Kreivi dantys: kada kreiptis pagalbos jau gali būti vėlu?

Pradėjus kristi pieniniams dantukams ir ėmus dygti nuolatiniams, ne vienas tėtis ir mama sunerimsta: o kodėl jie tokie kreivi? Kreiptis į specialistą iš karto, ar palūkėti, gal išsitiesins savaime? Informacija apie tai, ką tėveliai turėtų žinoti apie vaiko veido ir žandikaulių sistemos vystymosi sutrikimus.

Ortodontinės anomalijos įvairiose pasaulio šalyse yra viena iš labiausiai paplitusių odontologinių patologijų rūšių ir įvairių autorių duomenimis apima iki 90 proc. populiacijos. Labai svarbu diagnozuoti veido ir žandikaulių sistemos vystymosi sutrikimus kuo ankstesniame amžiuje, kai jie dar gali būti koreguojami paprastomis priemonėmis. Uždelsus gali prireikti ortodontinio gydymo breketais ar net chirurginių operacijų.

 Apie vaikų veido ir žandikaulių sistemos vystymosi anomalijas kalbamės su Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika" odontologijos skyriaus gydytoja ortodonte Daiva Arbačiauskiene.

Kada vaikams prireikia ortodontinio gydymo?

Ortodontinis gydymas reikalingas tais atvejais, kai gydytojas randa nors vieną iš šių veido ir žandikaulių sistemos vystymosi anomalijų:

- nėra vieno ar kelių nuolatinių dantų užuomazgų;

- yra papildomų dantų;

- netaisyklingai auga dantys ar visas veido skeletas. Tai pasireiškia vienu ar keliais požymiais: susigrūdę dantys, kreivai dygstantys dantys, atsikišę į priekį viršutiniai dantys, smakras pastumtas atgal, atsikišęs į priekį apatinis žandikaulis, apatiniai dantys uždengia viršutinius, viršutiniai dantys per daug uždengia apatinius, sukandus atsiranda tarpas tarp viršutinių ir apatinių priekinių dantų;

- veido asimetrija dėl į kairę ar į dešinę nukrypusio smakro, netaisyklinga kalba;

- yra netinkamų įpročių: lūpos prikandimas, piršto čiulpimas, netaisyklinga liežuvio padėtis.

TAIP PAT SKAITYKITE:
"Nebūsi geras - negausi per Kalėdas dovanų" - ar galime taip sakyti vaikams?
Lauros gardžių meduolių receptas ir kaip juos įdomiai supakuoti

Dėl kokių priežasčių atsiranda šios anomalijos?

Ortodontinių anomalijų išsivystymą gali įtakoti tokie faktoriai kaip per ilgai užsitęs žinduko naudojimas, dirbtinis maitinimas per čiulptuką su didele skylute, piršto čiulpimas, lūpos prikandimas, nagų kramtymas, nuolatinis kvėpavimas pro burną, netaisyklinga vaiko galvos padėtis miego metu (per aukšta pagalvė), ydinga laikysena.

Tėveliai turėtų žinoti, kad veido ir žandikaulių sistemos vystymosi anomalijos, sąlygotos žalingų įpročių, savaime išnykti gali tik tuo atveju, jei vaikas atpratinamas nuo žalingo įpročio iki trejų metų. Jei to padaryti nepavyko iki 4-5 metų, savaime sąkandis nesunormalės, sąkandžio anomalija progresuos ir stiprės.

Ar tiesa, kad veido ir žandikaulių sistemos vystymosi anomalijos gali daryti neigiamą poveikį vaiko sveikatai?

Taip, tai tiesa. Ortodontinės anomalijos ne tik sąlygoja psichologines vaikų ir paauglių problemas, bet ir didina dantų ėduonies bei periodonto ligų atsiradimo riziką, skatina netaisyklingą viršutinio ar apatinio žandikaulio vystymąsi ir augimą, gali sukelti kalbos, kramtymo bei rijimo funkcijų sutrikimus. Taip pat jos gali turėti neigiamos įtakos veido estetikai. Dėl netaisyklingos dantų padėties (jų atsikišimo) padidėja viršutinių priekinių dantų traumų rizika.

Ką patartumėte tėvams, kurie pastebėjo, jog vaikas turi ortodontinių problemų?

Rekomenduoju apsilankyti pas gydytoją ortodontą. Atlikęs išsamius klinikinius tyrimus ir susirinkęs pilną anamnezę, gydytojas parinks tinkamiausią gydymo planą.

Labai svarbu, kad vaikas būtų pirmą kartą konsultuojamas ortodonto apie 7 metus. Tai laikas, kai ankstyvas veido skeleto, dantų lankų augimo ir dantų padėčių skaičiaus įvertinimas duoda didesnes galimybes efektyvesniam ortodontiniam gydymui.

Ankstyvoje vaikystėje (maždaug iki 12 metų amžiaus) šiuos sutrikimus galima lengvai ištaisyti plokštelėmis ar funkciniais aparatais. Ankstyvas ortodontinis gydymas yra efektyvus, nes vaiko augimo piko metu galima lengviau koreguoti atsiradusias dantų ar žandikaulių anomalijas: plėsti viršutinį žandikaulį, keisti žandikaulių augimo kryptį, išlaikyti anksti prarastų pieninių dantų tarpus, kad išsaugoti vietas vėliau išdygsiantiems nuolatiniams dantims, sudaryti vietos įstrigusiems nuolatiniams dantims.

Tokio gydymo dėka sunkios ortodontinės anomalijos gali būti pilnai sukoreguotos arba jei liks nežymūs pakitimai, tai jų gydymas breketų sistema bus trumpesnis ir lengvesnis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis