Tikra istorija: pavojų gyvybei sukėlė mamos bučinys

Iš ryto balintą kavą gėrusios mamos bučinys jos sūnui vos nesibaigė tragiškai. Laimei, pieno produktams alergiškam vaikui į pagalbą suskubo Klaipėdos lopšelio darželio „Pušaitė" medikai.

Viskas vyko taip: mama atvedė vaiką į darželį. Atsisveikindama pabučiavo berniuką. „Vien nuo to, kad buvo išgėrusi balintos kavos, jį ištiko priepuolis - pas mus net nebuvo valgęs", - įvykį komentavo darželio slaugytoja Alma Kleinienė.

Pienui alergiškam vaikui tai ne pirma ūmi reakcija, ištikusi darželyje. „Kartą jam užteko tik prisiliesti prie pieno, nereikėjo nė paragauti, ir pasidarė bloga, vos ne anafilaksinis šokas. Kai pradėjo dusti, ašaroti, mes jam greitai suteikėme pagalbą - suleidome specialių vaistų, kurių turime, ir iškvietėme greitąją. Tik kai atvažiavo, jau viskas buvo tvarkoje", - pasakojo slaugytoja.

Paklausta, kaip dabar sekasi berniukui, A. Kleinienė pasidžiaugė, kad vaikas išsikapstė: alergologinį darželį lankė nuo pat lopšelinio amžiaus, bet iki mokyklos pasveiko.

Kartą vaikui užteko tik prisiliesti prie pieno, nereikėjo nė paragauti, ir pasidarė bloga, vos ne anafilaksinis šokas. Kai pradėjo dusti, mes jam suleidome specialių vaistų, kurių turime, ir iškvietėme greitąją."Pušaitės" slaugytoja Alma Kleinienė

„Tokie atvejai - labai reti, net nenorime jų prisiminti. Todėl ir turime tris medikus, gydytoją. Mokyklėlėje „Pušaitė" ne tik tėvus, darbuotojus, bet ir pagal galimybes - vaikus supažindiname su liga, ką jie gali ir ko negali. Taip juos ugdome, mokome, sveikatiname", - sakė „Pušaitės" direktorė Irena Narvilienė.

Tabu - žuvis, kiaušiniai ir paukštiena

Pasak pašnekovės, alergologiniame darželyje vaikai niekada negauna žuvies, kiaušinių, paukštienos, „nes šie produktai kelia alergiją".

„Taip pat neduodame šokolado, saldainių. Baltymus kompensuojame mėsa - kalakutiena ir kiauliena. Grupei vaikų, kurie iš viso negali vartoti pieno produktų, košes verdame vandenyje. 44 vaikai yra ypatingai „ūmūs", todėl būna, kad viename mažame katilėlyje vienam vaikui verdame košę ar sriubą - ką jis gali valgyti", - pasakojo įstaigos vadovė.

Pažiūrėjus valgykloje į kai kuriuos vaikus direktorei net gaila: „vandenyje virta košytė juoda, bet, jei ir tėvai laikosi gydytojų nurodymo, paprastai tokie vaikučiai turi labai gerą apetitą ir skaniai ją suvalgo, nors mes, atrodo, tokios košės net neprarytume".

75 proc. serga atopiniu dermatitu

Kaip pastebi per 20 metų šiame darželyje dirbanti bendrosios praktikos slaugytoja, pastaruoju metu į „Pušaitę" ateina ir vis sunkesne atopinio dermatito forma sergantys vaikai.

2013 metais ši diagnozė buvo nustatyta 66 proc. lopšelines grupes lankančių mažiukų. Tarp darželinukų sergančiųjų atopiniu dermatitu - dar daugia, net 75 proc.

„Bendrosios praktikos slaugytoja tokius vaikus du kartus per dieną tepa tepalais - einant miegoti ir atsikėlusius. Kad nenusidraskytų, mažiausi vaikučiai būna su drobinėmis pirštinytėmis, o vyresnieji jau žino, kad bus dar blogiau, jei kasysis. Jiems vedame pamokėles apie sveikatą, taip po truputį pratindami draugauti su savo liga", - darbo kasdienybe dalijosi „Pušaitės" vadovė.

Pasak A. Kleinienės, anksčiau ligoniukai buvo daug lengvesni: „dabar labiau išberti, dažniau pasireiškia astma, išplitęs alerginis rinitas, taip pat nemažai vaikų turi žarnyno funkcijos sutrikimų, kuriuos iššaukia alerginis dermatitas".

Daugėja jautrių rugiams, kviečiams, bulvėms

Slaugytoja pastebi, kad „dabar vaikai pasidarė labai daug kam alergiški, daugėja jautrių rugiams, kviečiams".

„Seniau vaikai dažniau būdavo alergiški pomidorams, burokėliams, o dabar labai padaugėjo negalinčių valgyti bulvių, morkų", - atkreipė dėmesį medikė, kasdien sudaranti po du pagrindinius valgiaraščius - 44 ypatingai alergiškiems vaikams ir likusiems, kurie serga lengviau.

„Labai daug kas iš vaikų nori valgyti burokėlių sriubą, bet iš tų stipriai sergančiųjų beveik nė vienas negali. Kad nebūtų diskomforto, vaikai nematytų, maitiname juos atskiruose patalpose", - pasakojo slaugytoja.

Maistui jautriems vaikams šiame uostamiesčio darželyje sudaromos individualios dietos, nes vienas visai negali valgyti pieno, kitas -pomidorų, kitų produktų.

Ko nerasi alergologiniame darželyje?

Įdomu, ko nėra darželyje, kurį gydytojo siuntimu lanko nuo alergijų kenčiantys vaikai?

„Be abejo, mūsų darželyje nėra kilimų, minkštų žaislų. Visai be užuolaidų negyvename, bet jas labai dažnai skalbiame. Kai grupėje karantinas - nuimame.  Lopšelinėse grupėse vaikams patiesti priešalerginiai kilimėliai. Sintetines pagalves vaikai nešasi iš namų, patys tėveliai jas skalbia", - vardijo direktorė.

Paklausta, ar patalpų valymui naudojamos priemonės - kitokios, nei darželiuose, kuriuos lanko sveiki vaikai, I. Narvilienė patvirtino, kad bekvapės, bespalvės.

Kalbėdama apie didžiausio darbymečio periodus, uostamiesčio ikimokyklinio ugdymo įstaigos vadovė užsiminė, kad sunkiausia būna pirmadieniais. Ne visi tėveliai namuose užtikrina savo vaikams saugią aplinką, ne visi paiso rekomendacijų.

„Yra keletas vaikų, kurie nepaisant nieko kasosi, bet po savaitgalio paprastai tokių būna daugiau. Žinoma, pavasarį taip pat vienam kitam vaikui pablogėja", - komentavo klaipėdietė.

Neteko specialaus darželio statuso

Mūsų darželyje nėra kilimų, minkštų žaislų. Visai be užuolaidų negyvename, bet jas labai dažnai skalbiame. Kai grupėje karantinas - nuimame. Lopšelinėse grupėse vaikams patiesti priešalerginiai kilimėliai. Sintetines pagalves vaikai nešasi iš namų, patys tėveliai jas skalbia.„Pušaitės" direktorė Irena Narvilienė

Direktorė apgailestavo, kad „Pušelei" niekas nė cento neskiria didesnio finansavimo, nei gauna paprasti darželiai.

„Mes vaikams atliekame procedūras, duodame deguonies kokteilių ir taip toliau. Visa tai kainuoja, o mums daugiau lėšų neskiria. Jei pastebėjote, mes net nebeesame specialusis darželis, o paprastas, kuriame ugdomi ir sveikatinami alergiški vaikai. Labai gaila, kad valstybei tai nerūpi", - sakė įstaigos vadovė.

Specialiojo darželio statuso panaikinimas - reikšmingas. Direktorės žodžiais, pedagogai turi turėti specialių žinių apie sergančių vaikų odos priežiūrą, mitybą, aplinką. Turi individualiai dirbti su kiekvienu, „tačiau už tai papildomai negauna nė cento, nes nuimti procentai".

Sergantiems vaikams reikalinga ypatinga globa, ypatinga pagalba. „Kai toks finansavimas, paslaugų kokybė, aišku, blogėtų, jei nesistengtų žmonės. Mūsų pedagogai sveikatinimo darbą dirba iš idėjos", - sakė I. Narvilienė.

R. Dubakienė: alergologiniai darželiai - gyvybės klausimas

Lietuvos mokslų akademijos tikrosios narės, alergologės klinikinės imunologės Rūtos Dubakienės teigimu, darželiai, pritaikyti alergiškiems vaikams, yra labai reikalingi ir Lietuvoje jų trūksta.

„Maisto alergiją turintiems vaikams tokie darželiai būtini. Vykdėme projektą, kuris parodė, kad vienokią ar kitokią alergiją turi ketvirtadalis mokyklinio amžiaus vaikų. Tai rodo, kad ši problema labai aktuali ir ikimokyklinukams", - pabrėžė mokslininkė.

Alergijų problema aktualėja, auga, todėl tokių specialių darželių poreikis ateityje tik didės.

„Didžiausias specialių darželių alergiškiems vaikams privalumas, kad maistas ruošiamas individualiai, pagal gydytojo rekomendacijas. Ir tai tikrai ne išsidirbinėjimas. Tam tikrai daliai vaikų ne tik būtinybė, bet, jei galima taip išsireikšti - mirtina būtinybė", - sakė hab. dr. R. Dubakienė.

Alergologinis darželis „Pušelė" - ne vienintelė tokia valstybinė ikimokyklinio ugdymo įstaiga Lietuvoje, tačiau panašias galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų. Poreikis - akivaizdus, tad individualų maitinimą vaikams siūlo vis daugiau privačių ikimokyklinio ugdymo įstaigų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis