Kokių klaidų nedaryti einant su vaiku į kino teatrą?

Kaip suprasti, kad vaikas yra subrendęs pirmą kartą apsilankyti kine? Kokių klaidų nepadaryti, prieš renkantis filmą? Atsakome į penkis svarbiausius klausimus, kurie kyla tėvams prieš einant su mažu vaiku į kiną.

Nuo kokio amžiaus galima vestis vaiką į kino teatrą?

Atmosfera kino salėje yra ypatinga, tai nėra tas pats, kas filmo žiūrėjimas namuose. Salėje yra tamsu, milžiniškas (vaiko akimis) ekranas, didesnis, negu įprastai žiūrime filmus namuose, garsas. Mes negalime filmo tiesiog išjungti, jei mums dabar reikia nueiti į kitą kambarį, arba jei nepatinka kažkas, kas vyksta ekrane.

Šie pagrindiniai aspektai ir yra svarbūs, prieš nusprendžiant vaiką pirmą kartą vestis į kino teatrą. Pasakyti konkrečią amžiaus ribą, kada ne per anksti apsilankyti kine neįmanoma todėl, kad visi vaikai labai skirtingi. Vienas kino teatre apsilanko jau dviejų metukų, kitas ir sulaukęs penkerių tam dar nepasiruošęs.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Tuoktis nėščiai ar palaukti, kol gims vaikas?
Neįprastas gydytojos būdas spėti vaiko lytį

Jeigu jūsų ikimokyklinio amžiaus vaikas yra jautrus ir bailus, sunkiai prisitaikantis naujoje vietoje ir atsargai priimantis naujoves, reikėtų atsižvelgti į jo poreikius ir neskubėti su vizitu į kino teatrą.

Neverta klausti vaiko „Ar tu nori į kino teatrą?", nes jis tiesiog neturi patirties, kas tai yra, tokį apsisprendimą turi padaryti patys tėvai, įvertinę minėtus faktorius ir vaiko brandą.

Kaip paruošti vaiką pirmajai išvykai į kino teatrą?

Galima vaikui papasakoti, kaip atrodo kino salė, kuo filmo žiūrėjimas kino teatre skiriasi nuo filmo žiūrėjimo per televizorių. Naudinga vaikui papasakoti, apie ką bus filmas. Jei tai žinomos pasakos ekranizacija, galima ją paskaityti prieš tai vaikui.

Internete galima rasti filmo treilerių, pasižiūrėkite juos su vaiku. Labai svarbu, kad vaikas ėjimą į kino teatrą suprastų ir priimtų kaip nuotykį, smagų įvykį, o ne kažką baisaus. Jei vaikas nenori eiti į kino teatrą, jokiu būdu negalima jo spausti, bandyti perkalbinėti ar grasinti. Palaukite. Vadinasi, dar neatėjo laikas. Bet jis tikrai kada nors ateis!

Pirmą kartą į kino teatrą vaikui geriausia eiti su tėvais. Jei eina du vaikai, iš kurių vienas pirmą kartą, idealu eiti abiem tėvams. Juk gali būti, kad mažasis užsinorės vidury seanso išeiti iš salės, tokiu atveju, jis išeis su vienu iš tėvų, o kitas liks su didesniuoju, norinčiu filmą pamatyti iki galo.

Kaip pasirinkti pirmam kartu tinkamą kino filmą?

Paprastai ikimokyklinio amžiaus vaikai nori eiti į kiną - jiems tai naujas, viliojantis ir smalsumą žadinantis patyrimas. Jie tikisi, kad kine bus smagu, jie patirs džiugių akimirkų. Kaip ir visose gyvenimo srityse, labai svarbus yra pirmasis įspūdis. Jei pirmasis apsilankymas kino teatre bus pavykęs, vaikas tikrai taps kino mėgėju ir mielai lankysis kino teatre vėliau.

Renkantis filmą pirmajam kartui, atkreipkite dėmesį į jo trukmę. Kino filmas turi būti ne per ilgas, nes mažiems vaikams būna sunku nusėdėti vienoje vietoje ilgą laiką. Filmo siužetas turėtų būti labai aiškus: su pagrindine veiksmo linija ir kuo mažiau šalutinių. Geriausia, kad filmas būtų linksmas, kurio metu būtų progų daug juoktis.

Pirmą kartą atėjus į kino filmą su mažu vaiku, nebūtina, kad filmas turėtų itin daug specialiųjų efektų, būtų itin greito veiksmo, nufilmuotas judančia kamera. Tokie triukai filmuose tinkamesni patyrusiems mažiesiems kino bičiuliams.

Gal pažinčiai su kino teatru labiausiai tiktų „Baby" kino seansai, t. y., specialūs kino seansai mamoms su mažais vaikais?

Tokie kino seansai - puikus pasiūlymas mamai, auginančiai mažus vaikus. Deja, Lietuvoje jie rengiami vos keliose vietose. Tokie seansai nuo įprastų skiriasi tuo, kad salėje šviesos neužgesinamos, o tik pritemdomos, kino filmo garsas būna tylesnis, negu įprasta.

Į tokį kiną mamos gali atvažiuoti su kūdikių vežimėliais, salėje yra vystymo lenta, kur galima pakeisti sauskelnes mažyliui. Tačiau paprastai tokie seansai skirti daugiau jaunų mamų pramogai, kurios pagimdo vaikučius ir kol jie maži, negali lankytis įprastuose kino seansuose.

Repertuaras ne visada būna vaikiškas, skirtas labiau mamoms, kurios žiūri filmą, kol vaikučiai snaudžia vežimėliuose ar mamai ant rankų ir dar nesidomi tuo, kas vyksta ekrane.

Kokių klaidų nepadaryti, prieš keliaujant su vaiku pirmą kartą į kiną?

Pirmiausia nereikia dramatizuoti ir pernelyg sureikšminti šio įvykio. Taip, tai ypatingas kartas jūsų vaikui, tačiau jis tikrai nebaisus ir nepavojingas. Bet kokį jaudulį jūsų balse, nerimą ir abejones vaikas kaip mat pajus, ir jam kils klausimas: „O kas ten bus tokio baisaus, jei mama jau iš anksto nerimauja?"

Taip pat nereikia į kiną temptis vaiko, kuris to nenori. Prieš žiūrint filmą papasakokite vaikui, apie ką jis bus, kokia yra kino lankymo tvarka (perkamas bilietas; salėje sėdima nurodytose vietose; salėje užgesta šviesa ir pan.)

Žiūrint filmą neklausinėkite mažylio kas dešimt minučių, ar jam patinka, ar jis viską supranta. Leiskite vaikui pačiam žiūrėti ir susidaryti nuomonę, atsakykite tada, jei jis jūsų klausia pats, kažko nesuprasdamas.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 100 Lt vertės apatinių rūbų parduotuvės čekį.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis