Varškės apkepas, kurio skonis prilygsta gardžiausiam pyragui

Ar esate ragavę varškės apkepo su moliūgu? Mūsų bičiulė, dviejų vaikučių mama Alvilė Rimaitė, ne kartą, todėl drąsiai siūlo mums išbandytą ir pamėgtą receptą.
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, „Android“. Draugaukime ir Facebooke!

Ir varškės apkepas gali dalyvauti gimtadienyje - jei jis nuostabiai skanus

Žinoma, jei į gimtadienį sugužės daug tetų ir dėdžių (ypač dėdžių!) varškės apkepas nebus geriausias pasirinkimas. Tačiau, jei pagrindinė publika - vos praaugusi stalą, nuostabiai gardus varškės apkepas kuo puikiausiai gali būti pakviestas į šventę. Jis tiks ir šventiniams gimtadienio pusryčiams, arba, jei švenčiate tik jaukiame šeimos rate. O kad būtų ne toks kasdieniškas - iškepkite atsegamoje torto formoje: apkepas iš karto pasitemps besilygiuodamas išvaizda į šventinį pyragą. Juolab, kad skoniu tikrai prilygsta gardžiausiems varškės pyragams.

TAIP PAT IŠBANDYKITE:
Blynai su cukinija, kokių dar neragavote
Obuolių pyragas, kuris visada pavyksta ir sulaukia pagyrų

Net jei turite savo mėgstamą receptą, rekomenduoju išbandyti ir maniškį. Kol pati ėmiausi gaminti, nuo vaikystės buvau juo vaišinama brangios draugės Giedrės namuose. Man tai buvo ir tebėra gardžiausias Giedrės mamos gamintas patiekalas, o Giedrės mama, kad žinotumėte, yra viena puikiausių šeimininkių, kokias pažįstu.

Apie apkepo sudėtį: labai puikus dalykas yra jame panaudojamos tokios rudeniškos daržovės, kaip moliūgas ar cukinija. Jos apkepe tarsi pranyksta, specifinio, ne visiems patinkančio skonio nelieka, o apkepas nuo jų pasidaro nuostabiai minkštas, drėgnas ir gardus.

Tačiau apkepas gali būti kepamas ir tada, kai moliūgų ar cukinijų namuose nei kvapo. Tiesiog jų nedėkite. Šios daržovės yra nebūtinas, tačiau labai gardus varškės apkepo priedas. Ir dar - varškę apkepui visuomet naudoju tik pirktą maišeliuose, o ne supresuotą į pakelius.

Reikės:

  • 100 g sviesto;

  • 2 kiaušinių;

  • 1/3 stiklinės cukraus;

  • 1 šaukštelio maltos vanilės;

  • 1/2 kg varškės;

  • 3/4 stiklinės manų kruopų;

  • 2-3 šaukštų grietinės;

  • 1/2 šaukštelio kepimo miltelių;

  • 1/2 šaukštelio cinamono;

  • 50 g džiovintų vaisių: razinų, abrikosų;

  • apie 100 g moliūgo arba cukinijos.

Varškės apkepas, kurio skonis prilygsta gardžiausiam pyragui
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Gaminame varškės apkepą:

  1. Orkaitę įjungiame, kad įkaistų iki 175 laipsnių.

  2. Sviestą ištirpiname. Kiaušinius lengvai paplakame su cukrumi ir malta vanile ir į juos pilame ištirpintą sviestą.

  3. Varškę ištriname šakute su manų kruopomis, supilame į ją kiaušinius su sviestu, išmaišome. 2 šaukštuose grietinės išmaišome kepimo miltelius, supilame į varškės masę, vėl išmaišome.

  4. Džiovintus vaisius nuplauname, nuplikome verdančiu vandeniu, abrikosus pasmulkiname. Moliūgą arba cukiniją sutarkuojame stambia tarka.

  5. Įmaišome vaisius, cinamoną, moliūgą ar cukiniją į varškės masę. Masė turi būti tiršta, bet ne biri, maišoma šaukštu. Jei atrodo sausoka, įmaišome dar kiek grietinės. Jei atrodo per skysta - įmaišome dar manų kruopų.

  6. Atsegamą torto ar kitą formą lengvai patepame aliejumi, pabarstome manų kruopomis ir sukrečiame varškės masę. Šauname į orkaitę ir kepame apie 30 minučių kol gražiai paruduoja. Iškepusiam apkepui leidžiame kelias minutes atvėsti ir, norėdami nuimti atsegamos torto formos šonus, tarp formos ir varškės apkepo užkišę ploną peilį, atsargiai apipjauname.

Varškės apkepas, kurio skonis prilygsta gardžiausiam pyragui
© Alvilės Rimaitės nuotr.

Gardžiausias varškės apkepas valgomas šiltas, tačiau skanus ir pravėsęs. Jei gaminame jį svečiams, labai labai patogu, kad apkepą galima pasigaminti, sudėti į formą ir, uždengus maistine plėvele, kad neapdžiūtų, apie 1-2 valandas palaikyti šaldytuve prieš kepant. Tuomet prieš pat susirenkant svečiams, belieka tik pašauti į orkaitę ir eiti karoliais pasidabinti.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Receptai

Pats skaniausias ir kvapniausias varškės pyragas

Ilgais ir tamsiais vakarais neretai pritrūkstame idėjų, ką smagaus nuveikti su mažaisiais. Mes turime idėją - ogi pasikvieskite juos į virtuvę ir pasiūlykite drauge iškepti skaniausią pasaulyje varškės pyragą.

Gaivios salotos su persimonais

Greitai paruošiamos ir labai skanios salotos. Puikus pasirinkimas, kai norisi kažko lengvo ir greito.

Kertam lažybų, kad nė už ką neatspėtumėte, iš ko pagaminti šie keksiukai

Desertai iš morkų, moliūgo, avinžirnių, avokado... Taip, taip, nesileiskite būti suklaidinami - tikrai kalbame ne apie pikantiškus kepinius, bet apie desertinius.

3 žaibiškai pagaminamų sausainių receptai

Ne kiekviena mama turi laiko gaminti „prašmatnius“ ir sudėtingus patiekalus. Tokiu atveju gelbsti greitai pagaminamo patiekalo receptai. Jūsų dėmesiui - trijų tikrai lengvai pagaminamų sausainių pavyzdžiai.

Raminta Bogušienė: daugelis mums įprastų pyragų kenkia sveikatai (1)

Lapkričio 6-ąją Lietuvoje švenčiama pyragų diena. Šia proga kviečiama kepti pyragus, dalintis su draugais, kolegomis, nudžiuginti namiškius netikėtu receptu. Tačiau ar daugelis iš mūsų žino, kaip pasigaminti sveikatai palankų pyragą?

Balandėliai tinginėliai: skaniausių pietų idėja (4)

Et, man kartais taip patinka tas lietuviškas žodynas įvardinant tam tikrus patiekalus (ypač likęs iš senesnių laikų), kad net nesinori jiems galvoti kitokio pavadinimo.

Labai trapūs ir todėl labai skanūs žagarėliai (2)

Šie žagarėliai ne tik labai trapūs, bet ir laaaaabai skanūs. Juos gaminant naudojami tik tryniai.

Obuolių pyragas „7 šaukštai“ (6)

Jeigu obuolių pyragą kepsite didesnėje, negu nurodyta recepte, kepimo skardoje, pyragas bus plonesnis ir iškeps greičiau.

Skanieji ežiukai: paprasta, pigu ir sotu (27)

Dar vienas patiekalas iš lietuviškos virtuvės su žaismingu pavadinimu.

Tobulai skanūs ir lengvai pagaminami naminiai koldūnai (7)

Naminiai koldūnai tik iš pirmo žvilgsnio atrodo nelengvai pagaminamas patiekalas, iš tiesų, jis nėra sudėtingas ir pavyks net neįgudusiai šeimininkei.

Pagerintas ir dar skanesnis omletas (1)

Populiarus pusryčių pasirinkimas (be blynų ir įvairių košių) - omletas. Šį kartą gaminu kiek įdomesnį, sotų ir tikrai puikaus skonio omletą su varške.

Moliūgų sriuba su vienu netikėtu ir labai skaniu ingredientu

Moliūgų nemėgau, visada stengiausi išsisukti nuo jo patiekalų. Nuėjus į parduotuvę netoli namų ir užmačius labai gražių moliūgų, rankos pačios tiesėsi nusipirkti vieną ir išvirti sriubą.

Joks kitas patiekalas neprimena vaikystės, kaip šis: išbandykite dar šiandien

Skanumynas jaukiam šeimos vakarui ar savaitgalio pasisėdėjimams. Gamindami pasikvieskite į pagalbą vaikus - lai jie būna jūsų padėjėjai.

Bananų duona su dar daugiau bananų ir tik per 10 minučių (1)

Jeigu jūsų namuose juoduoja bananai, bananų duona yra idealus būdas juos sunaudoti.

Burnoje tirpstantys kopūstų blynai (1)

Nors kopūstas ne toks didelis kaip moliūgas, bet paprastai jo per vieną kartą taip pat nesunaudojame. Tad verta turėti galvoje mažiausiai du patiekalus, kuriems būtų galima panaudoti vieną kopūstą.