10 patarimų, kuriuos perskaitykite prieš kalėdinę dovanų pirkimo karštligę

Pirkti dar vieną žaislą ar verčiau praktišką daiktą – rūbą, daiktą kambariui? Pirkti išreklamuotą žaislą, kuriuo vaikas pažais mėnesį, ar lavinamąją priemonę, kuri tarnaus ilgiau? Daugybė klausimų kyla tėvams prieš perkant vaikui dovanų žaislų. Siūlome 10 patarimų, kurie bus naudingi prieš kalėdinį dovanų pirkimo vajų.

1. Nepirkite vaikams per daug žaislų


Žaislų parduotuvėse - gausybė įvairiausių žaislų. Tačiau jei vaikas turi ne per daug žaislų, lavėja jo fantazija. Vaikams reikia daugiau žaidimų, o ne žaislų. Nupirkite vaikui medines kaladėles, pieštukų ir popieriaus, kamuolį, dėlionę, knygų. Su tokiais žaislais lavėja vaiko vaizduotė, kūrybingumas, inovatyvumas, gebėjimas spręsti problemas ir kritiškai mąstyti. Minėti žaislai nesensta, na, o kai žaislų nebus per daug, namai nebus apkrauti ir vaikas labiau vertins turimus žaislus.


2. Pasigaminkit žaislų iš daiktų namuose


Daiktai namuose gali tarnauti pagal paskirtį arba tapti žaislais. Pripilkite ryžių į senus plastmasinius butelius, ir jie taps barškučiais. Suriškite senas kojines į teniso kamuoliuką. Visiems vaikams labai patinka kartoninės dėžutės. Skatindami vaiką pasidaryti žaislų iš namuose esančių daiktų lavinsite jo fantaziją, be to, jis mažiau prašys pirkti naujų žaislų.


3. Neduokite žaisti su visais žaislais iš karto


Dar jūsų atžalai esant kūdikiu padalinkite žaislus perpus, pusę duokite žaisti, o kitą pusę apie pusmetį laikykite sandėlyje. Po pusmečio sukeiskite žaislus. Seni žaislai pradžiugins tarsi nauji.


4. Eidami apsipirkti, veskitės vaiką


Vaikai tarsi kempinės sugeria mūsų įpročius, modeliuoja savo sprendimus po mūsų sprendimų. Parduotuvėje savo ikimokyklinukui pasakykite: „Daili raudona palaidinė, man ji patinka, bet labai panašią jau turiu, o man reikia tik vienos. Šitos nepirksiu." Vaikas iš karto gali ir nesuprasti, apie ką kalbate, bet jis tikrai sugers jūsų apsipirkimo įpročius ir nepirks nereikalingų daiktų.


5. Išmokykite vaiką atiduoti nereikalingus daiktus


Nuolat apvalykite namus nuo nereikalingų daiktų, to mokykite ir savo atžalą. Pavyzdžiui, kas pusmetį paprašykite vaiko sudėti nereikalingus žaislus ir pasiūlykite atiduoti kokiam vaikui. Tą patį darykite su drabužiais, ypač su išaugtais drabužiais. Paaiškinkite, jog atiduodami padedate kitam vaikui ar šeimai.


Vida Press


6.Išmokykite vaiką užsidirbti žaislams


Galite išmokyti penkerių ar šešerių metų vaiką, kad už kiekvieną į jo pareigas neįeinantį darbą jis gali gauti kelis centus. Pavyzdžiui, galite duoti smulkių pinigėlių už tai, kad nuvalė mažajam broliui batus ar paklojo lovą. Keli centai nėra daug, bet juos gaudamas vaikas supras, ką reiškia užsidirbti, išmoks disponuoti pinigais, priimti sprendimą, kur juos išleisti.


7. Pakeiskite „noriu" į „man patinka"


„Noriu" – dažniausias ikimokyklinuko argumentas. Paprašykite vietoje šio žodžio sakyti „Man patinka...". Tai stulbinamai pakeis vaiko elgesį. Sakydamas „man patinka", vaikas supras, jog tai ne visada reiškia, kad pirksite tą ar kitą žaislą. Jie supras, kad kažko norėti nėra blogai, tačiau viskas kainuoja nelengvai uždirbamus pinigus.


8. Bičiuliaukitės su panašiai mąstančiais tėvais ir vaikais


Tai nereiškia, kad reikia vengti kitaip mąstančių žmonių, tiesiog reikia kreipti dėmesį, su kuo bendrauja jūsų vaikas. Jei jis draugauja su vaiku, kuris iš karto gauna viską, ko panorėjęs, jūsų vaikui bus sunku džiaugtis namų gamybos žaislais. Mokykite vaiką būti draugišku su visais, bet stenkitės bendrauti su šeimomis, kurių vertybės panašios į jūsų.


9. Įtraukite vaiką į labdaringą veiklą


Puiki auklėjimo priemonė – įtraukti vaiką į labdaringą veiklą, visai šeimai užsiregistruoti į kokią nors labdaringą organizaciją. Vaikas pamatys, kad pasaulyje yra žmonių, kurie turi kur kas mažiau už jį. Palankiausias tam laikas - prieš didžiąsias metų šventes, kai ne vienos akcijos organizatoriai ragina išpildyti nepasiturinčių vaikų svajones ar aplankyti likimo nuskriaustus vaikus.


10. Palaikykite namuose tvarką


Tegu namuose būna švara ir tvarka, tada nedaugelis turimų daiktų bus dar vertingesni ir reikalingesni. Išmokite tenkintis mažesniu kiekiu daiktų, tegu aplink atspindi jūsų vertybes. Sukurkite prasmingą vaikystę savo atžaloms. Vaikams reikia suprasti paprastumo vertę ir išmokti tausoti mūsų žemės išteklius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis