10 idėjų, kaip pipirai gali lavinti vaikus

Šiandien vaikų lavinimui ir ugdymui yra sukurta daugybė "apsų", parduotuvės lūžta nuo vienas už kitą išmanesnių žaislų. Tačiau kartais verta prisiminti paprastą taisyklę - vaiką lavina ir ugdo ne žaislai, o tėvų bendravimas ir bendra veikla, bendri žaidimai. Ir ugdymo priemonių dažnai nereikia pirkti naujų, o tiesiog kūrybiškai išnaudoti tai, ką turime namuose.

Šį kartą norime jums papasakoti apie tai, kaip vaikus lavinti ir užsiimti kūrybine veikla galima su... pipirais. Taip, pipirais. Jų faktūra yra nelygi, todėl puikiai tinka smulkiosios motorikos lavinimui. Smulkioji motorika labai svarbi vaiko kalbos vystymuisi - galvos smegenų centrai, atsakingi už kalbą, ir centrai, reguliuojantys rankų pirštų judesius, yra visai šalia ir daro įtaką vieni kitų veiklai. Todėl aktyviai stimuliuojant pirštų galiukus, mes neakivaizdiniu būdu tarsi padedame vaiko kalbos raidai.

Pipirus galima panaudoti ir kitiems kūrybiniams užsiėmimas - su jais galime mokyti vaiką skaičiuoti, rūšiuoti. Iš jų galima kurti įvairius paveikslus ir lipdinius.

Atkreipiame jūsų dėmesį, kad visi šie žaidimai turi smulkių dalelių (pipirų), todėl žaiskite juos su vaikais tik tada, kai esate įsitikinę, jog vaikas bus saugus. Niekada nepalikite jo vieno. Žaiskite drauge: nebijokite eksperimentuoti, fantazuoti, klysti. Vaikai labai brangina tokias bendravimo akimirkas, o tai, kad jūs žaidimams pasirinkote pačias pigiausias ir paprasčiausias priemones, jūsų vaikui bus tik į naudą - taip lavinsite jo smalsumą, žingeidumą ir fantaziją.

10 pigių idėjų, kaip su pipirais galime lavinti vaikus

Kas slepiasi maišelyje?

Šiam žaidimui reikia medžiaginio maišelio ir 5 nedidelių daiktų. Įdėkime į maišelį pupelę, pipirą, saldainį, kamštelį, stiklo rutuliuką. Užduotis vaikui - įkišti ranką į maišelį ir nematant, tik čiuopiant daiktus, atspėti, kas gi slepiasi maišelyje. Šis žaidimas tinka ir vaikų vakarėlių, gimtadienių metu.

Daug ar mažai?

Matematikos mokytis pradėti niekada ne per anksti. Mokyti vaiką suprasti kiekybės sąvoką padės žaidimas „Daug ir mažai". Vienoje krūvelėje suberkite saują pipirų, kitoje krūvelėje padėkite vos kelis pipirus. Pasakykite vaikui, kur yra daug, o kur - mažai. Po to sumaišykite pipirus į vieną krūvą ir vėl išskirstykite į dvi nelygias krūveles. Dabar jau klauskite jūs vaiko, kur yra daug pipirų, o kur - mažai. Būkite kantrūs ir nepykite, jei vaikas iš pradžių painioja šias sąvokas. Juk niekas negimė mokėdamas, ar ne?


Naminių muzikos instrumentų orkestras

Tam jums prireiks kelių tuščių plastikinių indų, kurie sandariai užsidaro. Tinka švarūs ir sausi buteliukai nuo gėrimų. Į vieną iš tokių buteliukų pripilkite nesmulkintų pipirų. Į kitą - smulkesnių kruopų, pavyzdžiui, manų. Į trečią įdėkite stambesnių daiktų, pavyzdžiui, džiovintų žirnių ar pupelių. Išbandykite, kaip skamba kiekvienas iš šių instrumentų. Surenkite namuose viso orkestro pasirodymą. Jei pasidarysite daugiau ir skirtingų tokių „barškučių", galite pažaisti žaidimą: užriškite vienam iš jūsų akis šaliku ar skarele, pabarškinkite ir pasiūlykite atspėti, kieno garsą jis ką tik girdėjo - žirnių ar pipirų?

Mokome raidžių

Jeigu jūsų smalsutis jau domisi raidėmis, pažaiskite su juo raidžių žaidimą iš pipirų. Sudėliokite iš pipirų raidę ir pasakykite vaikui, kokia tai raidė. Raidė A, raidė L ir kt. Kai vaikas pats skiria kelias raides, paprašykite apsikeisti vaidmenimis - tegul vaikas sudėlioja kokią nors raidę, o tada jūs spėsite, kokia tai raidė. Vaikams tikrai patiks būti jūsų mokytojais, o šis žaidimas dovanos abiems pusėms daug smagių akimirkų.


Linksmoji aplikacija

Šiam kūrybiniam užsiėmimui jums prireiks kartono, klijų ir pipirų. Kadangi pipirai juodi, puikiai tiks ryškios spalvos popierius - raudonas, geltonas ir pan. Susitarkite su vaiku, kokią aplikaciją iš pipirų darysite. Tai gali būti saulė, gėlė, medis ar kitas bet koks (tik svarbu, kad vaikui atpažįstamas) objektas. Nupieškite sutartą objektą popieriuje pieštuku ir patepkite kontūrus klijais. Tada dėliokite ir barstykite pipirus. Baigę darbelį, pipirų perteklių nukratykite ir palikite  pastovėti, kol klijai išdžius.

Lipdome

Plastilino tikriausiai rastume kiekvienuose namuose, kuriuose auga mažylis. Vaikai mėgsta lipdyti, ypač, kai plastilinas yra pakankamai minkštas, malonus liesti. Nulipdykite iš plastilino rutuliuką. Tada duokite vaikui pipirų, kad jis jais apsmaigstytų šią plastilino formą.


Kas skęsta, o kas - ne?

Šis eksperimentas skirtas patiems mažiausiems smalsučiams. Ar žino jie, kodėl vieni daiktai skęsta vandenyje, o kiti - išsilaiko paviršiuje? Pasikvieskite į pagalbą tėvelius, nes paprastai jie šeimoje yra puikūs fizikos dėsnių žinovai, kad paaiškintų šį reiškinį. Tuo tarpu jūs paruoškite eksperimentui reikiamus daiktus: dubenį su šiltu vandeniu, pipirų, maltų pipirų ir druskos. Dabar po vieną meskite į vandenį šiuos prieskonius. Pirmas tebūnie pipiras - jis įmestas nuskęsta. Malti pipirai lieka plaukioti vandens paviršiuje. O štai į šiltą vandenį patekusi druska „elgiasi" dar kitaip - ji... ištirpsta.


Mokomės skaičiuoti

Šiam žaidimui reikia indelio pipirų ir žaidimų kauliuko. Meskite kauliuką paeiliui. Pasakykite, koks skaičius iškrito ir šalia padėkite būtent tiek pipirų. Jeigu metant kauliuką iškrito šeši, atskaičiuokite šešis pipirus. Tada meta vaikas ir t.t. Jei vaikas jau pakankamai gerai moka skaičiuoti, galite šį žaidimą pasunkinti: susitarkite, po kiek kartų mesite kiekvienas kauliuką, pavyzdžiui, po 5 kartus ar 10 kartų. Kai visus kartu išmesite kauliukus, suskaičiuokite, kiek kuris turite surinkęs pipirų. Kieno krūvelė didesnė, tas laimėjo.


Stebuklingas pirštas

Šiam eksperimentui taip pat prireiks dubenio su vandeniu. Priberkite į jį maltų pipirų. Tada pirštą pamirkykite (darykite tai jūs) indų ploviklyje ir įbeskite į vandenį. Stebuklas - visi pipirai išsigando jūsų piršto ir pasitraukė kuo toliau nuo jo, link dubenio kraštų.

Kaip atskirti pelus nuo grūdų

Šis eksperimentas šiek tiek primena pasaką apie Pelenę. Pamenate piktąją pamotę, kuri nenorėjo leisti Pelenės į puotą ir davė jai pilną dubenį lęšių, kad ji juos išrinktų? Šiame eksperimente jūsų laukia nelengva užduotis: atskirti maltus pipirus nuo druskos. Tai bent, ar ne? Į lėkštę įberkite druskos ir maltų pipirų. Dar jums prireiks vilnonio arba šilkinio audeklo gabalėlio bei pieštuko ar šratinuko. Stipriai patrinkite šratinuką į vilną arba šilką. Tada palaikykite jį virš druskos ir pipirų mišinio. Op... Malti pipirai atsiskiria nuo druskos ir prilimpa prie pieštuko. Taip nutinka todėl, kad pipirai yra lengvesni už druską ir, ir jie reaguoja į įelektrintą pieštuką.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis