Rėki per gimdymą? Mokėk baudą

Neįtikėtinų faktų apie gimdymą vienoje Afrikos valstybėje pateikė tarptautinė organizacija „Transparency International".

Gimdyvės miršta kasdien

Kiekvieną dieną Zimbabvėje miršta net aštuonios gimdančios moterys! Šią liūdną statistiką ir kitus sunkiai protu suvokiamus faktus pateikė tarptautinė organizacija „Transparency International".

Norėdama vaikučio susilaukti sąlyginai saugioje aplinkoje - ligoninėje - moteris Zimbabvėje turi sumokėti 50 JAV dolerių mokestį. Palyginimui, vidutinės žmogaus metų pajamos šioje šalyje siekia 150 JAV dolerių.

Bauda už riksmus gimdymo metu

Negana to, organizacijai pavyko sužinoti, kad už riksmus gimdymo metu moteris yra baudžiamos pinigine bauda! Vienas riksmas sąrėmių metu - penkių dolerių bauda! Ligoninės personalas tai aiškina tuo, kad moters šauksmai - netikras alarmas.

Lieka skolinga visą gyvenimą

Jeigu moteris neturi pinigų susimokėti už gimdymą, ji laikoma ligoninėje tol, kol pinigai bus sumokėti. Kartais moterims pavyksta surinkti pinigų giminaičių dėka, o kartais jos lieka skolingos ir tada pinigus iš jų išieško skolų bendrovės.

Kaip rodo statistika, kiekvieną dieną Zimbabvėje gimdydamos miršta net aštuonios moterys!

Jei korupcija ir toliau vešės, mirčių tik daugės

„Transparency International" baiminasi, kad tokia tvarka neskatina moterų gimdyti ligoninėje, o negaudamos medicinos pagalbos jos rizikuoja ir savo, ir naujagimių sveikata bei gyvybe. Naujagimių mirštamumas šioje šalyje ir taip pakankamai didelis, kyla pavojus, kad jis dar padidės.

Sveikatos apsaugos sistemai šioje Afrikos šalyje trūksta ne tik finansavimo, bet ir valstybės vadovų sveiko požiūrio. Nors paviešinus šiuos tyrimo rezultatus Sveikatos apsaugos ministerija ir pažadėjo „imtis priemonių", kad korupcija ligoninėse būtų sustabdyta.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis