Kuo skalbti kūdikių ir vaikų drabužius: pataria ekspertė

Kuo skalbti kūdikių ir mažų vaikų drabužius? Kas saugu iš tikrųjų, o kas tėra rinkodaros triukas? Straipsnio konsultantė - Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų specialistė Laura Stančė.

Svarbiausia skalbimo priemonės užduotis - išplauti nešvarumus, pavyzdžiui, purvą, dulkes, atpiltą pienuką, „kakučius", blogą kvapą. Nurodyta sudėtis dažniausiai būna kilometro ilgumo. Ar visos sudedamosios dalys skirtos pagrindiniam skalbimo priemonės tikslui?


Pagrindinė skalbimo priemonės sudedamoji dalis - tai paviršiaus aktyviosios medžiagos (PAM). Jos mažina vandens paviršiaus įtempimą, o tai sudaro palankias sąlygas įvairių nešvarumų molekulėms prisijungti prie vandens molekulių ir skalaujant atsiskirti nuo audinio.


Kad PAM tinkamai atliktų savo funkciją - gerai išplautų, vanduo turi būti minkštas. Keliaudamas iš požemio iki vandentiekio vanduo ištirpina daug įvairių mineralų. Kalcis ir magnis jį kietina, taip trukdo vandens molekulėms prisijungti prie nešvarumų molekulių. Todėl skalbimo priemonių gamintojai nurodo skirtingą skalbimo priemonės dozę pagal vandens kietumą ir jo reikėtų paisyti. Koks yra naudojamo vandens kietumas, paprasčiausia sužinoti iš vandens tiekėjo. Jei skalbiklio pilame daugiau, skalbiniai švaresni nebus, tačiau juos reikės papildomai skalauti.


O kam reikia visų kitų sudedamųjų dalių?


Jos daro kokią nors įtaką skalbimo priemonei, pavyzdžiui, jos tirštumui (natrio sulfatas, vanduo), kvapui, galiojimo laikui (konservantai), taip pat ir skalbiniams. Štai fermentai (enzimai) padeda švariai išskalbti baltyminės kilmės - kraujo, maisto dėmes; fosfatai, fosforo junginiai, polikarboksilatai ir zeolitai minkština vandenį; chloro junginiai, vandenilio peroksidas, karbonatai, perboratai, chloroformas, benzilacetatas, pentanas minkština audinį.


Skaičiau, kad yra natūralios, pusiau natūralios ir sintetinės skalbimo priemonės. Kaip jas atskirti?


Skalbimo priemonės gamybai gali būti naudojamos natūralios medžiagos (kaip paviršiaus aktyviosios medžiagos gali būti naudojamas gyvulinės ar augalinės kilmės riebalų pagrindu pagamintas muilas, skaniam kvapui išgauti - eteriniai aliejai ir kt.) ir sintetinės (iš naftos produktų išgauti PAM, taip pat sintetiniai kvapai).


Visiškai natūraliose priemonėse, pavyzdžiui, muilo riešutuose, nėra sintetinių priedų, kitos gali būti „pusiau natūralios", maišytos su sintetiniais priedais, pvz., gali būti, kad paviršiaus aktyviosios medžiagos yra natūralios - ūkinis muilas, o kvapai - sintetiniai arba priešingai. Yra ir tik iš sintetinių medžiagų pagamintų skalbimo priemonių.


Svarbu žinoti, kad „natūralia" gamintojai gali pavadinti priemonę, jei nors viena jos sudedamoji dalis yra natūrali medžiaga, o kitos - leistini pavojingų cheminių medžiagų kiekiai. Todėl labai svarbu skaityti produkto sudėtį.


Ar skalbimo priemonės saugios, t. y. koks jų poveikis sveikatai?


Visos skalbikliuose esančios medžiagos gali sukelti alergiją kuriai nors konkrečiai sudėtyje esančiai medžiagai alergiškam žmogui, dirginti odą ar akis, paskatinti ūmų apsinuodijimą (pvz., išgėrus skysčio, paragavus miltelių).

Sintetiniai priedai, t. y. pagaminti iš naftos ir jos šalutinių produktų, gali turėti ilgalaikį neigiamą poveikį žmogaus sveikatai, jie siejami su autoimuninėmis ligomis, nevaisingumu, be to, sintetinės medžiagos yra linkusios kauptis mūsų organizmuose, o aplinkoje ilgai neskyla.


Nors skalbimo priemonėse šių medžiagų kiekis yra labai mažas ir gamintojams leidžiama jas įtraukti į sudėtį, tačiau mes kasdien susiduriame su tomis ar panašų poveikį turinčiomis medžiagomis, nes jų gausu įvairiuose produktuose ir gaminiuose - nuo kosmetikos priemonių iki statybinių medžiagų.


Svarbu žinoti, kad sintetiniai priedai į skalbimo priemones dažniausiai dedami tik dėl papildomų funkcijų (kvapo, kad priemonė ilgiau galiotų) ir švariam skalbimui įtakos neturi.


Shutterstock nuotr.


Vaikų drabužiams skalbti perkame neretai šiek tiek brangesnę priemonę su užrašu ant pakuotės „tinka vaikų drabužiams", net neskaitome sudėties. Kokie priedai priemonėse, kuriomis skalbiame vaikiškus drabužius, nereikalingi ir net žalingi?


Skalbimo priemonėse dažniausiai naudojami sintetiniai priedai yra kvapiosios medžiagos. Jie alergizuoja, dirgina odą, kaupiasi organizme, gali trikdyti endokrininę sistemą.


Įstatymai neįpareigoja gamintojo nurodyti, koks konkrečiai sintetinis priedas naudojamas geram kvapui išgauti. Pakanka sudėtyje paminėti, kad yra kvapiųjų medžiagų (angl. Parfum), nebent tai būtų į oficialų alergizuojančių medžiagų sąrašą įtrauktos medžiagos, kaip antai Amyl Cinnamal, Amylcinnamyl Alcohol ir t. t. Todėl vaikų drabužiams, vystyklams ir patalynei skalbti siūlyčiau rinktis bekvapes skalbimo priemones. Jei mėgstate skanų kvapą, savo drabužiams skalbti rinkitės tas priemones, kuriose kaip kvėpikliai naudojami eteriniai aliejai (aišku, jei nesate jiems alergiški).


Skalbimo priemonių yra įvairių - miltelių, skystų, drožlių... Kuo jos skiriasi, kurios skalbia geriausiai?


Skalbimo milteliai dulka, dirgina kvėpavimo takus, skatina odos paraudimą, dažniau gali sukelti niežulį. Be to, skalbiant žemesnėje temperatūroje ir parinkus netinkamą jų dozę dažnai lieka miltelių pėdsakų ant skalbinių, kurie ir vėliau, juos dėvint, dirgina odą, „naikina" jos apsauginį sluoksnį, oda sausėja.


Reklamos šaukia: „Triguba jėga!" Bet gal „triguba" švara reiškia ir trigubą smūgį sveikatai?


Vienareikšmiškai. Tie, kurie bandė skalbti natūraliomis priemonėmis, gali drąsiai sakyti, kad akį rėžiančio baltumo pasiekti tikrai nepavyks. Tačiau ypač skalbiant vaikų drabužius ir patalynę, manau, svarbiausia nenaudoti net įtarimą dėl galimo neigiamo poveikio keliančių medžiagų. Be to, ir audinys susidėvi daug greičiau, jei naudojamos agresyvios skalbimo priemonės.


Kokiomis priemonėmis rekomenduotumėte skalbti daugkartines sauskelnes ir vystyklus?


Rinkitės priemones be chloro, optinių baliklių, fermentų, spalvą ryškinančių priedų, acto, citrinos rūgšties ar sodos.


Dabar gausu priemonių, skirtų specialiai baltiems, spalvotiems, juodiems drabužiams. Ar jos tinka vaikų drabužiams skalbti?


Optiniai balikliai suardo dėmių molekulių jungtis ir jos tampa nematomos žmogaus akiai, t. y. jie dėmę ne pašalina, o tik „užmaskuoja". Skalbikliuose, skirtuose spalvotiems audiniams, yra dažomųjų priedų, kurie gali alergizuoti, todėl į kūdikiams skirtas priemones nėra dedami.


Jei norite paryškinti spalvą, siūlau išbandyti šiuos patarimus: pamirkyti skalbinius pernakt su druska (5 l vandens - ½ puodelio druskos), skalbti išverstus į blogąją pusę, kartu skalbti panašios spalvos drabužius, skalbti šaltame vandenyje, į skalavimo skysčiui skirtą skyrelį įpilti ½ puodelio acto.


Ar galima vaikiškiems skalbiniams naudoti minkštiklius?


XX a. vid. paplito sintetinio pluošto audiniai - nailonas, poliesteris, akrilas. Šie pluoštai gaminami iš naftos cheminių produktų. Toks audinys nesugeria drėgmės, o žiemą nesulaiko šilumos. Be to, jį sunku prižiūrėti. Todėl gamintojai sugalvojo audinių minkštiklius, sintetinius chemikalus, kurių užduotis - padaryti taip, kad sintetinis audinys statiškai nepriglustų prie kūno, t. y. neįsielektrintų. Natūralaus pluošto audiniui minkštiklio visai nereikia, nes jis neatlieka jokios funkcijos, tik palieka stiprų nenatūralų aromatą.


Pavojingiausi


Rekomenduojame šią lentelę, kad rinkdamosi priemones galėtumėte žvilgtelėti ir išsirinkti tas, kuriose nėra nuodų.

Pavojinga cheminė medžiagaGalimas neigiamas poveikisFormaldehidas ir kt. medžiagos, pvz., benzylhemiformal, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane, diazolidinyl urea.Dirgina gleivinę ir odą, jautrina, įkvėpus gali veikti kaip kancerogenas, kuris gali paskatinti vėžį.2-methoxyethanol, 2-ethoxyethanol, 2-ethoxyethyl acetateMažina vaisingumą, žalingas vaisiui įkvėpus, prarijus ir susilietus su odaFtalatai (Phthalates (DEHP, Bis (2-ethylhexylphthalat)) )Trikdo vystymąsi ir endokrininės sistemos veiklą, mažina vaisingumąMuskuso junginiai (nitromusks, polycyclic musks)Alergizuoja, dirgina odą, kaupiasi aplinkoje, organizme ir motinos piene, gali trikdyti endokrininės sistemos veikląOctamethylcyclotetrasiloxaneTrikdo endokrininės sistemos veiklą, neigiamai veikia vaisingumą.Oktilfenoliai (ir jų etoksilatai)Trikdo endokrininės sistemos veiklą, kaupiasi aplinkoje

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis