Gerai mokysiesi – nupirksiu išmanųjį: ar galima TAIP motyvuoti vaiką?

Kaip motyvuoti vaiką mokytis? Šis klausimas ramybės neduoda daugeliui tėvų. Pradinėse klasėse dauguma vaikų stengiasi mokytis kuo geriau, tačiau vėliau jų motyvacija sumažėja. Kaip elgtis tokioje situacijoje tėvams?

Iš Loretos laiško:


"Mano sūnus šeštoje klasėje, jo mokslų vidurkis - 8,6. Atrodo, neblogas, bet jis tikrai sugeba daugiau. Neseniai buvo susitikimas su mokytojais dalykininkais, kurių metu visi kaip vienas kalbėjo, kad jis labai gabus, bet kuo toliau, tuo mažiau motyvuotas.


Pirmą mėnesį pažymiai buvo puikūs ir labai geri, antrą - jau suprastėję. Mokytojai sako, kad jis nelabai sielojasi gavęs 6 ar 7, nesimato jokių pastangų, kad norėtų juos pasitaisyti. Bandėme su vyru pasikalbėti su juo, bet jis pats pripažįsta, kad nemato tikslo mokytis.


Sako, jei padovanotumėte po trimestro telefoną arba kompiuterį, turėčiau tikslą ir stengčiausi, dabar tikslo neturiu. Bet, sakykit, ar tai normalu? Kažkaip nesu nusiteikusi pirkti dovanų už gerus mokslus, kurie turėtų būti savaime suprantamas dalykas. Nors kito klasioko mama sakė, kad prižadėjo sūnui išmanųjį, tai tas trimestrą baigė stebuklingai gerai. Kaip motyvuoti vaiką mokytis geriau ir ar tinka tam naudoti tokius apdovanojimus, kaip jis norėtų?"


Į klausimą atsako psichologė Gabrielė Vilkaitė.


Perskaičiau Jūsų laišką,kuriame rašote, kad sūnus mokosi 6 klasėje, jo vidurkis geras, bet manote, kad galėtų būti dar geresnis. Pasigendate motyvacijos mokytis, pats sūnus pripažįsta, kad nemato tikslo mokytis. Sūnus siūlo jį apdovanoti už gerai baigtą trimestrą, tada būtų, ko siekti. Klausiate, ar normalu sūnui pirkti trokštamus daiktus už gerus vidurkius.


Mokymosi motyvacija yra vidinis troškimas sužinoti, išmokti kažką konkretaus, panaudoti savo žinias. Tai intelektinis smalsumas, noras sužinoti dar ir dar, taip pat žinojimas, kokiu tikslu mokomasi. Pavyzdžiui, mokausi chemiją, nes noriu būti gydytojas. Pati chemija, kaip mokslas, gali būti vaikui neįdomi, tačiau jis ją uoliai mokysis, nes norės studijuoti mediciną. Kokie motyvai skatina sūnų mokytis? Lai jų nepraranda. Galima jam parodyti, ko jis gyvenime gali pasiekti mokydamasis ir, kas jo laukia, jei nesimokys. Nesakau, kad be mokyklos - žmogus žuvęs, tačiau, likimai žmonių, kurie baigė ir nebaigė mokyklos - skirtingi. Sūnus turi suvokti pasekmes.


Taip pat motyvaciją mokytis padidina žinojimas, ko nori gyvenime ir, kokių tikslų siekia. Sūnus dar mažas ir jam nebūtina jau šiandien žinoti, kas jis toks ir ko nori savo gyvenime, tačiau kuo anksčiau sužinos, tuo mažiau reikės klaidžioti ir ieškoti savo kelio. Kryptingas ėjimas link savo svajonių padeda susikoncentruoti ir aktyviai jų siekti.


Taip pat vaikui svarbu žinoti, kodėl jis mokosi. Dažnai mokiniai manęs klausia, kodėl jam reikia mokytis matematiką (ar kokį kitą mokslą), jei jos niekada nepanaudos praktikoje ir planuoja stoti, pavyzdžiui, į anglų filologiją. Svarbu, paaiškinti, kad matematika - tai ne šiaip skaičiai, ji lavina loginį mąstymą, praverčia gyvenime, kai reikia suskaičiuoti grąžą ir t.t. Taigi paaiškinkite vaikui, kodėl jis mokosi, kokia jam iš to nauda. Pagirkite sūnų už gerus pažymius, skatinkite jį mokytis, dažnai sakykite, kad didžiuojatės juo, nes tai užtikrina pasididžiavimą savimi ir pakelia ūpą mokytis. Provokuokite sūnaus intelektinį smalsumą, vakare aptariant šalies dienos įvykius. Suprantu, kad jis nedaug žino apie tai, bet jis pasijaus svarbesnis jei bus svarbi jo nuomonė. Tuo pačiu jis galės analizuoti problemą ir susiginčijus ar supratus, kad kažko nežino, skatins ieškoti informacijos internete, klaus mokytojų.


Apdovanojimus mokymo(si) procese galima naudoti, tačiau jie turi būti reikšmingi ir veiksmingi. Sūnus prašo padovanoti jam kompiuterį gerai pabaigus trimestrą. Tai iš pradžių turite apsibrėžti, kas yra gerai baigtas trimestras: pavyzdžiui, pažymiai ne mažesni nei 8. Tada sutariate dėl apdovanojimo, pavyzdžiui - telefonas. Svarbu, laikytis susitarimo. Jei sūnus įvykdo savo pažado dalį, tėvai turi įvykdyti savąją - padovanoti telefoną. Jei sūnus neįvykdo savo pažado, tada svarbu, kad tėvai elgtųsi, kaip buvo nutarta, t.y. vaikas apdovanojimo negauna. Jei nesilaikysite susitarimo, jis kitą kartą taip pasielgs su jumis. Taip pat galima taikyti žetonų kaupimo metodą, kai už pasiekimus duodate sūnui žetonus, netikras monetas, o vėliau tas monetas gali iškeisti į prizus. Šiuo atveju taip pat turite apsibrėžti, kokie yra prizai, kiek monetų jie kainuoja. Jei nesusitarsite dėl taisyklių - neišvengsite nesusipratimų.

Taigi apdovanojimo metodas gali būti taikomas, tačiau jis neturi būti vienintelis ir svarbiausias. Nepamirškite ir senų, gerų metodų - pagirti, skatinti, parodyti, paaiškinti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis