Kaip prižiūrėti pirmuosius dantukus?

Kai kūdikiui seilės ima tekėti upeliais, atrodo, tuoj išsikals dantukai. Bet jų vis nėra. O kai jau pasirodo, ir vėl galvosūkis: kaip prižiūrėti, kad būtų sveiki? Konsultuoja gydytoja odontologė Vilda Burbulytė.

Dantukų laukti imame tada, kai kūdikiui kokį trečią mėnesį smarkiai ima tekėti seilytės. Tačiau dantukai dar nepasirodo. Kada turėtų išdygti pirmieji?

Mamos dažnai nerimauja, kad kūdikiui ilgai nedygsta dantukai. Be reikalo, nes iki metų praktiškai visiems pasirodo pirmieji, bent jau priekiniai keturi viršutiniai ir keturi apatiniai Nėra tikslios datos, kada turėtų išdygti. Manau, kad tai šiek tiek priklauso ir nuo genetikos, ir nuo kiekvieno mažylio savybių. Pavyzdžiui, mano dukrytei septintą mėnesį ėmė dygti iškart aštuoni. Prieš dygstant dantukams paburksta, parausta dantenėlės, o jeigu per jas pavedžiosite pirštu, pajusite, kad atsirado kauburėlių. Jei yra tokių požymių, greičiausiai netrukus pasirodys baltos perliukų viršūnėlės.

Per kiek laiko visiškai išdygsta dantukai?

Nėra vienos taisyklės visiems mažyliams. Paprastai dantukas gali dygti nuo dviejų savaičių iki poros mėnesių. Tai priklauso nuo kiekvieno kūdikio kaulų struktūros. Dažniausiai pirmieji išsikala du apatiniai dantukai, bet ne visiems. Kai kuriems – priešingai, pirmieji iš dygsta viršutiniai. Iki dvejų metų jau turėtų būti sudygę visi pieniniai dantukai. Paprastai vėliausiai kalasi iltiniai.

Kodėl, kai dygsta dantukai, vieni kūdikiai būna labai neramūs, nemiega naktimis, o kiti, atrodo, nieko nejaučia?

Medicinos literatūroje esu skaičiusi, kad kai dygsta dantukai, kūdikis jaučia tokį skausmą, kurį vargu ar suaugusysis ramiai iškentėtų. Todėl mažyliai turi teisę zirzti ir būti neramūs. Manau, labiau kenčia tie kūdikiai, kuriems dantukai išsikala greičiau. Pasitaiko, kad pakyla ir labai aukšta temperatūra. Ramesni būna tie, kuriems dantukai kalasi ilgai. Pamenu, naktį man skambino viena pacientė, girdžiu, kad klykia jos dukrytė. Manęs klausia, ką daryti, vaikutis verkia, ko gero, kalasi dantukai. Paaiškinau, kad kūdikiai dėl dantukų paprastai taip neklykia, kad būtina ieškoti kitos priežasties. Pasirodė, kad taip ir buvo.
Kai kūdikis blogai jaučiasi, lengviausia „apkaltinti“ dantukus. Geriausia mažylį parodyti gydytojui ir įsitikinti, kad nėra jokios kitos priežasties, dėl kurios verkia ar yra neramus.

Girdėjau, kad kartais mamoms atrodo, jog kūdikiui kalasi dantukai, o jis serga skausmingu burnytės uždegimu.

Kaip tik šiuo laiku, kai kalasi dantukai, pasitaiko, kad kūdikiai serga stomatitu – burnos gleivinės uždegimu. Vieniems jis būna labai sunkus, kitiems – mažiau. Sirgdami stomatitu kūdikiai kategoriškai atsisako valgyti ir tai vienas požymių, kad ne dantukai sukelia skausmą. Manau, besikalantys perliukai sukelia niežulį ir mažylis kaip tik viską deda į burnytę, kramto, kad tik turėtų progą pasikasyti dantenėles. Reikėtų jį parodyti pediatrui.

Kaip sušvelninti dygstančių dantukų skausmą?

Jeigu mažylis dėl dygstančių dantukų yra neramus, patepkite dantenėles šaldomąjį poveikį turinčiais tepaliukais. Skausmas trumpam atlėgs. Galite naudoti ir specialius žiedus–kramtukus, kuriuos gamintojai pataria atšaldyti šaldymo kameroje. Šios priemonės yra gana veiksmingos. Kūdikis kartu ir pakramto žiedą, ir sumažėja dantenėlių skausmas.

Išdygo pirmieji ilgai laukti dantukai. Kaip prižiūrėti, kad jie būtų sveiki? Kada pradėti juos valyti?

Yra specialių, ant piršto užmaunamų šepetėlių. Jais dantukus reikia valyti kartą per dieną vandeniu. Net jei tėra tik du dantukai. Šį šepetėlį galima pakeisti paprasta flanelinės medžiagos skiaute, kuria, suvilgyta vandenyje, galima nuvalyti dantuką. Vaikiškos dantų pastos, galima pradėti naudoti, kai kūdikiui sueina maždaug 10–12 mėnesių.

Šepetėlis būtinai turi būti minkštas. Geriau valyti du kartus per dieną, bet svarbiausia, kad dantukus visada išvalyti vakare. Tai kartu ir profilaktika, taip mažylį pratiname laikytis higienos. Pasitaiko, kad pusantrų metukų vaikučiai, pirmą kartą pamatę dantų šepetėlį, priešinasi ir neleidžia valyti dantukų. Todėl manau, kad kol kūdikis mažutis, galite duoti šepetėlį tiesiog pažaisti, kad žinotų, kaip atrodo, kad su juo valomi dantukai.

Ikimokyklinio amžiaus vaikai nemoka patys teisingai išsivalyti dantukų, todėl jiems turėtų padėti tėvai. Shutterstock nuotr.

Vaikutis labai nori būti savarankiškas, ne taip lengva jį įkalbėti leistis, kad mama išvalytų dantukus.

Galima leisti pačiam valytis, paskui išvalyti mamai. Reikia suprasti, kad pats mažylis niekaip neišsivalys dantukų. Todėl mama vaikui dantukus valyti turėtų praktiškai iki mokyklos. Iki to laiko mažylis nesugeba padaryti tiek judesių, kiek reikia, ir turi per mažai jėgos.

Tėvų pareiga – prižiūrėti, kad mažylio dantukai būtų išvalyti. Juk tai toks pats būtinas ritualas, kaip nusiplauti rankas, veiduką, kojytes. Tai turėtų būti įtraukta į dienos režimą. Negali būti jokių „nenoriu“, „negaliu“.

Ar to užtenka, kad dantukai išliktų sveiki?

Kalbant apie profilaktiką labai svarbu yra kuo anksčiau nustoti vaikutį maitinti naktį. Naktį saugu duoti tik vandenėlio, mat jis dantukams nepakenks. Suprantu, kad lengva pasakyti, sunku padaryti. Bet visi odontologai sutaria, kad nakties arbatėlės ir kiti gėrimai yra vieni ėduonies sukėlėjų. Ir, aišku, valyti dantukus, jų neapleisti. Labai svarbu kuo ilgiau išlaikyti sveikus pieninius dantukus, kad paskui vietoj jų galėtų taisyklingai dygti nuolatiniai.

Kada pirmą kartą reikia apsilankyti pas odontologą?

Norėčiau pasakyti: atveskite jau vienų ar dvejų metukų vaikutį. Bet, deja, su tokiu bambliuku labai sunku susikalbėti, susitarti, ką jau kalbėti apie plombas. Juk dantuką užtaisyti trunka daugiau negu dešimt minučių. Retas dvejų metukų mažylis tiek išsėdės. Todėl, kai prasideda vadinamasis buteliuko ėduonis, matome labai daug vaikučių su sugedusiais dantukais. Teoriškai juos taisyti galima, bet praktiškai tai labai sunku padaryti. Išimtis – mažyliai, kurie turi širdutės ydą. Jeigu jų pieniniai dantukai genda, būtina gydyti, nes ėduonis paskatina infekciją, o bakterijos gali pažeisti širdies raumenį. Pirmųjų buteliuko ėduonies požymių atsiranda tarp dvejų trejų metukų. Manau, tai pakankamas argumentas kaip galima anksčiau nustoti vaikutį maitinti naktį.

Pastebėjau, kad penkiametės mergaitės jau sugeba išsėdėti odontologo kėdėje, o berniukai – maždaug nuo šešerių metukų.

Atmintinė mamai

- Pirmieji dantukai pradeda dygti pirmaisiais gyvenimo metais, o visi pieniniai, kol mažylis sulaukia dvejų metukų;

- dažniausiai pirmieji išsikala du apatiniai, o vėliau du viršutiniai kandžiai;

- nors dygstant dantukams gali pakilti aukšta temperatūra, būtinai kūdikį parodykite pediatrui ir įsitikinkite, kad jis kuo nors neserga;

- skausmą malšina tepaliukai ir specialūs šaldomieji žiedai;

- išdygusius pirmuosius dantukus iškart valykite. Taip didesnė tikimybė, kad jie išliks sveiki.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis