Kaip apsaugoti vaikus nuo viduriavimo grėsmės?

Daugelis tėvų skundžiasi, kad jų atžaloms pradėjus lankyti darželį ar mokyklą, iš karto padažnėja ir sergamumas. Viena vertus, tai lengva paaiškinti - kolektyvuose, uždaruose patalpose sudaromos ypač palankios sąlygos užkratams, kurie perduodami nuo žmogaus žmogui per nešvarias rankas, įvairius buitinius daiktus, plisti. Ypač didelį nerimą tėvam kelia viduriuojantis vaikas, o jei dar ir temperatūra laikosi aukšta, tėveliai išvis pradeda panikuoti.

Karjera ir Sveikata aiškinasi, kaip apsaugoti darželinukus ar mokyklinukus nuo viduriavimo grėsmės? Konsultuoja Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugijos pirmininko pavaduotoja gydytoja gastroenterologė doc. dr. Rūta Kučinskienė.

O siaube, mano vaikas viduriuoja!

Jei vaikas paprastai tuštinasi kartą per dieną, o vieną dieną pasituštino normaliai, bet 3 kartus, tai greičiausiai nebus jokios bėdos pranašas. Viduriavimu laikomas dažnesnis nei įprasta konkrečiam vaikui tuštinimas skystos konsistencijos išmatomis.

Gydytojos gastroenterologės doc. dr. R.Kučinskienės teigimu, vaikų viduriavimo priežasčių daug, tačiau pagrindinės yra virusai (Rota ar norovirusai, kt.), bakterijos (salmonelės, kt.) ir parazitai. 

Virusinis viduriavimas dažniau pasireiškia šaltuoju metų laiku, o bakterinėms žarnyno infekcijoms plisti palankesnė vasara, vyraujant karštam orui greičiau genda maisto produktai, kelionių metu sunkiau laikytis higieninių įpročių ir t.t. Deja, bet kartais vaikų viduriavimo priežastimi gali tapti ir darželyje gaminamas maistas, kai, pvz., salmonelių kiaušinėlių randama kiaušiniuose ar kituose produktuose. Taip pat gana dažna viduriavimo priežastis yra antibiotikų vartojimas. Viduriavimas nėra liga, tai kitų ligų simptomas, todėl jis gali kankinti ir sergant kitomis sunkiomis ligomis.

„Retesnė, ypač kūdikių ir vaikų iki 3 m. amžiaus, viduriavimo priežastis - maisto netoleravimas ar alergija, tačiau šis viduriavimas sietinas su maisto rūšimi ir jam būdinga lėtinė eiga. Vyresniems vaikams lėtinio viduriavimo priežastis galėtų būti imuninės kilmės uždegiminės žarnyno ligos, kurios pasireiškia tokiais požymiais: svorio kritimu, blogu apetitu, mažakraujyste, sąnarių skausmais, krauju išmatose ir t.t. Tiek alergijos, tiek uždegiminės žarnyno ligos (Krono liga, opinis kolitas) gydomos specifiniais vaistais", - pažymi doc. dr. R.Kučinskienė.

Kodėl virusinis viduriavimas vadinamas „vaikų baubu"?

Pasak gydytojos gastroenterologės, kolektyvuose sparčiausiai plinta virusinės žarnyno ligos. Tai lemia ir tai, kad maži vaikai dar nėra persirgę šiomis infekcijomis, todėl neturi imuniteto ir šį virusą pasigauna labai greitai. Dauguma vaikų iki 5-erių metų nors kartą susiduria su rotavirusu.

Jei vaikų kolektyve kas nors susirgo ūmine virusine žarnyno infekcija (Rota ar norovirusų sukelta), kuri pasireiškia viduriavimu ir vėmimu, tuomet būtina griežtai laikytis higienos. Tik taip galima užkirsti kelią žarnyno virusinėms infekcijoms, kurių kelias nuo sergančiojo iki sveiko vaiko eina per buitinius daiktus, žaislus, knygas, rašiklius ir t.t. Kolektyve kontakto su sergančiu išvengti neįmanoma, todėl padėti išvengti užkrato gali higienos priemonių, kurių svarbiausia - nuolat plauti rankas - paisymas.

Tačiau vaikams sunku taip save saugoti, nes jie dar neturi suformuotų higienos įpročių. Kita vertus, nuo rota virusinės infekcijos yra sukurta ir kitų specifinių bei patikimų apsaugos priemonių, t.y. skiepų. Paskiepijus vaiką šia papildoma vakcina, roto viduriavimo galima išvengti arba sirgti labai lengva forma. Nuo kitų virusinės kilmės virškinamojo trakto infekcijų skiepų nėra, todėl gydymas susiveda tik į simptomų malšinimą.

Gydymas - daug skysčių

Neretai tėvams nerimą kelia ne tik viduriuojantis vaikas, bet ir gydytojų paskirtas gydymas, suprask, „negydymas". Mat dažniausiai gydytojai nerekomenduoja jokių vaistų, o svarbiausia jų rekomendacija - didelis skysčių vartojimas. Doc. dr. R.Kučinskienė pritaria, kad jeigu viduriavimas yra virusinės kilmės, jokie vaistai nepadės. Tik kai viduriavimą sukelia bakterijos (pvz., salmonelės, kt.) gydytojas gali paskirti antibiotikų. Todėl, anot medikės, visada svarbu išsiaiškinti viduriavimo priežastį.

„Maži vaikai dėl dažno viduriavimo labai greitai netenka skysčių, todėl sutrinka elektrolitų (kalio, natrio, gliukozės) balansas kraujyje ir jų būklė gana greitai blogėja: jie pasidaro mieguisti, vangūs, nenori gerti, juos pykina, dažnai karščiuoja. Jei vaikas viduriuoja, jo temperatūra laikosi labai aukšta ir nekrenta net ir po antipiretikų (karščiavimą mažinančių vaistų) vartojimo, tuomet tikėtina, kad toks vaikas nenorės gerti, jį pykins ir greičiausiai bus reikalingas gydymas ligoninėje", - pabrėžia doc. dr. R.Kučinskienė.

Viduriuojančiam vaikui nerekomenduojama duoti pieno produktų. Kūdikiai maitinami tuo pačiu mišiniu mažesnėmis porcijomis arba galima laikinai vartoti mišinį su sumažintu laktozės kiekiu.

Dažnai viduriuojantis vaikas nenori valgyti. Nereikia jo versti tai daryti, svarbu, kad jis gertų pakankamai daug skysčių. Galima įsigyti ir specialių druskų tirpalų. Jei vaiką pykina, jei jis vemia, rekomenduojama duoti gerti dažnai ir po nedaug: 10-15 ml kas 15 min. Nedidelis skysčių kiekis nesukels vėmimo ir kartu išsaugos vaiko organizmą nuo dehidratacijos. Svarbu žinoti ir vaikų dehidratacijos požymius. Tai apatija, mieguistumas, verksmas be ašarų, sauskelnės, kurios išlieka sausos ilgiau nei 6 val. Esant tokiai vaiko būklei, būtina skubiai kreiptis į medikus.

Kaip apsaugoti darželinukus ar mokyklinukus nuo viduriavimo grėsmės?

Jei vaikas jau viduriuoja...

Anot vaikų gydytojos gastroenterologės doc. dr. R.Kučinskienės, jei viduriuojančio vaiko nepykina, temperatūra pakilusi nedaug, tada pagrindinė pagalba ir gydymas yra duoti gerti, geriau truputį pasaldintą arbatą, ir kuo greičiau pradėti vartoti probiotikų.

„Probiotikų priešuždegiminis efektas pasireiškia greičiau, jei jų pradedama vartoti viduriavimo pradžioje. Klinikinių tyrimų duomenimis, vaikams probiotikai (Lactobacillus reuteri Protectis, Lactobacillus GG, Saccharomyces boulardi ir kt.) sutrumpina viduriavimo trukmę daugiau kaip viena para, todėl jų vartojimas yra racionalus ir pagrįstas. Probiotikų skiriama bet kokio viduriavimo metu, net nežinant priežasties, nes tai nėra vaistai, o tam tikrose situacijose (virusiniai viduriavimai) įrodyta, kad pasižymi labai teigiamu priešuždegiminiu poveikiu", - pažymi doc. dr. R.Kučinskienė.

Kas rekomenduojama profilaktikai?

Viduriavimo profilaktika - šalinti jo riziką didinančius veiksnius. Viena tokių priemonių - asmens higiena. Tėveliams reikia stengtis ugdyti šiuos įpročius kuo anksčiau. Tiesa pagerinti žarnyno veiklą gali ir tokios natūralios priemonės, kaip probiotikai, pvz. lactobacillus Reuteri protectis.

Anot gydytojos doc. dr. R.Kučinskienės, įrodyta, kad probiotikai lactobacillus Reuteri protectis (BioGaia) veiksmingi ne tik sergant, bet ir profilaktiškai. Be to, šis probiotikas atsparus antibiotikams, o jo efektą lemia tai, kad ši bakterija yra išgaunama iš motinos pieno, todėl labai veiksmingai atkuria vaikų žarnyno mikrobiotą (virškinimo mikroorganizmus).

„Pasaulyje atlikta daugiau nei 90 klinikinių tyrimų su laktobakterija L. reuteri Protectis ir nustatyta, kad kartu su teigiamu poveikiu gydant virusines infekcijas ir mažinant ūminį viduriavimą, ši bakterija turi įtakos dar ir kūdikių pilvo dieglių simptomams malšinti", - pabrėžia gydytoja.

BioGaia probiotikų galima įsigyti lašų (kūdikiams) ir kramtomųjų tablečių forma (vaikams ir suaugusiems).

Informacijos šaltinis: www.karjerairsveikata.lt

Užsakymo nr.: PT_63023560

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis