9 mėn. Londone: gimė dukra, vardu Emigracija 4 vaikų Birutės dienoraštis

Aktyvi socialinių projektų ir renginių organizatorė Birutė Jakučionytė su keturiais vaikais po skyrybų persikėlė gyventi iš Lietuvos į Londoną. Kaip sekasi pritapti naujoje šalyje, Birutė pasakoja savo nepagražintuose dienoraščiuose portale TavoVaikas.lt.

Pasistengsiu daug ir labai greitai - po poros valandų išbildu į oro uostą - skrendų į Vilnių savo kamštelių susirinkti!

Vis dar stebiuosi, kokio lygio ir mąsto konkursas "Kamštelių vajus" pavyko! Guostė Marija ir Lilija važiuoja per Lietuvą, renka kamštelius ir meninius darbus, man siunčia galybę nuotraukų, atsiliepimų ir verčiančius iš koto rezultatus - jau surinkta beveik dvi tonos kamštelių!!! O dar liko nesuskaičiuoti visi vilniečiai! O jau meninių darbų gražumas, išradingumas ir originalumas! Tik stebiuosi, stebiuosi, dūsauju ir džiūgauju.

Skambina man vakar draugė Daiva ir pasakoja: „Mano Ingutė prašė tau linkėjimų perduoti. Sakė, kad net jos mama Pilviškiuose, Vilkaviškio rajone, kamštelius renka." Linkėjimus priimu iš visų. Ačiū. Ir ačiū visiems, kurie „pasirašė" šiai idėjai. Kai pradedu galvoti, kiek smulkių šiukšlių buvo surinkta gamtoje, kiek dabar iš jų Plasta padarys naujų vamzdžių ir kibirų, tai tikrai norisi pašokinėt iš džiaugsmo ar ant stalo kokį suktinį pašokti! Jėga! Manau, kad surinksim apie tris tonas iš viso.

Labai kviečiu į konkurso finalą ir meninių darbų parodą Panoramos prekybos centre. Finalas spalio 29 d., pati scenoje stovėsiu, nugalėtojams rankas spausiu ir dovanas dalinsiu, ech! O meninių darbų iš kamštelių paroda vyks "Panoramos" galerijoje II aukšte, spalio 29 - lapkričio 16 d. Labai kviečiu apsilankyti, jeigu turite galimybių, jeigu ne, tai daugybę nuotraukų rasite Facebook profilyje „Kamštelių vajus".

TAIP PAT SKAITYKITE KITUS BIRUTĖS DIENORAŠČIUS:
1 serija: Naujas gyvenimas Londone

2 serija: Kaip Londonas pasitiko daugiavaikę mamą? Pirmų savaičių įspūdžiai
3 serija: Mėnuo Londone: su nerimu širdyje

Šiandien lygiai devyni mėnesiai, kai aš su vaikais persikėliau gyventi į Londoną.

Gimdau naują kūdikį, vardu Emigracija. Praktiškai, jau pagimdžiau, dabar tik auginti telieka. Kaip jaučiuosi „po gimdymo"? Kartais puikiai, o kartais tikrai atrodo, kad pradėsiu kaukti vilko balsu nuo viso to, kas man atsitiko ir kiek čia visko privyniojau. Pasirūpinti savimi, skirti laiko sau, savo poreikiams tapo misija neįmanoma.

Sako, kad praėjusį savaitgalį kažkokia ypatinga Mėnulio pilnatis buvo, gal dėl to eidama vakar per Regen's parką į savo pirmąją tango pamoką Londone, vos savęs „nesuvalgiau". Pirmiausia, tai aš tą pamoką atidėliojau kiek tik galėjau ir kasdien surasdavau šimtus priežasčių į ją nenueiti.

Tango išmokti noriu jau labai seniai, tai mano sena svajonė. Kažkada, prieš kokius penkis metus, net bandėm šokti drauge su buvusiu vyru. Visai neblogai mums sekėsi, bet vaikščiojom tik į tango pamokas, nei vienoje Milongoje taip ir nebuvau buvus. Būdama Milane prisiekiau sau, kad dabar jau tikrai atėjo tas metas, kai aš pradėsiu daryti kažką gero sau, nepaisant to, kad laiko neturiu, nepaisant debiliško įsitikinimo, kad laikas, kurį skirsiu sau, bus nuvogtas nuo vaikų ar sesers Rasos, kuri tuo metu mano vaikus prižiūrės.

Tiek to ryžto daug turėjau pagaliau pradėti savo tango, kad tuoj pat po kelionės ėmiau ieškoti Londone tango pamokų ir Milongų. Aišku, nėra nieko keisto, kad mane aplankiusi draugės dukra Viktorija papasakojo, kad jau beveik metai, kaip šoka tango Kopenhagoje, visą vasarą mokėsi šokti Berlyne, o atvykusi į Londoną keliems mėnesiams su studijų mainų programa, taip pat eis šokti tango. Viktoriją sutikau ir apie jos tango sužinojau tą pačią dieną, kai ieškojau informacijos apie tango! Na, ką gi, miela Birute, jeigu jau taip nori to tango, tai net bus kas už rankos paima ir nuveda.

TAIP PAT SKAITYKITE KITUS BIRUTĖS DIENORAŠČIUS:
5 serija: Nuotykiai tęsiasi: ir lėktuve, ir britiškuose namuose

6 serija: Ar įkopė Birutė į Everestą? Du mėnesiai Londone

7 serija: Trys mėnesiai Londone: kaip musė barščiuose
8 serija: 4 mėnuo Londone: du bučkiai ir jokio sekso

Viktorija mane nuvedė į pirmąją Milongą, papasakojo, kad čia vaikinai pirmiausia kviečia akimis - gauna sutikimą ir tik tada jau šokiai. Visaip stengiausi į akis niekam nežiūrėti, bet kvietimo pašokti tą vakarą taip ir neišvengiau. Dviems atsisakiau, pasakiusi, kad tik žiūriu, nors širdis šoko iš krūtinės, kaip norėjau pašokti. O vienas nepaisė mano atsisakymo ir į šokių aikštelę vis tik pakliuvau.

Per Milongą muzika groja blokais po keturis šokius. Jeigu vaikinas nepažįsta šokėjos, nežino kaip ji šoka, stengiasi kviesti likus vienam ar dviems šokiams. Kad nereikėtų kankintis, jeigu partnerė šoks blogai - baisi gėda yra paleisti partnerę nepasibaigus keturių šokių blokui. Na, ką brangieji, pakvietė jis mane bloko pradžioje ir paleido po pirmo šokio.

„Apsilažalinau", taip sakant.

Labai naiviai tikėjausi, kad pradėjus šokti, prisiminsiu viską, ką mokėjau prieš penkerius metus. Deja, taip neatsitiko. Man reikia mokytis visko iš naujo. Taigi, kelias savaites „audusi mintį" jau pradėti pagaliau, vis neradau laiko, noro ar tinkamos progos. Į pradedančiųjų pamoką manęs Viktorija už rankos nenuvedė, todėl teko pačiai kažkaip pasiryžti.

Tas ėjimas vakar buvo kažkas baisaus. Jau namuose norėjau apsiverkti ir niekur neiti - pamokai reikia batų, suknelės, važiuoti kaži kur į nežinomą vietą vienai, eiti daugiau nei pusę valandos, susitikti su žmonėmis, kurių nepažįsti ir pradėti mokytis. Maža to, namuose visiškas alasas, Teodoras žviegia įsikabinęs į koją, kad nori mamos, ir kur tu čia dabar eisi, visi kiti trys irgi turi savo reikalų sekmadienio vakarą - pamokas ruošti, maudytis ir taip toliau. Lyg atliepdami mano mintims, kurios manęs vos nenužudė: „Kur tu čia eisi vaikus palikus? Tango užsimanė". Todėl įkaliau dvi tabletes valerijonų, kad ramiau būtų ir vis tik išėjau.

Ieškodama reikiamo adreso ėjau beveik valandą. Pirmas pusvalandis tikrai buvo visiškos smegenų ir minčių kovos su savimi pačia laikas, sakyčiau, kruvinos kovos. Jetau, niekada nemaniau, kad taip sunku gali būti kažką daryti sau, be jokios naudos kitiems, darbui, vaikams - tik sau. Ėjau ir keikiau save, ėdžiau pačiais baisiausiais žodžiais, kad, štai, taip išėjau, palikau keturis savo vaikus sekmadienio vakarą, išėjau šokti! Ir būčiau tikrai grįžus atgal, jeigu ne Viktorija. Man būtų buvusi per didelė gėda pasakyti, kad taip ir neradau savyje pakankamai argumentų ten nueiti, nors šokti noriu labai. Taigi, mano pirmoji tango pamoka Londone įvyko!

Tikrai daug ką prisimenu iš to, ką mokiausi! Pėdos suglaustos, didelis tiesus žingsnis atgal, stabilus kūnas ant vienos ar kitos kojos. Fu, tikrai palengvėjo, bet, kad galėčiau eiti šokti į Milongą, dar mokytis ir mokytis.

Taigi, viena varnelė ant misijos „pasirūpinti savimi" jau uždėta.

Papasakosiu jakucionyte.lt atsiradimo istoriją. Per beveik keturiasdešimt savo gyvenimo metų jau ne vieną kartą įsitikinau, kad pavardė Jakučionytė yra ne šiaip pavardė, bet tam tikra „diagnozė" - humoro, stiprybės, kantrybės, darbštumo. Sutikau ne vieną moterį su tokia pavarde, turinčia daug panašių savybių, jas turi ir mano seserys, net mano mama. Nepaisant to, prieš kelerius metus sugalvojau, kad laikas būtų man tą pavardę pasikeisti. Esu keturių vaikų mama, o vis dar Jakučionytė.

TAIP PAT SKAITYKITE KITUS BIRUTĖS DIENORAŠČIUS:

9 serija: Kaip išgyventi su keturiais vaikais Londone? 4 mėnesių Londone pabaiga
10 serija: Ar lengva daugiavaikei mamai susirasti naują gyvenimo draugą?
11 serija: Kaip nepalūžti Londone? Penktas mėnuo baigiasi: išpažintis
12 serija: Šeštas mėnuo Londone: apie vaikus ir emigrantės medaus mėnesį

Pradėjom su buvusiu vyru varstyti Migracijos tarnybos duris, kad ir aš jau būčiau su jo pavarde. Bet Iljin man niekas būti neleido. Iljinė arba Iljina. Mat Lietuvoje keičia pavardes pagal slavams galiojančias taisykles! Arba slavišką pavardę įsigudrina sulietuvinti. Jokie argumentai apie tai, kad jeigu mano vyras būtų iš kokios Zimbabvės su pavarde Abdulbudulin, tai mano pavardė irgi būtų lietuvinama ar kaip? Būčiau tada Abdulbudulinė ar ...budulina?

Reikėjo kreiptis į teismą, gal ir buvo galima kažką laimėti, norėjau tik turėti vyro pavardę, būti Iljin, bet gyvenau Lietuvoje, stebuklų krašte, todėl tai padaryti buvo sudėtinga. Likimo ironija, kol tampėmės su pareiškimais ir teisininkais dėl tos pavardė, priėjome skyrybų ribą ir man tos pavardės jau nebereikėjo.

Bet neseniai vėl užviriau savo galvoje košę makalošę dėl savo pavardės. Norėjosi kažkokio slapyvardžio ar trumpinio. Vieno vakarėlio metu diskutavau apie tą mano pavardę su savo draugais. Tai priėjom iki to, kad jeigu jau dabar tą blog'ą rašau ir dar knygą parašysiu, tai geriausia man būtų būti Džeine Eir. Na, čia pokštas, žinoma. Taip ir gyvenau apmąstymuose apie tą savo pavardę.

Kasdien mane FB susiranda kokie penki nauji žmonės ir nori, kad į draugus priimčiau.

Sako, kad kartais ant mano postų tavoVaikas.lt portale būna jau ir 20 tūkstančių „klikų". Kažkaip norėjosi atskirti save nuo savo viešumo. Taip pat norėjau savo dienoraščius iškelti iš Ekodaiktai.lt, nes jiems tikrai ten ne vieta. Reikėjo naujo web'o, tik dienoraščiui.

Užvedžiau diskusiją apie pavardę savo FB profilyje. Ką galvojate apie mano trumpą pavardę Jakus? Vaje, kokios reakcijos susilaukiau. Vienas mano draugas taip „pavarė" man, kad aš labai greitai persigalvojau ir galutinai nusprendžiau - davė man Dievas „diagnozę" būti Jakučionyte, tai ir pasilaikysiu ją sau. Tą patį vakarą nusipirkau domeną www.jakucionyte.lt ir pradėjau mintimis „burti", kas čia man galėtų padėti dabar viską sutvarkyti su tuo nauju puslapiu.

Kur buvus, kur nebuvus skambina man mano Daiva ir sako: „Klausyk, susipažinau čia su viena tokia protinga. Tu protinga, ji protinga - jums reikia susitikti, apie verslą ir visokius kitokius reikalus pakalbėti". Daiva žino, kad manęs taip lengvai su bet kuo ir bet kur neprišauksi, bet pasakė kažkaip labai jau įtikinamai, todėl nuėjau susipažinti su Justina. Jaunute, tik ką baigusia architektūros studijas, su vaikinu Algimantu gyvenančia Londone.

Justina pilna entuziazmo kažką pakeisti Lietuvoje, nes nori į ją grįžti gyventi. Aš ją „nusodinėju", lygindama situaciją Lietuvoje ir UK. Po darbo prisijungia prie mūsų ir Justinos vaikinas, prieš kelias savaites emigravęs į Londoną, per kelias dienas susiradęs gerai apmokamą programuotojo darbą. Kai tik išgirstu žodį „programuotojas", iš karto įjungiu savo raudą: „Kaip aš vargstu su tais savo internetiniais puslapiais, pradėtais ir nebaigtais, apleistais, nes pati nei velnio neišmanau".

Algimantas klausia, ką reikia padaryti ir prašo parodyti. Čia pat prisijungia prie mano EcoEthno.co.uk ir padaro tiek, kiek per metus laiko nesugebėjo niekas man sutvarkyti. Taip su naujų pažįstamų porele per kelis susitikimus galutinai iškepam mano e - shop ir mano blogą! "Algimantai, - klausiu, - kiek man tai kainuos". Jis man atsako: "Nieko. Čia karma".

Maža to, išsikalbam su Justina, kad ji labai gražiai piešia, rodo man savo piešinius. Tikrai kad gražu! Klausiu jos, gal ji nori pabandyti iliustruoti mano knygą?

TAIP PAT SKAITYKITE:

13 serija: Atostogos Lietuvoje: apie tai, kas kraupina ir stebina
14 serija: Po atostogų Lietuvoje nauji iššūkiai Londone
15 serija: Specialusis reportažas apie internetines pažintis
16 serija: Devyni mėnesiai Londone - emociškai labai sunku

Ir taip kol kas viskas dėliojasi puikiai, tiesiog einant pakeliui sutinki tą, ko reikia: knygą dalimis siunčiu redaktorei Linai, tada iliustratorei Justinai. Gal svajonė, užrašyta prieš beveik penkiolika metų išsipildys ir planas išdegs - iki savo keturiasdešimtmečio išleisiu knygą?

Kasdien vis labiau tikiu, kad taip.

Tik jei to laiko daugiau rašymui turėčiau, tai būtų visai gerai, nes įkvėpimo turiu apsčiai. Rašau naktimis. O dabar ir naktimis sudėtinga rašyti, nes priėmiau atgal į savo lovą Teodorą. Taip paprasčiau, kai jis verkia ir blogai miega - nebereikia vaikščioti į kitą kambarį jo raminti. Todėl ir vėl miegu su vaiku. Todėl rašau koridoriuje, atsisėdusi ant batų dėžės. Blyn, tikra Džeinė Eir. Negaliu nerašyti.

Tai va tiek šiandien. Greitai ir nedaug.

Birutė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis