Nesusikalbu su dukra - ar tai paauglystė? Psichologės komentaras

Kai vaikai įžengia į paauglystės amžių, daug tėvų pastebi jų elgesio pasikeitimus. Kyla klausimų, kaip nuo šiol elgtis: palaukti, kol šis laikotarpis savaime praeis, ar kaltinti save, kad „kažką padariau ne taip, ir tai yra mano auklėjimo spraga"?

Laišką šia tema gavome iš portalo TavoVaikas.lt skaitytojos Akvilės. Ji stebisi, kad gerai besimokanti ir iki tol buvusi paklusni, lengvai sukalbama duktė vieną dieną pasikeitė. Moteris susirūpino - kodėl taip atsitiko? Pateikiame Akvilės laiško ištrauką ir psichologės Gabrielės Vilkaitės komentarą.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Netradicinio verslo idėją vilnietei pasufleravo 2 vaikai ir 6 arai žemės
Žinomos šeimos Lietuvoje, kur moterys vyresnės už vyrus

Iš mamos laiško:

„Mano dukrai dvylika metų, mokosi ji geroje mokykloje, pažymiai irgi pakankamai geri, neturiu priekaištų jai dėl mokslų. Tačiau pastebėjau, kad paskutiniu metu pasikeitė jos elgesys - ji nenoriai kažkur eina su mumis, pavyzdžiui, į svečius, nebenori važiuoti kartu lankyti senelių ir panašiai.

Anksčiau mėgdavome visi nueiti į boulingą, ir jai labai patikdavo, dabar net tokia pramoga jos nedžiugina. Sako, kad jai smagiau namie. O tada ką - sėdi prie kompiuterio arba telefono ir susirašinėja su draugais.

Arba susitikusi su jais pusė dienos praleidžia kur nors prekybos centre ar kieme, jei geras oras.

Esu skaičiusi apie paauglystę ir tai, kad vaikui ypač svarbūs tampa bendraamžiai. Ar galiu jos tokį elgesį "nurašyti" paauglystei? Nes, žinot, imu save kaltinti, gal kažką ne taip darau, gal kažkur klaidą padariau, kodėl mes staiga tapome jai nemieli. Ji mūsų vienintelė dukra, kitų vaikų neturime".

Akvilė

Konsultuoja Palangos senosios gimnazijos psichologė Gabrielė Vilkaitė.

Laba diena, Akvile,

Perskaičiau Tavo laišką, kuriame atsispindi Tavo nerimas dėl dukros elgesio, jos nenoro bendrauti su jumis (tėvais). Rašai, kad dukra nebenori praleisti laisvalaikio kartu su jumis, dažniau bendrauja su bendraamžiais. Supratau, kad jos laisvalaikio praleidimo būdai su draugais, Tau nepatinka. Klausi, ar dukros elgesys yra būdingas paauglystei ir svarstote apie savo padarytas klaidas.

Paauglystė prasideda maždaug nuo 12 m. Po truputį keičiasi žmogaus elgesys, jam kyla egzistenciniai klausimai, stengiasi viską išbandyti ir susidėlioti gyvenimo prioritetus. Akvile, Tu klausi apie nenorą praleisti laisvalaikio kartu su šeima ir norą būti su draugais. Būtent paauglystės laikotarpiu draugai tampa labai svarbūs, dažnai net taip pat ar net labiau svarbūs nei šeima. 

Paaugliams labai svarbu priklausyti tam tikrai grupei, susilaukti pripažinimo ir pasidalinti savo mintimis su žmonėmis, kurie išgyvena tą patį ir juos supranta. Taigi noras daug laiko praleisti su draugais yra normalus, dažnai net ir paprastas plepėjimas su draugais telefonu ar kompiuteriu jiems yra reikalingas ir prasmingas.

Siūlau atvirai pasikalbėti su dukra ir jai išsakyti savo nuogąstavimus. Parodyk jai savo susirūpinimą ir ji pati Tau atsakys, kokių santykių/bendravimo nori su tėvais, papasakos apie savo draugus ir kuo jie tokie svarbūs. Taip pat gali jai išsakyti savo norą praleisti daugiau laiko su ja, esu tikra, kad nuoširdus pokalbis, duos gerų rezultatų - geriau suprasi savo dukrą ir ji žinos, ko Tu iš jos tikiesi, koks elgesys yra Tau malonus ir priimtinas.

Nerekomenduoju barti, drausti, neleisti dukrai bendrauti su draugais ar kitaip labai riboti jos laisvę, nes sulauksi pasipriešinimo, konfliktų.

Pirmiausia, svarbu išsiaiškinti, kodėl dukra nori eiti pas draugę, kodėl ji nenori eiti su jumis šiandien žaisti boulingo. Čia galioja posakis: "Kaip šauksi, taip atsilieps" arba "Belskis ir bus atidaryta".

Jei kalbėsi ramiai, atvirai išsakysi mintis ir jausmus, tai ir susilauksi to paties - dukra atvirai papasakos apie santykius su draugais, savo baimes, nerimą ir džiaugsmus. Taip pat gali atvirai pasikalbėti apie tarpusavio santykius šeimoje: trūkumus ir perteklių (ko per mažai ir per daug). Išgirsk savo dukrą ir santykiai taps artimesni.

Kantrybės!

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 6 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis