9 patarimai, jei vaikas tingi ruošti namų darbus

Dauguma pradinių klasių mokinių nori, kad namų darbus paruošti padėtų mama arba tėtis. Vis dėlto jie turėtų ir gali tai padaryti savarankiškai. Čia pateikiame devynis patarimus, kurie padės savarankišką namų darbų ruošimą paversti įpročiu.

Nors lankydama vaikų darželį jūsų atžala nepaliaudavo kartoti „Viską galiu aš pats", pradėjus eiti į pirmą klasę dažnam vaikui prireikia paramos ir palaikymo. Nieko nuostabaus, juk pirmą kartą vaiką vertina žmogus, nepriklausantis jo šeimos ratui.


Tokiame amžiuje viską daryti teisingai yra labai svarbu, todėl kyla savotiškas nesusipratimas. Grįžęs namo vieną dieną vaikas pareiškia: „Aš to negaliu!", nors iš tiesų dažniausiai šie žodžiai slepia mintį „Mama, aš pats savimi nepasitikiu!". Motinos dažniausiai šiuos žodžius interpretuoja taip: „Mano vaikas vienas su tuo nesusitvarkys!". Taip tėvai ilgiems metams sėda prie namų darbų, nors tokiai praktikai jau seniai negailima kritikos.


Įpraskite vaikui suteikti tokį palaikymą, kad bet kokia jūsų pagalba virstų savipagalba. Tolimesni patarimai sudėlioti taip, kad kiekvienas paskesnis žingsnis suteikia daugiau paramos nei ankstesnis:


9 patarimai, padėsiantys paskatinti vaiką ruošti namų darbus savarankiškai:


- Paaiškinkite savo vaikui, kad pasitikite jo savarankišku darbu, tačiau nepamirškite pridurti: „Jeigu nežinosi, ką daryti toliau, gali manęs paklausti".


- Pasisiūlykite pasidomėti rezultatus: „Jeigu nori, galėsiu vėliau tavo uždavinius patikrinti".


- Pagirkite vaiko tarpinius pasiekimus! Tai motyvuoja net ir ypač nepasitikinčius vaikus.


- Kaskart, kai vaikas įstringa, paklauskite jo: „Kaip tu tai suskaičiavai?" arba „Iš kur tu tai žinai?


- Nebeatnaujinkite dabartinio sprendimo būdo, kai vaikas nebežino, ką toliau daryti.


- Kai vaikas susipainioja, duokite jam konkrečius patarimus: „Tu gavai 15, tačiau parašei ką kitą" arba suskaidykite užduotis į smulkesnius uždavinius.


- Atsitraukite, jeigu jums atrodo, kad vaikas jau gali toliau dirbti savarankiškai.


- Aptarkite vaikui iškylančius sunkumus su jo mokytoja. Išvengsite painiavos, jeigu vaikui namuose užduotis aiškinsite taip pat, kaip jos atliekamos mokykloje.


- Ribokite intensyvų mokymąsi po tokių išimtinių situacijų, kaip, pavyzdžiui, ilga liga ar ypač sunki tema. Jeigu ilgą laiką padedate vaikui ruošti namų darbus, stenkitės, kai tik galite, atsiriboti ir leisti jam pačiam galvoti, skaičiuoti ir spręsti.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis