21 nėštumo savaitę gimusi mažylė: niekas netikėjo, kad ji gyvens

Kai ji gimė, tokių, kurie tikėjo sėkminga mažylės ateitimi, buvo gerokai mažiau, negu tokių, kurie sakė, jog reikia susitaikyti su tuo, jog tokio amžiaus vaikai gimę neišgyvena. 21 -ąją nėštumo savaitę gimusi mergaitė pranoko net didžiausių optimistų lūkesčius ir šiandien auga graži, sveika, linksma ir protinga.

Įprastas nėštumas trunka 40 savaičių, tačiau Frieda į pasaulį pasibeldė gerokai anksčiau. Jos mamai tuomet buvo 21 nėštumo savaitė. Fuldos (Vokietija) klinikoje 2010 -ųjų metų rudenį gimusi neišnešiotukė svėrė 460 gramų ir buvo 26 centimetrų ūgio.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Burnoje tirpstančių spurgų receptas
Lietuvės mamos atskleidžia, kokias vaikų higienos priemones naudoja savo grožiui

Frieda yra anksčiausiai gimusi ir išgyvenusi naujagimė Europoje, pagerinti jos rekordo iki šiol nepavyko niekam.

Šiandien Frieda - linksma ir protinga mergaitė, tačiau kai ji gimė tokia mažutė, niekas negalėjo atsakyti tėvams į klausimus, kaip ji augs, kokia bus jos raida ir išsivystymas. Dabar į klausimą „Kaip gyveni?", jau atsako pati mažylė: „Gerai!". Friedai jau pusketvirtų metų, ir jei nežinotum, kokia sunki buvo jos gyvenimo pradžia, nieko nė neįtartum.

Frieda - jauniausia neišnešiotukė Europoje, ji gimė 21 nėštumo savaitę
Vida Press

Fuldos Vaikų klinikos vadovas, profesorius Reinald Repp, sako: „Friedos atvejį galima pavadinti unikaliu. Mergaitė puikiai auga, jos raida yra įprasta ir ji šiandien yra sveikesnė už daugelį vaikų, kurie yra gimę laiku".

Fotografai įamžino Friedą tada, kai ji su mama atvyko į Vaikų kliniką, kur profilaktiškai tikrino sveikatą. Mergaitė su savimi turėjo mėgstamą žaisliuką - meškiuką, ir belaukdama, kol įeis pas gydytoją, mielai piešė. Mergaitės smulkioji motorika yra puikiai išlavinta, apskritai, ji niekuo nesiskiria nuo bendraamžių.

Frieda - jauniausia neišnešiotukė Europoje, ji gimė 21 nėštumo savaitę
Vida Press

Tiesa, trimetė yra smulkesnė savo kūno sudėjimu. Dabar jos ūgis 86 cm, o svoris - 9,5 kg. Svoris yra šiek tiek mažesnis, negu bendraamžių, tačiau tai normalu, žinant, kiek mergaitė svėrė gimdama.

Kaip sako mama Yvonne (36), mergaitė gana išranki valgytoja ir nėra iš tų vaikų, kuriems nesvarbu, kas lėkštėje, kad tik ši nebūtų tuščia. Tačiau nevalgi mergaitė mėgsta vištienos kepsniukus, keptas bulvytes ir šokoladą.

Nuo šio rudens mergaitė planuoja lankyti vaikų darželį savo mieste.

Kaip sako Friedos sveikatą stebintys medikai, neretai gerokai per anksti gimusių ir labai mažo svorio mažylių sveikata nesiklosto taip sėkmingai, kaip šios mažylės atveju. Juos lydi kvėpavimo takų ligos, būna problemų su rega, klausa, virškinimo sistema. Tačiau kiekvienu atveju mažylis vystosi individualiai, ir šiuo atveju akivaizdu - mažoji Frieda yra gimusi po laiminga žvaigžde.

Friedos tėvai šiandien yra laimingi, matydami bėgiojančią mažylę, nors ji ir primena jiems skaudžias akimirkas prieš trejus metus - Friedos broliukas dvynys Kilian, svėręs 469 gramus, neišgyveno. Nepaisant visų medikų pastangų, jo gyvybė užgeso praėjus pusantro mėnesio po gimimo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis