Mamos pienas tampa madingu gėrimu tarp pasiturinčių žmonių

Tai, kad mamos pienas turi naudingų medžiagų, kurios itin palankiai veikia naujagimių sveikatą, neabejoja niekas. Tačiau paskutiniuoju metu Kinijoje plinta mada tarp pasiturinčių žmonių gerti mamos pieną – kaip ypatingą, didelių galių turintį, gėrimą.

Gal norite pirkti mamos pieno?

Tokiais skelbimais susivilioja vis daugiau turtingų kinų. Jie tiki, kad išgėrę mamos pieną taps sveikesni, stipresni ir gal net jaunesni.

Kinijoje įsikūrusios agentūros už didelius pinigus siūlo pirkti motinos pieną. Ir ne tik naujagimiams ar ligoniams, bet ir visiškai sveikiems suaugusiesiems. Pagal pageidavimą perkantysis gali pieno išgerti tiesiai iš krūties arba jau nutraukto su pientraukiu. Paklausa yra, giriasi vienos tokios įmonės Kinijos mieste Shenzen vadovas Lin Jun.

Mamos pienas yra brangus. Tikrąja žodžio prasme. Iš norinčiųjų užsidirbti mamų jis superkamas brangiai, nepigiai kainuoja ir "mamos pieno gėrimo" abonementas. Motinos pieno bankai - naujovė Kinijoje, kur naujagimių žindymas nėra toks populiarus ir sulaukiantis daug palaikymo kaip Europoje.

Sulaukė didelės kritikos ir pasmerkimo

Kai kuriuose Kinijos regionuose jau seniau motinos pienas dėl savo gydomųjų savybių buvo naudojamas ligoniams. Tačiau tai, kad jis dabar siūlomas kaip madingas prabangos gėrimas neturintiems kur dėti pinigų turčiams, sulaukė didelio žiniasklaidos susidomėjimo ir specialistų kritikos. Štai rašytoja Cao Baoyin tai pavadino akivaizdžiu Kinijos moraliniu nuopuoliu, o moteris, parduodančias pieną - vergėmis.



Internete galima pasižiūrėti ir įrodymų, kaip tai atrodo realiai. "Paslėpta pornografija" - tokių epitetų negaili kritiškiausiai nusiteikę skeptikai. Dauguma internautų neigiamai vertina tokią prekybą ir biznį, tačiau 10 procentų balsavusiųjų sakė, kad nemato čia nieko blogo ar smerktino. Esą tai yra normali verslo rūšis.

Beje, Kinija yra tarp tų šalių, kur maitinimas  krūtimi nėra paplitęs. 2012 metų UNICEF duomenimis, čia vaikus savo krūtimi maitina mažiau kaip trečdalis jaunų mamų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis