Varškės apkepas, kurio skonis prilygsta gardžiausiam pyragui

Ar esate ragavę varškės apkepo su moliūgu? Mūsų bičiulė, dviejų vaikučių mama Alvilė Rimaitė, ne kartą, todėl drąsiai siūlo mums išbandytą ir pamėgtą receptą.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Ir varškės apkepas gali dalyvauti gimtadienyje - jei jis nuostabiai skanus

Žinoma, jei į gimtadienį sugužės daug tetų ir dėdžių (ypač dėdžių!) varškės apkepas nebus geriausias pasirinkimas. Tačiau, jei pagrindinė publika - vos praaugusi stalą, nuostabiai gardus varškės apkepas kuo puikiausiai gali būti pakviestas į šventę. Jis tiks ir šventiniams gimtadienio pusryčiams, arba, jei švenčiate tik jaukiame šeimos rate. O kad būtų ne toks kasdieniškas - iškepkite atsegamoje torto formoje: apkepas iš karto pasitemps besilygiuodamas išvaizda į šventinį pyragą. Juolab, kad skoniu tikrai prilygsta gardžiausiems varškės pyragams.

TAIP PAT IŠBANDYKITE:
Blynai su cukinija, kokių dar neragavote
Obuolių pyragas, kuris visada pavyksta ir sulaukia pagyrų

Net jei turite savo mėgstamą receptą, rekomenduoju išbandyti ir maniškį. Kol pati ėmiausi gaminti, nuo vaikystės buvau juo vaišinama brangios draugės Giedrės namuose. Man tai buvo ir tebėra gardžiausias Giedrės mamos gamintas patiekalas, o Giedrės mama, kad žinotumėte, yra viena puikiausių šeimininkių, kokias pažįstu.

Apie apkepo sudėtį: labai puikus dalykas yra jame panaudojamos tokios rudeniškos daržovės, kaip moliūgas ar cukinija. Jos apkepe tarsi pranyksta, specifinio, ne visiems patinkančio skonio nelieka, o apkepas nuo jų pasidaro nuostabiai minkštas, drėgnas ir gardus.

Tačiau apkepas gali būti kepamas ir tada, kai moliūgų ar cukinijų namuose nei kvapo. Tiesiog jų nedėkite. Šios daržovės yra nebūtinas, tačiau labai gardus varškės apkepo priedas. Ir dar - varškę apkepui visuomet naudoju tik pirktą maišeliuose, o ne supresuotą į pakelius.

Reikės:

  • 100 g sviesto;

  • 2 kiaušinių;

  • 1/3 stiklinės cukraus;

  • 1 šaukštelio maltos vanilės;

  • 1/2 kg varškės;

  • 3/4 stiklinės manų kruopų;

  • 2-3 šaukštų grietinės;

  • 1/2 šaukštelio kepimo miltelių;

  • 1/2 šaukštelio cinamono;

  • 50 g džiovintų vaisių: razinų, abrikosų;

  • apie 100 g moliūgo arba cukinijos.

Varškės apkepas, kurio skonis prilygsta gardžiausiam pyragui
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Gaminame varškės apkepą:

  1. Orkaitę įjungiame, kad įkaistų iki 175 laipsnių.

  2. Sviestą ištirpiname. Kiaušinius lengvai paplakame su cukrumi ir malta vanile ir į juos pilame ištirpintą sviestą.

  3. Varškę ištriname šakute su manų kruopomis, supilame į ją kiaušinius su sviestu, išmaišome. 2 šaukštuose grietinės išmaišome kepimo miltelius, supilame į varškės masę, vėl išmaišome.

  4. Džiovintus vaisius nuplauname, nuplikome verdančiu vandeniu, abrikosus pasmulkiname. Moliūgą arba cukiniją sutarkuojame stambia tarka.

  5. Įmaišome vaisius, cinamoną, moliūgą ar cukiniją į varškės masę. Masė turi būti tiršta, bet ne biri, maišoma šaukštu. Jei atrodo sausoka, įmaišome dar kiek grietinės. Jei atrodo per skysta - įmaišome dar manų kruopų.

  6. Atsegamą torto ar kitą formą lengvai patepame aliejumi, pabarstome manų kruopomis ir sukrečiame varškės masę. Šauname į orkaitę ir kepame apie 30 minučių kol gražiai paruduoja. Iškepusiam apkepui leidžiame kelias minutes atvėsti ir, norėdami nuimti atsegamos torto formos šonus, tarp formos ir varškės apkepo užkišę ploną peilį, atsargiai apipjauname.

Varškės apkepas, kurio skonis prilygsta gardžiausiam pyragui
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Gardžiausias varškės apkepas valgomas šiltas, tačiau skanus ir pravėsęs. Jei gaminame jį svečiams, labai labai patogu, kad apkepą galima pasigaminti, sudėti į formą ir, uždengus maistine plėvele, kad neapdžiūtų, apie 1-2 valandas palaikyti šaldytuve prieš kepant. Tuomet prieš pat susirenkant svečiams, belieka tik pašauti į orkaitę ir eiti karoliais pasidabinti.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Orkaitėje kepti varškėtukai

Varškę mėgstu ir ją galėčiau valgyti kelis kartus per savaitę. Nesvarbu, ar tai būtų virtiniai su varške, varškės pyragas ar tiesiog varškėčiai.

Pusryčiams – paskaninti skrebučiai (2)

Be blynų ir įvairių košių populiarus pusryčių pasirinkimas - skrebučiai.

Vaikyste kvepiantis keksas pagal senovinį receptą (3)

Šiandien mano namai kvepėjo vaikyste. Mano vaikyste. Net neabejoju, kad kiekvienas iš mūsų turime savo vaikystės skonį, kvapą, prisiminimus, kurie nukelia į vaikystę.

Traškios įdarytos bulvės

Patiekalas, kuriam pagaminti reikia vos kelių sudedamųjų dalių. Ir jų greičiausiai visada rasime savo namų šaldytuve.

Tinginių šimtalapis, kurį pagaminsite greitai ir lengvai (2)

Šimtalapis – mėgstamas lietuvių švenčių patiekalas. Jeigu nenorite leisti pinigų jau pagamintam šimtalapiui, išbandykite namuose gamintą.

Šventiniai sausainiai per 15 minučių (1)

Kažkada panašius sausainius užmačiau vienoj parduotuvėj. Paėmiau pirkti, pavarčiau rankoje ir nusprendžiau, kad pati galiu tokių iškepti namuose. Tai štai, su vaikų pagalba turime skanių sausainiukų.

Idėja pusryčiams ar vakarienei: vokiškas blynas (5)

Anglų kalba šis blynas vadinamas German pancake arba Dutch baby pancake. Nors į „baby“ jis nepanašus dėl savo dydžio.

Amžinai skanus kugelis ir kelios gudrybės, kaip jį iškepti dar gardesnį (16)

Šiam patiekalui, sakyčiau, labai tiktų pasakymas - genialu yra tai, kas paprasta.

Ubagų kotletai (2)

Ieškojau vakar naujų idėjų kotletams, nes buvo prašymas jų pagaminti. Kiek varčiau receptų, tai arba kažko neturiu, arba nevalgo kas nors šeimoj, arba dar kas nors.

Labai skanūs blynai, kuriems nereikia miltų

Šie blynai neįprasti todėl, kad jiems iškepti neprireiks miltų. Pabandom?

Skaniausių kūčiukų receptas

Kūčių stalo neįsivaizduojame be kūčiukų. Jų pasiūla prekybos centruose didžiulė, tačiau mūsų pasiūlymas jums – išsikepti kūčiukų namuose.

Kalėdiniai sausainiai, kurie papuoš kiekvieną švenčių stalą (4)

Belaukiant Kalėdų, vienas smagiausių šeimos darbų virtuvėje – meduolinių sausainių kepimas. Tam reikia turėti gražių kalėdinių sausainių formelių (eglės, žvaigždės, žmogeliuko, varpelio, briedžio, snaigės ir pan.) Jūsų dėmesiui – vienas paprasčiausių receptų, kurį kviečiame išbandyti prieš šventes.

Tobulas pyragas su Oreo sausainiais

Tinklaraštininkė Odeta iš „Samčio burtų“ kepa šokoladainį su varške ir OREO sausainiais.

Ko gero, skaniausi visų laikų varškėčiai

Varškėčiai yra universalus patiekalas, tinkantis ir pusryčiams, ir vakarienei, ir netgi pietums.

Kepame skaniuosius kūčiukus (6)

Artėjant Kalėdoms parduotuvėse ir namuose vis dažniau pakvimpa kūčiukais.