Paplūdimyje vaikams – ne tik malonumai, bet ir traumos ar vėžio grėsmė

Šiltomis vasaros dienomis ir jūs greičiausiai skubate prie jūros, ežero ar upės. Jei kartu vežatės ir mažylį, jis nesugeba atsispirti vandens malonumams. Tačiau vaikui maudynės ežere ar popietė paplūdimio saulėje gali baigtis nelaimingai, jei nemokėsite tinkamai jo apsaugoti nuo ten tykančių pavojų.

Maudytis galima ne visada

Visų pirma įsitikinkite, ar jūsų vaikui ne per šaltas vandens telkinio vanduo. Kūdikio kūno temperatūra labai svyruoja, iki maždaug vienerių metų amžiaus jis jos nereguliuoja, todėl sušalti gali labai greitai.

Todėl pirmiausia vandenį turi išbandyti tėvai. Kūdikio maudynėms ežere ar jūroje tinka tik itin šiltas vanduo. Tuomet vaikui galima leisti vandenyje pažaisti bent kelias minutes. Tačiau jei vanduo šiek tiek per vėsus ir jums, jokiu būdu nemaudykite ir savo vaiko.

Portalo ,,Kids Health" specialistai pataria kūdikiui ežero, upės ar jūros vandeniu leisti mėgautis tik tuomet, jei vandens temperatūra yra ne žemesnė nei 29 laipsniai.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Lietuviškų krikštynų mados: linas, gintaras ir angelo sparnai

Kodėl po gimdymo vyras nebegeidžia žmonos?

Amerikos pediatrijos akademijos gydytojas Howardas Reinsteinas pataria vaiko maudynėms išrinkti ramią, atokesnę vietą. Vanduo turėtų būti kiek įmanoma švaresnis, be to, svarbu kūdikį maudyti ten, kur nėra povandeninių srovių. Srovė gali ne pargriauti ne tik mažylį, bet išversi iš kojų ir tėvą, laikantį savo vaiką.

Jei mažyliui dar nėra dviejų mėnesių, viešuose paplūdimiuose ar baseinuose apskritai nepatariama jo maudyti. H.Reinsteino teigimu, tada dar nėra iki galo aišku, kaip mažylį paveikia įvairios bakterijos ir ligos. Be to, jei jau mažyliui leidžiate maudytis ežere, upėje, ar jūroje, labai svarbu stebėti, kad jis neragautų telkinio vandens.

Jei mažyliui leidžiate maudytis vienam, įsitinkite, kad jis jums visada yra ranka pasiekiamas. Taip pat derėtų apsirūpinti apsaugomis. Mažyliui gerai tiks pripučiamos rankovės, maudynių ratas, o galvą, per kurią mažylis atiduoda didžiausią dalį savo kūno šilumos, derėtų dengti kepuryte, kad jis nesušaltų. Jei pastebėjote, kad vaiko lūpos mėlsta ar dreba, laikas lįsti iš vandens lauk.

Klastinga saulė

Net jeigu, būdami prie vandens telkinių, ir neleidžiate savo mažyliui maudytis, tai dar nereiškia, kad jam niekas negresia. Svarbu mažylį saugoti nuo saulės - nudegimai gali sukelti karščiavimą, skausmą, dehidrataciją.

Patarimų tėvams portalas „Baby center" įspėja, kad stipriausia saulė būna nuo maždaug 10 valandos ryto iki 4 valandos popiet. Todėl geriausia prie vandens keliauti arba anksti ryte, arba jau po 16 valandos. Be to, mažylis saulės spindulių gauna net ir apniukusią dieną. Todėl apsauga nuo saulės būtina yra visuomet.

Pirmiausia derėtų tiesiog vengti atviros saulės ir stengtis vaiką laikyti šešėlyje. Nuo saulės apsisaugoti padeda šviesios spalvos, kurios saulę atspindi. Tuo metu tamsios, priešingai, sugeria šviesą ir šilumą, todėl mažylio oda vis labiau kaista.

Saulėje būtina ir kepurytė. Ji jūsų mažylį apsaugos ir nuo peršalimo, ir nuo perkaitimo. Galite mažyliui išrinkti ir žaismingus akinius nuo saulės.

Tepdamiesi kremu nuo saulės, nepamirškite ir savo vaiko. „Baby Center" specialistų teigimu, kremas turėtų būti ne silpnesnis nei 15 SPF. Juo odą tepti reikėtų dar neišėjus iš namų.

Kūdikiui išsimaudžius, geriausia ant jo odytės kremo užtepti dar kartą. Kremai nuo saulės turi specialių sudėtinių dalių, kurios greitai genda, todėl reikėtų jį keisti pakankamai dažnai.

Klivlendo vaikų ligoninės gydytoja Joan Tamburro yra pabrėžusi, kad iki dvejų metų vaiką reikėtų itin saugoti nuo saulės, nes per ilgos saulės vonios gali paskatinti vėžį, padidina melanomos riziką. Jos ir kolegų atlikta studija parodė, kad ultravioletiniai spinduliai silpnina imunitetą ir pažeidžia vaiko odelę daug greičiau nei suaugusiųjų.

Svarbu ruoštis atidžiai

Dvejų metų Taduko mama, elektroninės parduotuvės vaikams "Gydu.lt" savininkė Inga Mačiūnienė jau mintinai žino, kokius daiktus reikia pasiimti keliaujant prie vandens telkinio.

„Niekada iš namų neišeinu kelis kartus nepatikrinusi krepšio. - sakė I.Mačiūnienė. - Jame būtinai turi būti apsauginio kremo nuo saulės, kepurytė, pakankamai skysčių. Visada įsidedu ir maudynių ratą bei pripučiamas rankoves."

Ji niekada neleidžia Taduko į vandenį pirma atidžiai neištyrusi telkinio.

„Pavaikštau pakrante, atidžiai apsižiūriu, ar vanduo pakankamai šiltas ir švarus, ar ne per stipri srovė, ar nėra šukių vandenyje ar ant kranto. Tik įsitikinusi, kad Tadukui joks pavojus negresia, leidžiu jį į vandenį. Bet visada aš arba mano vyras būname šalia jo", - pasakojo jauna mama.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis