Valdovų rūmuose vaikai nepageidaujami? Foto

Švenčiant Valstybės dieną visuomenei duris atveria Valdovų rūmai. „Tavo vaiko“ portalo žurnalistai turėjo galimybę išvakarėse apsilankyti juose ir įvertinti tai, ką naujasis muziejus siūlo šeimoms su vaikais. Mūsų nepadailinti pirmieji įspūdžiai.

Pamatyti ne tik žurnalistės, bet ir mamos akimis

Valdovų rūmai prieš atverdami duris visuomenei, į svečius sukvietė žurnalistus, kuriems surengė ekskursiją ir spaudos konferenciją. Kadangi jau daug metų į įvairius visuomenės įvykius, renginius ir nuotykius žiūriu ne tik kaip žurnalistė, bet ir kaip dviejų smalsių vaikų mama, nudžiugau. Puiki proga pasižvalgyti po sales vienai, o tada ateiti jau su atžalomis. Juk ir kvietime į renginį buvo sakoma, kad tai ne tik naujas, bet ir vienas moderniausių muziejų Lietuvoje. Neslėpsiu, lūkesčiai dideli.

Praeitis atverta ateičiai

Tai naujojo -  Nacionalinio muziejaus „Lietuvos didžiosios kunigaikštystės Valdovų rūmai" šūkis. Pritariu, man irgi gražus! Belaukiant žadėtosios ekskursijos, turiu laiko pastudijuoti kelis gautus lankstinukus.

Vaikams iki septynerių metų įėjimas nekainuoja. Bilietas suaugusiam - 10 litų. Šeimos bilietas, kai ateina vienas suaugęs ir iki trijų vaikų - 15 litų. Jeigu šeimą sudaro du suaugusieji ir iki trijų vaikų - 25 litai. Mintyse už tai rašau pliusą, nes šeimyniniai bilietai Vilniaus muziejuose vis dar retenybė, matyt, valstybei, sunkiai apsisprendžiančiai, kas gi yra toji šeima, toks paprastas dalykas kaip bilietų ir paslaugų paketas šeimai (kuris paprastai kainuoja mažiau, negu perkant kiekvienam pavieniui) yra vis dar tolima ateitis.

Kavinė, kurios nėra

Ekskursiją pradedame rūsyje, kur ir įsikūręs muziejaus informacijos centras kartu su bilietų kasa bei suvenyrų parduotuvėle (tiesa, jos dar nėra, bet juk iki atidarymo dar daugiau kaip 24 valandos, sako, spės).

Ekskursiją vedęs entuziastingasis Valdovų rūmų muziejaus direktorius dr. Vydas Dolinskas ranka rodo, kur bus pastatyti keli automatai su kava, vaisvandeniais ir kitais gėrimais. Ateityje, tikimasi, bus įrengta ir normali kavinė.

 Vėl įsijungia „mamos režimas": taip, vadinasi iš namų būtina pasiimti vandens buteliuką ir naminių sausainių, jei nesinori, kad vaikas užkandžiautų tai, ką duos automatas. O jis, žinia, dažniausiai duoda spraito, traškučių ir snikers batonėlių...

Tik neaiškinkite, kad į muziejus ateinama ne valgyti. Jeigu sąžiningai apeisite ekspoziciją, patikėkite, valgyti ir gerti užsinorėsite ir jūs, ne tik penkiametis vaikas.

Vežimėliais keliauti patogu

Visa ekspozicija įrengta taip, kad būtų pasiekiama neįgaliesiems, į visus aukštus veža liftai, taigi, su vaiko vežimėliu Valdovų rūmuose tikrai neprapulsite. Jau minėtame rūsyje yra ir tualetas, kuriame mama ar tėtis galės pervystyti mažylį.

Kaip neliečiamais rankomis eksponatais sudominti vaikus?

Deja, ties šiuo punktu pliusai, turbūt, ir baigiasi. Visa ekspozicija, kad ir kokia ji būtų įdomi, vertinga ir įdomi, skirta tik suaugusiesiems. Mokantiems skaityti ir pasistiebus galintiems stiklinėje vitrinoje įžvelgti  brangiausius eksponatus. Atsispiriantiems pagundai paliesti eksponatus rankomis.

Ypatingieji kokliai, unikalūs gobelenai, archeologiniai radiniai, kurių kasinėjant Valdovų rūmų teritorijoje buvo rastas įspūdingas skaičius, - visa tai ir sudaro didžiausią Valdovų rūmų eksponatų lobyną. Tačiau kaip šį istorinį paveldą padaryti suprantamą vaikams? Taip, kaip tai daro populiarūs muziejai Vakarų Europos šalyse. Tai, kaip tai bando daryti kai kurie muziejai Lietuvoje.

Elektroniniai gidai, kompiuteriniai žaidimai, virtualios užduotys, eksponatų kopijos, kurias galima liesti, žaisti, eksperimentuoti, vaikų kampelis, kuriame galima sudėlioti medinę dėlionę ar sužaisti stalo žaidimą.

Ne, nereikia Disneilendo Valdovų rūmuose, tačiau minimalių pastangų, kad „praeitis būtų atverta ateičiai", ir toji ateitis (vaikai) norėtų čia sugrįžti - reikia.

Spalvinga edukacinė veikla grupėms

Mano pakalbintas Valdovų rūmų Edukacijos ir lankytojų centro vedėjas Gediminas Gendrėnas sako, kad specialiai vaikams ir moksleiviams skirta daugybė edukacinių programų. Apie visas jas informacijos galima rasti muziejaus interneto svetainėje valdovurumai.lt.

Viena iš edukacinių programų siūlo susipažinti ir pačiupinėti senuosius muzikos instrumentus, kita - susipažinti su LDK amatais, trečia - pažiūrėti filmą apie Žalgirio mūšį ir susipažinti su šaltaisiais ginklais. Tiesa, visos edukacinės programos yra skirtos grupėms, tai yra, kai susirenka ne mažiau kaip 12 asmenų.

Todėl geriausia išeitis tokiu atveju - vienyti giminaičius ar draugų šeimas su vaikais, arba tikėtis, kad tokią išvyką vaikams suorganizuos vaikų darželis ar mokykla, kurią lanko vaikas.

Jeigu į ekskursiją Valdovų rūmuose ateisite su vienu ar keliais vaikais, edukacinės programos - ne jums.

Ką įdomaus gali nuveikti pavienės šeimos?

Gediminas Gendrėnas sako, kad nors Valdovų rūmai duris atveria tik šiomis dienomis, savo edukacinę veiklą visoje Lietuvoje jie vykdė ne vienerius metus. Štai Taikomosios dailės muziejuje, pasak jo, buvo tradicija, kad savaitgalį atėjusios šeimos tiesiog galėjo prisėsti prie stalo ir su vaikais kažką nusipiešti, susikurti. Pasak pašnekovo, kažką panašaus ateityje bus galima rasti ir Valdovų rūmuose.

Pašnekovas nusivedė ir parodė vaikams skirtą kampelį rūsyje, atokiau nuo kelio, šalia laiptų. Maždaug kvadratinio metro plote ateityje čia galės prisėsti vaikai. Čia jiems bus pakabintas televizorius ir planuojama vienokia ar kitokia veikla. 

Ar sugrįšiu čia su vaikais?

Po ekskursijos vykusioje spaudos konferencijoje dar kartą išgirdau apie muziejų sakomus epitetus „modernus", „veržlus". Taip, moderniausia Lietuvoje eksponatų apsaugos sistema yra tikrai svarbi, nesiginčiju. Tačiau kaip dviejų vaikų mama ir vaikų temomis rašanti žurnalistė labai noriu, kad modernus tai reikštų ir modernų muziejaus požiūrį į šeimą ir augančią jaunąją kartą.

Kad iš Valdovų rūmų išėjęs mokinys sakytų ne „ačiūdie, pasibaigė...", o - „noriu sugrįžti!". Noriu, kad tokiame svarbiame Lietuvai muziejuje savas jaustųsi ne tik autentiškų lubų bei grindų svarbumą suvokiantis istorijos mokslų daktaras, bet ir pradinukas.  

Su šeima ir vaikais į šį muziejų sugrįšiu artimiausiu metu, tačiau prieš tai turėsiu nudirbti namų darbus namuose pati: pagalvosiu, kokias užduotis ir veiklas turiu sugalvoti vaikams, ką apie eksponatus papasakoti jiems suprantama kalba, kad čia atėję jie neprarastų įgimto smalsumo jau po penkių minučių. Nes kol kas tokia galimybė išlieka.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis