Odontologė R.Račienė paneigia 5 dažniausius mitus apie vaikų dantis

Lietuvoje apie 90 proc. vaikų iki šešerių metų turi kariesą, o tai yra vaikų dantų ligų epidemija. Švedijoje 90 proc. vaikų iki šešerių metų turi absoliučiai sveikus dantis, kas rodo, jog šioje šalyje taikoma dantų ligų prevencinė programa tėveliams - pasiteisina.

Specialistų teigimu, vaikų dantų ligų problemos šalyje pirmiausia kyla dėl to, kad tėveliai nemoka prižiūrėti vaikų dantų, kurių sveikata susirūpinama tik tada, kai dantys jau yra pažeisti karieso. „Dantų skausmas, ėjimas pas odontologą, dantų taisymo procedūros, prievarta išbūti išsižiojus ir nejudant bent 20 minučių - tai vaikams yra suprantama kaip bausmė, o nė pasekmė to, kad jie neteisingai prižiūrėjo dantis. Jie jaučiasi, kad tėvai juos baudžia, nors iš tiesų patys tėvai dažniausiai yra kalti, kad per vėlai ėmėsi teisingai prižiūrėti vaikų dantis. Vaikų dantų sveikata, kaip ir bendra mažamečio vaiko sveikatos būklė, yra tėvelių atsakomybėje", - teigia odontologė, vaikų ligų gydytoja Dr. Rasa Račienė.


Jos teigimu, mažamečių tėvų tarpe sklando pernelyg daug mitų, susijusių su vaikų dantų priežiūra, o taip pat ir nežinojimas, kaip teisingai juos prižiūrėti, nes manoma, kad užtenka saugoti vaikus nuo saldumynų ir išplauti dantis ryte bei vakare.


Mitas: pirmas vizitas pas odontologą - kai skauda


Pasak dr. R. Račienės, pirmasis vizitas pas odontologą turi būti tada, kai prasikalė pirmasis dantukas. Odontologas pirmosios apžiūros metu užduoda kontrolinius klausimus ne tik apie vaiko mitybą, bet ir apie mamos mitybą, apie mamos dantų būklę nėštumo periodu, apie persirgtas ligas nėštumo metu ir vaiko susirgimus iki 6 mėnesių. Pagal tai galima numatyti, kokia yra rizika kariesui ir kokių priemonių reikia imtis, kad kariesas neatsirastų.


Mitas: vaikiška dantų pasta - būtinai be fluoro


Specialistų teigimu, vienintelis fluoras dantų emalę iš tiesų daro atsparesnę kariesui ir jeigu vaiko polinkis į kariesą yra padidintos rizikos, dantų pastos su fluoru naudojimas yra prevencinė ir iš dalies gydomoji priemonė. Vaikų dantų pastose fluoro būna mažiau nei suaugusiesiems skirtose pastose, tačiau, jei rizika kariesui didelė, odontologas vaikui gali paskirti ir stipresnę dantų pastą. Bet kuriuo atveju, fluoro normos yra tokios, kad vaikui nepakenktų, jeigu dantų pasta yra naudojama teisingai.


Mitas: dantų pastos reikia daug


Reklamose dažnai rodoma, kaip ant dantų šepetuko per visą ilgį išspaudžiama dantų pasta. Odontologė Dr. R. Račienė sako, kad tai yra suklaidinantis įvaizdis, nes iš tiesų vaiko dantukams nereikia net žirnio dydžio - užtenka dar mažiau, tik truputėlį ant šerelių galų. Tiek tereikia, kad vaikų dantys gautų reikiamą dozę fluoro ir tai yra absoliučiai saugu, kad vaikas nenurytų didesnio dantų pastos kiekio.


Mitas: užtenka riboti saldumynus ir rūgščius gėrimus


Dantis iš esmės gadina ne saldumynai, o nuo maisto susidariusios arba iš maisto gaunamos rūgštys, kurių reikia bakterijoms, ardančioms emalį. Rūgštys burnos ertmėje susidaro po kiekvieno valgymo, nepriklausomai nuo to, koks maistas ir koks kiekis yra suvalgomas. Specialistės teigimu, saugu per dieną valgyti penkis kartus, o dažnesnis valgymas didina karieso riziką. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad netgi viena suvalgyta vynuogė yra skaičiuojama kaip vienas valgymas, nes net ir nuo tokio kiekio burnoje susidaro rūgštys.


Mitas: sveiki produktai sveika dantims


Pastaruoju metu sveikos gyvensenos įpročių intensyviai mokomi vaikai, tačiau tėveliai ne visada būna pakankamai informuoti, kurie produktai gali būti iš tiesų kenksmingi vaikų dantims. Dr. R. Račienė sako, kad netgi stiprių dantų emalę gali suėsti, pavyzdžiui, rūgščios obuolių sultys, kurios gali būti tokia pat tiksinti bomba kaip ir gazuoti saldūs gėrimai. Taigi tėveliai, kurie teikia daug dėmesio sveikam maistui, turėtų tuo pat metu labai stiprinti vaikų dantis, kad jų emalė galėtų pakelti daugiau vitaminų turintį, tačiau dažnai ir gerokai rūgštingesnį maistą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis