Lietuvą pasiekė niujorkietiškas išradimas vaikų kūrybingumui skatinti

Šiandien į Lietuvą atkeliavo Niujorke, JAV architektų sukurtas ypatingas žaidimas - „Vaizduotės aikštelė" (angl. „Imagination Playground), lavinantis 2-10 metų vaikų kūrybingumą ir socialinius įgūdžius. Tai vienspalvis konstruktorius, susidedantis iš 200 didžiulių skirtingų formų kilnojamų detalių.

Vaikai iš šių detalių gali statyti ir perstatinėti įvairiausius įsivaizduojamus objektus, išnaudodami savo kūrybinius gebėjimus ir ne konkuruodami, o bendradarbiaudami. Ši dėlionė, išpopuliarėjusi daugiau kaip 50-yje pasaulio šalių ir pripažįstama netradicinio ugdymo šalininkų bei naudojama įvairiose jų programose, įskaitant „Montessori", yra pirmoji vaizduotės aikštelė Baltijos šalyse.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Iš Vilniaus važiavo gimdyti į Kauną
Pasaulis sveikina princą George'ą su pirmuoju gimtadieniu

„Didžiausią įspūdį vaikams palieka jų ūgiui prilygstančios ir net už juos didesnės detalės, kurias jie gali lengvai pakelti ir pernešti į kitą vietą. Jiems tai - tarsi žaidimas su suaugusiems skirtais daiktais, su kuriais vaikai dažnai nori pažaisti. Didžiulės kilnojamos detalės suteikia vaikams galimybę kiekvieną kartą įgauti naujos patirties, kurti įvairius objektus nuo namų, fabrikų ar miestų iki gyvūnų ar robotų. Tyrinėdami žaidimo detales vaikai taip pat ugdo socialinius įgūdžius, kurie svarbūs vaiko intelektinei, socialinei, fizinei ir emocinei raidai", - teigė bendrovės „Baltic RED", valdančios prekybos ir laisvalaikio centrą „Mega", rinkodaros vadovė Rasa Vyšniauskienė.

Pasak jos, skirtingai nei kiti žaislai ar žaidimai, vaizduotės aikštelė nediktuoja vaikams, kaip jie turėtų žaisti. Šiame žaidime nėra teisingų ar neteisingų žaidimo būdų, griežtų taisyklių, kurių reikia laikytis, todėl neįsprausti į konkrečius rėmus vaikai gali laisvai kurti, lavinti vaizduotę ir atskleisti savo kūrybiškumą. Svarbiausia, jog šioje žaidimų aikštelėje taisykles vaikai kuria patys.

Organizatorių nuotr.

Vaizduotės aikštelė yra sudaryta iš atskirų, įvairiausių formų detalių: kubų, plytų, sraigtų, kreivių, cilindrų, trapecijų, lygiagretainių, trikampių, rombų, rutulių ir kitų. Iš viso Lietuvos vaikai žaidimo aikštelėje galės žaisti su maždaug 200 ryškiai mėlynos spalvos detalių. Pasak JAV ankstyvojo ugdymo konsultantės Jeanos Shreiber, žaidimas yra labai svarbus vaikų gyvenime, nes žaisdami jie mokosi, tyrinėja ir pažįsta pasaulį. „Daugelį metų edukologai žaidimą su detalėmis naudoja norėdami paspartinti vaikų kognityvinį ir socialinį vystymąsi, kadangi tai yra vertingas mokymosi instrumentas. O garsiausiose pasaulio mokymosi programose, tokiose kaip Montessori, detalės ir žaidimas su jomis yra neatsiejama vaikų ugdymo metodikos dalis", - sakė J. Shreiber.

Šios aikštelės detalės yra pagamintos iš lengvų putų, kurios yra netoksiškos, ekologiškos ir nealergizuojančios. Jos atsparios saulei, karščiui, mikrobams, pelėsiui, vandeniui bei korozijai. Nors šio žaidimo kilnojamos detalės yra pakankamai tvirtos, kad vaikai galėtų kurti įvairius objektus, statinius, struktūras ir formas, kartu jos yra minkštos, lengvos ir malonios liesti.

Organizatorių nuotr.

JAV dienraštis „The New York Times" yra rašęs, jog „vaizduotės aikštelė - vieta, kurioje vaikų kūrybiškumui nėra ribų". Vienas iš privačios Niujorko mokyklos „Blue school" ir vaikinų grupės „Blue Man Group", grojančios vamzdžiais ir prieš kelerius metus tapusiais „Youtube.com" sensacija, įkūrėjų Matt Goldman teigia, jog ši aikštelė bet kokią erdvę paverčia žaidimų erdve, kurioje vaikai kasdien kuria naują pasaulį, atskleisdami savo kūrybiškumą.

Šį atradimą JAV sukūrė architektas Davidas Rockwellas kartu su „Rockwell Group" komanda. Jie siekė paskatinti nestruktūruotą ir laisvą vaikų žaidimą, svarbų vaiko kūrybingumui. Vienspalvės figūros skatina vaikų bendradarbiavimą, todėl konstruodami jie nejaučia konkurencijos. Įprastoje aplinkoje vaikai dažnai susipyksta dėl spalvotų žaislų, kurių visiems prireikia vienu metu.

Organizatorių nuotr.

Pirmoji vaizduotės aikštelė buvo įkurta Niujorko „Burling Slip" parke prieš ketverius metus. Šiuo metu vaizduotės aikštelės yra paplitusios daugiau nei 50 pasaulio šalių: JAV, Meksikoje, Australijoje, Didžiojoje Britanijoje, Bangladeše, Haityje, Kinijoje, Šveicarijoje, Rusijoje, Italijoje, Vokietijoje, Slovėnijoje, Rumunijoje, Prancūzijoje ir kitose. Baltijos šalyse tai yra pirmoji pasaulio edukologų pripažinimą pelniusi vaizduotės aikštelė. Ji „Megoje" veiks iki rugpjūčio 31 dienos, visiems vaikams įėjimas nemokamas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis