Kaip įsimintinai ir prasmingai praleisti Atvelykio savaitgalį? 16 pasiūlymų jums

Artėjant savaitgaliui, tradiciškai apžvelgiame įdomiausius savaitgalio renginius. Jeigu žinote įdomių renginių, kuriuose smagu dalyvauti šeimoms su vaikais, laukiame jų el. paštu tavovaikas@delfi.lt arba šio straipsnio komentaruose.

Vilnius

Šeštadienį, balandžio 26 d., Neries regioniniame parke vyks jubiliejinė Plukių žydėjimo šventė. 12 val. ant Bradeliškių piliakalnio ją pradės dainininkė Aistė Smilgevičiūtė ir roko grupė „Skylė". 2004 metais gimusi tradicija grožėtis žydinčiomis pavasarinėmis gėlėmis didžiausiame Lietuvoje Dūkštų ąžuolyne nenutrūko visą dešimtmetį.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Astrologė - apie vaiką Jautį ir jo santykius su kitais Zodiako ženklais
Gaminame vaikams: naminiai guminukai

Šventė išaugo į savotišką japoniškosios Hanami šventės atitikmenį - kaip japonai grožisi žydinčiais sakurų sodais, taip lietuviai ėmė kreipti savo žvilgsnius į baltą plukių baletą po šimtamečiais ąžuolais. 


Vidmanto Balkūno nuotr.

Ant upelio kranto, piliakalnio papėdėje, veiks vietos gyventojų ir amatininkų prekyvietė, bus galima įsigyti užkandžių priešpiečiams ant žolės arba atsidaryti savuosius iškylų krepšius. 14 val. ir 15.30 val. Dūkštų ąžuolyno pagrindinėje aikštelėje Neries regioninio parko gidai pakvies į ekskursijas po didžiausią Lietuvoje ąžuolyną. Plukių žydėjimo šventė yra nemokamas ir visiems atviras renginys.

Balandžio 27 d. Vilniaus Mokytojų namai kviečia į jau dešimtus metus organizuojamą Atvelykio šventę - neįgalių vaikų darbelių mugę „Angelų vaikai - su meile Jums". Šventės metu daugiau nei šimtas negalią turinčių vaikų iš specialiųjų ugdymo įstaigų prekiaus visus metus kurtais darbeliais iš stiklo, molio, medžio, siūlų bei kitų medžiagų. Visą dieną Mokytojų namų kiemelyje veiks kūrybinės dirbtuvės bei egzotinių gyvūnų paroda, šventę vainikuos linksmas koncertas. Šventę ves ilgametis šio projekto draugas iliuzionistas Mantas Wizard. Atvelykio šventė vyks nuo 11 iki 15 val.

Balandžio 26 dieną VU Botanikos sodo Vingio skyriuje vyks Tulpių žydėjimo popietė. Šventės pradžia - 12 valandą. Bus renkama gražiausia metų tulpė, demonstruojamas keramikos amatas ir laukia staigmena - sodo apžvalga nuo medžių viršūnės vaikams ir suaugusiesiems.

I.Budzeikaitės nuotr.

Vilniaus teatre „Lėlė" vyksta renginiai, skirti nacionalinės meno ir kultūros premijos laureato režisieriaus ir dailininko Vitalijaus Mazūro 80-mečio sukakčiai. Šventinę programą sudaro lėlininko sukurti ir šiandien „Lėlės" repertuare rodomi spektakliai bei autorinės tapybos paroda. Bus rodomi šie režisieriaus spektakliai: balandžio 26 d. 12 val. - J. Mačiukevičiaus „Bitė Maja", 14 val. - „Raudonkepurė", balandžio 27 d. 12 val. - „Eglė žalčių karalienė".

Dviračių kultūros festivalio „Who did that to my bike?" metu sostinę papuoš daugybė margaspalvių dviračių. Meninių dviračių dirbtuvių metu savo dviračius jau suspėjo pasipuošti dviračių entuziastai, kurie nestokojo daug unikalių idėjų ir savo dviračius pavertė tikrais meno kūriniais. Šeštadienio popietę nuo 13.30 val. puošti dviračiai nuo Baltojo tilto pradės savo paradą, kuris truks iki 16.00. Tada visi stebės svečių iš Latvijos „Greentrials" kaskadinių triukų su dviračiais pasirodymą. Visi norintys galės savo jėgas patys išbandyti dviračių polo varžybose.


Sauliaus Žiūros nuotr.

Litexpo rūmuose vykstančioje parodoje „Resta" - Atvelykio klegesys ir milžiniško margučio ridenimas. Kadangi šiemet paroda sutapo su Atvelykio savaitgaliu, todėl šios šventės smagi nuotaika bei tradicijos bus jaučiamos ir joje. Kad parodoje būtų smagu ir mažiesiems lankytojams, įkurtas "Vaikų kiemelis". Čia vaikai balandžio 27 dieną susitiks su tikra Velyke, ridens įvairiaspalvius margučius, net milžinišką vieno metro skersmens kiaušinį. Šventėje dalyvausianti Velykė kvies vaikučius ne tik ridenti kiaušinius, bet ir pasidarbuoti velykinėse dirbtuvėlėse, kartu pasigaminti nuotaikingų kiaušingalvių.

Balandžio 27 d., kino teatre „Pasaka" animatoriai Jūratė Leikaitė ir Valentas Aškinis mažuosius ir jų tėvelius kviečia švęsti vaikų Velykėles ir kartu kurs tikrų tikriausią pavasarišką animacinį filmą. „Savaitgalio su Pasaka" sekmadienio popietės visuomet susideda iš dviejų dalių: kūrybinių dirbtuvėlių ir kino seanso. Vaikų Velykėlėms skirtose dirbtuvėlese mažieji ir jų tėveliai mokysis, kaip sukurti „Šokančius margučius" ir nupiešti „Atgijusius raštus ant kiaušinukų". Dirbtuvėlėse vaikai patys animuos personažus, kurie išsirita iš kiaušinių ir nufilmavę su video kamera, juos pavers linksmu pavasariniu filmu. Po dirbtuvėlių ir vaikai, ir tėveliai bus kviečiami į kino seansą „Pavasarinė animacija", kurio metu pamatys nuotaikingus ir pavasariu alsuojančius animacinius filmukus.

Kaunas

Balandžio 26 d. (šeštadienį) 13 val. vyks „Magiškasis Lietuvos zoologijos sodo sezono atidarymas". Renginio metu magišką pasirodymą surengs iliuzionistas Mantas Wizard, šventinę nuotaiką kurs vaikų estrados studija „Svajonių gija". Kauno buitinių paslaugų ir verslo mokykla šventės dalyviams paruošė platų spektrą įdomių veiklų: filmų seansus su naujuoju sodo gyventoju grifu Tugarinu, įdomius žaidimus mažiesiems ir jų tėveliams, natūraliomis priemonėmis vaikams ant rankų pieš žirafų kailio raštą, kvies dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėlėse prie begemotuko Geluk. Taip pat vyks užburiančios, gamtos ir gyvūnijos paslaptis atskleidžiančios edukacijos. Mažieji šventės dalyviai pieš kartu su „Vaikų pilies" personažais.

DELFI (P.Garkausko nuotr.)

Šventės metu zoologijos sodo lankytojai pirmieji šiais metais pamatys kapucinus ir anubius rekonstruotuose lauko voljeruose. Rėmėjų ir pagalbininkų dėka šis visus metus kurtas projektas tapo realybe ir šventės metu skelbiamas renovuoto beždžionyno atidarymas.

Balandžio 27 d., sekmadienį, 12 val. prie Kauno pilies, Kanklininko skulptūros, vyks tradicinė šventė ,,Vaikų Velykėlės". Aikštė bus pilna linksmo šurmulio ir vaikų klegesio. Velykų bobutė ragins ridenti ir marginti margučius, vaišins kiškio pyragu. Žaisdami vaikai vingiuotu taku keliaus didžiausios Kaune Velykėlių knygos puslapiais, kurie nuves prie milžinės sakmių anties, stebuklingo jos kiaušinio, paslaptingų dėlionių ir sūpynių. Versis Saulės vartai, dardės vežimo ratai, suksis malūno sparnai, o varžytuvių laimėtojai džiaugsis dovanomis. Kartu su vaikais tautodailininkai dekoruos simbolinius kiaušinius, kūrybinėse dirbtuvėlėse kurs lietuviškų margučių raštus, tradicinius žalčio, ugnies, saulės, žemės, ženklus, pins žolynų kasas, aus juostas. Prie Velykų medžio, kiaušinyko, suks ratelius folkloro ansamblis ,,Sodyba", o Velykų bobutė, linkėdama laimės ir sveikatos, primins krikštamotėms, kad gražiausią margutį padovanotų savo krikšto vaikams.

Klaipėda

Balandžio 27 d., sekmadienį, 14.00 val. Klaipėdos etnokultūros centro kiemuose vyks spalvinga ir džiugi Atvelykio šventė vaikams ir jaunimui. Atėjusias šeimas, vaikus ir jaunimą Meno kieme pasitiks būrys amatininkų džiuginančių medžio drožiniais. Tautodailininkas, medžio drožėjas Raimundas Puškorius padės pasidirbinti medinius laivelius, kuriuos išplukdysite su didžiausiu Atvelykio noru. Smagiam, pavasariškam vėjui pučiant išsidrošite seniai vaikų mėgstamus vėjo malūnėlius, kokie skirtingi jie gali būti parodys medžio meistrai Egidijus Joneckis ir Sigitas Juknevičius. O jei vėjo nebus, tai jį sukursite su ūžėm. Koks tai senovinis žaislas - šventės metu sužinosite apie jį ir galėsite pasigaminti. Naujus ir skambius skudučio garsus padės atrasti drožėjas Mantvydas Vilys, kuris kvies į instrumentų gamybos kūrybinį veiksmą. Į šventę entuziastingai įsijungs ir ikimokyklinio ugdymo įstaigos „Vaikystės sodas" pedagogės, kurios demonstruos kaip įtraukti šeimos mažuosius į žaidimus su mediniais žaislais. Šventės organizatoriai ragina iš naujo atrasti medžio dirbinius, žaislus ir naudoti juos šeimos pramogose ir ne tik. Greitakojai išbandys jėgas vaikščiodami su kojūkais, o patys akyliausi ir ausyliausi išbandys visas Atvelykio veiklas bei smagius judriuosius žaidimus. Džiugią ir pavasarišką nuotaiką kurs folkloro kolektyvai.

Šiauliai

Balandžio 27 d., sekmadienį, 12 val. Šiaulių „Aušros" muziejaus Žaliūkių malūnininko sodyboje (Architektų g. 73, Šiauliai) vyks simbolinis šventinio Velykų laikotarpio užbaigimas - Velykėlės. Programoje: Velykės apsilankymas, margučių ridenimas, daužavimo varžybos, margučių marginimas, sočios kiaušinienės skanavimas, smagios rungtynės, šokiai, liaudiški žaidimai, supynės, prizai ir siurprizai. Dalyvauja Šiaulių miesto vaikų folkloro ansambliai: „Abrūsėlis", „Gasužis", „Čiutulis". Renginys nemokamas. Sekmadienį mažųjų lankytojų čia lauks gausybė pramogų. Atsinešę nudažytus margučius (anksčiau kaime dažydavo visus kiaušinius, kuriuos per savaitę nuo Velykų sudėjo vištos), mažieji juos ridens, tarpusavyje varžysis, bandydami pažadinti ilgai miegojusią žemę.

Šventėje vyks ir gražiausių margučių rinkimai, norintys galės pabandyti dekoruoti medinius kiaušinius senoviškais margučių ornamentais. Laikantis senųjų papročių, mažieji šventės dalyviai galės suptis sūpynėse. Manoma, kad kuo aukščiau išsisupsi, tuo linksmesnis būsi, net visus metus galvos neskaudės. Šventėje pasirodys ir svarbiausia viešnia - Velykė, kitaip dar Velykų bobute vadinama. Mažai kas ją matė, mažai kas žino, kaip ji atrodo. Kai kas girdėjo, kad ji panaši į didelį paukštį ir pati deda kiaušinius, kiti mano, kad ji panaši į raganą, ir todėl vaikams nesirodo, kad neišgąsdintų. Velykų bobutė apdovanoja tuos, kurie buvo labai geri prieš Velykas. Žaliūkių malūnininko sodyboje apsilankiusi Velykė taip pat nepašykštės dovanų ir mažiems, ir dideliems.

Molėtų r.

Balandžio 26-27 dienomis, Kulionių kaime, šalia Molėtų Astronomijos observatorijos įsikūrusioje Molėtų krašto muziejaus Etnografinėje sodyboje senojo baltų tikėjimo tęsėjai - romuviai jau 18-tą kartą švęs pirmosios pavasario žalumos šventę - Jorę. Šeštadienį nuo 11 val. šventės dalyviai talkininkaus tvarkydami ir pirmąja pavasario žaluma puošdami šventės vietą.

 


Vytauto Daraškevičiaus nuotr.

Po Talkos visi sugužės į kaimišką Kulionių pirtį, kurioje pasitelkę pirmaprades gamtos galias - ugnį, vandenį, orą, akmenį, garą ir beržines vantas sustiprins savo jėgas. Etnografinėje sodyboje visą dieną darbuosis amatininkai. Visi norintys galės galės sau pasigaminti žalvarinį baltišką papuošalą. Šio amato mokys ilgametis Jorės šventės dalyvis, senovinių papuošalų meistras Rimantas Ordinas. Škudžių avių augintojų asociacija šventės dalyviams pristatys archaiškas baltiškas avis - škudes, Baltijos regione veistas jau prieš 4000 metų. Balandžio 27 d., iš ryto įkūrus ugnį Perkūno šventykloje bus užkaistas didelis šventinis katilas, kuriame visą pusdienį kunkuliuos visems šventės dalyviams skirtas apeiginis viralas. 11 val. visi šventės dalyviai rinksis Senovinėje dangaus šviesulių stebykloje, ir Romuvos vaidiloms paskelbus apeigų pradžią, iš ten nešini vėliavomis darnia eisena, įkvėpta Lietuvos Romuvos apeigų grupės „Kūlgrinda" giesmių ir būgnų garsų, patrauks į Želvų ežero kyšulyje daugiau nei 2000 metų dunksantį ir didingus protėvių žygius menantį Kulionių piliakalnį.


Vytauto Daraškevičiaus nuotr.

Pasisėmę įkvėpimo iš protėvių vėlių, ir pakvietę jas švęsti kartu, šventės dalyviai užsidegę deglus nuo piliakalnio aukuro darnia eisena sugrįš į Dangaus šviesulių stebyklą. Čia nuo piliakalnio atsinešta ugnimi įkurs šventinį aukurą ir aukos Dievams, dėkodami už jų teikiamas galias bei gėrybes. Atskira apeiga bus palabinti dideli ir maži, gavę pavasarinę gyvybės prisikėlimo galią - Jorę menančius vardus: Jorės, Joriai, Jorigės, Jorūnai, Jorūnės, Jurgiai, Jurgitos.

Palanga

Balandžio 26 - 27 dienomis Palangoje tradiciškai bus švenčiamos Jurginės. „Jurgi, paimk raktus" - ragins keturiolika folkloro kolektyvų, šeštadienį į Palangą atvykusių iš įvairių Lietuvos miestų. Tarp dalyvių bus nemažai studentų, moksleivių. Šeštadienį nuo 15.30 val. Palangos centre, įvairiose kurorto vietose tarp centrinės miesto aikštės iki Kurhauzo, folkloro kolektyvai palangiškius ir miesto svečius linksmins savo pasirodymais. Vėliau visi susiburs Kurhauzo kieme ir 16.30 val. šokdami bei dainuodami patrauks į Birutės parką. Pro oranžerijos vartus pasukę į parką, Jurginių dalyviai turės progos pasigrožėti Mažuoju parteriu bei Žemaičių kalneliu. 17 val. prie Naujojo tvenkinio suskambės paukščių ir folkloro sutartinė - žmonės lenktyniaus su paukščiais, kas gražiau gieda.

18 val. ant Birutės kalno skambės gražiausios dainos, skirtos Palangai ir pajūrio kraštui. Sekmadienis bus skirtas mažiesiems palangiškiams ir kurorto svečiams - vaikai kartu su savo tėvais bei seneliais 13.30 val. kviečiami į Kurhauzo kiemą, kur jų lauks nuotaikinga Atvelykio programa su Palangos moksleivių klubo folkloro ansambliu „Kikilis", šiemet švenčiančiu dešimtmetį. Vaikai bus mokomi liaudiškų ratelių, žaidimų, šokių, taip pat bus kviečiami ridenti margučius ar pasimokyti pasidaryti birbynę, vėjo malūnėlį.

Vilkaviškio r.

Balandžio 26 d. 12 val. Jono Basanavičiaus gimtinėje Ožkabaliuose rengiama Lietuvos tautinio atgimimo ąžuolyno 25-ųjų metinių paminėjimo šventė. Bus pasodintas pirmasis 25 ąžuolų guotas Atkurtos Lietuvos valstybės šimtmečio giraitėje.

Panevėžio r. ir Radviliškio r.

Balandžio 26 d. (šeštadienį) 16 val. Bistrampolio dvare ir balandžio 27 d., 13.30 val., Baisogalos dvare visi kviečiami pamatyti Česlovo Stonio kompoziciją „Amžinai, amžinai neramus" (Paulius Širvys - eilėse, dainose, prisiminimuose). Renginiai atviri visiems ir nemokami. Prieš renginį Baisogalos dvare bus pristatyta Karolinos Vitkauskaitės Tarnauskienės kūryba: paveikslai bei eilėraščiai motinystės tema "Išsipildymas motinystėje". "Motinystė - neaprėpiama grožio šalis, apie kurią norisi kurti eiles, dainuoti dainas, išreikšti tai spalvomis", - sako autorė.

Šakių r.

Balandžio 26 d., šeštadienį, 12 val. tradicinė Zanavykų popietė vyks Zyplių dvare, šalia Lukšių, Šakių rajone. Čia kviečiami visi Kauno ir Lietuvos zanavykai bei jų šeimos - vaikai ir vaikaičiai. Vyks Kauno zanavykų bendrijos 20-mečiui skirta konferencija, graži meninė programa.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis