Darius Kasparaitis: auginti vaikus sunkiau, negu iškovoti auksą

„Auginti vaikus daug sunkiau, nei iškovoti olimpinį aukso medalį. Tai supratau tik dabar, laimei, ne per vėlai", - prisipažino tituluočiausias Lietuvos ledo ritulininkas. Šis sporto legendos interviu skirtas moterims, bet labai naudingas ir vyrams.

„Niujorko „Rangers" nugalėjo! Lietuvis Darius Kasparaitis buvo nubaustas už muštynes ir 2 minutėms pašalintas iš aikštės", - šie žodžiai, kuriais baigdavosi kone kiekvienas sporto žinių reportažas, nevalingai iškyla mano atmintyje vos išgirdus D.Kasparaičio pavardę.

Ir nors nuo tada, kai dėl sunkios traumos anksčiau laiko buvo priverstas baigti žaidėjo profesionalo karjerą, prabėgo jau treji metai, šio sportininko vardas gerbėjams iki šiol asocijuojasi su nesuvaldomu uraganu, per varžybas triuškinusiu visus, pasipainiojusius po kojomis.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Žinomos šeimos Lietuvoje savo vaikučiams suteikia vardus, kurie Lietuvoje buvo populiarūs prieš 100 metų
Kaip vaiko gimimo valanda veikia jo likimą?

Todėl susitikusi su trumpam į gimtuosius Elektrėnus grįžusiu legendiniu žaidėju, nustebau išvydusi plačiai besišypsantį paprastą nuoširdų vyrą.

„Esu daugiavaikis keturių vaikų tėvas. Vyriausiajai Elizabeth Mariai - šešiolika, dvynukėms Liv ir Lilly - penkeri, o mažajam Marley Jonui - vos treji. Kai augo vyresnėlė, daug sportavau, gerai nė neprisimenu to meto, kai ji buvo maža. Užtat dabar noriu mėgautis kiekviena akimirka su mažaisiais ir matyti, kaip jie auga, - atvirai pasakoja spalio viduryje 41-ąjį gimtadienį švęsiantis D.Kasparaitis. - Neslėpsiu, kartais sukyla vyriškas ego ir pagalvoju: „Kaip čia aš, rimtas vyras, tapau vaikų aukle?!" Tačiau greitai prisimenu neperseniausiai atrastą tiesą: sportas baigiasi, viskas praeina - gerbėjai, pinigai, šlovė. Vienintelis tikras turtas - tai šeima".


Darius Kasparaitis ("Rangers").Reuters/Scanpix nuotr.

Verslas suklestėjo

Visą gyvenimą Darius daug sportavo ir nesusimąstydavo apie tai, ką veiks baigęs žaidėjo karjerą. Kai gydytojai uždraudė sportuoti, jis nenorėjo stačia galva nerti į pirmą pasitaikiusią veiklą ir prikrėsti nesąmonių - nusprendė viską gerai apsvarstyti.

Tuo metu D.Kasparaičio žmona Lisa Carrol Švedijoje įkūrė vaikiškų drabužėlių kompaniją, kurią pavadino dvynukių Liv ir Lilly garbei - „Livly". Buvusi krepšininkė visa galva įsisuko į naują verslą - pati vykdavo į tolimas pasaulio šalis ieškoti ypač minkštų ir švelnių audinių, pati kūrė modelius, tarėsi su siuvyklomis, pati prižiūrėjo gamybą ir firmines parduotuves.

Verslas netrukus suklestėjo, o ypatingas pripažinimas užgriuvo, kai Švedijos princesė Victoria savo mažosios dukters ir sosto įpėdinės Estelle pirmosioms nuotraukoms pasirinko kaip tik „Livly" rūbelius.

Kol Lisa kūrė kolekcijas, D.Kasparaičio pečius užgriuvo vaikų auklėjimas - dvynukes ir mažylį sūnų jis kelia rytais ir migdo vakarais, veža ir paima iš darželio, maitina, žaidžia, veda pas gydytojus ir net kai reikia, guli kartu ligoninėje.

„Niekada nemaniau, kad auginti vaikus taip sunku. Tik dabar tai supratau. Moterims, kiaurą dieną besirūpinančioms vaikais ir namais, statyčiau paminklus. Kartais man pritrūksta kantrybės. Taip ir norisi čiupti juos ir pakratyti, kad nustotų spiegti arba kažko reikalauti. Štai tokiomis akimirkomis ir suprantu, kad vaikus Dievas man davė, ko gero, tam, kad galų gale suaugčiau ir tapčiau tikru vyru", - netikėtai prisipažįsta dar neseniai ledo ritulio chuliganu vadintas D.Kasparaitis.

Viską aukojo sportui

Nuo pat ankstyvos vaikystės, kiek prisimena, Darius visuomet svajojo žaisti ledo ritulį. Nors treniruotis sekėsi puikiai, ko gero, berniukas, kaip ir dauguma jo bendraamžių, būtų likęs mėgėjas, jei ne vienas įvykis, gyvenimą apvertęs aukštyn kojom. Kartą po Rusijos sostinėje vykusių pirmenybių mačo prie jo tėvo priėjo garsus Maskvos „Dinamo" treneris ir pasiūlė galimybę sūnui treniruotis ir žaisti tuo metu viename geriausių klubų. Tėvams nebuvo lengva apsispręsti išleisti sūnų vieną gyventi už tūkstančio kilometrų, ypač - mamai. Tačiau nugalėjo begalinė Dariaus aistra ledo rituliui. Tiesa, tuo metu jam buvo vos keturiolika ir vargu ar jis iš tikrųjų suprato, ką ryžtasi paaukoti.

„Neįsivaizdavau, kad taip ilgėsiuosi šeimos ir Lietuvos. Pirmieji metai buvo ypač sunkūs - beveik kasdien važiuodavau į stotį, į kurią atvykdavo traukiniai iš Lietuvos, paklausyti lietuvių kalbos", - sunkų kelią į pergales prisiminė legendinis sportininkas.

Laimei, aukotasi ne veltui - D.Kasparaičio karjeros galėjo pavydėti daugelis profesionalų: jis atstovavo stipriausiems pasaulio ledo ritulio klubams, uždirbdavo šešiaženkles sumas, buvo dievinamas gerbėjų ir nekenčiamas priešininkų.

„Norint pasiekti tokią sėkmę, reikėjo visiškai atsiduoti tikslui. Nebuvo nei jėgų, nei noro tobulėti, augti, tad mano veiksmai ir supratimas liko kaip to keturiolikmečio berniūkščio, kuris prieš daug metų išvažiavo iš gimtųjų namų Elektrėnuose", - liūdnai šypteli keturiasdešimtmetis.

Niekada nesakyk „niekada"

Toks naivus elgesys nuolat kišdavo pagalius asmeniniame Dariaus gyvenime.

Dėl nuolatinio artimųjų ilgesio pirmą kartą jis vedė vos devyniolikos rusę manekenę Iriną. Nors santuoka nebuvo sėkminga, o skyrybos vyrui atsiėjo ne vieną milijoną dolerių, judviejų duktė Elizabeth Maria sportininkui yra svarbiausia pasaulyje.


Darius Kasparaitis ir jo pirmagimė Elizabeth Maria. Klubas.lt nuotr.

Vėliau buvo dvejų metų santuoka su švede Ingela Munter ir skaudžiai per kišenę kirtusios skyrybos, po kurių D.Kasparaitis davė sau žodį daugiau niekuomet neįsimylėti ir nebepatekti į godžių, jo nesuprantančių moterų pinkles.

Bet juk ne veltui sakoma, kad niekada nesakyk „niekada". Likimas lietuviui pokštą iškrėtė po metų viename prestižinių Niujorko restoranų. Čia Darius kartu su bičiule užsuko tik dėl to, kad susipažintų su priėmimą rengusiu pasaulinio garso dizaineriu Roberto Cavalli.

Ten buvo ir vienuolika metų jaunesnė krepšininkė profesionalė Lisa Carrol - jamaikiečių ir švedų kraujo turinti tamsiaplaukė gražuolė.

„Mudu susipažinome, paplepėjome. Buvau griežtai nusistatęs prieš bet kokius santykius su moterimis, tačiau su Lisa tapome draugais: kartu bėgiodavome, eidavome į koncertus", - pažinties pradžią prisiminė lietuvis.

Po poros mėnesių bičiuliai nuvažiavo pailsėti į netoli Niujorko esantį kurortą Hemptoną ir... pasibučiavo.

„Pamenu, važiavau tą vakarą vienas namo, o širdis krūtinėje plazdėjo. Ir supratau: prapuoliau", - pasakodamas juokiasi D.Kasparaitis.

Meilė suteikė ritulininkui sparnus - kai Liza pasirašė kontraktą su vienu Italijos krepšinio klubu, Darius, kad galėtų su ja pasimatyti vos keliolika valandų, skrisdavo tūkstančius kilometrų. Vis dėlto kai vos po pusmečio draugystės moteris pasijuto nėščia, porą ištiko lengvas šokas. Juolab kai sužinojo, kad Lisa po širdimi nešioja dvynukes. 2008-ųjų rugsėjį gimė Liv ir Lilly, dar po dvejų metų - mažasis Marley Jonas.

Darius šeimą nepaprastai mylėjo, nors juodu su Lisa neišvengdavo nesutarimų.

„Anksčiau nuo rūpesčių bėgdavau, atrodydavo, kad tik mano sutiktos moterys klysta, vis kažko nori, bet mano poreikių nesupranta. Tarsi geriausia išeitis - skyrybos. Juk, kaip sakoma, vandenyne daug žuvelių plaukioja: jei ne ši, tai kita, - jaunystės mintis dėsto D.Kasparaitis. - Tačiau gyvendamas su Lisa susimąsčiau: negi vien tik moterys būdavo kaltos? Juk ir pats ne itin daug pastangų dėjau, kad išsaugočiau santykius. Jei ir toliau taip elgsiuosi, finalas bus toks pat - skyrybos. O su Lisa skirtis nenorėjau, mudu auginome tris vaikus ir jau vien dėl jų privalėjau pasistengti."

Nors anksčiau išgirdęs, kad draugai ar pažįstami kreipėsi pagalbos į psichologą, Darius pašaipiai numodavo ranka, pats, kai apsilankė konsultacijoje, pakeitė nuomonę. Specialisto patarimai padėjo vyrui išgirsti mylimos moters žodžius ir norus, o Lisai - suprasti Dariaus elgesį.

„Jaučiu, kaip pats keičiuosi, tampu brandesniu vyru ir tėvu", - pokyčiais džiaugėsi sportininkas.

Vaikams reikia meilės

Visi keturi D.Kasparaičio vaikai, kaip ir jis pats, - šviesiaplaukiai. Tačiau charakteriai - skirtingi. „Vyresnėlė Liza - protinga, gera mergaitė. Mes puikiai sutariame, jau galime pasikalbėti, - šešiolikmete džiaugiasi tėvas. - Trys mažieji labai skirtingi. Liv panaši į mane ir išvaizda, ir charakteriu - energinga, judri, kupina emocijų. Lilly ir išvaizda ir charakteriu atsigimusi į mamą - labai protinga ir rami, bet užsispyrusi.

O Marley, kaip sakoma, kur vėjas papūs, ten ir nuneš. Žiūri į seseris ir kartoja paskui jas visas šunybes. Taip jau susiklostė, kad jis yra mažiausias ir daugiausia dėmesio reikalaujantis - nemėgsta dalytis žaislais, viskas turi būti pagal jį ir tuoj pat, nieko nelaukiant. Mergaitės tiek dėmesio, kiek jis, negaudavo".


Darius Kasparaitis - daugiavaikis tėtis. Žurnalo "Tavo vaikas" nuotr.

Išdidus tėvas mėgsta atžalas fotografuoti ir filmuoti. Jo išmaniajame telefone įamžintos vaikų šėlionės ir linksmi pokštai.

„Anksčiau buvo sporto, dabar - tėvystės treniruotės. Prieš trejus metus, kai baigiau karjerą ir pradėjau daug laiko leisti namuose, vaikai mane greitai išvesdavo iš kantrybės. Pavyzdžiui, pasiimu iš darželio, o dvynės iškart ima reikalauti ledų. Duodu ledų, tuomet joms reikia saldainių. Po jų - dar kokių saldumynų ir, svarbiausia, tie norai niekada nesibaigdavo. O reikalauti tai jos moka", - juokiasi D.Kasparaitis.

Žmona Lisa jo prašo vaikų saldumynais nelepinti, geriau duoti vaisių, tačiau Dariui tai nelabai sekasi.

„Vaikai, matyt, jaučia, kad esu pažeidžiamesnis nei mama. Pasirodo, kai būna su ja, mažieji valgo tai, ką reikia, o iš manęs nuolat išsireikalauja ko nori, - prisipažįsta vyras. - Nors jau kuris laikas pastebiu, kad vis geriau suprantu vaikus ir mokausi su jais susitarti. Štai neseniai viena dvynukių iškėlė baisų skandalą, nes norėjo kaip tik tos rūšies javainių, kurių namuose nebuvo. Iš pradžių sutrikau, nežinojau, kaip ją nuraminti. Tačiau paskui nusiraminau, pasisodinau ir ėmiau kalbėtis. Po kelių minučių ji sutiko valgyti tai, kas padėta ant stalo. Buvau nuoširdžiai nustebęs, kaip puikiai pavyko išspręsti problemą."

Susitvarkyti su trimis vaikais, ypač kai žmona išvykusi darbo reikalais, bet kokiam vyrui būtų nelengva, todėl iš pradžių Dariui pagelbėdavo auklė. Tačiau neilgai.

„Vos grįždavau namo, vaikai užsiropšdavo man ant kelių ir visą laiką leisdavo su manimi, o auklė tuo metu sau ramiai žiūrėdavo televizorių. Nusprendžiau nebešvaistyti pinigų", - argumentus dėsto išdidus tėvas. Dabar, kai reikia pagalbos, pas Majamyje gyvenančią šeimą atskrenda Dariaus sesuo arba mama. O šiaip vyras tvarkosi pats ir tuo nesiskundžia:

„Lengviausia zirziančiam vaikui paduoti paprastą ar planšetinį kompiuterį, tačiau tai ne problemos sprendimas. Juk svarbiausias dalykas, ko reikia vaikams - tai meilė. Noriu, kad jos mūsų šeimai netruktų nė vieną akimirką."

Naujame, lapkričio mėnesio, "Tavo vaiko" žurnale skaitykite:

Užkulisių vaikai. Svečiuose - aktorius Jokūbas Bareikis.
Tiesa ir mitai apie virkštelę: interviu su gydytoju ginekologu.
Prieraišumas - raktas į sėkmę. Ką svarbu žinoti jauniems tėvams.
Gyvename su nevalgiuku.
Septynerių metų krizė.
Daugiau apie tai rasite čia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis