Po žiemos bunda alkanos erkės: ką svarbu žinoti

Žemė kasdien vis labiau puošiasi, švęsdama pavasario šventę. Gamta, kas akimirką žavėdama savo nepakartojamu grožiu, kviečia džiaugtis atgimimu ir kartu švęsti: įkvėpti gaivaus oro, stebėti bundančią aplinką, gėrėtis sprogstančiais pumpurais, klausytis balsingųjų paukščių choro. Tačiau šios šventės žavesį gali gerokai sugadinti nekviesti jos svečiai - erkės. Nepagalvojame, kad mažutėlis, vos pastebimas gamtos padarėlis sukelia tokias grėsmingas ligas ir netgi suluošina gyvenimą...

Erkės dovanota nelaimės liga

„Vieną rytą ant sūnaus sprando pamačiau raudoną dėmelę, panašią į uodo įkandimą. Tai - tikrai ne pasaulio pabaiga ir jau gamindama pusryčius buvau reginį pamiršusi, - savo įspūdžiais dalijasi mama Rasa. - Tačiau, kai sūnus parodė ant kaklo iškilusį gumbą, nejuokais sunerimau. Supratau, kad tai - padidėjęs limfmazgis, „signalizuojantis" apie pakitimus organizme ir, ko gero, visai nesusijęs su netoliese esančiu uodo įkandimu". Greičiausiai moterį aplankiusi mintis: „Nejaugi mano vaikui - vėžys?", mat, lankydama šia liga sergančius mažylius, yra girdėjusi apie panašius simptomus.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Verslą įkūrusi daugiavaikė klaipėdietė: kartais keliuosi 3 ryto

Moteris paaukojo savo gyvybę dėl būsimo vaiko

Tą pačią dieną abu su vaiku nuskubėjo pas šeimos gydytoją, kuri, apžiūrėjusi raudoną dėmelę, iškart įtarė ne uodo, bet erkės įkandimą. „Negalėjau patikėti medikės spėjimu, nes juk nemačiau įsisiurbusios erkės, o ir 13-metis sūnus nėra toks mažas, kad nepastebėtų šio „svetimkūnio". Nieko nelaukdami, nors vaikas jautėsi sveikut sveikutėlis, jau vakare apsilankėme infekcinės ligoninės priėmimo skyriuje, tikėdamiesi greitesnio ligos diagnozavimo. Tačiau ten budėjęs gydytojas tepasiūlė laukti pirmosios karščiavimo bangos ir tuomet daryti tyrimus arba užsiregistruoti pas specialistą.

Dėkui Dievui, jau kitą dieną gavome taloną ir... gydytojui jau nebeturėjome ką parodyti, nes nei raudonos dėmelės, nei padidėjusio limfmazgio nebebuvo". Moteris tikina, kad, jei ne išvakarėse budėjusio mediko įrašai gydymo istorijoje, ji būtų atrodžiusi kaip paranojiška mamytė, sveiką vaiką tempianti į polikliniką ir ieškanti jam ligų.

Atlikus kraujo tyrimus diagnozė pasitvirtino - jaunasis gamtos mylėtojas, kurį visai neseniai buvo „pabučiavusi" erkė, jau sirgo Laimo liga. „Buvau teisi, suskubusi kreiptis į gydytojus, nes ligą prigriebėme pačioje jos pradžioje, nors ir teko vartoti stiprius antibiotikus, - pasidžiaugė mama. - Šiandien galiu pasakyti, kad neužklupo jokios komplikacijos, būdingos Laimo ligai".

„Tobulėjančios" erkės

„Net ir mes, medikai, stebimės erkių „tobulėjimu", nes vis dažniau pastebimi neįprasti simptomai, - tvirtina Kauno „Naujosios klinikos" gydytoja Laima Mickevičienė. - Beveik kasdien susiduriame su erkėmis „pabendravusiais" pacientais". Erkinis encefalitas ir Laimo liga - gamtoje knibždančių erkių platinami susirgimai, kurių negydant galimos labai liūdnos pasekmės. Žmonės aktyviai informuojami, kaip apsisaugoti nuo jų, tačiau būti budriems reikia ne tik parkuose, pievose, kur erkės veisiasi, bet ir namuose. Juk šį mažą gyvūnėlį po pasivaikščiojimo ant kailio gali parnešti jų augintinis. Arba tiesiog geriant termiškai neapdorotą pieną ar jo produktus".

Medikė tvirtina, kad kuo greičiau erkė pašalinama, tuo mažiau užkrato ji palieka žmogaus organizme. Laimo liga, pažeidžianti širdį, nervų sistemą ir sąnarius, gydoma antibiotikais. „Tačiau grėsmingiausia erkių „dovana" yra erkinis encefalitas, - teigia gydytoja L. Mickevičienė. - Deja, liga sunkiai pasiduoda gydymui, susirgusieji dažnai atsiduria neįgaliųjų vežimėlyje, žinomi net ir mirties atvejai. Laimo ligą, nuo kurios nėra sukurta skiepų, sėkmingai galime išgydyti, tačiau erkinio encefalito pasekmių išvengti tegalime nuo jo pasiskiepiję".

Mažųjų erkių „dovanos"

Laimo liga - tai infekcinis susirgimas, pažeidžiantis įvairius organus bei sistemas.

Pirmajai ligos stadijai (praėjus 1-4 savaitėms) būdingi simptomai, pažįstami iš peršalimo ar gripo: silpnumas, galvos, sąnarių ir raumenų skausmai, gali pakilti temperatūra, išsivysto limfadenitas.

Antrosios ligos stadijos metu (praėjus kelioms savaitėms ar mėnesiams) dažniausiai pasireiškia neurologinio pobūdžio sutrikimai: neuritas, kaklo, krūtinės ar juosmens - kryžmens srities radikuloneuritas, mononeuritai, encefalito ar meningito požymiai. Ligoniai skundžiasi nuovargiu, miego sutrikimu, atminties susilpnėjimu, svaigimu, skausmu ausyje ir kt.

Trečiosios stadijos metu vystosi progresyvi audinių destrukcija: atrofinis lėtinis akrodermatitas, lėtinis radikulomielitas, encefalomielitas, gali pasireikšti lėtinis skausmo sindromas, raumenų silpnumas, ataksija, atminties susilpnėjimas, pažeidžiami kelių, pečių, alkūnių, net ir smulkūs sąnariai. Sąnarių patologija, sergant Laimo liga, primena reumatoidinį artritą. Gydoma antibiotikais. Gydymo efektyvumas priklauso nuo ankstyvos ligos diagnostikos.

Erkinis encefalitas - tai sunki virusinė liga, pažeidžianti galvos smegenis, jų dangalus ar periferinius nervus. Tai yra viena iš svarbiausių virusinių žmogaus centrinės nervų sistemos infekcijų, kuriai būdingi liekamieji reiškiniai, kartais sukeliantys invalidumą. 

Pirmąją savaitę žmogus gali jausti simptomus, panašius į gripą: galvos ir maudžiančius kūno skausmus, nedidelį karščiavimą. Po savaitės negalavimų būna „pasveikimo" periodas. 

Tada po 2-7 dienų vėl pakyla kūno temperatūra, atsiranda stiprus galvos skausmas, vėmimas, galvos svaigimas, gali būti pusiausvyros, sąmonės sutrikimų, paralyžius. Gydoma tik simptomiškai - vaistais, sumažinančiais ligos požymius. Geriausia profilaktinė priemonė nuo šios ligos - skiepai.

Daugiausiai sergančiųjų praėjusiais metais registruota Vilniaus, Kauno, Utenos ir Panevėžio apskrityse.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis