžiausias varškės apkepas valgomas šiltas, tačiau skanus ir pravėsęs. Jei gaminame jį svečiams, labai labai patogu, kad apkepą galima pasigaminti, sudėti į formą ir, uždengus maistine plėvele, kad neapdžiūtų, apie 1-2 valandas palaikyti šaldytuve prieš kepant. Tuomet prieš pat susirenkant svečiams, belieka tik pašauti į orkaitę ir eiti karoliais pasidabinti.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Minkštas, purus ir labai skanus uogų pyragas (1)

Kaip aš mėgstu pyragus iš paprastų ingredientų, kuriuos galima pagaminti labai spontaniškai, tarkim, sužinojus, kad už valandos turėsi svečių!

Idėja pusryčiams ir vakarienei: blynai su grikiais, varške ir obuoliais

Kas mėgsta grikius, turbūt žino, kad grikių ir varškės derinys gana populiarus ir tikrai labai dera.

Šviežios bulvės: 8 gudrybės, kaip paruošti jas skaniausiai

Bulves pas mus įprasta naudoti virtuvėje visus metus. Bet tikrai ypatinga ši daržovė tampa būtent jos sezono metu, kai tik žemelė užaugina pirmąsias bulves. Būtent šiuo laikotarpiu ir siūlyčiau savo virtuvėje dažniau pasigaminti įvairių bulvių patiekalų.

Sveikiausi vasaros užkandžiai kelionėms ir iškyloms, kurie patiks ir vaikams

Poilsis prie jūros ar ilgai laukta kelionė gali tapti tikru iššūkiu, jei pritrūks energijos, ar dar blogiau – apsinuodysime. Lietuvos dietologų draugijos prezidentė, medicinos mokslų daktarė Rūta Petereit pataria, kaip išlikti sveikiems kelionių metu, ir kokie užkandžiai puikiai tiks visai šeimai išsiruošus prie jūros, iškylauti, ar į ilgą kelionę automobiliu.

Metų atradimas: bulviniai čirviniai blynai

Vieni jau seniai žino šią gudrybę (kepti bulvinius blynus - širdeles), kiti galbūt pirmą kartą ją išgirs, bet visi, kas mėgsta bulvinius patiekalus, šiems blynams tikrai abejingi neliks.

Naminiai varškės sūreliai: pagaminta su meile ir jokių E

Naminių varškės sūrelių receptas, kurį namuose išbandė ir portalui TavoVaikas.lt leido pasidalinti Katarzyna Mikulewicz.

Minkštas ir labai skanus rabarbarų pyragas

Jeigu ne dabar, kada gi daugiau bus proga paskanauti tokio smagiai rūgštelėjusio pyrago.

Gaminame namuose: skanieji ledai be jokių E

Pakelkit rankas, kas vasarą nevalgote ledų? Aha. Tokių beveik nebūna.

Purūs ir minkštučiai blynai iš vištienos

Purūs ir minkšti blynai puikiai tinka vakarienei. Tikiu, jų su malonumu skanaus ir vaikai.

Picos skonio vafliai

Recepte esančius kvietinius miltus (arba jų dalį) drąsiai galima keisti grikių, miežių arba rugių.

Kepame vištieną stiklainyje: išsamūs patarimai ir receptas (1)

Tokie pietūs labai tinka tuomet, kai virtuvėje norisi praleisti kuo mažiau laiko, kai neturim laiko eit į parduotuvę pirkti įmantrių ingredientų ir norim tiesiog skaniai sočiai pavalgyti.

Gardžiausi mėsos kukuliai vaikams

Mamos iš tinklaraščio „Lieknos bitės“ dalijasi pirmųjų mažylio mėsos kukulių su jo mėgstamu garnyru receptu.

Kitokios, dar minkštesnės, spurgos

Dalinuosi spurgyčių receptu, kurį pati sugalvojau.

Raminta Bogušienė rekomenduoja: 4 saldūs, bet sveiki receptai Velykoms (1)

Nors ir daugelis turime savo mėgstamiausius Velykų stalo receptus, tačiau visada norisi išbandyti kažką naujo. O jei nauji receptai būtų dar ir sveikesni?!