Auksiniai patarimai, kaip paruošti vaiką brolio arba sesės gimimui

Jei turite vaikų ir laukia dar vienas gimimo stebuklas, vertėtų iš anksto paruošti vyresnėlius naujo šeimos nario atėjimui, kad jie jaustų kuo mažiau konkurencijos ir pavydo.

1. Nėštumo metu skatinkite vyresniojo vaiko ir jo tėčio santykį. Kai gims kūdikis ir teks praktiškai neatsitraukiant jį maitinti, būsite rami, kad vyresnysis vaikas puikiai leidžia laiką su tėčiu.


2. Skatinkite vyresniojo vaiko ryšį su kūdikiu:


Vadinkite jį „mūsų kūdikis" arba „tavo sesutė", o gal net "tavo kūdikis". Kuo gilesnį ryšį vaikas jaus su būsimuoju šeimos nariu, kuo labiau jaus, kad kūdikis priklausys ir jam, tuo mažiau jausis išstumtas iš savo pozicijos ir tuo mažiau pavyduliaus.


Skaitykite su vyresnėliu knygas apie negimusio kūdikio vystymąsi.


Veskitės vyresnėlį kartu pas gydytoją pasiklausyti kūdikio širdelės plakimo.


Leiskite išrinkti baldus būsimam mažyliui, žaisliukus ir drabužėlius.


Rinkite vardus kartu (ypač gerai, jei jums patiks vyresnėlio pasiūlytas vardas ir juo pavadinsite naująjį šeimos narį).

Kartu sudėkite daiktus į ligoninę, būtinai įsidėkite ir dičkio nuotrauką.


3. Pabrėžkite, kad vyresnėlis išliks toks pat svarbus šeimoje. Jis visada buvo mažiukas, o greitai mažiausiojo vaiko titulą perims kitas vaikas. Pirmagimis taps vyresniuoju vaiku. Leiskite jam suprasti, kad jis visada bus jums ypatingas, o dabar dar taps ir dideliu, daugiau sugebančiu vaiku. Pabrėžkite visus geriausius dalykus apie vyresnėlį - koks jis yra, ir kaip prisideda prie bendro šeimos gėrio. „Tu man labai padedi", „Man patinka, kaip tu moki mane prajuokinti" - tai leidžia vaikui pasijusti svarbiu ir vertinamu šeimos nariu. Kuo dažniau sakykite, kad kiekvienas šeimos narys yra svarbus ir prisideda prie bendro šeimos gėrio kūrimo, kad kiekvienas narys yra nepakeičiamas ir kad bendrą visumą sudaro visi šeimos nariai kartu.


4. Leiskite vaikui išreikšti visą jausmų gamą jūsų nėštumo, gimdymo metu, ir jau gimus broliui (sesei), būkite empatiški. Natūralu, kad jis kažkiek pavydės dėmesio, kurį jūs ir visi kiti skirsite naujajam šeimos nariui. Žodžiais ir veiksmais patikinkite vyresnįjį vaiką, kad jį dievinate ir pasistenkite kasdien skirti kažkiek laiko vien tik vyresnėliui. Pabrėžkite buvimo šeimos vyresnėliu privalumus, tačiau nepamirškite užtikrinti, kad jis visada bus jūsų mažiukas. Kai kurie vyresnėliai pradeda apsimetinėti kūdikiais, siekdami dėmesio - tai normalu. Regresas netruks amžinai.


5. Didelius pokyčius pasistenkite įgyvendinti gerokai iki gimdymo. Pavyzdžiui, perkėlimą į kitą kambarį, atjunkymą ar pratinimą prie puoduko. Vyresnėliui reikia laiko, kad susiformuotų nauji įpročiai, ir kad jie nesisietų su kūdikiu.


6. Stenkitės, kad santykiai su vyresnėliu būtų kuo sklandesni ir meilesni, venkite kovų dėl valdžios ir konfliktų. Pirmagimis neturi abejoti jūsų meile, kad ramiai reaguotų į brolio (sesers) atsiradimą gyvenime. Tikėtina, kad vyresnėlis vis mėgins patikrinti, ar jį tebemylite.


7. Parodykite, kad vyresnėlis ypatingas, tai padarysite vartydami nuotraukų albumą su jo kūdikystės nuotraukomis, ir pasakodami, koks nuostabus kūdikis jis buvo, ir koks puikus vaikas yra dabar.


8. Galbūt norėsite pamokyti vaiką kūdikio priežiūros - kaip reikia laikyti naujagimį, kaip reikia keisti sauskelnes. Pasistenkite vyresnėliui paaiškinti, kad naujagimiai iš pradžių daug verkia ir su jais neišeina ilgai pažaisti, tačiau pabrėžkite, kad kūdikis visada norės bendrauti su didžiuoju broliu ir norės jo dėmesio ir globos.


9. Aptarkite su vyresnėliu ir paaiškinkite jam, su kuo liks, kai prasidės gimdymas. Šis momentas gali būti nelengvas vyresniajam vaikui, ypač, jei jis iki šiol nėra niekur nakvojęs be jūsų. Patartina bent kartą iki gimdymo palikti jį nakvoti pas tuos žmones, kurie juo rūpinsis gimdymo metu.


10. Pasistenkite, kad jis galėtų jus aplankyti iškart po gimdymo, prieš kitus lankytojus. Pabrėžkite, kad labai džiaugiatės jo apsilankymu, bent trumpam atsitraukite nuo kūdikio. Leiskite prisėsti ir palaikyti naujagimį, padėdami prilaikyti galvelę. Prieraišumo ekspertas dr. Lawrence'as Aberis sako, kad kūdikio galvelė skleidžia feromonus, ir kai juos įkvepiame, įsimylime kūdikį ir imame jaustis globėjiškai. Kuo daugiau vyresnėlis glaus mažąjį, tuo geresni bus vaikų santykiai.


11. Slapta paprašykite šeimos narių ir draugų, kad atėję jūsų aplankyti, atneštų dovanų ne kūdikiui, o vyresnėliui, kad jis (ji) jaustų, jog tikrai yra ką švęsti. Taip pat vyresnėliui padovanokite ypatingą dovanėlę nuo mažojo brolio (sesės).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis