Padėkite vaikui pasijusti svarbiu

Vaikai noriai prisideda prie malonaus šurmulio ruošiantis didžiausioms metų šventėms. Mažieji namų šeimininkai ne tik tvarkosi išmėtytus žaislus, puošia eglutę, bet ir padeda tėvams virtuvėje.

Padėdamas tėvams, vaikas pasijunta svarbus

Padėti tėvams virtuvėje ir įsitraukti į maisto ruošimo procesą nori ne tik mažieji pypliukai, bet ir vyresni vaikai. Deja, daugelis suaugusiųjų mano, kad virtuvė nėra tinkama „žaidimų aikštelė", be to, neretai tenka apsiginkluoti auksine kantrybe. Ką jau kalbėti, kad ruoštis reikia ne tik Kūčių stalui, bet ir Kalėdoms.

Tačiau paaiškindami galimus pavojus ir skirdami atžalai nesudėtingas kulinarines užduotis, suteiksite mažamečiui džiaugsmo ir įnešite dar daugiau šventinio laukimo magijos.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Tavovaikas.lt video: kokių staigmenų Kalėdų seniui ruošia mūsų vaikai?
Kreivi dantys: kada kreiptis pagalbos bus per vėlu?

„Šventės išgyvenimas bus daug reikšmingesnis ir svarbesnis, jei vaikas savo dalimi prisidės prie šventės kūrimo. Galėdamas pagelbėti tėvams, mažametis pasijunta svarbus ir reikšmingas", - sako šeimos psichologė Lina Gudaitė. Pasak specialistės, vaikai labai noriai prisideda prie šventinės ruošos proceso.

Vos dvejų metukų sulaukęs pypliukas su malonumu maišo, minko, traiško, valo ar atlieka kitus darbus. Kiek vyresni jau gali pjaustyti (būtinai stalo peiliu), nuplauti daržoves, prieskoniais apibarstyti žalią žuvį ar serviruoti indus ant šventinio stalo. Yra daug darbų, kuriuos gali daryti vaikai, tačiau visų svarbiausia yra išgyvenamas bendrumo jausmas ir galimybė pasijusti šeimos dalimi.

Kai virtuvėje šeimininkauja vaikai, gamybos procesas užtrunka ilgiau, tačiau paskaičiuokite, kokią naudą tai duoda.
Shutterstock nuotr.

Lietuvos vaikų ir jaunimo centro studijos „Jaunasis kulinaras" vadovė Žydrūnė Markevičiūtė sako, kad su meile gaminami patiekalai yra kur kas skanesni: „Jeigu mama ar močiutė kepa įmantrų pyragą, tegul naujasis kulinaras prisideda sumušdamas kiaušinius ar pasverdamas reikiamą kiekį miltų. Toks pyragas visiems valgytojams bus pats skaniausias".

Anot „Bernelių užeigos" tinklo gamybos vadovės Rasos Vasiliauskaitės, nebūtina vaikams patikėti silkės pjaustymo ar anties kimšimo. Paprastos užduotys - papuošti pagamintus patiekalus ar padengti stalą, vaikams atrodo prasmingos ir smagios.

Štai 10 idėjų, kokius šventinio stalo darbus galite patikėti vaikams:

- Sausainių tešloje įspausti formeles;

- Minkyti kūčiukų tešlą;

- Pjaustyti virtą morką;

- Suplėšyti salotas;

- Sudėti į krepšelius riešutus, vaisius;

- Papuošti šventinius patiekalus citrinos griežinėliais ar petražolių šakelėmis;

- Apibarstyti pyragą cukraus pudra ar kitais papuošimais;

- Pasirūpinti salo papuošimu;

- Sudėti indus ir servetėles;

- Suskaičiuoti ar ant Kūčių stalo yra dvylika patiekalų.

Puoselėjamos šeimos tradicijos

Prisidėdamas prie Kūčių ar Kalėdų stalo ruošos, mažametis mėgaujasi šiuo procesu, sužino apie autentiškas vaišes ir ruošimo ypatumus. Patiekalai ant Kūčių stalo dažnai gaminami pagal iš kartos į kartą perduodamas šeimos tradicijas. Gamindami kartu su artimaisiais, vaikai mokosi  liaudies papročių ir tradicijų. Puiki galimybė įtraukti mažylį į pasiruošimo procesą - liepti jam suskaičiuoti ir pasirūpinti, kad ant Kūčių stalo būtų 12 patiekalų.

Ne paslaptis, kad vaikai ypač mėgsta gaminti pyragus, kalėdaičius ar meduolius. Ilgas procesas ir galutinis rezultatas sužadina pačias geriausias emocijas, moko kantrybės. Ruošiant kepinių tešlą yra daugybė vietos pasireikšti: sudėti produktus, maišyti, minkyti, formuoti, pjaustyti.

„Tereikia prisiminti, kaip mes patys vaikystėje noriai su mamomis gamindavome kūčiukus, ant stalo sunešdavome patiekalus, pridėdavom ant salo šiaudų, papuošdavom šakelėmis", - sako maisto gamybos specialistė.

Kūrybos pamoka virtuvėje

Jei patiekalą ruošiate pagal visus recepto reikalavimus, patikėkite vaikui užduotį sumaniai ir kūrybiškai jį papuošti. Pasitelkus vaikų fantaziją, gimsta gardūs gyvūnėliai, veideliai, gėlytės ir kiti sumanūs darbeliai. Padedant mamai iš vaisių ar daržovių galima sukurti net ir valgomą eglutę.

Bendra veikla virtuvėje stiprina šeimos ryšius.
Shutterstock nuotr.

Pasak Ž. Markevičiūtės, vėjuotą prieššventinį žiemos vakarą šeimos užsiėmimu gali tapti meduolių kepimas bei dekoravimas glaistu. Tuo tarpu sausainių ar torto puošimas - tikras fantazijos iššūkis. Vien dėl vaikų džiaugsmo, kad savo rankomis papuoštą skanėstą vėliau galės suvalgyti, verta tuo užsiimti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis