Nelaimės ir katastrofos: kaip apie tai kalbėti su vaikais

Vaikai ir žiniasklaida - tai tema, apie kurią toli gražu žinome ne viską. Kaip kalbėti su vaikais apie tai, ką matome TV ekranuose? Kaip juos paveiks šokiruojantys vaizdai ir temos, apie kurias ne visada tėvai išdrįsta kalbėtis su atžalomis?

Vaikai iš žiniasklaidos pranešimų supranta, kad kažkur pasaulyje dreba žemė, pastatai po savimi palaidoja žmones, ar kyla karas. Kad vaikai galėtų žinias geriau suvokti, tėvai turi jiems padėti. Kaip geriau vaikams perteikti blogas naujienas? Klausimas, į kurį atsakymo ieško ne viena mama ar tėtis.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Lietinių tortas: lengvai pagaminamas ir labai skanus
Patarimai, kaip išvengti staigios kūdikių mirties sindromo

Vaikai reaguoja jautriai

Visi tėvai nori, kad jų vaikai augų taikiame ir gražiame pasaulyje. Tačiau realybė yra visiškai kitokia. Kone kasdien girdime naujus pranešimus apie stichijas, teroristinius aktus, vyriausybės perversmus - žinių laidos kupinos siaubingų vaizdų ir pranešimų.

Dauguma vaikų jautriai reaguoja į bendrą susijaudinimą. Jie greitai pajunta, kad kažkas atsitiko ir nori žinoti, kas. Tokie žodžiai, kaip "cunamis" ar "branduolinė katastrofa" jiems nieko nesako, o baisūs nuniokotų teritorijų ir kenčiančių žmonių vaizdai kelia baimę.

Tėvai negali apsaugoti savo vaikų nuo aktualių įvykių vaizdų, tačiau gali pasirūpinti, kad jie vaikams neatrodytų tokie bauginantys.

Kaip su vaikais kalbėtis apie karą, katastrofas ir terorą?

Neslėpkite savo jausmų

Nieko neduos, jei slėpsite savo baimes. Nes vaikai bet kokiu atveju supras, kad jus kažkas neramina. Vaikams bus sunku, jei jie pajus, kad tėvai su jais yra nesąžiningi, kažką slepia ar "vynioja į vatą". Ramiai pripažinkite savo nerimą, tačiau sušvelninkite jį neiškraipydami faktų. Ir nesiimkite aptarinėti su vaiku tolesnių siaubingų scenarijų, kurie galbūt kyla jūsų galvoje.

Rimtai vertinkite savo vaiką

Jei jūsų vaikas jaučia poreikį kalbėtis apie įvykius, darykite tai. Tačiau jei jis užsiėmęs kuo kitu, jam netrukdykite, net jei jūsų mintys sukasi apie nemalonius įvykius. Svarbu, kad vaiko susirūpinimas būtų vertinamas rimtai. Raskite laiko su juo pakalbėti. Paklauskite, iš kur jis sužinojo apie įvykius. Ar apie tai buvo kalbama darželyje? Kaip reagavo mokytoja? Galbūt jis matė vaizdus per televiziją, kai nieko nebuvo namie? Jei vaiką kankina košmarai, tegul apie juos papasakoja.

Vaikui reikia jūsų pagalbos

Kad vaikas galėtų teisingai įvertinti tai, ką pamatė, jam reikia jūsų pagalbos. Kartu žiūrėkite laidas ir kalbėkitės su vaiku apie jas. Tačiau ikimokyklinio amžiaus vaikai turėtų matyti kuo mažiau sukrečiančių vaizdų.

Per televiziją rodomi vaizdai ar kompiuterinė animacija gali sudaryti įspūdį, kad tai yra filmo inscenizacija. Atsargiai ir suprantamai paaiškinkite vaikui, kad šie įvykiai yra realūs. Likite prie faktų ir nekurkite jokių siaubą keliančių scenarijų.

Kaip įvykius vertina vaikai

Jei vaikas sugriauna iš kaladėlių pastatytą miestą, tokia scena neturėtų kelti jums nerimo: vaikai žaisdami dažnai atkartoja tai, ką mato. Taip jie susitvarko su įspūdžiais, mintimis ir jausmais. Nemoralizuokite. Pasinaudokite galimybe daugiau sužinoti apie savo vaiko jausmus. Kai kurie vaikai su savo baimėmis tvarkosi piešdami. Tada taip pat galite pradėti pokalbį.

Paaiškinkite vaikui, kas vyksta

Pamėginkite paaiškinti įvykius kiek galima paprastai ir aiškiai. Žinoma, tai ne visada įmanoma. Ramiai pripažinkite, jei į kokį nors klausimą negalite atsakyti ir paaiškinkite, kodėl. Reikėtų vengti apibendrinimų ir stereotipų.

Didžiausia vaiko baimė

Didžiausia vaiko baimė yra būti atskirtam nuo tėvų. Jei pastebite tokią baimę, kurią vaikas gali pajusti dėl matytų įvykių, negailėkite jam emocinės paramos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis