Ar katė yra vaikams draugiškas gyvūnas?

Katės auginimas šeimoje gali padėti vaikui ankstyvam amžiuje įgyti atsakingumo jausmą. Vaikai, kurie augdami turėjo augintinį, suaugę dažniausia būna labiau socialūs tiek su žmonėmis, tiek su gyvūnais. Jų bendravimo įgūdžiai taip pat būna labiau išlavinti. Be to, jie dažniausia nesuserga alergija nuo gyvūnėlių kailio ir pleiskanų. Tačiau vaikai gali būti per daug pilni entuziazmo stengdamiesi susidraugauti su gyvūnu, taigi auklėti gali tekti daug... ir abi puses.

Kai namuose - naujagimis ir kūdikis

Kaip namuose katė sutars su naujagimiu, individualios katės reakcija priklauso nuo genų, asmenybės ir patyrimo.

Tam, kad iki minimumo sumažintumėte bet kokią grėsmę, įsitikinkite, kad jūsų katės guolis, maisto ir vandens indai, žaislai, kraiko dėžė išlieka arba yra perstatyti į atskirą vietą, atokiai nuo veiksmo vietos.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Naujame nuotraukų konkurse "Apsikabinkime" - neįtikėtinas prizų lietus

Diana Dargienė - atvirai apie džiaugsmą būti mama bei ilgą Kalėdų laukimą

Kai tik kūdikis ims vaikščioti, jūsų katė norės valgyti, ilsėtis ir miegoti aukštesnėse, nepasiekiamose vietose. Geriausia, kad tai būtų vieta, izoliuota nuo vaiko. Katės „šventove" taip pat gali tapti guolio namelis, pastatytas ant stalo ar tvirtos lentynos. Kraiko dėžė nėra smėlynė ar žaidimų aikštelė, todėl ji turi būti uždengta arba padėta kur nors aukštai, kur vaikas nepasieks.

Kūdikio atvykimas gali pakeisti įprastus, katei jau priimtinus šioje teritorijoje kvapus, kas gali sukelti suirutę katės nuotaikoje. Kai kurios katės išsigąstai, kai kurios ima jaudintis, o kai kurios stengiasi suvokti naujus kvapus juos pažymėdamos. Daro tai arba trindamos veido liaukų sekrecijomis, arba, kas labiau kelia nerimą, žymėdamos tokius daiktus, kaip vėžimėlis, vaikiška aukšta kėdė ar vaikiška lovytė. Feromoniniais preparatais, kurie padeda katėms nurimti ir kuriuos galima įsigyti iš veterinaro, galima nupurkšti naujus daiktus prieš atsivežant namo kūdikį.

Skanėstai ir didesnis dėmesys taip pat yra gera taktika, padedanti susieti kūdikio buvimą su maloniais dalykais. Kai katė ima jaudintis dėl vaikelio buvimo, jos nereikėtų glostyti ar raminti. Palaukite, kol ji pati nurims ar ims žaisti, ir tada pamyluokite ją kitame kambaryje.

Katėms svarbu iš anksto nuspėti įvykius, todėl svarbu laikytis kuo labiau pastovios rutinos. Jei kasdieninę veiklą reikia keisti, stenkitės tai daryti kuo anksčiau. Ir, jeigu manote, kad turėsite per mažai laiko rūpintis ir kūdikiu, ir kate, galbūt reikėtų pasvarstyti apie kitų namų suradimą katei dar prieš vaiko gimimą.

Katės ir vyresni vaikai

Katės dažniausiai mėgsta naujagimius, nes tai reiškia daugiau lankytojų ir daugiau dėmesio joms pačioms! Bet kai tik vaikas tampa savarankiškai mobilus, šie nauji gyventojai gali nusibosti katei. Šliaužiantis ar besimokantis vaikščioti vaikas gali užklupti katę netikėtai, o jos ar jo klyksmai ir spiegimai gali išgąsdinti. Tuomet prieglobsčio vietos suradimas katei yra ypač svarbus. Katėms nepatinka, kai kas nors jas gainiojasi, todėl staigus nekoordinuotas, bet užsispyręs vaikymasis gali kelti nerimą.

Kūdikio gimimas ir atvykimas į namus gali sukelti suirutę katės galvoje.
Kūdikio gimimas ir atvykimas į namus gali sukelti suirutę katės galvoje.
Shutterstock nuotr.

Tėvai visuomet turi prižiūrėti vaiko ir katės bendravimą, kol nebus tikri, kad vaikas pakankamai didelis, kad suprastų, jog reikia elgtis su kate ramiai, laikyti švelniai, bei suprastų jos ženklus, kuriais rodoma, ar ji teigiamai priims jo dėmesį. Mažam vaikui negalima leisti imti katę ant rankų, kol jis nebus pakankamai stiprus, kad tinkamai ją išlaikytų.

Rūpesčiai dėl sveikatos

Didžiausią grėsmę kelia vaiko kontaktas su gyvūno išmatomis. Viską bandydamas ir ragaudamas, vaikas gali užsikrėsti apvaliosiomis kirmėlėmis, todėl rekomenduojama, kad vaikui nebūtų leistina žaisti prie kraiko dėžės ar ją valyti. Smėlio dėžės ar šiukšlių krūvos taip pat yra tos vietos, kur gali būti kačių išmatų. Todėl gerai būtų smėlio dėžę kuo nors uždenginėti.

Būtina tinkamai ir laiku skiepyti katę nuo pasiutligės, o taip pat laikas nuo laiko reikia tikrinti parazitų buvimą katės organizme ar duoti profilaktiškus vaistų nuo kirminų. Kai kurios katės perneša grybelines infekcijas, kuriomis gali užsikrėsti vaikas. Nors grybelis yra erzinantis, bet tai nėra sudėtinga liga sveikiems vaikams ir lengvai pagydoma antigrybeliniu kremu. Jei įtariate, kad jūsų katė ar vaikas gali būti užsikrėtęs grybeliu, reikėtų kreiptis į veterinarą ar gydytoją.

Įkandimai ar įdrėskimai yra įprastas dalykas namuose esant katei. Dėl rizikos pasigauti infekciją, iš esmės atsirandančią dėl Bartonella henselae bakterijos, kuri sukelia rimtą infekciją, žinomą „kačių įdrėskimo karštinės" vardu, įdrėskimai ir įkandimai turi būti visada rimtai gydomi. Kruopščiai išvalykite ir dezinfekuokite visus įdrėskimus ir įkandimus, ir iškart kreipkitės į medikus, jei atsiranda infekcijos požymiai, skausmas ar karščiavimas.

Geriausia sugebėti iš anksto užkirsti kelią įdrėskimams ir įkandimams. Išmokykite vaiką teisingai laikyti ir elgtis su kate, o jei matoma įkandimo ar įdrėskimo grėsmė, patys įsikiškite tai sustabdydami. Jei jūsų katė su vaikais elgiasi netolerantiškai ar agresyviai, pasitarkite dėl to su veterinaru ar imkitės katės dresūros.

6 svarbūs elgesio su katėmis patarimai:

Išmokykite vaiką nesivaikyti katės.

Parodykite, kaip reikia švelniai glostyti katę. Vaikeliai dažniausia glosto šiurkščiai, kuo katės nelabai džiaugiasi.

Parodykite vaikui, kad geriausia glostyti katės galvą ir išilgai nugaros. Nors taip pat žaviai atrodo kačiuko pilvukas, kai jis vartosi ir žaidžia, ši vieta dažnai katei yra labai jautri ir, gindamasi, ji gali pulti. Na ir, be abejo, nereikėtų katės tampyti už uodegos.

Katę reikia palikti vieną, kai ji valgo, eina į tualetą ar miega.

Vaikai turi plautis rankas po to, kai glostė katę.

Ramus sėdėjimas šalia, galbūt glostymas ir katės prižiūrėjimas, jei jai tai patinka, yra puikus būdas vaikui pažinti katę.

www.mypets.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis