Vaikų darželiai Lietuvoje: šviežias ar pašildytas maistas?

Ar sutiktumėte, kad jūsų vaikas darželyje valgytų ne šviežiai pagamintą, o atvežtą ir pašildytą maistą? Pasirodo, dauguma privačių darželių Lietuvoje taiko būtent tokią praktiką.

2013 - ieji paskelbti sveikatos metais, todėl, artėjant naujų mokslo metų pradžiai, Valstybinės maisto ir veterinarijos specialistai ragina mokymo įstaigų administracijas ir šias paslaugas teikiančias įmones daugiau dėmesio skirti vaikų maitinimo organizavimui, ypač tiekiamo maisto kokybei mokyklose ir ikimokyklinėse įstaigose.

TAIP PAT SKAITYKITE:
3 idėjos sveikiems ir skaniems vaikų pusryčiams
Kaip surengti linksmiausią vaikišką gimtadienį?

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai atkreipia dėmesį, kad pastaruoju metu į Tarnybą kreipėsi keletas įmonių, planuojančių vaikų maitinimui mokyklose ir vaikų darželiuose tiekti ne tą pačią dieną, o iš anksto pagamintą ir vėliau pašildytą maistą.

Pašildyto maisto vertė neprilygsta šviežiam

„Vaikystėje suformuoti mitybos įpročiai išlieka visam gyvenimui, todėl labai svarbu, kad vaikai būtų maitinami racionaliu, subalansuotu ir sveiku maistu. Atsižvelgiant į tai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nepritaria verslininkų iniciatyvoms, kad vaikams būtų atvežamas prieš dieną ar net kelias pagamintas, atvėsintas, o vėliau pašildytas maistas.

Net jei toks maistas būtų visiškai saugus, jo mitybinė vertė atvėsinus ir vėl šildant ženkliai sumažėtų, ypač jei lygintume su ką tik pagamintu šiltu maistu", - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Mokyklose ir darželiuose situacija skiriasi

Valstybinės maisto ir veterinarijos specialistai pastebi, kad kol kas tik nedidelėje bendrojo lavinimo mokyklų dalyje (apie 18 proc.) maistas vaikams ruošiamas vietoje. Likusi dalis moksleivių maitinami atvežtu termosuose maistu.

Padėtis šalies vaikų darželiuose yra kur kas geresnė. Čia apie 97 proc. įstaigų maistas vaikams ruošiamas vietoje. Iš bendro konteksto išsiskiria tik privačių vaikų lopšelių darželių grupė. Iš visų 44 pernai veikusių privačių vaikų lopšelių darželių, tik 32 proc. maistas buvo gaminamas vietoje.

Pažymėtina, kad vadovaujantis Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašo nuostatomis, mokyklose ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose vaikams patiekiamas maistas turi būti gaminamas ir patiekiamas tą pačią dieną.

Be to, būtina užtikrinti, kad vaikams nebūtų tiekiami draudžiami maisto produktai arba maisto produktai, kurių sudėtyje yra vaikų maitinimui draudžiamų maisto priedų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis