Kokių skiepų reikia vaikui prieš mokyklą?

Vasara - tinkamiausias laikas pasirūpinti mokinių ir būsimų pirmokų sveikatos pažyma, kurią iki rugsėjo 15 d. kasmet reikia pristatyti į savo mokyklą. Nepamirškite, kad būsimųjų pradinukų laukia ir keletas skiepų.

Konsultuoja Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Kristina Rudžinskaitė.

Prieš mokyklą - du skiepai

6 - 7 m. amžiaus vaikus, prieš pradedant lankyti mokyklą, rekomenduojama paskiepyti dviem vakcinomis. Pirmoji apsaugos nuo keturių ligų: difterijos, stabligės, kokliušo ir poliomielito. Antroji - nuo trijų: tymų, raudonukės ir epideminio parotito. Skiepijimas vienu metu nuo kelių ligų yra patikrintas laiko ir mokslinių tyrimų - jis yra saugus ir užtikrina pakankamą apsaugą nuo visų ligų, nuo kurių yra skiepijama. Visi skiepijimai pagal LR vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių yra nemokami.

Paskiepyti vaikus prieš išleidžiant į mokyklą yra svarbu dėl to, kad į naujus kolektyvus susiburia labai skirtingi vaikai, kurie galbūt nešioja skirtingų ligų sukėlėjus. Be to, mokykloje, atsiradus nors vienam infekcijos atvejui, yra labai geros sąlygos jai išplisti.

Mantu mėginys dėl tuberkuliozės

Visiems 7 metų vaikams ir visiems tuberkuliozės rizikos grupei priklausantiems vaikams (neskiepyti dėl tuberkuliozės, bendraujantys su sergančiaisiais tuberkulioze šeimoje ar kolektyve, dažnai sergantys peršalimo ligomis, sergantys lėtinėmis ligomis ir kiti) kasmet turi būti atliekami patikrinimai dėl tuberkuliozės tuberkulino diagnostiniu testu atliekant Mantu mėginį.

Skiepai paaugliams

Prieš mokyklą 15-16 m. paaugliams rekomenduojama atnaujinti apsaugą nuo difterijos ir stabligės, nes po paskutiniojo skiepo jau būna praėję 10 metų ir suformuotas imunitetas gali būti išblėsęs.

Sveikatos specialistai dažnai rekomenduoja 15-16 metų vaikus vietoje nemokamos dvivalentės (difterijos ir stabligės) vakcinos skiepyti mokama trivalente vakcina, kuri apsaugotų ne tik nuo minėtų dviejų ligų bet ir nuo kokliušo. Ši vakcina ypač rekomenduojama vaikams, gimusiems iki 2002 metų, kurie skiepijami prieš mokyklą, dar neturėjo galimybės gauti apsaugą ir nuo kokliušo. Vaikai, gimę 2002 metais ir vėliau, jau turėjo galimybę prieš mokyklą būti paskiepyti ir nuo kokliušo, nes 2008 metų pradžioje įsigaliojo naujasis LR vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis