5 taisyklės, kurias turime žinoti būdami lauke saulėtą dieną

Ką turime žinoti apie saulės poveikį? Kada ji kenkia, o kada - yra naudinga? 5 patarimai, kurių turime nepamiršti.

Taisyklė Nr.1 - naudojant su saiku, saulė nekenkia


Paraudusi, jautri, skausminga, pūslėta ar besilupanti oda - tai ženklas, kad persikaitinome saulėje. Saulė spinduliuoja įvairaus ilgio ultravioletinius spindulius. Odos nudegimus sukelia ultravioletiniai B spektro saulės spinduliai (UVB), tuo tarpu ultravioletiniai A spektro spinduliai (UVA) siejami su ankstyvuoju odos senėjimu, žmogaus imuninės sistemos nusilpimu. Visuomenės sveikatos specialistai atkreipia dėmesį, kad abi spinduliuotės rūšys didina odos vėžio išsivystymo riziką. Ultravioletiniai spinduliai taip pat gali sukelti įvairias akių ligas.


Visgi saulės šviesa ir šiluma yra būtina vitamino D gamybai mūsų organizme, todėl visiškai jos atsisakyti negalime. Tad norėdami mėgautis saule ir būti sveiki pirmiausia turėtume pasirūpinti apsaugos nuo ultravioletinių spindulių poveikio priemonėmis.


Taisyklė Nr.2 - tinkama apranga ir laikas, kada galima būti saulėje


Geriausiai nuo kenksmingų ultravioletinių spindulių apsisaugosime ribodami buvimo atviroje saulėje laiką, dėvėdami visą kūną dengiančius drabužius, kepurę, akinius nuo saulės. Labiausiai saulės reikėtų vengti vidudienį, kai ji yra aktyviausia. Kaitriomis vasaros dienomis patariama į lauką eiti anksti ryte (iki 11 val.) arba po pietų (nuo 15 val.), visą kūną dengti šviesiais natūralios medžiagos drabužiais, stengtis būti pavėsyje, dėvėti akinius nuo saulės, gerti daug vandens.


Taisyklė Nr. 3 - tinkamos kosmetinės apsaugos priemonės


Renkantis kosmetines apsaugos nuo saulės priemones, svarbu, kad jos apsaugotų ne tik nuo UVB bet ir nuo UVA spektro saulės spindulių. Nepakanka pasirinkti tik SPF dydį, nes juo išreiškiama tik apsauga nuo UVB spektro spindulių. Renkantis kosmetinę apsaugos priemonę reikėtų atkreipti dėmesį, ar yra papildomai nurodyta, jog ji saugo ir nuo UVA spektro saulės spindulių.


Priemonėmis, kurių SPF yra labai aukštas, nereikėtų pasikliauti. Kosmetikos priemonės, kurių SPF aukštesnis nei 50, gali paskatinti ilgiau būti saulėje, todėl mažiau apsaugotų vietų oda gali labiau nudegti ir būti labiau pažeista. Reikėtų atsiminti, kad skirtingą SPF turinčių priemonių poveikis skiriasi nedaug, pavyzdžiui, kremas ar kita priemonė, kurios SPF yra 30, sulaiko 96,7 proc. spindulių, o priemonių, kurių SPF 60, - 98,3 proc. spindulių. Be to, renkantis kosmetines apsaugos nuo saulės priemones, reikėtų atidžiai pasiskaityti užrašus, esančius ant pakuotės, sudėtį, gamintojo nurodymus ir jų laikytis.


Taisyklė Nr.4 - naudoti priemones taip, kaip numatyta instrukcijoje


Bene visų kosmetikos priemonių etiketėse yra skelbiama informacija apie tai, kaip priemonė turi būti naudojama. Tad geriausių rezultatų galime tikėtis naudodami jas pagal gamintojo nurodymus. Atkreipkite dėmesį į priemonės veikimo trukmę. Paprastai nurodoma, kad išsimaudžius, nusišluosčius rankšluosčiu, išprakaitavus, praleidus saulėje maždaug 1,5 val., reikia pakartotinai užsitepti tokį pat kiekį priemonės. Įsidėmėkite, kad apsaugos nuo saulės priemonės pradeda veikti ne iš karto, tad nepamirškite jomis pasitepti ar pasipurkšti 20-30 min. prieš deginimąsi.


Taisyklė Nr. 5 - vitaminas D gaminasi ne tik būnant tiesioginiuose saulės spinduliuose


Kai kurios visuomenėje paplitusios nuostatos, susijusios su saulės poveikiu ir buvimo saulėje įpročiais, yra klaidingos. Štai yra manoma, kad vitaminas D gaminasi tik būnant tiesioginiuose saulės spinduliuose. Netiesa. Už debesų slypinti saulė taip pat skleidžia UV spindulius, kurie būtini vitamino D gamybai organizme. Tik aišku, ne taip stipriai. Be to, reikia atminti, kad įdegti galima ir tuomet, kai saulę dengia debesys, nes debesys sulaiko tik dalį UV spindulių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis