Tris pametinukus auginanti Olga nėrė į mamišką verslą

Olga yra ypatinga mama, ji augina net tris pamečiukus, su kuriais aktyviai gyvena, ir dar turi verslą! Šiandien ji dalijasi savo išskirtine patirtimi.

Papasakokite, kaip gimė jūsų verslas?

Iš tiesų verslas išsirutuliojo iš „mamiškos" rutinos. Kai gimė pirmagimis, netrukus ir dukrytė, užklupo ligos, nuovargis - būtent tada supratau ir tvirtai apsisprendžiau, kad nenoriu dirbti „kažkam", plėšytis tarp darbo ir namų. Nenoriu jaudintis dėl darbo vietos išsaugojimo nuolat turint nedarbingumo pažymėjimą, o mintis palikti vaikus sergančius namuose su pasamdytu žmogumi išvis baugino. Aš žinau, kad vaikai greičiau pasveiksta, auga laimingesni, kai mama yra šalia, todėl pasiaukojau dėl jų.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Naujagimio svoris nustebino medikus
2 vaikų smulkiąją motoriką lavinantys darbeliai

Esu įsitikinusi, kad moters pagrindinis ir pats svarbiausias darbas yra šeimos puoselėjimas ir vaikų auginimas, tačiau aš asmeniškai negalėčiau viso savo laiko ir gyvenimo skirti tik šiems kilniems tikslams, norisi daugiau... Kaip minėjau, samdomas darbas man netiko, tad teko pradėti verslą (šypsosi).

O kodėl ėmėtės būtent www.nuomokvaikui.lt idėjos?

Augindama vaikus pastebėjau, kad naujais žaislais jie domisi neilgai, jiems nuolat reikia naujų įspūdžių, daiktų, todėl kilo idėja pažįstamų rate surengti žaislų „bibliotekėlę", kur tėveliai galėtų palikinėti savo vaikams pabodusius žaislus, pakeičiant juos kitų vaikų žaislais. Taip mainantis galima sutaupyti ir paįvairinti vaiko aplinką.

Deja, šis sumanymas liko neįgyvendintas dėl patalpų trūkumo ir kitų organizacinių kliūčių, kol gimus trečiajam vaikui netikėtai šovė genialiai paprasta mintis: kodėl savo žaislų bibliotekos idėjos netransformavus į nuosavą verslą? Sugalvojau nuomoti ne tik žaislus, bet ir vaikišką įrangą (vežimėlius, maniežus, automobilines kėdutes ir t.t.), kurių jau buvome nemažai sukaupę, augindami tris pametinukus.


Augindama tris pametinukus, Olga norėjo skirti jiems daugiau dėmesio ir ieškojo darbo, kurį galėtų suderinti su motinyste. Taip gimė savo verslo idėja. Asmeninio archyvo nuotr.

Labai įdomu, papasakokit plačiau apie savo verslą?

Šiandien mūsų verslas ir yra - žaislų ir vaikiškos įrangos nuoma. Manau, kad vaikiškų prekių nuoma suteikia galimybę tėveliams neleisti krūvos pinigų brangiems, bet neilgai vaikus dominantiems žaislams bei trumpą laiką reikalingai technikai (gultukams - supynėms, vaikštynėms, šokliukams, pientraukiams ir pan.).

Be to, neretai tėvai apsieina be lovelių, maniežų, mobiliųjų auklių, nešynių ir netgi vežimų savo vaikams, tačiau vykstant į kelionę su savo atžalomis šių daiktų visgi prireikia. Dėl šių priežasčių labai patogu išsinuomoti reikiamus daiktus užuot juos pirkus ir vėliau laikius nenaudojamus savo namuose.  Mūsų paslaugos yra naudingos ne tik jauniems tėvams ir jų vaikams - vaikišką įrangą iš mūsų išsinuomoja ir žmonės, pas kuriuos pasisvečiuoti atvyksta draugai arba giminės su vaikais. Ateityje planuojame nuomoti ir rūbus (karnavalinius, krikštynų ir pan.).

Su kokiais sunkumais pirmiausia susidūrėte?

Pradėjau nuo rinkos ir konkurentų analizės. Sužinojau, kad Lietuvoje tuo metu (prieš dvejus metus) žaislus jau nuomavo viena įmonė Kaune, beje, irgi mama, tačiau ir žaislus ir vaikišką techniką nuomojančių nebuvo. Tada atlikau kitų šalių rinkos analizę ir savo idėjai likau neabejinga, jeigu žmonės kitose Europos ir pasaulio šalyse sėkmingai naudojasi vaikiškų prekių nuomos paslaugomis, kodėl nepabandžius pasiūlyti jų ir Lietuvoje?  Tikėjau, kad bus pasiūla, bus ir paklausa!

Pamenu, atrodė, bus labai lengva ir paprasta, bet sunkumų iškilo nemažai, nesitikėjau, kad taip ilgai užtruks mano idėjos realizavimas. Pats sunkiausias darbas buvo įtikinti vyrą (šypsosi). Jis man visai rimtai sakė: „Kai parašysi verslo planą ir skaičiais pagrįsi veiklos pelningumą, galėsime pradėti". Visgi pamažu mano racionalus ir logiškai mąstantis vyras susitaikė su šia, kaip jis tada sakė, „moteriška"  ir „nepelninga" idėja, neprieštaravo dėl norimos internetinės svetainės kūrimo.

Svetainės kūrimas buvo sunkus ir ilgas procesas, mums pagelbėjo pažįstamas interneto dizaineris, Reikėjo svetainės dizaino, verslo logotipo, turinio, nuotraukų - viskas reikalavo daug laiko, o ko jau ko, bet jo auginant tris mažamečius vaikus (ir dar pamečiukus) tikrai nebuvo. Taip pat reikėjo ir specialių žinių, techninių įgūdžių. Pamenu, mane labai liūdino tokia lėta idėjos realizavimo eiga. Be to, ilgą laiką nedrįsau viešinti svetainės, nes buvo daug ne iki galo atliktų darbų, neįkeltų nuotraukų ir kitų nesibaigiančių smulkmenų (kurios, prisipažinsiu, taip ir liko, bet jau žiūriu į jas atsainiau). Ir pagaliau praėjusių metų pabaigoje startavome! Kaip ir svajojau, savo trisdešimtmetį sutikau turėdama savo mažą versliuką.

Kaip sekasi verslauti šiandien?

Sekasi neblogai: buvau maloniai nustebinta, kai gavau pirmo kliento skambutį iš... Baltarusijos! Mano svetainė dar nėra išversta į anglų ir rusų kalbas, bet Baltarusijos pilietė, besiruošdama 3 dienų kelionei į Vilnių ir beieškodama vežimėlio nuomai savo vaikeliui, surado mano lietuvišką svetainę (užklausą išvertė su Google Translate)! Tai mane labai pradžiugino ir padrąsino dar labiau tikėti savo sėkme.

Man patinka mano veikla, o ypač tai, kad galiu planuoti savo darbo laiką priklausomai nuo šeimyninių aplinkybių, asmeninių resursų, kaip ten sako: „esu pats sau bosas". Žinoma, dirbdama samdomą darbą, uždirbčiau daugiau ir nebūtų to chaoso, kai bandai suderinti buities rūpesčius, vaikų priežiūrą ir darbą kompiuteriu, telefono skambučius, bet noriu matyti, kaip auga mano mylimi vaikai.

Olga ir trys jos "mamiško" verslo įkvėpėjai.
Asmeninio archyvo nuotr.

Tiesa, savo verslui dabar negaliu skirti pakankamai laiko ir įgyvendinti to, ką esu susiplanavus. Kartais tai liūdina ir demotyvuoja, bet, manu, dabar toks gyvenimo etapas, kai vaikams esu reikalingesnė, negu kada nors būsiu ateityje, todėl džiaugiuosi, kad nestoviu vietoje, nepasiduodu, judu į priekį nors ir mažais žingsneliais, svarbiausia žinau judėjimo kryptį ir turiu savo verslo viziją. Vaikai nuo rugsėjo pradeda lankyti darželį, laiko atsiras daugiau.

Ką patartumėte kitoms mamos?

Mane įkvepia mano mamos, draugų padrąsinimo, palaikymo žodžiai, bendravimas su kitomis aktyviomis mamomis, motyvuojančių knygų, straipsnių ir kt. skaitymas. Pagaliau sulaukiau ir vyro palaikymo, kuris padeda su užsakymų pristatymais ir kitais techniniais dalykais.

Taip pat ypač įkvepia klientų susidomėjimas, skambučiai, užklausos: kuo daugiau nuomos sutarčių pasirašoma, tuo labiau tikiu, kad mano paslauga reikalinga ir naudinga žmonėms. Tai motyvuoja eiti toliau, skleisti žinią apie save. O mamoms patarčiau nebijoti. Aišku, reikėtų viską apsvarstyti, paskaičiuoti, įvertinti savo šeimos finansines ir kitas galimybes.

Reikia tikėti sėkme, tačiau taip pat svarbu realiai pasverti, kiek galite prarasti. Manau, verta pradėti jau vien dėl tos vertingos patirties, kurią įgysite siekdamos savo tikslo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis