Ar autistams yra vietos Lietuvoje?

2014 metais balandžio 2 d. pasaulio bendruomenė jau septintą kartą pažymės Autizmo Supratimo dieną. Lietuvos autizmo asociacija "Lietaus vaikai" atkreipia dėmesį į problemas, su kuriomis susiduria kiek "kitokius" vaikučius auginantys tėvai.

Pasaulyje 1-5 proc. vaikų turi autizmo spektro sutrikimų. Naujausiais duomenimis JAV tokių vaikų 1 iš 68. Tačiau nepriklausomai nuo to, kad autistiškų vaikų skaičius nuolat auga, mūsų šalyje ir medikai, ir pedagogai ir kt. specialistai vis dar nepasiruošę dirbti su autistiškais vaikais, kurie jau šiandien ateina į jų kabinetus ar klases. Pagalbos, kaip auginti tokius vaikus, nesulaukia ir tėvai.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Video, kuris privers susimąstyti kiekvieną mamą ir tėtį
Interviu su lietuve dula apie placentos panaudojimą po gimdymo

Lietuvos autizmo asociacija "Lietaus vaikai" išskiria pagrindines problemas, kurių neišsprendus, Lietuva taps bene labiausiai atsilikusia šalimi kalbant apie pagalbos teikimą autistiškiems vaikams ir suaugusiems:

Neužtikrinama ankstyva diagnostika: dauguma šeimos gydytojų nežino pagrindinių autizmo bruožų, todėl negali laiku nukreipti savo mažųjų pacientų pas specialistus ankstyvajai diagnostikai. Tuo tarpu nuo ankstyvos diagnostikos tiesiogiai priklauso taikomų terapijų efektyvumas ir vaiko galimybės sėkmingai adaptuotis visuomenėje.

Nėra taikomos būtinos terapijos, trūksta vieningų medicinos paslaugų: autizmas nėra išgydomas. Nėra stebuklingo vaisto, kuris padėtų nuo bendraamžių raidos atsiliekantiems autistiškiems vaikams juos prisivyti, o suaugusiems autistiškiems žmonėms prisitaikyti prie jiems nesuprantamų socialinių taisyklių.

Visame pasaulyje vaistų vartojimą stengiamasi mažinti, juos keičiant įvairiomis mokslu pagrįstomis terapijomis. Lietuvos medikai tuo metu saujomis į kairę ir į dešinę dalina neurotropikus vietoje to, kad užtikrintų efektyvių medicininių paslaugų asortimentą (Lietuva pirmauja pasaulyje pagal neurotropikų vartojimą!).

Toks "gydymas" ne tik nepadeda, o priešingai daro milžinišką žalą. Dar daugiau, siekdami paslėpti savo nemokšiškumą ir beviltišką atsilikimą Lietuvos medikai XXI a. dar keturiolikos neturintį berniuką ne tik girdė milžiniškomis vaistų dozėmis, bet rišo prie lovos, net taikė elektroimpulsinų terapiją (elektrošoką). Tai akivaizdus žmogaus teisių, vaiko teisių pažeidimas.

Nelanksti, specialių poreikių vaikams nepritaikyta švietimo sistema. Jau dabar dalis autistiškų vaikų, turinčių nežymių arba vidutinių mokymosi sunkumų, lanko bendrojo lavinimo ugdymo įstaigas. Jie geba ir gali mokytis kartu su bendraamžiais, tereikia nedidelės papildomos pagalbos. Deja, bet dabartiniai švietimo sistemos darbuotojai visiškai neapmokyti dirbti su specialių poreikių vaikais. Dėl to kyla nemažai nesusipratimų, painiavos, nesusikalbėjimo.

Autistiški vaikai, turintys įveikti gerokai didesnius sunkumus nei jų bendraamžiai, dar papildomai gauna nekokybiškas švietimo paslaugas. 

Autistiškų vaikų nuolat daugėja. Greitai kiekvienoje darželio grupėje ar kalsėje bus po autizmo spektro sutrikimų turintį vaiką, tačiau nelanksti Lietuvos švietimo sistema nesugeba prisitaikyti prie šiandienos realijų: jau dirbantys pedagogai, keldami savo kvalifikaciją tobulinimosi kursuose vis dar neturi privalomos, jiems gyvybiškai būtinos naujausiomis mokslinėmis žiniomis pagrįstos disciplinos, kaip dirbti su specialių poreikių vaikais. Dar daugiau, tokios disciplinos neturi net būsimi pedagogai.

Neužtikrintas būtinas socialinių darbuotojų skaičius ir jų kvalifikacija.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis