Kaip gydyti kosulį: naudingi patarimai

Kosulys yra bene dažniausia priežastis, kodėl tėvai vaiką veda pas gydytoją. Dažniausiai jis prasideda persišaldžius. Persišaldymai sukelia kvėpavimo takų gleivinės uždegimą, tada pradeda gamintis daugiau gleivių, kurias organizmas mėgina pašalinti kosint.

Kas skystina gleives?


Sirupai nuo kosulio; švelnus pastuksenimas per nugarą; kompresai ant krūtinės ir gerklės, pavyzdžiui - šilto vandens, citrinos, varškės ar trintų, karštų bulvių su lupenomis; vandens garų inhaliacija.


Kas drėkina kvėpavimo takus?


Vandens garų inhaliacija; gausiai vartojami šilti gėrimai; pastilės nuo kosulio - jos skatina gleivių išsiskyrimą (neduokite mažiems vaikams, nes gali užspringti); oro kambariuose drėkinimas drėgnais rankšluosčiais ant radiatorių ir skalbinių kabyklų.


Kas palengvina kvėpavimą?


Gulint lovoje viršutinė liemens dalis turėtų būti pakelta. Padėkite po įprasta vaiko pagalve dar vieną.


Kada reikėtų kreiptis į gydytoją?


Jei kosėja kūdikiai ir maži vaikai, į gydytoją kreipkitės visada, nes jų bronchų skersmuo dar yra mažas ir komplikacijų tikimybė didesnė. Taip pat pasikonsultuokite, jei maži vaikai neturi jėgų išsikosėti. Pas gydytoją taip pat reikėtų vesti kosinčius vaikus, kurie yra labai silpni, smarkiai karščiuoja, garsiai ir sunkiai kvėpuoja, jei kosulys tęsiasi, nors po peršalimo jau praėjo nemažai laiko.


Kada kosulys laikomas chronišku?


Po maždaug šešių savaičių. Tada kartais kosulio priežastys gali būti rimtesnės, pavyzdžiui, astma, svetimkūnis kvėpavimo takuose ar prienosinių ančių uždegimas. Tačiau dažniausiai paaiškėja, kad ilgalaikis kosulys yra savotiška ilgalaikė infekcija: vaikas persišaldo taip dažnai, kad vienas kosulys nepastebimai pereina į kitą.


Manoma, kad yra normalu, jei vaikas per metus peršalimo ligomis serga ir kosti iki 10 kartų. Kosulys ilgai kamuoja ir tada, kai po persišaldymo virsta sausu kosuliu. Taip gali atsitikti, jei kosulio receptoriai arba visa kvėpavimo takų gleivinė dėl peršalimo pasidaro ypač jautri.


Beje, eterinių aliejų inhaliacijos ar įtrynimai nėra gerai. Jie suerzina odą, gleivinę ir sukelia alergijas. Kamparas, cineolis ar mentolis mažiems vaikams yra visiškas tabu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis