Paaiškėjo, kuris mėnuo per metus yra pats vaisingiausias

Ar pastebėjote, kad pavasarį ir vasarą gatvėse yra akivaizdžiai daugiau nėščiųjų moterų, palyginus su kitais metų laikais? Ir tai yra faktas, o ne kokia nors optinė apgaulė.

Mūsų vaisingumas bei pastojimas priklauso nuo metų sezono, ir tai nėra hipotezė, o statistika pagrįstas faktas, rašo parenting.com. Kaip rodo JAV gimstamumų statistika, daugiausia gimdymų įvyksta liepos mėnesį. Antras pagal populiarumą gimdymų mėnuo - rugpjūtis.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Įspūdingas video: kaip maži vaikai pasitinka iš darbo grįžtančius tėčius
Jurgis Didžiulis: kompiuterį savo vaikams ribojame griežtai

Jeigu šiais dviem vasaros mėnesiais yra daugiausia gimdymų, nesunku paskaičiuoti, kad daugiausiai pastojama spalio, lapkričio ir gruodžio mėnesiais.

Vienas iš bandymų paaiškinti, kodėl šiuos šaltojo sezono mėnesius galima vadinti pačiais vaisingiausiais, kada daugiausiai porų pastoja, yra toks: esą šaltasis metų laikas yra itin palankus gerai spermos gamybai bei kokybei.

Kitas aiškinimas yra tas, kad spalio, lapkričio ir gruodžio mėnesiais žmonės daugiau laiko praleidžia kartu, gruodį švenčiame Kalėdas, ir daug žmonių šiuo laiku atostogauja.

 Niekuo nuo JAV gimdymų sezoniškumo statistikos nesiskiria ir Lietuva. Lietuvos Statistikos departamento duomenys rodo, kad būtent liepos mėnesį pas mus įvyksta daugiausiai gimdymų.

Statistikos departamento duomenimis, per pastaruosius dvylika metų liepą iš viso gimė beveik 34 tūkst. gyventojų, 2 tūkst. daugiau nei rugpjūtį, kuris yra antras mėnuo pagal gimusių Lietuvoje skaičių.

Palyginti  su pastarųjų dvylikos metų mėnesio vidurkiu, liepą vidutiniškai gimsta 11 proc. daugiau gyventojų.

Statistikos departamento duomenimis, per pastaruosius dvylika metų rekordinis skaičius gimusių liepą užfiksuotas 2009-aisiais. Tais metais vidurvasarį pasaulį išvydo beveik 3 tūkstančių naujagimių.

.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis